ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη η νέα δίκη των 35 συνδικαλιστών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να επιβάλλει με προσήλωση το δόγμα «νόμος και τάξη», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη των 35 συνδικαλιστών
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη των 35 συνδικαλιστών
Την απόσυρση όλων των κατηγοριών ενάντια στους 35 συνδικαλιστές που δικάζονται για μια ακόμα φορά την Τρίτη 2/10 απαιτεί το ΠΑΜΕ.

Οπως υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του, «πρόκειται για δίωξη εναντίον προέδρων, μελών ΔΣ Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που σέρνονται για μια ακόμη φορά στα δικαστήρια για κινητοποίηση που οργάνωσαν στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις για το Ασφαλιστικό που είχε κάνει ο τότε υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, της ΝΔ (...) Μάλιστα οδηγούνται στο δικαστήριο ξανά, παρότι ήδη δικάστηκαν και στην προηγούμενη δίκη καταρρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι κατηγορίες της κυβέρνησης ΝΔ».

Και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με τα αντεργατικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και φοροληστρικά μέτρα της ΝΔ, συνεχίζει να επιβάλλει με προσήλωση και το δόγμα "νόμος και τάξη", γεμίζοντας τα δικαστήρια με συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, φοιτητές, εργατόκοσμο που αγωνίζεται να προστατέψει τα σπίτια του».

«Η δίωξη εναντίον του ΠΑΜΕ είναι γραμμάτιο που εξοφλεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργοδότες», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Εχει ξεκάθαρο στόχο να συντηρήσει το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι χιλιάδων εργαζομένων οδηγούνται ξανά σε δίκη, γιατί έκαναν το ταξικό τους καθήκον. Απάντησαν στην τρομοκρατία και την επίθεση των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το "θεάρεστο" έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, μόνο που επειδή τα καρότα τελειώνουν, όσο περνά ο καιρός κραδαίνει ολοένα και πιο απειλητικά το μαστίγιο».

Το ΠΑΜΕ καλεί «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν, για ακόμη μια φορά, τη μαζική καταδίκη τους ενάντια στην ποινικοποίηση της οργάνωσης και της δράσης των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Οργανώνουμε την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Απόσυρση τώρα όλων των κατηγοριών εναντίον των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ.

Οχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων - Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Σε δίκη και η διοίκηση της Ομοσπονδίας στους ΟΤΑ

Στο μεταξύ, την ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με αφορμή τη δίκη που θα γίνει τη Δευτέρα 1/10 σε βάρος των μελών της προηγούμενης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ,«γιατί υπερασπίστηκαν στις περσινές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, σημειώνει το Συνδικάτο, «θα είναι τόσο δίκαιη που με την τρομοκρατία και με το βούρδουλα των διώξεων θέλουν να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (...). Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Κατρακύλα δίχως πάτο από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό...

...με τη συνδρομή Εισαγγελίας και Αστυνομίας

Επιχείρηση τρομοκρατίας, ποινικών διώξεων, ανοιχτής αστυνομικής παρέμβασης στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στήνει η εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης με τη συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ακόμα νόθο συνέδριο - παρωδία τη Δευτέρα 1/10.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν άφοβα απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής που κινητοποιεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει τη Δευτέρα 1/10, στις 5 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από προσφυγή της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση και η Αστυνομία κάλεσε την πρόεδρο και την γραμματέα του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων να προσέλθουν για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωση του Συνδικάτου που καλεί στη συγκέντρωση και αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τη νοθεία»! Οι δύο συνδικαλίστριες καλούνται από την αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης παράβασης του άρθρου 186 του ΠΚ, που αφορά σε πρόκληση ή προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος, και του άρθρου 189 του ΠΚ που αφορά στη διατάραξη κοινής ειρήνης και εν προκειμένω στη διατάραξη συνδικαλιστικής δράσης...

Είχε προηγηθεί στις 16/9 η προσπάθεια της ΠΑΣΚίτικης πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου να αποκλείσει από το συνέδριο τους 6 αντιπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μπροστά στο ενδεχόμενο να εκπροσωπηθούν στη διοίκηση του ΕΚ Κατερίνης και οι ταξικές δυνάμεις. Τις επόμενες μέρες, η αστική Δικαιοσύνη στάθηκε σύμμαχος στις μεθοδεύσεις νοθείας, απορρίπτοντας τη συμμετοχή των 6 εκλεγμένων αντιπροσώπων του Συνδικάτου στο συνέδριο, με πρόσχημα τη μη αιτιολογημένη παράταση των εκλογών κατά μία μέρα.

Τώρα με τον εισαγγελέα και την Αστυνομία, εκφοβίζοντας τους συνδικαλιστές με διώξεις, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρεί να διαφυλάξει τους νόθους συσχετισμούς που έχει διαμορφώσει μέσα από σωματεία - φαντάσματα και διάτρητες εκλογικές διαδικασίες.

«Εισαγγελείς και αστυνομία δεν έχουν καμιά δουλειά στα συνέδρια και τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την κατρακύλα χωρίς πάτο του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις και σε αρχαιρεσίες στην Ηλεία

Στο μεταξύ, τη στάση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πύργου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας απαγόρευσε με το «έτσι θέλω» την παρουσία αντιπροσωπείας της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ το Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Ακόμα καταγγέλλουν την δικαστική αντιπρόσωπο στις αρχαιρεσίες, η οποία ισχυρίστηκε ότι εκπρόσωπος της ΔΑΣ δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθήσει την καταμέτρηση, «με την πρωτοφανή και πρωτάκουστη για τις μέρες μας δικαιολογία ότι τα ψηφοδέλτια είναι προσωπικά δεδομένα»!

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, καθώς ψήφιζαν «άτομα που δεν ήταν γραμμένα στο σωματείο, υπογράφοντας εκείνη τη στιγμή μια απλή αίτηση που καμία σχέση δεν έχει με αίτηση εγγραφής σε σωματείο».

Αυτές οι ενέργειες, τονίζει η ΔΑΣ, αποτελούν πάγια τακτική της ηγεσίας του ΕΚΠ. Σημειώνει μάλιστα ότι οι αντίστοιχες δυνάμεις στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν «για υποψήφιους διευθυντικά στελέχη μεγαλοξενοδόχων της περιοχής»!

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις μεθοδεύσεις αυτής της συμβιβασμένης ηγεσίας, η οποία δεν έχει οργανώσει καμιά αντίδραση όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην αντεργατική επίθεση.

WEB RADIO ΠΑΜΕ
Από τη Δευτέρα 1/10 ξανά «στον αέρα»!

Από τη Δευτέρα 1/10, το webradio του ΠΑΜΕ είναι και πάλι «στον αέρα»! Με πλούσιο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με νέα σωματεία να εντάσσονται σε αυτό, καθώς και με περισσότερες πολιτιστικές εκπομπές, ξεκινά την καινούργια ραδιοφωνική σεζόν, μέσα από την αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ.

Επιλογή της κυβέρνησης η αστυνομική καταστολή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση με νέα μέτρα κατά του λαού. Περιορίζει και καταπατάει στοιχειώδη δικαιώματα. Εντείνει την καταστολή κατά του λαϊκού κινήματος. Είναι διαχρονική πολιτική, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για μια απλή σειρά συμβάντων αστυνομικής βαρβαρότητας, αλλά εφαρμογή μιας πολιτικής που στοχεύει στο διαρκές χτύπημα των αγώνων του λαού μας.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στους αγώνες των συνταξιούχων, των φοιτητών, των προσφύγων. Θυμίζουμε την άγρια επίθεση σε αγωνιστές στο άγαλμα του Τρούμαν. Επίσης τη σύλληψη απολυμένων μέσα στα σπίτια τους στα Γιάννενα, που οδήγησε σε δίκη στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ. Συνεχίζει τα αγροτοδικεία. Και πρόσφατα, εφάρμοσε αστυνομική βία σε βάρος ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου, του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κατήφορος αυτός της κυβέρνησης στον αυταρχισμό δεν έχει τελειωμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις της για σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, έχει «φουσκώσει τα πανιά» των κατασταλτικών μηχανισμών.

Δεν χάνει την ευκαιρία μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση, την ανεργία, την περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων λαϊκών στρωμάτων, καθώς και το αυξανόμενο προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα, με τη στάση της να αφήνει περιθώρια εκδήλωσης ρατσιστικών, εθνικιστικών, φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών.

Στο χώρο της αστυνομίας είναι εκτεταμένες οι ιδεολογικές απόψεις υπέρ του ρατσισμού και του φασισμού. Πολλές φορές μάλιστα καλλιεργείται η αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι «άλλοι», οι «ξένοι» και οι «διαφορετικοί». Ιδιαίτερα στην αστυνομία, η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει πολλούς οπαδούς. Αυτό βέβαια είναι γνωστό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προτεραιότητά της είναι η καταστολή του λαού και όχι η εκκαθάριση των φασιστικών θυλάκων στην αστυνομία.

Οργή, καταδίκη, αγανάκτηση και απαίτηση για άμεση απόδοση ευθυνών στην αστυνομία, αλλά και στην κυβέρνηση, πρέπει να προκαλέσει το τελευταίο περιστατικό βάρβαρης αστυνομικής βίας κατά του Ζακ Κωστόπουλου. Οκτώ πάνοπλοι αστυνομικοί κακοποιούν έναν ετοιμοθάνατο, έναν ευάλωτο άνθρωπο που δεν μπορούσε ούτε να τους απειλήσει, ούτε να αντισταθεί, ούτε να διαφύγει! Περνούν χειροπέδες σε έναν ετοιμοθάνατο! Αντί να συλλάβουν όσους τον λιντσάρουν, συμμετέχουν και οι ίδιοι στο λιντσάρισμα! Ούτε ίχνος σεβασμού στην ανθρώπινη αξία. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον κατήφορο της καταστολής και ένας από τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς, η αστυνομία, την επιβάλλει παντού και πάντα και ιδιαίτερα με πιο μεγάλη βαρβαρότητα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Υποκρίνεται όταν μιλάει δήθεν για έρευνα κατά των αστυνομικών. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της αστυνομίας, που με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org