ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συζητούν για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προϊδεάζουν τους λαούς για «δύσκολο δρόμο»

Τα σενάρια για την «αναμόρφωση» της ΕΕ στο χτεσινό «μενού» του γεύματος των ηγετών

Από το χτεσινό «ανεπίσημο» δείπνο

Associated Press

Από το χτεσινό «ανεπίσημο» δείπνο
Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν διοργανώνει η εσθονική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή. Χτες οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ παρακάθισαν σε ανεπίσημο δείπνο, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ένα έτος μετά τον «οδικό χάρτη» της Μπρατισλάβας, στο φόντο πάντα της συζήτησης που παραμένει ανοιχτή για το μέλλον της Ενωσης, αντανακλώντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με την εσθονική προεδρία, στόχος της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής είναι να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την έναρξη συζητήσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με σχέδια ψηφιακής καινοτομίας.

Στην καθιερωμένη πριν τις Συνόδους επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επιχειρεί έναν απολογισμό του έτους, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα είναι καλύτερη, προφανώς εννοώντας την πορεία ισχυροποίησης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Αλλωστε, για τους λαούς προμήνυσε ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και ακόμα ενεργότερη εμπλοκή σε ανταγωνισμούς, με βαθύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και «πρόοδο στην ευρωπαϊκή άμυνα», σε ένα πρώτο στάδιο με τη δρομολόγηση το Δεκέμβρη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας. Συνδέει την εξωτερική πολιτική με τη μετανάστευση επιχαίροντας για την αντιδραστική αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά της Ελλάδας και αλλού. Σημειώνει προκλητικά ότι μειώθηκε ο «αριθμός των παράτυπων μεταναστών» και προσθέτει ότι πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητες για επιστροφές (μεταναστών).

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Ντ. Τουσκ στάθηκε σε αναφορές που αντανακλούν τις υπαρκτές ανησυχίες των αστικών επιτελείων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφέρεται π.χ. στην προσπάθεια να «μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης» και στις «υψηλές φιλοδοξίες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς (εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία), ενισχύοντας παράλληλα την ισχυρή μας δράση για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». Συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να αποφασίσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη του ευρώ», εξηγώντας: «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης μια για πάντα. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΟΝΕ και να την ενισχύσουμε...». Εδώ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που είναι ήδη σε εξέλιξη, ξεχωρίζει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, με τη διαμόρφωση κοινού μηχανισμού ασφάλειας γι' αυτήν, αλλά και τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Ειδικά για τα τελευταία προανήγγειλε Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Προϊδεάζοντας παράλληλα για το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα, για λογαριασμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σημειώνει ότι «για καθένα από τα ζητήματα αυτά, έχουμε ακόμη μεγάλο και δύσκολο δρόμο μπροστά μας...».

Ο Ντ. Τουσκ υποδεικνύει την ανάγκη να αναπτυχθεί ο διεθνής ρόλος της Ενωσης «στη γειτονιά μας και σε παγκόσμιο επίπεδο». Σχετικά με αυτό προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη να συζητηθεί η αντίδραση της ΕΕ ως προς τις εξελίξεις στις σχέσεις της με την Τουρκία, και το Μάη του επόμενου έτους, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, να οργανωθεί εκεί Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν χτες το βράδυ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν, πριν από το δείπνο εργασίας, με επίκεντρο τις προτάσεις για την «επανίδρυση της ΕΕ» που παρουσίασε ο Γάλλος ηγέτης την περασμένη Τρίτη.

Ο Μακρόν είχε προκρίνει την ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης της ΕΕ σε μια σειρά τομέων, ειδικά στην Αμυνα - Ασφάλεια (με συγκρότηση διακριτής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης), αλλά και σε ανερχόμενους τομείς της οικονομίας (που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την «οικολογική» βιομηχανία κ.τ.λ.), όπου τα περιθώρια κέρδους εκτιμάται ότι είναι υψηλά και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διεκδικούν προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών τους. Μεταξύ άλλων πρότεινε και μέτρα ενίσχυσης της Ευρωζώνης (με χωριστό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών κ.τ.λ.), ενώ στάθηκε και στη σημασία διείσδυσης ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσόγειος και η Αφρική.

Η Μέρκελ με δηλώσεις στον Τύπο σημείωσε: «Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα πρέπει φυσικά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «επιθυμούν να συνεργαστούν στενά για την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και για τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας». Τέλος, σημείωσε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό. Παρατηρώ μια καλή βάση στην ομιλία του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλία και τη Γερμανία να συνεργαστούν εντατικά στο μέλλον».

Οι προτάσεις Μακρόν - που φυσικά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών - αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Βέβαια, η κάθε αστική τάξη και το κάθε τμήμα της προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Πάντως, ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η γερμανική «Σουντόιτσε Ζάιτουνγκ» σχολίασε ότι η Γαλλία επέστρεψε ως δημιουργική δύναμη στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι «ο Μακρόν υποχρεώνει την Μέρκελ να πάρει θέση».

Η ελβετική «Tages-Anzeiger» (στον απόηχο των γερμανικών εκλογών) υποστήριξε ότι «το γαλλο-γερμανικό μοτέρ δε θα πάρει μπρος τόσο γρήγορα όσο περίμενε ο Πρόεδρος στο Παρίσι. Τελικά, ίσως ο Μακρόν γίνει "φωνή εν τη ερήμω"...».

Η βρετανική «Τέλεγκραφ» χαρακτήρισε την ομιλία «γεμάτη όραμα» εκτιμώντας όμως ότι πολλές από τις προτάσεις θα μείνουν «ευσεβείς πόθοι».

Η ισπανική «Ελ Μούντο» εκτίμησε πως «η Γαλλία δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα: Το έλλειμμά της υπερβαίνει το 3%...».

ΦΡΕΓΑΤΑ «ΛΗΜΝΟΣ»
Αποστολή εμπλοκής στην Κεντρική Μεσόγειο

Με γεμάτο πρόγραμμα συνεχίζει η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» την αποστολή της, που ως μέλος της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο, ως άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, η φρεγάτα στο διάστημα 9 - 25/9 μετείχε σε δραστηριότητες όπως: Εκτέλεση γυμνασίου νηοψίας επί του πλοίου, από άγημα νηοψίας της γαλλικής φρεγάτας «FS LA FAYETTE». Εκτέλεση πυρών φορητού οπλισμού εν πλω. Εκτέλεση πετρέλευσης εν πλω με το γερμανικό πετρελαιοφόρο «FGS RHON».

Η φρεγάτα θα συμμετάσχει έως 14/10 στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, «η οποία» - όπως τονίζει το ίδιο το ΓΕΝ - «επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο». Θυμίζουμε ότι η αρμάδα κατέπλευσε στο Αιγαίο πέρυσι την άνοιξη, με πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Στην πράξη έλεγχε από τότε τον πλου πολεμικών και άλλων πλοίων, ανταγωνιστικών προς τα ευρωατλαντικά μονοπώλια. Εξάλλου, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλη του 2016, η εν λόγω ΝΑΤΟική «αποστολή» έγινε και επισήμως κομμάτι της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN» που ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατόπιν αποφάσεων της ίδιας Συνόδου διαπλέκεται με την αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ «SOPHIA» στην Κεντρική Μεσόγειο. Εξ ου και συχνά πλοία της αρμάδας απλώνονται στη Μεσόγειο, βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων σε μια σειρά από μέτωπα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΚ
Αξιοποίηση του Μεταναστευτικού για «προβολή ισχύος»

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρώμη διήμερο συνέδριο του European Ideas Network (ENI) επίσημου «think tank» των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα «Πώς πρέπει να δράσει η ΕΕ, προκειμένου να εδραιώσει το ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη», με τα προπαρασκευαστικά κείμενα να κάνουν λόγο για το ότι «η προβολή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία, το εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή βοήθεια (σ.σ: σημαντικό εργαλείο εδραίωσης σε ζώνες "ενδιαφέροντος")».

Εκ των εισηγητών και ο Ελληνας πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στην τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αξιοποιεί το πρόβλημα που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ στην περιοχή. Χαρακτηρίζοντας το Μεταναστευτικό ως το «κύριο πρόβλημα ασφάλειας για την περιοχή μας», είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια Ενωση Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Ευημερίας, παρά μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα». Ως μέτρα αντιμετώπισης του «προβλήματος», ζήτησε: «Πρώτον πρέπει μια και καλή να κάνουμε τον κρίσιμο διαχωρισμό ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες (...) Δεύτερον, αφού τους διαχωρίσουμε πρέπει να τους κρατάμε χωριστά. Και να τους μεταχειριστούμε διαφορετικά. Οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικό άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να ελεγχθούν καλά και να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους, περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους (όχι αναγκαστικά μέσω Τουρκίας)».

Παραπέρα, έχοντας κατά νου το ευρύτερο «παιχνίδι» για τις «ζώνες επιρροής», είπε ότι «μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα Ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα "περιφέρεια" να την περιβάλλει από παντού», ζητώντας στο μοτίβο και των τελευταίων αποφάσεων της ΕΕ «να υιοθετήσουμε, (...) μια αντίστοιχη στρατηγική με το σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που περιβάλλουν την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Νότο». Εξ ου και χαιρέτισε το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, πρότεινε μια «Κοινή Στρατιωτική Δύναμη Επέμβασης», όπως επίσης τη διακήρυξή του πως «η Αφρική θα πρέπει να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, όχι να παραμείνει ένας "απειλητικός γείτονας"».

Αποζημίωση αξιώνει η «Fraport»

Αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να ζητά η «Fraport», καθώς ο έλεγχος που διεξήγαγε στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποκάλυψε σοβαρές ζημιές. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα αρχικά το γερμανικό «Spiegel», το οποίο έκανε λόγο για απαίτηση αποζημίωσης από την εταιρεία που μπορεί να αγγίξει και τα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο ανώνυμες πηγές της «Fraport Greece» χαρακτήριζαν το ποσό «τραβηγμένο». Επιβεβαίωναν ωστόσο τις σοβαρές ζημιές που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διεξήγαγε η επιχείρηση, σημειώνοντας ότι το όλο ζήτημα βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τον αρμόδιο υπουργείο Υποδομών. Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικής ρήτρας σε περίπτωση που η αξία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ως περιουσιακών στοιχείων, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά την στιγμή της ανάληψής τους σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής οικονομικής προσφοράς. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ανέλαβε τα περιφερειακά αεροδρόμια τον περασμένο Απρίλη, ενώ κατέθεσε προσφορά το 2015.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ