ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Ανοίγει βεντάλια βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Αλλεπάλληλα πάρε - δώσε με τις Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ - Ισραήλ και απόφαση συμμετοχής στη νέα στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ με τον διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα

ΥΠΕΘΑ

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ με τον διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα
Τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», προωθεί σταθερά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εμπλέκοντας το λαό ολοένα και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, μόνο τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται οι εξής κινήσεις και εξελίξεις:

-- Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε στην Αθήνα με το διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), αντιστράτηγο F. B. Hodges, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας». Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ Β. Τελλίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Πιρς.

Κατά πληροφορίες από τις πλέον αξιόπιστες πηγές, ο Αμερικανός διοικητής θα πραγματοποιήσει μια άτυπη επιθεώρηση σε στρατιωτικές βάσεις και υποδομές που μπορεί να παρέχει για υποστήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών η ελληνική πλευρά. Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί θα «επιστρέψουν» ως μόνιμοι χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, πραγματοποιώντας εκεί εκπαιδευτικές βολές, λίγα μίλια από ζώνες υψηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Διώρυγα του Σουέζ κ.ά.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα σχετικά στρατιωτικά εγχειρίδια «το Πεδίο Βολής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τις χώρες των Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Βελγίου. Κάθε ΝΑΤΟικό κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης και κατόπιν έγκρισης σχετικής αιτήσεώς τους, τρίτα κράτη, τεχνολογικά ινστιτούτα, εταιρείες και οργανισμοί».

-- Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι της επίσκεψης του Αμερικανού αντιστρατήγου στην Ελλάδα είχε προηγηθεί στις 24-25/9 η μετάβαση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέστη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επισήμως, στο περιθώριο της τελετής, ο Ευ. Αποστολάκης είχε συνομιλίες τόσο με τον απερχόμενο όσο και με το νέο Αμερικανό αρχηγό, ενώ συναντήθηκε και με τους ομολόγους του από Γαλλία, Δανία, και Πολωνία, καθώς και με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Παραπέρα, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχεδιάζεται ένα από τα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό να το κάνει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των «κομπρεμί» μεταξύ κεφαλαίων των δύο πλευρών, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα κομμάτια από τη λεία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελληνικό υποβρύχιο στη νέα στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο

-- Ακριβώς, προς εδραίωση συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης σε αυτήν τη ζώνη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μετάσχει με την αποστολή υποβρυχίου στην επόμενη φάση της ευρωενωσιακής ναυτικής στρατιωτικής επιχείρησης περιπολιών στη Μεσόγειο EURONAV MED για αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Η επιχείρηση μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση της, της συγκέντρωσης στρατιωτικών μέσων, ωστόσο αναμένεται, όσο θα εξελίσσεται μέχρι την τέταρτη φάση της, να γίνει «σούπερ επιθετική», εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος» των διακινητών.

-- Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, η 330 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει (από 14/9 ως 9/10) να συμμετάσχει στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξάγεται στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, έχουν μετασταθμεύσει από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου τέσσερα αεροσκάφη «F-16» Block30 και ανάλογο προσωπικό. Η εν λόγω άσκηση στο Αλμπαθέτε εντάσσεται στις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις υψηλής επικινδυνότητας, εντός και εκτός συνόρων, στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τα συμφέροντα των ελληνικών και ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Αλλωστε, το TLP λειτουργεί ως πολυεθνικό στρατηγείο με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από δέκα κράτη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικός στόχος του είναι, με τέτοια σχολεία «τελειοποίησης πιλότων», «να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα» των δυνάμεων των δέκα ΝΑΤΟικών κρατών για τη στήριξη βασικά των σχεδίων της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής ηγεσίας, του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR) και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχίας (SACT).

-- Στην ίδια βάση, παροχής υπηρεσιών στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγεται ότι στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, η οποία υπογράφτηκε το Μάρτη του 2014, τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» (σ.σ. «φωτογραφίζεται» η Ρωσία) που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.

Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από ελληνικής πλευράς, ωστόσο όπως έλεγαν οι αρμόδιοι παράγοντες κατά την υπογραφή της συμφωνίας επρόκειτο για «ενοποίηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων». Αναλυτές εξηγούσαν από τότε ότι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στον βουλγαρικό FIR, αποστολές στις οποίες λέγεται ότι η βουλγαρική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω παλαιότητας και ανεπάρκειας των δικών της μέσων. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει μέρος σε σειρά ασκήσεων με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης και καλύπτει την Κριμαία και τη Νοτιοανατολική Ουκρανία...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιμένει στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

Οργανώνει εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας, εξαφανίζοντας το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ

Οδός Σταδίου, Οκτώβρης του 1944: Ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωση, κρατώντας πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ
Οδός Σταδίου, Οκτώβρης του 1944: Ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωση, κρατώντας πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ
Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής αρχής Αττικής να προχωρήσει σε δράσεις εορτασμών σχετικών με την απελευθέρωση της Αθήνας, «αποφορτισμένες» από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της προσπάθησε να ανασκευάσει, επιβεβαιώνοντας, όμως, απόλυτα το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Το ίδιο το ύφος της ανακοίνωσης, που ειρωνικά κάνει λόγο για «κομματική εφημερίδα του ΚΚΕ», για υπηρέτηση «εργαλειακής αντίληψης της ιστορίας» και «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», χαρακτηρίζει την περιφερειακή αρχή και εξηγεί γιατί οι παρατάξεις του κ. Σγουρού, της ΝΔ, ακόμα και της Χρυσής Αυγής, στηρίζουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας επί του θέματος.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση των καταγγελιών των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, αφού σε ένα κείμενο 350 λέξεων και πάλι δε χώρεσε ούτε μία αναφορά στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που ηγήθηκαν της λαϊκής αντίστασης κατά την Κατοχή και οδήγησαν μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι τις απαράδεκτες προτάσεις δεν υπερψήφισαν, εκτός από τους συμβούλους του ΚΚΕ, περιφερειακοί σύμβουλοι και από άλλους συνδυασμούς, ακόμα και από αυτόν της πλειοψηφίας. Απεναντίας υπερψηφίστηκαν από το συνδυασμό του κ. Σγουρού, της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Εξόχως χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου που σημείωσε ότι «όλες αυτές οι εκδηλώσεις, πρέπει να υπηρετούν ένα βασικό και διαχρονικό στόχο - εθνική ανάγκη: Την εθνική συμφιλίωση...». Ο Χρυσαυγίτης σύμβουλος, από την πλευρά του, τόνισε: «Εννοείται ότι υπερψηφίζουμε και τα τρία αυτά θέματα. Οτιδήποτε συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής, ιστορικής μνήμης, η Ελληνική Αυγή θα το στηρίζει (...) Είναι αξιόλογη πρωτοβουλία και δίνουμε τα συγχαρητήριά μας στην Περιφερειακή Αρχή (...) Θα θέλαμε στο εγγύς μέλλον να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, για άλλες ιστορικές περιόδους».

Παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση επίμονα ζητήθηκε από τους εισηγητές να απαντήσουν ποιος απελευθέρωσε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα από τους ναζί κατακτητές, ούτε τότε, αλλά ούτε και στην ανακοίνωσή της απαντά η περιφέρεια, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε αναφορά στην προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Επίσης, η περιφερειακή αρχή προκλήθηκε επανειλημμένως και απέφυγε να απαντήσει γιατί κανένα από τα κτίρια που επιλέγει να «σηματοδοτήσει» ενόψει της επετείου δεν συνδέεται με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, την ίδια στιγμή που στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν δεκάδες τέτοια και δεν επελέγησαν.

Αυτή η προσήλωση στην «ουδετεροποίηση» και «αποπολιτικοποίηση» της ιστορικής επετείου της απελευθέρωσης, ενισχύει τη βεβαιότητά μας ότι οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται εντάσσονται στο σχεδιασμό παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, στην απόκρυψη του χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τη μη αναφορά στη λαϊκή δύναμη που βγήκε στην επιφάνεια με την οικοδόμηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες «επέτειοι» και αναφορές χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ, εντασσόμενες στην επίσημη πολιτική εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται με κομπασμό ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έρχεται να καλύψει το «κενό εορτασμού» σχετικά με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Αθήνας. Ας μάθει, λοιπόν, η περιφερειακή αρχή ότι τέτοιο κενό δεν υπάρχει. Οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανελλιπώς και σε ετήσια βάση οργανώνουν τον εορτασμό, ενώ είναι γνωστό ότι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζεται στις 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Δε μας εκπλήσσει, βεβαίως, αυτή η «άγνοια», αφού στις 9 Μάη, η ΕΕ και τα κόμματά της, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζουν τη «μέρα της Ευρώπης»...

Τέλος, η ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει για τις προθέσεις της περιφέρειας, επικαλείται την επιστημονική επάρκεια του επικεφαλής ιστορικού σε θέματα για την περίοδο της Κατοχής. Αλήθεια, με ποια διαδικασία επελέγη ο συγκεκριμένος επιστήμονας; Ούτε η ανακοίνωση εξηγεί, ούτε όμως και το περιφερειακό συμβούλιο, από όσο γνωρίζουμε, ερωτήθηκε για την επιλογή του. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς ένας ιστορικός επιστήμονας, ειδικευμένος στην περίοδο της Κατοχής, ενώ ρωτήθηκε επίμονα για το ρόλο του ΕΑΜ, κατά τη συνεδρίαση απέφυγε έστω και στα λόγια να αναγνωρίσει τον ηγετικό ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στην αντίσταση του λαού.

Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές που κάνει η περιφερειακή αρχή. Οι σχεδιαζόμενες «δράσεις», που συνοδεύονται με την ανάλογη «ανάγνωση» της Ιστορίας ευθυγραμμίζονται με τη διακηρυγμένη στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η απόλυτη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται, οι χοροί του υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τους συναδέλφους του στις ΝΑΤΟικές συνάξεις, τα ταξιδάκια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις του με τον Ομπάμα και τον Κλίντον για να προσελκύσει επενδύσεις, τέτοιες «επετείους» απαιτούν. Ομως έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το γνήσιο λαϊκό ριζοσπαστισμό, τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις που κληρονόμησε ο λαός μας από την ηρωική του πάλη τη δεκαετία του 1940 και την πραγματική Ιστορία που τη γράφει η ταξική πάλη με όλες τις μορφές.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Τίμησαν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Από την εκδήλωση στην Καισαριανή
Από την εκδήλωση στην Καισαριανή
Με τη συμμετοχή πλήθους αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης, τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τα λάβαρά τους, τίμησαν, προχτές Κυριακή, την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, με κατάθεση στεφάνων στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς στην Καισαριανή, σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης συγκεντρώθηκαν πιο νωρίς στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής και από εκεί, με τα λάβαρα της Αντίστασης, φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν στο Θυσιαστήριο, στο Σκοπευτήριο, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που υπήρξε η ραχοκοκαλιά και ο καθοδηγητής της Αντίστασης του ελληνικού λαού. Σημείωσε τη μεγάλη προσφορά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που απελευθέρωσε τη χώρα από την τριπλή φασιστική κατοχή. Κι αυτό, ενώ οι εκπρόσωποι και τα κόμματα της αστικής τάξης τα «δίπλωναν» ή συνεργάζονταν με τον κατακτητή, είτε συνιστούσαν υπομονή και υποταγή (!), όταν το ΚΚΕ σάλπιζε - ήδη με το ιστορικό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη - και οργάνωνε την Αντίσταση του λαού.

«Δεν αντιστάθηκαν, λοιπόν, όλοι στους κατακτητές, υπήρξαν ριψάσπιδες και προδότες! Κι ας μην προσπαθούν σήμερα οι αναθεωρητές της Ιστορίας και οι συνεργάτες των κατακτητών, οι απόγονοι των Ράλληδων και των Ταγματασφαλιτών, να τσουβαλιάζουν τους θύτες με τα θύματα, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τους συνεργάτες των κατακτητών, τους κομμουνιστές με τους φασίστες, με τη γνωστή θεωρία "των δύο άκρων και των ολοκληρωτισμών" που μας τσαμπουνάνε η ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού, δίνοντας συγχωροχάρτι στους φασίστες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κατάγγειλε τις προσπάθειες αποχρωματισμού της Εθνικής Αντίστασης από τους θιασώτες του αναθεωρητισμού και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, όπως η περιφερειάρχης Αττικής, εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, που επιχειρεί να οργανώσει εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Αθήνας αποσιωπώντας ή διαστρεβλώνοντας το έπος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τη συμβολή του ΚΚΕ που πρωτοστάτησε.

«Εμείς», κατέληξε, «σε πείσμα όλων αυτών, συνεχίζουμε τον αγώνα στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, στις σημερινές συνθήκες. Βγάζουμε διδάγματα και παλεύουμε με το λαό για τη Λαϊκή Συμμαχία, με το ΚΚΕ πάντα δυνατό, για τη Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παζάρια για το κόστος διαμονής τους

Την ώρα που στη θάλασσα το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο (την Κυριακή ανασύρθηκαν άλλοι 17 νεκροί μετά από βύθιση σκάφους στα τουρκικά χωρικά ύδατα) το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, δηλαδή των χιλιάδων και χιλιάδων που ξεσπιτώνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετά τις γνωστές αποφάσεις της ΕΕ για ενίσχυση της καταστολής και μετεγκατάστασης με το «σταγονόμετρο» σε χώρες της Ευρώπης, γίνεται τώρα και αντικείμενο παζαριού για το κόστος ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ, που ζήτησε το «κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων» να μη λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του ελλείμματος.

Επίσης, η Τουρκία, μέσω του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε την ΕΕ να χρηματοδοτήσει 3 μεγάλους καταυλισμούς μέσα στη Συρία, συνολικού αριθμού 900.000 ατόμων, που η χώρα του είναι πρόθυμη να κατασκευάσει, αφού το «Ισλαμικό Κράτος» εκδιωχθεί από περιοχή 100 χιλιομέτρων στη μεθόριο με την Τουρκία. Ο Νταβούτογλου, επίσης, σε συνομιλία του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, στη Νέα Υόρκη, πρότεινε τη δημιουργία διμερούς ομάδας εργασίας για την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι σε αυτή την ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα.

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, στον καταυλισμό Κάλντεν, που προορίζεται για κέντρο φιλοξενίας 1.500 ανθρώπων από 20 χώρες, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Πακιστανών και Αλβανών αιτούντων άσυλο και ήδη διατυπώνονται απόψεις για διαχωρισμό των μεταναστών και προσφύγων σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Από την άλλη, στο Βέλγιο έγινε την Κυριακή συγκέντρωση υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι Μαλαγαρίου στο Βαθύ της Σάμου, παρέδωσαν την Παρασκευή μέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και των Συλλόγων Γυναικών Σάμου.

Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας μοίρασε το απόγευμα της Κυριακής τρόφιμα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκκλησης του ΠΑΜΕ να συγκεντρωθεί βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες. Η συγκέντρωση υλικού (κυρίως τρόφιμα όπως γάλα, βρεφικές κρέμες, νερό, παξιμάδια, χυμούς, κρουασάν και μπισκότα, καθώς και παιδικά είδη, πάνες, χαρτιά υγείας, ρούχα και κουβέρτες) γίνεται καθημερινά από τις 18.00 έως τις 20.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου, Τηλ: 211 70 54 821).

Επίσης, η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ πρόσφερε την Παρασκευή είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και ακολούθησε το Σάββατο αντιπροσωπεία της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού αποφάσισε τη συλλογή τροφίμων για τους πρόσφυγες. Η συλλογή των τροφίμων θα γίνεται καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι σε τραπεζάκι της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Συλλόγου στον 4ο όροφο της Φιλοσοφικής, έξω από το αμφιθέατρο 432.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και η Αμυγδαλέζα, «γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα, υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους», όπως είπε. Αφησε, έτσι, ανοιχτό το «παράθυρο» για διώξεις σε βάρος των οικονομικών προσφύγων.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αρχίζει σήμερα με κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής και αναμένεται να καταθέσει στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, πρώτος μάρτυρας στη λίστα των 131 μαρτύρων κατηγορητηρίου στη μεγάλη υπόθεση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, εφόσον ξεκινήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να γίνει με την απουσία της πλειονότητας των κατηγορουμένων ως «διευθυνόντων» την εγκληματική οργάνωση και υπό το βάρος των πρόσφατων δηλώσεων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία στο Κερατσίνι.

Η κατάθεση θα γίνει υπό το βάρος της απόφασης της 29ης Ιούνη, οπότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η Πολιτική Αγωγή δεν δικαιούται να παρίσταται κατά της ηγεσίας της ΧΑ, αλλά και όσων εκ των κατηγορουμένων δικάζονται μόνο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου πρακτικά στερεί από τα θύματα επιθέσεων να διεκδικήσουν αστική αποζημίωση από όλους τους κατηγορουμένους, ενώ ουσιαστικά απαγορεύει στην Πολιτική Αγωγή να εξετάσει τα μέλη της ηγετικής ομάδας τόσο για τη δολοφονία Φύσσα όσο και για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ