ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
Μετά τις μεγάλες καταστροφές ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το πρώτο μέρος του οδοιπορικού στο νησί, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 10 Σεπτέμβρη και έκαιγε επί 4 μέρες

Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ.--

Με την αγωνία της επόμενης μέρας, μετά την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές, ζουν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες της Θάσου. Οι πληγές που μετρούν είναι πολλές και μεγάλες και φοβούνται ότι παρά τη φαινομενικά γρήγορη κινητοποίηση των μηχανισμών, παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος ο τόπος τους να μείνει και πάλι χωρίς ουσιαστική αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, να μείνουν χωρίς αποζημιώσεις οι πληγέντες, αφού η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση, δεν προκρίνει τέτοια έργα και κονδύλια για την υλοποίησή τους.

Ο πρώτος απολογισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δασαρχείου, μιλά για 85.000 - 90.000 στρέμματα καμένων δασών, δασικών εκτάσεων και γεωργικών καλλιεργειών. Από αυτά περίπου τα 70.000 είναι δάση και δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα γεωργικές εκτάσεις. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Κάηκαν 6 σταβλικές εγκαταστάσεις και περίπου 500 ζώα, από τα οποία βρέθηκαν τα 400 μετά από πολυήμερες αναζητήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι στο βουνό. Επίσης, κάηκαν 410 κυψέλες με μελίσσια, ενώ υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν άλλες 250 καθώς την ώρα της φωτιάς οι μέλισσες είτε κάηκαν στα πύρινα πεδία είτε χάθηκαν.

Το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Πρίνος
Το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Πρίνος
Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα κτίρια. Συνολικά, από τα 38 προβληματικά κτίρια που ελέγχθηκαν, τα 22 ήταν κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι, 3 ναοί, 7 στάβλοι και αποθήκες, ενώ 4 κτίρια ήταν εγκαταλελειμμένα. Από αυτά τα 16 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και μη επισκευάσιμα, ενώ στα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σημαντικές βλάβες αλλά κρίθηκαν επισκευάσιμα.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων Θεολόγου, Λιμεναρίων, Καλλιράχης, Πρίνου, Μαριών, Ραχωνίου και Σωτήρος και έκαψαν κυρίως νέο δάσος, περίπου 30 ετών, που είχε αναγεννηθεί φυσικά μετά τις μεγάλες φωτιές του 1985 και του 1989. Εξαίρεση αποτελεί το δάσος της Αλυκής (Κοινότητα Θεολόγου) που είχε γλιτώσει από τις παλιές φωτιές, και τώρα παραδόθηκε κι αυτό στις φλόγες.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, αποτελούν παραπομπή για αποζημιώσεις στα περίφημα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από 3 - 4 χρόνια. Αλλωστε, υπάρχει νωπή η πείρα από τη φωτιά του 2013 στην Καλλιράχη, με τους αγρότες ακόμη να περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Ούτε για τα σπίτια δεσμεύτηκε για πλήρη κάλυψη στο 100% των ζημιών. Ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό, όταν ήδη οι περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θηλιά των χρεών στο λαιμό και την άγρια φορολογία.

Εγκληματική πολιτική

Μπαζωμένο ρέμα στην περιοχή Ραχώνι. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ζωτικής σημασίας
Μπαζωμένο ρέμα στην περιοχή Ραχώνι. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ζωτικής σημασίας
Οσο και αν γίνεται προσπάθεια η νέα μεγάλη καταστροφή στο νησί να αποδίδεται στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (ξηρή καταιγίδα, πολύμηνη ανομβρία, ισχυροί άνεμοι), δεν μπορούν να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γιατί στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών δημόσιων δαπανών από την κοινωνική πολιτική, αφήνουν απροστάτευτα τα δάση και διατηρούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Η Θάσος έχει 220.000 στρέμματα δασών (κυρίως τραχεία και μαύρη πεύκη) και δασικών εκτάσεων. Τα 2/3 είναι δημοτικές και το 1/3 δημόσιες. Το δασικό οδικό δίκτυο υπολογίζεται σε περίπου 400 χιλιόμετρα.

Το Δασαρχείο της Θάσου, που έχει στην ευθύνη του περίπου 70.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, έχει μείνει με δύο δασολόγους, δύο δασοπόνους και δύο δασοφύλακες. Τα κονδύλια που είχε να διαχειριστεί για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τη διάνοιξή τους, για τη διάνοιξη των δασικών οδών, τον καθαρισμό του δάσους και τις αναγεννητικές υλοτομίες ήταν μόλις 42.000 ευρώ.

Ο δε δήμος, που έχει στην ευθύνη του διπλάσιες δασικές εκτάσεις, δεν χρηματοδοτείται για τέτοια έργα, ενώ έχει μόλις 3 δασοφύλακες.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, τα αναγκαία έργα προστασίας γίνονται επιλεκτικά και περιοδικά. Ετσι, φέτος, συντηρήθηκαν μόνο οι αντιπυρικές ζώνες στην κορυφογραμμή Λιμένα - Ραχωνίου και στο Θεολόγο. Οι υπόλοιπες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δεν έχουν συντηρηθεί για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ανύπαρκτες αφού πλέον έχουν έντονη βλάστηση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τους δασικούς δρόμους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και στενοί και δυσπρόσιτοι και με πυκνή βλάστηση. Σε πολλές περιοχές οι υδατοδεξαμενές χάσκουν χωρίς νερό, ενώ και όσες έχουν νερό είναι γεμάτες με φερτά υλικά.

Στο νησί λειτουργεί ένα Πυροσβεστικό κλιμάκιο με 16 μόνιμους υπαλλήλους, 30 πενταετούς και 17 εποχικούς, ενώ υπάρχει αίτημα εδώ και χρόνια για δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου και στο νότιο τμήμα του νησιού. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο το ένα από τα τρία πυροφυλάκια του νησιού, αυτό που βρίσκεται στο Λιμένα και η φύλαξη στο υπόλοιπο νησί γίνεται με 5 περιπολικά.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πληγές που άφησαν πίσω τους, οι κάτοικοι του νησιού ζουν με το φόβο των πλημμυρών. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες, με μια βροχή μικρής έντασης, άρχισαν να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.

Αυτές τις μέρες συνεργεία του στρατού, με μηχανήματα, μαζί με συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης στις κοίτες στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων για να περιοριστεί ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών. Ομως, για να συνεχιστούν οι εργασίες απαιτούνται κονδύλια που ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί.

Το Δασαρχείο ετοιμάζει 6 μελέτες. Τρεις για αντιδιαβρωτικά έργα ανά περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρις τις 14 Οκτώβρη και τρεις για αντιπλημμυρικά έργα, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Οκτώβρη. Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Ράνης, τμηματάρχης Προστασίας του Δασαρχείου Θάσου, «στόχος είναι να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος ώστε να βοηθήσουμε και την αναγέννηση του δάσους και να μειώσουμε τις επιπτώσεις των πλημμυρών στις περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοπλέγματα στα πρανή και αντιπλημμυρικά έργα στις διακλαδώσεις της κοίτης για να μειώσουμε την παροχή στην κεντρική κοίτη για να περιορίσουμε τις καταστροφές. Τα έργα μπορούν να γίνουν άμεσα, εφόσον υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση».

Για την ανάγκη άμεσης και γενναίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων τόσο για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν, για την προστασία από τις πλημμύρες όσο και για τη δασοπροστασία, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Οπως είπε, «η υποχρέωση είναι εθνική, έχει ξεφύγει από τα όρια της Αυτοδιοίκησης. Η χρηματοδότηση δεν πρέπει να βαρύνει τον δήμο. Επιπλέον, ζητάμε να δοθούν με προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς το δήμο, για να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα σε έργα ανασυγκρότησης του νησιού».

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση ο λαός

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Θάσου και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί το λαό της Θάσου να μην εφησυχάσει από τις εξαγγελίες μιας κυβέρνησης που με την πολιτική που υλοποιεί αποτελεί τον ηθικό αυτουργό της καταστροφής που υπέστη. Καλεί κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, να κάνει υπόθεσή του την προστασία του δασικού πλούτου, την ευθύνη διεκδίκησης για τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πληγέντες, να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων του νησιού.

Να παλέψουν για:

-- Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Αμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης.

-- Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικοσκευές. Ωστε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% από το κράτος.

-- Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης. Ενίσχυση του υπάρχοντος Πυροσβεστικού Σταθμού και του Δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα. Δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

-- Αμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Εργα για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών. Καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων. Αμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και τη συντήρησή τους.

-- Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές.

-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

-- Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων κ.λπ.) για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ