ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» σε βάρος του λαού

«Η τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πλημμυροπαθείς είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στελεχών τους σε Περιφέρειες και δήμους, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν ή να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και τις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν ξαναζήσει τέτοια προβλήματα και αντίστοιχα να οργανώσουν την Πολιτική Προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως τόνισε, «αυτό που αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά με τραγικό τρόπο είναι πως πολιτική προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από καιρικά φαινόμενα ή από άλλους κινδύνους, όπως είναι τα βιομηχανικά ατυχήματα, η μόλυνση περιβάλλοντος και άλλα, και καπιταλιστικός δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αφού κριτήριο είναι το κέρδος που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και στο να θυσιάζεται ο άνθρωπος γι' αυτό σε καιρικά φαινόμενα, σε κάθε είδους καταστροφή ή ακόμα και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτός είναι και ο πραγματικός ένοχος».

Χαρακτήρισε καθαρή πρόκληση τα υποτίθεται μέτρα της κυβέρνησης που περιορίζονται σε μερικά ελάχιστα επιδόματα της τάξης των 5 και 8 χιλιάδων ευρώ, όταν καταστράφηκαν περιουσίες, ο μόχθος μιας ζωής, ενώ και σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει ξανά δεκάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και στην προκειμένη περίπτωση σε αυτούς των ΜΜΕ.

Μετέφερε τα αιτήματα των πληγέντων για άμεση καταγραφή των ζημιών, όπως και αυτές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκατάσταση τώρα των υποδομών της ηλεκτροδότησης, οδικού και δικτύου ύδρευσης, άμεσα να στηριχτούν οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με τη χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, απαλλαγή από χρέη κ.ά., τώρα αντιπλημμυρική θωράκιση και αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.

Οπως σημείωσε, «σε αυτά τα αιτήματα του κόσμου, των φορέων», η κυβέρνηση απαντά όπως και με τα όσα συμβαίνουν στη δημόσια υγεία. Αντί για μέτρα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων, εκβιάζει το λαό βάζοντάς του το δίλημμα για αυτοπροστασία ή καραντίνα, και την ίδια ώρα ενισχύει με εξασφάλιση χρήματος και πελατείας τους μεγάλους ομίλους.

Τέλος, ανέπτυξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για δωρεάν μετάδοση των μηνυμάτων από τα ΜΜΕ.

Υπεύθυνος η καπιταλιστική ανάπτυξη

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» με τις ευθύνες να είναι διαχρονικές χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τις καταστροφές από τις τελευταίες πλημμύρες του «Ιανού», ενώ επισήμανε ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες που καταστράφηκαν και συνολικά ο λαός παραμένουν στο «ίδιο έργο θεατές μετά από κάθε θεομηνία», με τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν για να συγκαλύψουν τις ευθύνες που έχουν.

Αναδεικνύοντας ότι ο υπεύθυνος είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται και το αστικό κράτος που όλοι υπηρετούν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία όπως την άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων για να εξυπηρετηθούν οι όμιλοι, που οδήγησε στο να πνίγονται ολόκληρες περιοχές όπως στην Αγ. Ευφημία, τα έργα υποδομών που γίνονται με κριτήριο τις «ανάγκες» του κεφαλαίου και όχι του λαού, όπως π.χ. στην περιοχή της Ασσου όπου το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει τις ανάγκες τις περιοχής κατέρρευσε καθώς είναι πεπαλαιωμένο, ενώ αντίθετα το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει το αιολικό πάρκο δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά κ.ά.

Χαρακτήρισε αποσπασματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς και τόνισε ότι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών, ενώ για τους εργαζόμενους των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν απαίτησε όχι αναστολή αλλά να μειωθεί το όριο των 50 ετών που έχει θέσει η κυβέρνηση για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εγκαιρα και μεθοδικά» τα ψίχουλα στο λαό και τα εκατομμύρια στο κεφάλαιο

«Λειτουργήσαμε έγκαιρα, μεθοδικά και υπεύθυνα» και «εργαζόμαστε συνεκτικά ώστε το ταχύτερο δυνατόν, κατά το βέλτιστο χρόνο, να διοχετεύσουμε πόρους στους πληγέντες - νοικοκυριά και επιχειρήσεις - και να ανακουφίσουμε, όσο είναι εφικτό, τους συμπατριώτες μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή, προσπαθώντας να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση επειδή τους πέταξε μερικά επιδόματα - ψίχουλα, που είναι λιγότερο και από σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις καταστροφές που έγιναν.

Πρόσθεσε δε, εντείνοντας την πρόκληση: «Μεγάλο θράσος να μιλάει κάποιος για καθυστερήσεις της πολιτείας προς τους πληγέντες. Σε πέντε ημέρες έχουμε νομοθετήσει για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων και του ΕΝΦΙΑ τους. Εχουμε δείξει αντανακλαστικά για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, με την τροπολογία αναστολής τους, ενώ σε μία εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο». Είπε ακόμα ότι «εμείς δημιουργούμε πόρους και τους αξιοποιούμε σε όφελος των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο εμπαιγμός γίνεται μεγαλύτερος αν προστεθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο όπου προβλέπονται τα ψίχουλα της ντροπής για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, υπάρχουν άρθρα που εξασφαλίζουν νέο πακτωλό εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ, αλλά και ξανά απευθείας αναθέσεις και εκατομμύρια για τη διαφήμιση μηνυμάτων για την πανδημία.

Μάλιστα ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ως προς τα νέα δωράκια στους ομίλους των ΜΜΕ, επικαλέστηκε τον «επαγγελματισμό» που χρειάζεται να έχει η «εκστρατεία ενημέρωσης» για τον κορονοϊό. Οπως είπε, προκαλώντας τον κοινό νου, η πρώτη καμπάνια έδειξε ότι αυτή η «εκστρατεία» «έσωσε ζωές και πιστεύουμε ότι θα ξανασώσει». Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων, για μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία κ.ο.κ. Οπως είπε ο υφυπουργός προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή, «χρειαζόμαστε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για να μην επιβαρύνονται οι μονάδες Υγείας», ομολογώντας ότι προτιμούν νοσοκομεία - ρημαδιό παρά να στερήσουν χρήμα από τους επιχειρηματίες...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Η κυβέρνηση «ανίκανη» και ο ίδιος «ανήξερος»

Στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και τις ελλείψεις στα σχολεία και τις συγκοινωνίες, αποκρύπτοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συνέπειες της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας για λογαριασμό του κεφαλαίου, δηλαδή της πολιτικής που και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μέχρι κεραίας. Και σε μια προσπάθεια να στήσει τον βολικό και για τους δύο δικομματικό καβγά, παρίστανε τον ανίδεο για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και για το «έγκλημα» που εδώ και χρόνια συντελείται σε βάρος του λαού, είτε με την υποβάθμιση της Υγείας είτε με την απουσία αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας κ.ο.κ.

Αποδίδοντας στην κυβέρνηση «αδυναμία διαχείρισης αυτής της πραγματικότητας», είπε ότι γι' αυτόν το λόγο δίνει χρήματα στα ΜΜΕ «χωρίς όρους και κριτήρια», προκειμένου αυτά να την αποκρύπτουν. Μάλιστα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να δείξουν ανθρώπινο πρόσωπο και να μη δεχτούν τα χρήματα αυτά, αλλά να τα καταθέσουν προς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση την κριτική του προς την κυβέρνηση, περιορίστηκε να της προσάψει το ότι καθυστέρησε να στείλει κλιμάκιο στην Καρδίτσα, καθώς ο πρωθυπουργός «πήγε μετά από έξι μέρες, σαν κλέφτης». Και αναφέρθηκε στις «ευθύνες τις διαχρονικές, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», την ίδια στιγμή που στο «παλμαρέ» και της δικής του κυβέρνησης, όπως και του κόμματός του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας (Αττική) καταγράφονται τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας σχεδίου αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων από καιρικά και άλλα φαινόμενα, της γύμνιας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που τα τελευταία χρόνια όλο και εντείνεται. Εφτασε μάλιστα να επικαλεστεί τις αποδόσεις της κυβέρνησής του στα υπερπλεονάσματα, λέγοντας ότι «είχε την υποχρέωση πλεονάσματος 3,5%» και γι' αυτό δεν χρηματοδοτούσε έργα και υποδομές για την προστασία από πλημμύρες και άλλες τέτοιες καταστροφές.

Τέλος, και δείχνοντας ότι ...ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ «ενώνει» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την αρχική αναφορά στο ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Δένδια - Πομπέο περί «ιστορικής συμφωνίας» των Πρεσπών, που αργότερα απαλείφθηκε. Υπερασπιζόμενος τα έργα και τις υπηρεσίες που πρόσφερε στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κάλεσε τη ΝΔ «τώρα, που συμφωνούμε» να φέρει τις κυρώσεις των Συμφωνιών. «Σας περιμένουμε να υπερψηφίζετε όλοι μαζί την ιστορική αυτή Συμφωνία», ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης, περιγράφοντας με αυτά τα λόγια τη στρατηγική ταύτιση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Προσφέρει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς επιπρόσθετα υποστηρικτικά μέσα

Οι κυρώσεις δύο συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τον «αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων» σε πλωτά και εναέρια μέσα επικυρώθηκαν χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστούν - κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη - στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές είναι «απότοκο της εξαιρετικής και ολοένα και πιο εμβαθυνόμενης στρατηγικής σχέσης, πλέον, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Σχέση η οποία απεικονίζεται κυρίως μέσα από τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία εντός των ημερών πρόκειται να ανανεωθεί, ή μάλλον να προκύψει η επόμενη τροποποίησή της», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο και το «τάιμινγκ» της συζήτησης των συμφωνιών στην ελληνική Βουλή, καθώς συνέπεσε σκόπιμα με την άφιξη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και τα όσα εξήγγειλε για αναβάθμιση «των εγκαταστάσεων της Σούδας σε έναν δεύτερο ενισχυμένο σταθερό ναύσταθμο», πέρα από τη Σαλαμίνα.

Τη συμφωνία υποδέχτηκε περιχαρής ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε ο εισηγητής του, Ν. Αθανασίου, υπογράφηκε καταρχήν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ των συμφωνιών τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Επιφύλαξη δήλωσε η Ελ. Λύση, κατά τάχθηκε το ΜέΡΑ25.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψηφίζοντας τις συμφωνίες τόνισε: «Αυτές τις συμφωνίες να τις στηρίξετε εσείς. Είστε βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και η ευθύνη είναι σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Αυτή ακριβώς η προσήλωσή σας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι που ανοίγει το δρόμο και για παραπέρα όξυνση, για επικίνδυνες διευθετήσεις που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, απαιτώντας αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ