ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ επιμορφώνει εκπαιδευτικούς... για τα προσφυγόπουλα!

Να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώνει η αμερικάνικη πρεσβεία και σχετίζεται με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που ζουν στη χώρα μας, καλεί εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πιο συγκεκριμένα, την πρόσκληση, που γεννάει πολλά ερωτήματα και ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, απέστειλε την περασμένη βδομάδα το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας προς τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Με έγγραφό της, της 21ης Σεπτέμβρη, που τιτλοφορείται «Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σε μικρούς πρόσφυγες από Αμερικανίδα επιμορφώτρια», το Γραφείο καλεί τους εκπαιδευτικούς των Αγγλικών στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώνει στις 10 και 11 Οκτώβρη το μορφωτικό τμήμα της αμερικάνικης πρεσβείας Αθηνών στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων!

Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα θέματα που θα πραγματευτεί «βιωματικά» η Αμερικανίδα επιμορφώτρια «αφορούν σε στρατηγικές διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας σε μικρούς πρόσφυγες μαθητές ηλικίας 5-9 και 10-15 ετών». Και μόνο τα βασικά σημεία του προγράμματος που δίνονται στην πρόσκληση, δείχνουν ότι η παρέμβαση αυτή της αμερικάνικης πρεσβείας αφορά πολύ ευρύτερα ζητήματα και όχι απλά κάποιες «στρατηγικές διδασκαλίας».


Οι τίτλοι που δίνονται στα Αγγλικά είναι ιδιαίτερα ενδεικτικοί:

«Ποιοι είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες; Ποιες είναι οι ανάγκες τους; Εχουν οι δυο ομάδες (πρόσφυγες και μετανάστες) τις ίδιες ή διαφορετικές ανάγκες;

Τεχνικές διαχείρισης της τάξης ώστε τα παιδιά να αλληλεπιδρούν και να σέβονται το ένα το άλλο.

Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα Αγγλικών και μαθήματα που βοηθούν τους μαθητές να δείχνουν κατανόηση και να γίνουν πιο ανεκτικοί».

Μάλιστα, το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, αφού όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: «Το σεμινάριο είναι μέρος ευρύτερου προγράμματος του οργανισμού που εκτείνεται σε δυο περιόδους: α) περίοδο επιμόρφωσης 800 εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας με θέμα τη διδακτική μεθοδολογία σε παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 8-17 ετών και β) περίοδο μαθημάτων Αγγλικής γλώσσας σε παιδιά πρόσφυγες στις ανάλογες περιοχές διαμονής τους στη Βόρεια Ελλάδα, τη Λέσβο, την Πελοπόννησο και την Αττική (15 Ιανουαρίου 2016 - 30 Ιουνίου 2017)».

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν αβίαστα μια σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά ερωτήματα:

  • Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω Διεύθυνση, καλεί τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν σεμινάρια της αμερικάνικης πρεσβείας;
  • Με ποιο δικαίωμα η πρεσβεία των ΗΠΑ αναλαμβάνει την επιμόρφωση 800 εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και μάλιστα για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων;
  • Με ποιο δικαίωμα αναλαμβάνει η πρεσβεία των ΗΠΑ, όπως και οποιαδήποτε άλλη και μαζί οι διάφορες ΜΚΟ, την εκπαίδευση χιλιάδων προσφυγόπουλων, που σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τις προϋποθέσεις και το περιεχόμενο, πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ευθύνη;
  • Από πού κι ως πού, η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μαζί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές έχουν μακελέψει τους λαούς της περιοχής, προκαλώντας και τις στρατιές των ξεριζωμένων από τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, θα «δασκαλέψουν» τους εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες των προσφύγων και το... σεβασμό;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένη, αφού όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα ώστε έγκαιρα να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, αλλά με πρόσχημα το σοβαρό αυτό ζήτημα ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες για να παρεμβαίνουν πρεσβείες, μηχανισμοί και ΜΚΟ, να προωθούνται κάθε λογής σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και να χύνεται το ρατσιστικό δηλητήριο εντός και εκτός των σχολείων.

Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός, πρέπει να επιστρέψουν ως απαράδεκτες τις προσκλήσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεκδικώντας να εξασφαλιστούν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη όλες οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μαζί την κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως πρόσχημα για κάθε είδους σχεδιασμούς και παρεμβάσεις.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
«Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, καλύψτε τα κενά σε όλα τα σχολεία»

Eurokinissi

Η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν μιλά για ομαλή λειτουργία των σχολείων. Σε σχέση με πέρσι, το 50% των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών είναι «στον αέρα». Πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί θα απολυθούν και πάνω από 7 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στην Εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια δυναμικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στη Βουλή χτες, ανήμερα της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για την Παιδεία. Προέβαλαν το μοναδικό αίτημα που καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, κρατά ενωμένο τον κλάδο των εκπαιδευτικών και δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα και στην ομηρία που βιώνουν χιλιάδες συμβασιούχοι: Κάλυψη όλων των κενών με το διορισμό μόνιμου προσωπικού. Κανένας συμβασιούχος στην Εκπαίδευση.

Με συνθήματα όπως «τους αναπληρωτές στέλνουν στην ανεργία, τσακίζουν τις ζωές μας, τσακίζουν την Παιδεία», «μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, καλύψτε τα κενά σε όλα τα σχολεία», αναπληρωτές και ωρομίσθιοι κατήγγειλαν τις συνέπειες των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον κλάδο τους, τη χρόνια ομηρία ανάμεσα στην εργασία και στην ανεργία, που τους απαγορεύει οποιονδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή τους. Αποκάλυψαν τα ψέματα της κυβέρνησης περί «μη ανανέωσης σύμβασης» χιλιάδων εκπαιδευτικών. «Είναι απολύσεις, όπως απολύσεις έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που τότε τις ονόμαζαν διαθεσιμότητα. Είναι ψέματα ότι έχουν καλυφθεί οι θέσεις. Με αλχημείες πετσοκόβουν ώρες μαθημάτων για να μειώσουν το κόστος της Εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να βαφτίζεται προοδευτικό το πισωγύρισμα. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση στη δεκαετία του '50 και του '60, όταν ο μαθηματικός έκανε και λίγο Φυσική και λίγο Χημεία. Αυτό το σχολείο των περικοπών δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών», υπογράμμισε η Πρωτοβουλία.

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των ωρομισθίων αναπληρωτών εξέφρασε εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ του Πειραιά, εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή, ενώ τη χτεσινή κινητοποίηση στήριξαν οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», η Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, η ΣΤ' ΕΛΜΕ Αθήνας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Θήβας. Αντιπροσωπεία των αναπληρωτών έδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής, όπου καλούν να πάρουν θέση όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, αν τάσσονται υπέρ ή κατά των απολύσεων.

Οι αναπληρωτές ωρομίσθιοι θα δώσουν αύριο, Παρασκευή, στις δύο το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ την επόμενη βδομάδα προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καμιά σκέψη για αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που προειδοποιεί ότι μέσα στις αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών που προωθούνται από τις πρυτανικές αρχές το επόμενο διάστημα, θα είναι και η διδακτική επάρκεια από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών. Πρόκειται, όπως σημειώνει το ΜΑΣ, για συζήτηση που έχει ανοίξει από την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υλοποιεί τους νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το πτυχίο ως τη μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος στις σχολές αυτές, στοχεύοντας σε απόφοιτους «ευέλικτους» και με σκυμμένο κεφάλι και φτιάχνοντας με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την «αγορά» τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας.

Το ΜΑΣ διεκδικεί: Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση διορισμού. Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του ΑΣΕΠ, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού και όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Η οποιαδήποτε επιμόρφωση να πραγματοποιείται με ευθύνη των τμημάτων μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους. Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Το Σάββατο 1η Οκτώβρη από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων διοργανώνουν το Σάββατο 1η Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας, η ΚΟΒ Φιλιππιάδας και οι Τομεακές Οργανώσεις Πρέβεζας - Φιλιππιάδας και Αρτας της ΚΝΕ.

Αφορμή το υπόμνημα με το οποίο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας «δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά» ότι δεν δέχεται συστέγαση «των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» στο σχολείο.

Θυμίζουμε ότι την παραπάνω κίνηση και τις ρατσιστικές φωνές μίσους κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή η ΚΟΒ Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας παράλληλα «όλους τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους του λαού της περιοχής, που, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους ξεσπιτωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», αλλά και η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας της ΚΝΕ, που σημείωνε ότι οι πρακτικές αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τα αισθήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας της περιοχής, που όλο αυτό το διάστημα έχουν σταθεί αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και τόνιζε πως «η πατριωτική στάση για κάθε Ελληνα νέο, εργαζόμενο, μαθητή, σπουδαστή είναι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ο αγώνας για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org