ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣ
Πλαίσιο πάλης και αγωνιστικά βήματα των φοιτητών για άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα μέτρα προστασίας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη της ΕΓ, της Πανελλαδικής Γραμματείας και συνδικαλιστές από σχολές της Αθήνας

Μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας και συνδικαλιστές από σχολές της Αθήνας, έδωσαν το πρωί του Σαββάτου συνέντευξη Τύπου στις Νέες Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ, παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ και τα αγωνιστικά τους βήματα για το ουσιαστικό άνοιγμα των πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Την εισηγητική ομιλία παρουσίασης του πλαισίου έκανε η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στις σχολές, στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και τις κατακτήσεις που είχαν.

Επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αυτό το διάστημα προς τις διοικήσεις σχολών και Ιδρυμάτων αλλά και προς την κυβέρνηση, τονίζοντας: «Αυτή την περίοδο δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη διεκδίκηση για το άνοιγμα των σχολών μας με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, με πλήθος παρεμβάσεων - κινητοποιήσεων σε διοικήσεις τμημάτων, σχολών, στο υπουργείο. Η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι οι μορφωτικές μας ανάγκες και η υγεία μας τίθενται σε δεύτερη μοίρα για να εξασφαλιστούν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους σχεδιάζει και λαμβάνει μέτρα όλη αυτή την περίοδο. Συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος μας, αφού έχουν ανοίξει μέχρι και οι παιδικοί σταθμοί και παράλληλα η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια (...) Οι σχολές μας δε θα λειτουργήσουν με ευχολόγια! Είναι εμπαιγμός να κάνουν λόγο για άνοιγμα των πανεπιστημίων τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα για να εξασφαλιστεί αυτό, όταν οι ίδιες οι διοικήσεις Ιδρυμάτων και Τμημάτων, που αποτελούν διαχρονικούς συνομιλητές της κυβέρνησης, ομολογούν ότι δεν υπάρχουν το προσωπικό και οι υποδομές για να εξασφαλιστεί η διδασκαλία και με αποφάσεις τους αναιρούν ακόμα και το τυπικό άνοιγμα».

Οι διεκδικήσεις μας διέξοδος για κάθε φοιτητή

Συνεχίζοντας η Μ. Καλτικοπούλου υπογράμμισε ότι «το πλαίσιο πάλης, που περιλαμβάνει την πείρα που συγκεντρώνουμε οι φοιτητές από όλη τη χώρα, τις διεκδικήσεις μας για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, για δωρεάν σπουδές, σίτιση - στέγαση για όλους, σπουδές πραγματικά σύγχρονες και ολοκληρωμένες, πτυχία εφόδια για να βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, είναι απάντηση στην κυβερνητική προσπάθεια να πειστούμε ότι το σύγχρονο πανεπιστήμιο είναι αυτό με τα γενικευμένα δίδακτρα, με την αξιολόγηση της γνώσης και της μόρφωσης με επιχειρηματικά κριτήρια, με τις ιδιωτικοποιημένες παροχές, με την κουτσουρεμένη τηλεκπαίδευση.

Οι διεκδικήσεις που επεξεργαστήκαμε είναι διέξοδος για κάθε φοιτητή που σκέφτεται αν σήμερα πραγματικά θα μπορούσε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο που ονειρεύεται, γιατί σήμερα όλα αυτά που παλεύουμε είναι τα αναγκαία και αυτονόητα, όχι με βάσεις τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτεί και εμπορευματοποιεί την Παιδεία, αλλά με βάση τις δυνατότητες που προκύπτουν από την εξέλιξη των επιστημών που σπουδάζουμε, με βάση τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να μορφωνόμαστε όλοι οι νέοι άνθρωποι, αλλά και με βάση την ανάγκη να δουλεύουμε αξιοποιώντας την επιστήμη, την τέχνη μας για την κάλυψη των αναγκών του λαού».

Στη συνέντευξη μίλησε ακόμα ο Γιάννης Κιούλος, μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τσακίσματος του φασισμού σε κάθε γειτονιά, σχολή και χώρο δουλειάς. Θύμισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και η επέτειος αυτή συμπίπτει με την περίοδο ολοκλήρωσης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης, στις 7 του Οκτώβρη, και κάλεσε σε αυτή την ημερομηνία στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, για να δυναμώσει η απομόνωση του φασισμού αλλά και του συστήματος που τον γεννά.

Η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να γίνουν το ζήτημα της στέγασης και μαζί το άνοιγμα όλων των Ιδρυμάτων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, βασικές αιχμές της πάλης μας. Φέτος είναι μία χρονιά που χιλιάδες φοιτητές πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα υπέρογκα ποσά σε νοίκια, για σπίτια που έμειναν κλειστά για μήνες, αφού τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά».

«Γιατί παλεύουμε»

Για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με τις νέες συνθήκες οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, και για τις σχολές και τις Εστίες να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ).
  • Ενταξη όλων των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χορηγίες, έσοδα ΕΛΚΕ κ.λπ.) στον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων, με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών φοιτητών, εργαζομένων και ερευνητών.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των Εστιών.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε σχολή. Διαμόρφωση σχεδίου και πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών και των εργαζομένων.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν τακτικών τεστ για Covid-19 σε φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωσή τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη υπουργείου, Ιδρυμάτων, δήμων και Περιφερειών, ώστε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κ.ά., ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια, να προχωρήσουν οι πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Ολιγομελή εργαστηριακά και κλινικά τμήματα, με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου οι φοιτητές θα μαθαίνουν την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου τους. Να καταργηθούν οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν.
  • Αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού, ώστε να επαρκεί για πραγματοποίηση των μαθημάτων από περισσότερες και μικρότερες ομάδες φοιτητών.
  • Πρόσληψη διοικητικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για να προχωρήσουν εγγραφές, ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνεύσουν εργαζόμενοι και φοιτητές.

Παράλληλα, το ΜΑΣ έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο και πολύ αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές στη φοίτηση, τις σπουδές και τα δικαιώματά τους στη ζωή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Στόχος το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Την απόσυρση της ρύθμισης απαίτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής

«

Την απόσυρση τώρα του κατάπτυστου άρθρου 13» του νομοσχεδίου το οποίο θεσμοθετεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των υπηρεσιών συμβουλίων των εκπαιδευτικών απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους πλημμυροπαθείς.

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση έφερε το άρθρο αυτό σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που ψηφίζεται με τη διαδικασία του επείγοντος, για να δείξει τη βιασύνη που έχει για να χτυπήσει συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εκπαιδευτικών, να δείξει την αποφασιστικότητά της για την ένταση της αντεργατικής πολιτικής και της καταστολής που άλλωστε είναι «νύχι - κρέας».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η απαράδεκτη διάταξη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι παρά η συνέχεια της αντεργατικής ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ για την παρεμπόδιση των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων μέσω της αυξημένης απαρτίας που προέβλεπε, αλλά και του κατάπτυστου νόμου της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων μέσω του περιβόητου Ηλεκτρονικού Μητρώου».

«Στόχο σταθερό όλοι σας έχετε - επισήμανε - την απομόνωση των εργαζομένων. Θέλετε να είναι ο καθένας μοναχός του μπροστά σε έναν υπολογιστή, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, απομονωμένος από τους συναδέλφους του, ξεκομμένος από τη συλλογική συζήτηση, τη ζωντανή διαπάλη, όλα αυτά δηλαδή που είναι τα στοιχεία της υγείας του κινήματος (...) Θέλετε τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση, ακόμα και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως ματαιοπονείτε».

Επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει την πρεμούρα της να χτυπήσει συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την ώρα που η πανδημία καλπάζει, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολεία, δηλαδή τη διαμόρφωση τμημάτων με το πολύ 15 μαθητές, την κάλυψη των 20.000 κενών στα σχολεία με μόνιμο προσωπικό κ.ά. Από πάνω επιτίθεται στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που ζητάνε τα στοιχειώδη για την προστασία της υγείας, τονίζοντας ότι ο υποκινητής των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική, που έχει ως μοναδική προτεραιότητα την κερδοφορία των ομίλων και δεν δίνει ούτε ψίχουλο για τις λαϊκές ανάγκες.

«Αυτή η πολιτική όλο και περισσότερο συναντά την αντίδραση του λαού. Και να είστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ θα φροντίζει αυτή η αντίδραση να είναι και οργανωμένη και συνειδητή», κατέληξε.

Κρούσματα σε πέντε παιδικούς σταθμούς στο Ιλιον

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε νέους γονείς το γεγονός ότι σε 5 από τους 12 παιδικούς σταθμούς του δήμου Ιλίου (1ος, 2ος, 8ος, 10ος, 11ος) εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα Covid-19 σε εργαζόμενους των δομών αυτών. Οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι τις 5 Οκτώβρη.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου θέτει μια σειρά ερωτήματα όπως: «Τι γίνεται τώρα με τα παιδιά και τους γονείς τους στους παιδικούς σταθμούς που έκλεισαν; Σε περίπτωση που κάποιος γονέας ή κηδεμόνας ανήκει σε ευπαθή ομάδα και θέλει να κάνει το τεστ για τον εαυτό του ή το παιδί του, ποιος θα καλύψει τα έξοδα; Πώς θα προστατευτούν εργαζόμενοι, παιδιά και γονείς από δω και πέρα;». Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα όπως μαζικά τεστ, μείωση των παιδιών στους σταθμούς, παραπάνω προσωπικό κ.ά.

Για το ίδιο θέμα, ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (μέλος της ΟΓΕ) καλεί αύριο Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, στις 10.30 το πρωί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης μαζί με γονείς από το ΓΕΛ Καλοχωρίου, με αίτημα να εγκριθεί η λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων για να σταματήσει η ταλαιπωρία μαθητών και γονιών. Στην περίπτωση του ΓΕΛ Καλοχωρίου, το υπουργείο επιμένει να στείλει τα δύο ολιγομελή τμήματα (Β' Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γ' Λυκείου Οικονομίας και Πληροφορικής) στο Λύκειο της Σίνδου, όπου δεν υπάρχει χώρος ούτε για δείγμα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ