ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Το Σκοπευτήριο δεν προσφέρεται για εξιλέωση της κυβέρνησης

«Θυσίες - Αγώνες - Δικαίωση»: Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στην Καισαριανή με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Κυριακή, με αφορμή την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο. Και είναι κυριολεκτικά πραγματικός εμπαιγμός. Κι αυτό γιατί «θυσίες» ζητάει η κυβέρνηση από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δυσφημεί καθημερινά τους σύγχρονους λαϊκούς «αγώνες», ενώ οι μόνοι που «δικαιώνονται» για τη στήριξή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι διεθνείς ενώσεις του ιμπεριαλισμού.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή έχει ήδη πάρει απόφαση να μη συνδιοργανώσει με την κυβέρνηση τέτοια εκδήλωση. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, τιμώντας την Ιστορία της πόλης και τους 750 εκτελεσμένους, δήλωσε την άρνησή του για μια τέτοια εκδήλωση και αποκάλυψε το χαρακτήρα της.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος επισημαίνει ότι «αποτελεί υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τσακίζει με την πολιτική της τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, που χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του δολοφονικού ΝΑΤΟ, να θέλει να τιμήσει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Το Σκοπευτήριο δεν προσφέρεται για εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα κιόλας των αγώνων του λαού. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες του λαϊκού κινήματος τη δεκαετία του 1940 και απαντάμε με το δικό μας αγώνα ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αλλωστε, τόσο με συνέντευξη Τύπου, όσο και με σχετική εκδήλωση, η δημοτική αρχή Καισαριανής γιόρτασε πρόσφατα όπως αρμόζει στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της πόλης την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο, εξέλιξη - σταθμό στην πολύχρονη πάλη των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του ιερού τόπου. Πάλη που αν δεν είχε διεξαχθεί αταλάντευτα εδώ και δεκαετίες, με μπροστάρηδες ειδικά τους κομμουνιστές δημάρχους, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση για να παραδώσει το Σκοπευτήριο στην πόλη. Μεγάλο κομμάτι του θα είχε ήδη καταλήξει στα διάφορα συμφέροντα που λυμαίνονται την έκταση, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Σκοπευτικής Εταιρίας». Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αποδίδει το πάρκο στο δήμο και την πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή για να υλοποιηθεί αυτή στην πράξη, η «Σκοπευτική Εταιρία» προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο στις πολλαπλές διώξεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εργαζομένων του δήμου εδώ και δεκαετίες πάλης για την περιφρούρηση του χώρου.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Χιλιάδες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι, αλλά η ΕΕ βλέπει «πρόοδο»

Την ώρα που χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας περιμένοντας το χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει συνολική «πρόοδο» στη διαχείριση του Προσφυγικού και βελτίωση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέσα από μια σειρά εκθέσεων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει τις «συνεχείς προσπάθειες» των ελληνικών αρχών και την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη λειτουργία του συστήματος ασύλου, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το άσυλο που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Η τρίτη αυτή έκθεση της Επιτροπής συντάχθηκε στο πλαίσιο των συστάσεων για την αποκατάσταση της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, έτσι ώστε να επαναληφθούν «σταδιακά» και «κατά περίπτωση» οι μεταφορές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα. Ο Κανονισμός αυτός προβλέπει ότι σε περίπτωση που πρόσφυγες μετακινηθούν σε χώρες της ΕΕ και δεν τύχουν της αποδοχής τους, τότε επιστρέφονται στη χώρα που έχουν απογραφεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «πρόοδος» περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής, την ίδρυση νέων επιτροπών εφέσεων, καθώς και τη θέσπιση νομοθεσίας για δωρεάν νομική βοήθεια και την πρόβλεψη για την εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σχολικής ηλικίας, την αύξηση της συνολικής ικανότητας υποδοχής, καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας ασύλου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω πρόοδο», ιδίως όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και τις δομές για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, «προτού να είναι δυνατή η επανάληψη των μεταφορών του Δουβλίνου προς την Ελλάδα». Αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η Επιτροπή, στην τρίτη έκθεση προόδου που δημοσιεύει από την υπογραφή της, διαπιστώνει πως η «απότομη και συνεχής μείωση» του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα ή χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αποτελεί «απόδειξη της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ...γκρίνιας απέναντι στην ΕΕ, παρά το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την αντιπροσφυγική πολιτική της, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt», αφήνει αιχμές για τη στάση ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, επισημαίνοντας πως ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες, «οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους, είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας». Από το Σεπτέμβρη του 2015, σε σύνολο 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, ανέφερε. «Εάν οι χώρες - μέλη της ΕΕ μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα, τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες», ανέφερε. Προανήγγειλε δε τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Να υπάρξει συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός

«Η Αττική δεν μπορεί να περιμένει». Αυτό ανέφερε προχτές, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εκ μέρους των κομμουνιστών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, σχετικά με το θέμα του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της Αττικής. Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη μεταφορά χρηματοδότησης από το ταμείο της Περιφέρειας σε προγράμματα ΕΣΠΑ, «παραμένει το πρόβλημα που έχουμε θέσει χρόνια τώρα, στην παλιά και στη νέα διοίκηση, του συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της Αττικής. Να μην έχουμε την αποσπασματικότητα που υπάρχει. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να κουβεντιάσουμε».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα χρήματα που θα δαπανήσει η Περιφέρεια, προς όφελος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τονίζοντας πως «σχεδόν το μισό αποθεματικό της Περιφέρειας θα πάει εκεί. Και πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις ανάγκες. Είναι ανάγκη τα χρήματα να πάνε εκεί; Ποια η προτεραιότητα; Να πνίγεται η Δυτική Αθήνα και να φτιάξουμε αυτό ή να μην πνίγεται η Δυτική Αθήνα και να περιμένει το παραλιακό μέτωπο;».

Από την άλλη, σε Επερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα προβλήματα πληρωμής των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού σε έργα της Περιφέρειας Αττικής, που ζητά να ενταχθούν τα μη ενταγμένα έργα σε κάποιο πρόγραμμα, να μην υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των νέων κωδικών πληρωμής των εργαζομένων, να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και να υπάρξει χρηματοδότηση υπηρεσιών ιατρού εργασίας, η μόνη απάντηση - χωρίς ουσία - που δόθηκε από την περιφερειακή αρχή, ήταν πως η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι ενταγμένη στα έργα και πως δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα από τους εργαζόμενους για ιατρό εργασίας.

Θύμα ομαδικού βιασμού 16χρονος μετανάστης

Θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του έπεσε 16χρονος μετανάστης από το Πακιστάν. Το γεγονός συνέβη την περασμένη Κυριακή, στο πρώην «hot spot» της Μόριας, το δε θύμα κατήγγειλε το γεγονός σε εργαζόμενο σε ΜΚΟ. Ο 16χρονος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση, τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν όσα είχαν καταγγελθεί. Ακολούθησε η σύλληψη των τεσσάρων δραστών.

Σεισμοί σε Πύλο και Ρόδο

Σεισμική δόνηση πέντε βαθμών σημειώθηκε χτες στις 10.17 το πρωί στον κόλπο της Μεσσηνίας στην περιοχή της Πύλου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 19χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή στην πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη Μεσσηνία, όπως και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως την Τρίπολη.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα και στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν ισχύος 5,1 βαθμών και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Ρόδο, Χάλκη, Σύμη και Τήλο. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 56 χιλιόμετρα.

Απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε, για δεύτερη φορά, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ A. Τσοχατζόπουλος, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε 20ετή κάθειρξη, για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TORM1. Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε το σκεπτικό της απόφασης. Η εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτή την αίτηση που υπέβαλε ο πρώην υπουργός, με σκεπτικό της ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής. Οι συνήγοροί του προέταξαν ως βασικό λόγο τα προβλήματα υγείας του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ