ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τους απολυμένους στο έργο συντήρησης της Νέας Μονής Χίου

Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των έξι συντηρητών στη Νέα Μονή Χίου, από τη στιγμή που υπάρχουν έγκριση προϋπολογισμού, φυσικό αντικείμενο εργασίας και χρονοδιάγραμμα έως τις 31/7/18, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση για τους απολυμένους στο έργο συντήρησης της Νέας Μονής Χίου, σημειώνουν αναλυτικά:

«Στις απολύσεις έξι εργαζομένων προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο έργο "Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου" με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους όπως προβλεπόταν από αυτές. Οι έξι συντηρητές προσελήφθησαν στο πλαίσιο του παραπάνω έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με οκτάμηνη σύμβαση στις 3/1/17 και δυνατότητα παράτασης έως τις 31/7/18, ημερομηνία λήξης του έργου.

Από την έναρξη του έργου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση πληρωμών τους κατά το πρώτο τρίμηνο και οι ελλείψεις υλικών για την υλοποίηση των εργασιών. Επίσης επειδή είχαν ερωτήματα πάνω στη μελέτη που πραγματοποιούσαν, προχώρησαν στη σύνταξη αναφοράς προς την ΕΦΑ Χίου, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Η θεσμική ηγεσία της εν λόγω υπηρεσίας επικαλέστηκε ενδεχόμενες φθορές στο μνημείο από τους εργαζόμενους και έτσι στις 14/9/17 έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Συντήρησης στις εργασίες της Νέας Μονής Χίου, κατά την οποία όμως δεν διαπιστώθηκαν φθορές στο μνημείο, καταρρίπτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της μη ανανέωσης - απόλυσης των συγκεκριμένων έξι εργαζομένων, όπως είχε αφήσει η έφορος Χίου να εννοηθεί σε επικοινωνία της με την ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Και ενώ οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Σωματείου τους (Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟΑ) ήρθαν σε αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Γραμματέα και Γραφείο υπουργού) και έλαβαν προφορική δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεών τους, η έφορος Χίου προχώρησε στις απολύσεις, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ανάγκη ανακύκλωσης προσωπικού λόγω ανεργίας.

Είναι η πρώτη φορά στο υπουργείο Πολιτισμού που γίνονται τέτοιου είδους απολύσεις με παράλληλη παύση έργου ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του και δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό καθιστά τους συμβασιούχους εργαζόμενους αναλώσιμους, ανακυκλώσιμους και υπό το καθεστώς τρομοκράτησης σε κάθε διεκδίκηση, αφήνοντας παράθυρο για μαζικές απολύσεις σε έργα ΕΣΠΑ. Υπάρχει φόβος για γενίκευση των απολύσεων, καθώς οι περισσότεροι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ εργάζονται σε αντίστοιχα έργα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των έξι συντηρητών από τη στιγμή που υπάρχουν έγκριση προϋπολογισμού, φυσικό αντικείμενο εργασίας και χρονοδιάγραμμα έως τις 31/7/18».

«Ο Γκάτσος που αγάπησα» στο Ηρώδειο

Η μουσικοθεατρική παράσταση, η μεγάλη επιτυχία του περσινού χειμώνα, παρουσιάζεται για μία και μοναδική βραδιά στο Ωδείον Ηρώδου Αττικού, την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, στις 21.00.

Ενα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας. Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του Ηρωδείου με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου. «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Ο Γιάννης ο Φονιάς», «Τ΄Αστέρι του Βοριά», «Αθανασία», «Κεμάλ», «Αύριο πάλι», «Ραλλού», «Ασπρη μέρα και για μας», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Αθήνα», «Ηταν καμάρι της αυγής», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των υπέροχων τραγουδιών που θα ακουστούν.

O Μανώλης Μητσιάς συναντιέται στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που απαγγέλλει στίχους του ποιητή και τραγουδά για πρώτη φορά επί σκηνής. Ανάμεσα στα τραγούδια, θα ακουστούν κείμενα σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.

Συντελεστές: Αχιλλέας Wastor - πιάνο, Ηρακλής Ζάκκας - μαντολίνο, μπουζούκι, Σταύρος Καβαλιεράτος - μπάσο.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων»

� Nikos Psathoyiannakis

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2017 - 2018 με τις εργασίες συντήρησης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη του έργου του Τσίλερ.

Το συγκεκριμένο θέατρο είναι το παλαιότερο κλειστό λυρικό θέατρο στην Ελλάδα, με συνεχή λειτουργία, εποπτευόμενο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του κτιρίου, όπως η συντήρηση και αποκατάσταση των οροφογραφιών στο φουαγιέ με θέματα μυθολογικού περιεχομένου, ενώ προγραμματίζεται άμεσα η αλλαγή και επέκταση της σκηνής, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πολυπρόσωπων θεατρικών παραγωγών.

«Το Τίμημα» στο «Ιλίσια»

Το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή το Danny De Vito, ανεβαίνει στις 5 Οκτώβρη, στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ. Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

Το «Τίμημα» ήταν από τα αγαπημένα έργα του Αρθουρ Μίλερ, καθώς είναι και το μόνο έργο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του περίτεχνα να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, σε έναν κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, όπου το παρελθόν καθορίζει το παρόν σε μια πραγματικότητα χωρίς λογική.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του ΙΛΙΣΙΑ για να ερμηνεύσει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon, την πηγή του κωμικού στο έργο, τον ρόλο που κινεί τα νήματα της δράσης. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής ενσαρκώνουν τα δύο αδέλφια που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της γυναίκας, η οποία διεκδικεί τη ζωή της που τόσα χρόνια βρίσκεται σε αναμονή.

Μετάφραση: Μάκη Μαρσέιγ. Απόδοση - Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μιχαλακοπούλου. Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ημερίδα με θέμα «Μουσεία - Τέχνη - Καλλιτέχνες»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Μελών του ΕΕΤΕ στη Βόρειο Ελλάδα - επιτροπή που προέκυψε μετά από σύσκεψη των μελών του ΕΕΤΕ την Ανοιξη στη Θεσσαλονίκη - διοργανώνει Ημερίδα, με θέμα «ΜΟΥΣΕΙΑ - ΤΕΧΝΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», το Σάββατο 7 Οκτώβρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη (στο χώρο της ΔΕΘ), από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Στην Ημερίδα θα συζητηθεί η σχέση των καλλιτεχνών και η καλλιτεχνική δημιουργία με τα Σύγχρονα Μουσεία, την παρουσία της Τέχνης σε αυτά και τα προβλήματα ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ