ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΓΩΤΟΥ «FRONERI»
Η ανταγωνιστικότητα του ομίλου επιτάσσει απολύσεις...

Κινητοποίηση χτες από τους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», διαδήλωσαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής της «Froneri» (κοινοπραξία της «Nestle») στον Ταύρο, χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, μαζί με το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και την Ομοσπονδία του κλάδου. Εδωσαν έτσι μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της επιχείρησης να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, πετώντας τους στην ανεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η εταιρεία «Froneri» αποτελεί σύμπραξη του ομίλου - μεγαθηρίου του κλάδου «Nestle» και της «R-R», στην οποία είχε μεταφερθεί η παραγωγή παγωτού. Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου συνοδεύτηκε από ανακοίνωση της εταιρείας που έκανε λόγο για «αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργική και οργανωτική δομή της», προκειμένου να δημιουργήσει «ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα» και να εξασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητά» της.

Για να γίνουν πράξη τα σχέδια αυτά, η εργοδοσία προωθεί με κάθε τρόπο «οικειοθελείς αποχωρήσεις» για περίπου 100 εργαζόμενους, που δούλευαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με «δόλωμα» ένα αυξημένο ποσό αποζημίωσης. Παράλληλα, έχει πετάξει στο δρόμο υπερδιπλάσιο αριθμό εποχικών εργαζομένων, πάνω από 200, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Στην παραγωγή του παγωτού δουλεύουν κυρίως γυναίκες, κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλειάς, με χαμηλές αμοιβές και ελάχιστα δικαιώματα. Από τις 25 Αυγούστου πετάχτηκαν στην ανεργία, χωρίς να μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αφού «δεν πληρούν» τις προϋποθέσεις. Πολλές μετρούν πάνω από 20 χρόνια στο εργοστάσιο.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν μειώσεις που συρρίκνωσαν τους μισθούς γύρω από τα 600 ευρώ, επιβλήθηκε 4ήμερη εργασία, εφαρμόστηκε η πρακτική η εργοδοσία να χορηγεί τις μέρες της άδειας υποχρεωτικά και τμηματικά, με βάση τον τρόπο που τη βολεύει. Τώρα πετιούνται στην ανεργία γιατί αυτό απαιτούν τα κέρδη της εταιρείας, που έχουν προέλθει «από τα δικά μας χέρια που είναι πρησμένα ακόμα», όπως χαρακτηριστικά λένε, λόγω της δουλειάς σε χαμηλές θερμοκρασίες και του βάρους που σηκώνουν στην παραγωγή, τη συσκευασία και το πακετάρισμα.

Γενική Συνέλευση σήμερα

Σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το κλαδικό Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στον Ταύρο, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια του αγώνα.

«Στων εργατών τις πλάτες η "Nestle" κερδίζει, με τις απολύσεις θησαυρίζει», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε πως το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία δεν δέχονται καμία απόλυση και διεκδικούν όλοι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν, με τα δικαιώματα που έχουν, σε θέσεις εργασίας στον υπόλοιπο όμιλο.

Επισήμανε ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και για το σκοπό αυτό ρίχνει στο τραπέζι το «δόλωμα» των αυξημένων αποζημιώσεων, χρήματα που δεν είναι παρά ένα μέρος του πλούτου που έχει απομυζήσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κατήγγειλε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με τζάμπα εργαζόμενους αλλά και «ζεστό» χρήμα για «επενδύσεις».

Στην Τριμερή, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υπερασπίστηκαν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», που στην πραγματικότητα είναι απολύσεις. Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «παραδέχτηκαν πως αν κάποιος εργαζόμενος αρνούνταν να υπογράψει την "οικειοθελή αποχώρηση", θα καταγγελλόταν η σύμβασή του». Οσον αφορά το υπουργείο, περιορίστηκε στο να εκφράσει τη διαφωνία του στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το εργοστάσιο, «εστιάζοντας τη συζήτηση στο πώς εφαρμόστηκε η νομοθεσία, δηλαδή αν ακολουθήθηκε η διαδικασία της "διαβούλευσης" από πλευράς εργοδοσίας, υπογραμμίζοντας συνεχώς πως υποστηρίζει τις υγιείς επιχειρήσεις».

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισαν πως δεν διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε αορίστου χρόνου, εποχικούς και εργολαβικούς, αλλά διεκδικούν την απορρόφηση όλου του προσωπικού στις μονάδες του ομίλου «Nestle».

  • Το ζήτημα του κλεισίματος του εργοστασίου φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σχετικά με τη συζήτηση για την «ταυτότητα φύλου»

Ηταν πράγματι αποκαλυπτική η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με αφορμή και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ζήτημα της αλλαγής του φύλου στα νομικά έγγραφα είναι υπαρκτό στις περιπτώσεις που το άτομο βιώνει μια έντονη σύγκρουση ανάμεσα σε ορισμένα χαρακτηριστικά του φύλου του και στο φύλο που νιώθει ότι ανήκει (trans άτομα) για βιολογικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους.

Ομως η νομική αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια και σε μέτρα κοινωνικής προστασίας του ατόμου (χωρίς να προϋποθέτει τη χειρουργική επέμβαση). Δηλαδή, η ατομική του απόφαση χρειάζεται να στηρίζεται σε μια διακριτική, τεκμηριωμένη επιστημονικά και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, για να βοηθηθεί το άτομο ουσιαστικά να επιλύσει αυτήν τη σύγκρουση και να έχει την αντίστοιχη υποστήριξη του οικογενειακού, φιλικού, συγγενικού, ευρύτερα του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ενδεχομένως, μπορεί να αφορά και περιπτώσεις μεσοφυλικών παιδιών (παιδιά που τα χρωμοσώματα ή τα γεννητικά τους όργανα παρουσιάζουν απόκλιση από τον τυπικό ορισμό του αρσενικού ή θηλυκού σώματος), αλλά με την επιστημονική, κοινωνική στήριξη, όχι μόνο με την απόφαση της οικογένειας. Γιατί η οικογένεια μπορεί να μην είναι σε θέση να γνωρίζει το σύνολο των επιστημονικών κριτηρίων για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Το νομοσχέδιο όμως δεν εξασφαλίζει ούτε κατά διάνοια αυτές τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχτεί το ατομικό δικαίωμα.

***

Αυτό που έρχεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη βούλα του νόμου είναι ο πλήρης διαχωρισμός των φυλετικών χαρακτηριστικών, που προσδιορίζονται αντικειμενικά, από το φύλο που το άτομο «νομίζει» ότι είναι. Ουσιαστικά, αμφισβητούν το φυλετικό διαχωρισμό άνδρας - γυναίκα ως αντικειμενικό γεγονός. Παρουσιάζουν ότι το φύλο είναι αποκλειστικά ένα «καλούπι» που προσδίδει η κοινωνία στο άτομο. Και αυτή η χυδαία διαστρέβλωση της αντικειμενικής, κοινωνικής πραγματικότητας, αυτός ο ανορθολογισμός και ιδεαλισμός, παρουσιάζεται ως «προοδευτισμός».

Με αντίστοιχο «προοδευτικό» μανδύα παρουσιάζουν την πλήρη διαστρέβλωση της έννοιας του δικαιώματος. Ο υπουργός παρουσίασε ως μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα τη βούληση του ατόμου, δηλαδή να θεσμοθετείται δικαίωμα με βάση το τι θέλει να κάνει το άτομο. Αυτό είναι η αποθέωση του ατομισμού, του υποκειμενισμού, του ανταγωνισμού, των κοινωνικών διακρίσεων και του οικονομικού καταναγκασμού. Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας! Σε τελική ανάλυση, όλα αυτά που σηματοδοτούν τη «ζούγκλα» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματα ενός ανθρώπου είναι ζήτημα ατομικής επιλογής, ατομική του υπόθεση, χωρίς καμιά κοινωνική ευθύνη και ταξικό προσδιορισμό. Παρουσιάζουν αποσπασμένα τα ατομικά δικαιώματα από τα κοινωνικά δικαιώματα, από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Ομως, κανένα ατομικό δικαίωμα δεν είναι εγγυημένο έξω από τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα. Μόνο περιορισμός του ατομικού δικαιώματος μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κοινωνίας, που τσακίζεται ο καθολικός και αδιαπραγμάτευτος χαρακτήρας του κοινωνικού δικαιώματος και εκθειάζεται η ατομικότητα.

***

Αυτές είναι οι βάσεις του σύγχρονου θεσμικού, νομοθετικού πλαισίου που δημιουργεί κυκεώνα αντιφάσεων στην κοινωνική προστασία του ατόμου. Για παράδειγμα, στη Μάλτα κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά απαγορεύεται η άμβλωση. Στις ΗΠΑ, που αναγνωρίζονται 32 χαρακτηρισμοί για τον προσδιορισμό του φύλου στα νομικά έγγραφα ενός ατόμου, εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τελικά, στη βάση της συζήτησης του νομοσχεδίου αναπαράγονται από την κυβέρνηση οι πιο ακραίες, αντιδραστικές θεωρίες, που βάζουν εμπόδια στη ριζοσπαστική εξέλιξη του δεσμού του ατόμου με την κοινωνία και της κοινωνίας με το άτομο. Αξιοποιούνται δηλαδή ως ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης στη βάση του συλλογικού, ταξικού συμφέροντος. Σε μια περίοδο που είναι αναγκαία όσο ποτέ η προετοιμασία της εργατικής, λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι στην αστική εξουσία και ιδιοκτησία, και στο επίπεδο των ιδεών.


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ