ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαφημίζει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» για κερδοφόρες επενδύσεις στην πλάτη του λαού

Ανοιχτό προσκλητήριο και αλλεπάλληλες εγγυήσεις στα αμερικανικά μονοπώλια για «μπίζνες» στην Ελλάδα περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στο ίδρυμα «Κλίντον»

Για τη «σταθερότητα» και τις «μεταρρυθμίσεις» που διασφαλίζει η κυβέρνησή του για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου παινεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Ιδρυμα «Κλίντον»

Eurokinissi

Για τη «σταθερότητα» και τις «μεταρρυθμίσεις» που διασφαλίζει η κυβέρνησή του για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου παινεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Ιδρυμα «Κλίντον»
Επαναλαμβάνοντας μονότονα την πρόθεση της κυβέρνησής του να κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να καταστήσει την Ελλάδα έναν «παράδεισο» για τους επενδυτές, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αξιοποίησε το βήμα που του παραχώρησε το Ιδρυμα «Μπιλ Κλίντον» (Clinton Global Initiative), στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του.

Με συνομιλητές σε συζήτηση για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, αλλά και την Γιάννα Αγγελοπούλου, το γνωστό «γύπα» των χρηματαγορών Τζ. Σόρος, τον οικονομολόγο Τζ. Στίγκλιτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι, με το «εκλεκτό» ακροατήριο της συζήτησης να περιλαμβάνει σειρά εκφραστών συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους - θυμίζοντας σε όλα, πλην... της ευφράδειας στην Αγγλική, τον προκάτοχό του και παριστάμενο στην εκδήλωση Γ. Παπανδρέου - ότι η πολιτική του υπηρετεί την επιδίωξη των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, μέσα από τη «μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό», όπως αξιώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Σήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση έδωσε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ - αφού νωρίτερα είχε προσπαθήσει με απανωτές ερωτήσεις να αποσπάσει τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα ότι όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και με το παραπάνω - υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 25% περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τους Γερμανούς εργαζόμενους».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαφήμισε τα «καλούδια» της Ελλάδας, λέγοντας ότι «αποτελεί πόλο γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας. Συνεπώς, είναι χώρα εύλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας με υψηλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» και προέτρεψε τα «κοράκια» που καραδοκούν, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα γιατί υπάρχει κυβέρνηση που διασφαλίζει, όχι μόνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, αλλά και τη θεσμική και πραγματική υποδομή για τέτοιες επενδύσεις». Με τα «υψηλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», βέβαια, όπως και το «εύλογο επενδυτικό ενδιαφέρον» να προϋποθέτουν τόσο το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όσο και τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους...

«Οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Ωστόσο, την οριστική είσοδο στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη θα διασφαλίσει, εκτός από τις παραγωγικές επενδύσεις, και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του», υποστήριξε, θέτοντας την αξίωση του κεφαλαίου για εξοικονόμηση πόρων που θα κατευθυνθούν στη στήριξη της κερδοφορίας τους.

Σαρωτικές αντιλαϊκές αλλαγές για να έρθουν οι επενδύσεις...

Απευθυνόμενος σ' αυτούς, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, ότι το τρίτο μνημόνιο δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια, ότι η κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα μεταρρυθμίσει τη Δημόσια Διοίκηση, με σκοπό να δημιουργήσει για χάρη τους ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

«Πρέπει να κάνουμε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και είμαστε αποφασισμένοι, αλλά προϋπόθεση είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, η συμφωνία μάς δίνει αυτήν τη δυνατότητα να κάνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε ώστε οι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν», ανέφερε, ενώ στην ερώτηση του Μπ. Κλίντον ποιους τομείς ιεραρχεί η κυβέρνηση, ώστε να κατευθύνει τη στήριξή της, απαρίθμησε τις προτεραιότητες που έχει προσδιορίσει η εγχώρια αστική τάξη: Τουρισμός, βιομηχανία τροφίμων, φαρμακευτική βιομηχανία, νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες Υγείας και Ενέργεια, εκφράζοντας μάλιστα τη φιλοδοξία «η Ελλάδα να γίνει το πεδίο όπου θα περνάνε οι διάδρομοι Ενέργειας».

Λίγο νωρίτερα, στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015», ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη είναι «αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών», έκανε λόγο για «κρίση ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε για «προσφυγική κρίση» (και όχι φυσικά για τα αίτιά της) και έθεσε το ζήτημα του χρέους «σαν μια διεθνή πρόκληση», για την οποία «θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή η αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ενα σύστημα που θα επιτρέψει στην Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30», κατέληξε, όπου «η Ατζέντα μας» είναι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης που προϋποθέτει την παραπέρα χρεοκοπία του λαού.

Ο ΟΟΣΑ σταθερός «βοηθός» στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, ο οποίος υπενθύμισε τη διαθεσιμότητά του «για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά». Επίσης, δήλωσε πρόθυμος «να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλ. Τσίπρας και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ισραήλ και - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Οπως αναφέρεται, αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς και το θέμα των «προσφυγικών ροών».

Κατά τα άλλα, το χτεσινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διμερείς συναντήσεις με τους Προέδρους της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, του Iσημερινού, Ρ. Κορέα, της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, ενώ είχε και μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ρ. Κάστρο, πριν την έναρξη των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ. Συνάντηση σύντομης διάρκειας αναμενόταν να έχει χτες επίσης με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχομένως στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης είτε της δεξίωσης του Προέδρου των ΗΠΑ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και με φορείς της ομογένειας, ενώ θα συμμετάσχει και στη «Συνάντηση Κορυφής για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους» που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Μπ. Ομπάμα.

Επιχειρηματικά παζάρια γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες χρηματοδότησης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με «εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό» - στη γραμμή των περιβόητων «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» που αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού - εστίασε η επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην προχτεσινή εκδήλωση του ιδρύματος «Κλίντον», στην οποία ομιλητής ήταν και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την Λ. Κατσέλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτερη συναίνεση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η ίδια διαβεβαίωσε τους «επενδυτές» σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην προσέλκυση επενδύσεων, ειδικότερα για την απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την «άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων» για την έναρξη, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις κατ' ιδίαν συναντήσεις και επαφές επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων, με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βέβαια, καθώς και του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν τα διάφορα «επενδυτικά» χαρτοφυλάκια, να βρίσκεται στο επίκεντρο...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναδιάρθρωση χρέους και καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτουν το τσάκισμα του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Ιδρυμα «Κλίντον», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό το βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δισ., ο κ. Τσίπρας, απ' τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θ' αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Στην πραγματικότητα, το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα "τσεπώσουν" τα όποια ποσά εξοικονομηθούν απ' αυτήν.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα προβλήθηκαν κάτω απ' τη στέγη Κλίντον και παραγόντων τύπου Στίγκλιτς και Σόρος, κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αντιλαμβάνεται ότι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την αγωνία του ελληνικού λαού να βελτιώσει τη ζωή του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ