ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΔΕΛΗΣ
Ανορθολογικός και ιδεαλιστικός ο διαχωρισμός «κοινωνικού» και «βιολογικού» φύλου

Αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «ταυτότητα φύλου»

Με τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε:

«Πρέπει να υπάρχει νομική αναγνώριση της αλλαγής του φύλου στα νομικά έγγραφα ενός trans ατόμου; Ασφαλώς. Η νομική αναγνώριση, όμως, αυτού του δικαιώματος χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα μέτρα για την κοινωνική, επιστημονική στήριξη του ατόμου, για να βοηθηθεί ουσιαστικά να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με βάση την ατομική του απόφαση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θεσμοθετεί την ολόπλευρη κοινωνική προστασία τέτοιων περιπτώσεων, αλλά την υποβαθμίζει.

Στο νομοσχέδιο υιοθετείται και αναπαράγεται ο άκρως ανορθολογικός, αντιεπιστημονικός, ιδεαλιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στο "βιολογικό" και το "κοινωνικό" φύλο. Yποβαθμίζετε - σχεδόν πλήρως - ότι το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά. Αποδέχεστε ως κριτήριο του προσδιορισμού του φύλου ενός ατόμου τον άκρατο υποκειμενισμό. Το λέει πιο καθαρά η ίδια η ΕΕ σε κείμενά της: Είναι "ο τρόπος που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε για το φύλο".

Επιδιώκετε, δηλαδή, να διαπεράσει στη στάση και να ποτίσει τη συνείδηση των ανθρώπων το εξής: "Σημασία δεν έχει η πραγματικότητα που ζεις, αρκεί να σκέφτεσαι και να μιλάς διαφορετικά για αυτήν".

Αντίστοιχα, διαστρεβλωμένα κριτήρια προσπαθείτε να διαμορφώσετε και για την έννοια του ατομικού δικαιώματος. Κανένα ατομικό δικαίωμα δεν ολοκληρώνεται έξω από τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα. Και επειδή δεν θέλετε και δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε κοινωνικά δικαιώματα καθολικά για όλες και όλους, υποκριτικά παρουσιάζεστε υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων.

Και λέτε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θεραπεύονται οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των trans ατόμων ή ότι βγαίνουν από το κοινωνικό περιθώριο. Τις κοινωνικές διακρίσεις, την κοινωνική περιθωριοποίηση - που βιώνουν και άλλες ομάδες του πληθυσμού, κι άλλοι άνθρωποι - δεν την αντιμετωπίζεις με τη θεσμοθέτηση ατομικών δικαιωμάτων απομονωμένα από το κοινωνικό πλαίσιο.

Μπορούν άραγε αυτές να αντιμετωπιστούν με μια απλή δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη, με μια απλή αλλαγή του φύλου στην ταυτότητα;

Είναι τουλάχιστον αφέλεια, αφού το νομοσχέδιο δεν θίγει τις κοινωνικές αιτίες που γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την πολύμορφη βία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση την ταυτότητα φύλου.

Και εδώ η κυβέρνηση έχει ευθύνες, γιατί με τον τυχοδιωκτικό τρόπο που ανοίγει το θέμα δίνει "πάσα" για να αναπτυχθούν αντιδραστικές διαφωνίες με το νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικές και ανατριχιαστικές οι απόψεις που εκφράστηκαν από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που επανέφερε στο σήμερα τις θεωρίες του Μεσαίωνα.

Αναρωτήθηκε χτες η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ πώς το ΚΚΕ που διαφωνεί με το νομοσχέδιο, πώς θα κοιτάξει στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους που τραβάνε τα μύρια όσα για τις όποιες επιλογές τους!

Με σεβασμό και πνεύμα αλληλεγγύης, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι μαχητικά δίπλα τους απέναντι σε όποιους ρατσιστές και σκοταδιστές τούς προσβάλλουν και τους επιτίθενται.

Για να δούμε όμως εσάς του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων! Τι θαρρείτε! Οτι ξεπλένεστε για την αντιλαϊκή σας πολιτική με τέτοια νομοσχέδια, που δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας τα πραγματικά προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας; Μήπως τους εξαιρείτε από την επίθεση που έχετε εξαπολύσει στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα;

Και για να δούμε πώς θα κοιτάξετε στα μάτια εσείς όλοι τους φτωχοποιημένους συνταξιούχους, τους απλήρωτους εργαζόμενους που πληθαίνουν, τους μεροκαματιάρηδες που δεν τα βγάζουν πέρα, τους ανέργους που ζουν το δικό τους δράμα, πώς θα κοιτάξετε στα μάτια τα υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν μες στα σχολεία!».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία εμφάνισε το νομοσχέδιο ως «ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών των συμπολιτών μας, ένα βήμα που θα αποτελέσει θεμέλιο για μεταγενέστερες νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την πλήρη διασφάλιση της νομικής ισότητάς τους με όλους τους άλλους συμπολίτες».

Ανάμεσα στα άλλα, από τους κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε και ότι η διακριτική, επιστημονική γνωμάτευση, η ολόπλευρη κοινωνική στήριξη του trans ατόμου αποτελούν «ιατρικοποίηση», λες και δεν υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές προϋποθέσεις για την προστασία του ατόμου, για να στηριχτεί η ατομική του απόφαση. Χαρακτηριστικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη ανέφερε: «Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή, που σχετίζεται με τη σωματική - ψυχική του υγεία. Ετσι, απαλλάσσονται αυτά τα άτομα και από το βαρύ φορτίο της ιατρικοποίησης της ταυτότητας φύλου».

Το αντιφατικό είναι ότι λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη επιστημονικής γνωμάτευσης στα παιδιά 15 ετών. Αυτό είναι το όριο ηλικίας που θα προτείνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής ως προϋπόθεση για την αλλαγή του φύλου στα νομικά έγγραφα. Σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός: «Είμαστε, αυτή την ώρα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ακριβώς για να δούμε ποια θα είναι η κρατική δομή. Θεωρώ ότι το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" είναι το καλύτερο ίδρυμα, το οποίο μπορεί να μας παρέχει με ασφάλεια μια γνωμοδότηση επιστημόνων, οι οποίοι ήδη εμπλέκονται στην παρακολούθηση αυτών των παιδιών». Μάλλον ο όρος «ιατρικοποίηση» ή «ψυχιατρικοποίηση», όπως ονομάζουν την επιστημονική κοινωνική στήριξη, έχει ηλικιακούς περιορισμούς σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης ανέφερε: «Είμαστε υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης, αλλά αναδείξαμε και τα σημεία όπου διαφωνούμε. Δηλαδή, την αοριστολογία του νομοσχεδίου, ως προς τις προϋποθέσεις για τη διόρθωση καταχωρημένου φύλου, και δεύτερον, τη δυνατότητα, για μια φορά ακόμη, της βούλησης για διόρθωση». Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε στηρίξει σχετικές πρωτοβουλίες και είχαμε στηρίξει επίσης και τις οργανώσεις και τους συλλόγους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προώθηση των συγκεκριμένων αλλαγών». Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων. Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν τελικά και οι ΑΝΕΛ, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή κατέφυγε σε διάφορες σκοταδιστικές θεωρίες και αναφορές «για την κατανόηση της δημιουργίας του ανθρώπου από τον θεό ως άρρενος και θήλεος».

Πριν την έναρξη της συζήτησης, έγινε ψηφοφορία επί της αρχής. Το ΚΚΕ καταψήφισε. Η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι ψήφισαν υπέρ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσα σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, τάχθηκε κατά.

Αντικομμουνισμός και διαστρέβλωση αντί απάντησης

Στη χτεσινή συζήτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ, επιδόθηκαν σε πλήρη διαστρέβλωσή τους. «Πρώτο βιολί» ο Χρ. Καραγιαννίδης, που επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό ντελίριο, με δηλώσεις όπως ότι «η μεγαλύτερη δυσφήμιση για την κομμουνιστική ιδέα είναι η ύπαρξη του κόμματός σας». Αμφισβήτησε μέχρι ότι υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία! Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αφού τα «έβαλε» με τη Σοβιετική Ενωση και τον Στάλιν, αποφάνθηκε ότι το ΚΚΕ θεωρεί «ανθρώπους που διεκδικούν σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων» ως «υποπροϊόντα κοινωνικών σχέσεων» και πάει λέγοντας.

Απαντώντας στο χυδαίο αντικομμουνισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δελής σημείωσε:

«Περιμέναμε απαντήσεις στα επιχειρήματά μας για το νομοσχέδιο, περιμέναμε αντεπιχειρήματα γιατί εμείς επιδιώκουμε την ουσιαστική αντιπαράθεση, θέλουμε αυτή να διεξάγεται ανοιχτά, ειλικρινά και τίμια. Αποδείξατε ότι ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε!

Ομολογώντας την αδυναμία τους να απαντήσουν στην τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγαν στον αντικομμουνισμό. Αντικομμουνισμός είναι η διαστρέβλωση και η παραποίηση των θέσεων του ΚΚΕ προκειμένου να τις αντιμετωπίσετε.

Το χορό έσυρε πρώτος ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι έχει πάρει διαζύγιο με την επιστήμη. "Η επιστήμη είναι ορθολογική, μόνο εάν συμφωνεί με τα δεδομένα τους" ισχυρίστηκε.

Αυτή ήταν η απάντησή του και νόμισε πως "ξεμπέρδεψε" με τη βασική κριτική του ΚΚΕ στον αντιεπιστημονικό - ιδεαλιστικό διαχωρισμό ανάμεσα στο "βιολογικό" και "κοινωνικό" φύλο, διαχωρισμό στον οποίο βασίζεται και τον οποίο αναπαράγει το νομοσχέδιο.

Διαστρέβλωσε τα όσα είπαμε ισχυριζόμενος ότι είπαμε "τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι αποτέλεσμα της σήψης της αστικής δημοκρατίας" και φυσικά διάνθισε την τοποθέτησή του με τις απαραίτητες αντικομμουνιστικές "πινελιές" για το "σταλινισμό".

Η τοποθέτηση του κ. Καραγιαννίδη δεν έχει καμία σχέση με κριτική στις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ. Είναι ένα εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα και θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά ο λαός, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι. Μάλιστα, ο κ. Καραγιαννίδης έφτασε να αρνείται και την πραγματικότητα. Μας είπε ότι λέμε ψέματα ότι υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά. Δεν υπάρχουν κατά τον κ. Καραγιαννίδη υποσιτισμένα παιδιά στα σχολειά. Τότε γιατί υπάρχουν αυτά τα ανεπαρκή κονδύλια στον προϋπολογισμό για να δίνονται γεύματα στα παιδιά; Στη Θεσσαλονίκη χίλια τόσα παιδιά δέχονται αυτά τα γεύματα, επειδή είναι φαγωμένα και δεν είναι υποσιτισμένα; Τελικά την απάντηση στον κ. Καραγιαννίδη, για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πεινασμένα παιδιά, τη δίνει η ίδια η πραγματικότητα. Φυσικά και υπάρχουν και υπάρχουν γιατί στηρίζετε και ψηφίζετε μια τέτοια πολιτική».

Σε αποστολή...

Με «επιχειρήματα» και εκφράσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να βγαίνουν από το χρυσαυγίτικο χαμαιτυπείο και με αντικομμουνισμό του «κονσερβοκουτιού», που αναγόρευσε μάλιστα σε «κριτική που δε δέχεται το ΚΚΕ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης μπήκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με αποστολή στην Επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Η αποστολή δεν ήταν άλλη από την προσπάθεια να ταυτίσει την τεκμηριωμένη και επιστημονική θέση και κριτική του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με κόμματα και δυνάμεις, οι οποίες από αντιδραστικές και διαμετρικά αντίθετες θέσεις απορρίπτουν το νομοσχέδιο. Πάνω δε στην πρεμούρα του, αλλά και την αδυναμία του να απαντήσει στις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα, δεν μπόρεσε παρά να αποκαλύψει τις βαθιά αντιδραστικές θέσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «πασπαλίζει» με τη ζάχαρη άχνη περί κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως η θέση του ΚΚΕ για ολόπλευρη κοινωνική προστασία των ατόμων που για βιολογικούς και άλλους λόγους βιώνουν μία έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φύλου τους και στο φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν, σημαίνει «τρελάδικο, ψυχιατρείο και ζουρλομανδύες»! Ξεπερνώντας δηλαδή τα όρια της χυδαιότητας, έφτασε να ταυτίσει την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια που δικαιούται να έχει κάθε άνθρωπος με παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Βέβαια, κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τον βουλευτή που εισηγήθηκε στη Βουλή το 4ο μνημόνιο εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org