ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Αύριο στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή συνάντηση

Συμμετέχουν 33 κόμματα απ' όλη την Ευρώπη. Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από την αντίστοιχη περσινή Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση
Στιγμιότυπο από την αντίστοιχη περσινή Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 30/9, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2013, με θέμα: «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό».

Στη Συνάντηση αυτή, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη συζητούν για την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, ανταλλάσσουν πείρα από τη δράση τους σε κάθε χώρα, σχεδιάζουν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της. Η φετινή συνάντηση έχει επιπρόσθετη σημασία μιας και πραγματοποιείται μπροστά και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη φετινή Συνάντηση, μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή τα εξής 33 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι την Τρίτη 1η Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μέρα Διεθνούς Δράσης η 3η Οκτώβρη

Κάλεσμα στα μέλη της, στα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους, στους εργαζόμενους και τη νεολαία απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Η ΠΣΟ έχει καθιερώσει την 3η Οκτώβρη ως Μέρα Διεθνούς Δράσης, στα πλαίσια της οποίας πρόκειται να οργανωθούν εκατοντάδες διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του κόσμου, με αιχμή φέτος το αίτημα για τροφή, νερό, βιβλία, φάρμακα και στέγαση για όλους.

Στο κάλεσμά της η ΠΣΟ, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει:

«Για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία η αξιοπρεπής διαβίωση προϋποθέτει την επίλυση αυτών των ζητημάτων για τους εργαζόμενους και το λαό. Η αξιοπρεπής ζωή προϋποθέτει ότι οι λαϊκές μάζες θα έχουν σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ελεύθερη και δημόσια Παιδεία. Ενα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για τις νέες γενιές συνεπάγεται τη σταθερή δουλειά με βάση τις γνώσεις που διαθέτουν.

Για τα ρεφορμιστικά συνδικάτα το σύνθημα για "αξιοπρεπή δουλειά" δεν είναι παρά μόνο λέξεις. Για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όμως, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Απαιτούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για ρεαλιστικό και εφικτό αίτημα, που βασίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στο φυσικό και ορυκτό πλούτο και την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που συνεχώς διευρύνεται.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν φτώχεια, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και καταστροφές, βάσανα, καπιταλιστική εκμετάλλευση, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων πόρων, των νοσοκομείων και του εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός από την ακόρεστη δίψα μιας χούφτας καπιταλιστών για κέρδη και των μηχανισμών και των κρατών που τους υποστηρίζουν προκαλώντας βάσανα, στερήσεις, ακρίβεια και ρύπανση του περιβάλλοντος (...) Το μέλλον μας είναι στην αντίπερα όχθη από τα κέρδη τους! Στις 3 Οκτώβρη 2013 σε κάθε χώρα διαδηλώνουμε μαχητικά για τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους».

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 3 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης της ΠΣΟ, οργανώνεται κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, μπροστά στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Πατριδογνωμόνιο
Οι γέροι ξέρουν...

Τέτοιες ώρες μαύρες κι άραχλες σκέφτομαι κάτι βασανισμένους γέρους κομμουνιστές, με παράσημα βασανιστηρίων στα κορμιά τους, εφιάλτες εξορίας που δεν ξεπεράστηκαν σε πολυτελείς σοφάδες ψυχαναλυτών και δεν πουλήθηκαν σε βιβλιαράκια τσέπης. Είναι εκείνα τα μάτια τους στις συγκεντρώσεις να κοιτάνε τα νιάτα χωρίς φθόνο, να καμαρώνουν και συχνά πυκνά να βγάζουν μιαν τρυφερή αυστηρότητα, όταν το πάθος των γύρω τους υπολείπεται της δικής τους αντοχής για τα μελλούμενα της τάξης και του Κόμματος.

Μερικούς τους ξαναβρίσκω σε κάτι φωτό στη στήλη με τις κηδείες. Τη μόνη που βάζει πρόσωπα. Που τη βρίσκω χρόνια τώρα, από δεκαετίες, μακάβρια πένθιμη, αλλά συνάμα τίμια και γενναία. Και βλέπω τη γιαγιά με το τσεμπέρι, κι από κάτω διαβάζω, σε μερικές γραμμές μια ζωή, έναν αγώνα, ταινίες ολόκληρες τεράστιου ιστορικού μήκους. Πρωταγωνιστές μιας τάξης, της εργατικής, που γράφει κάθε μέρα κι ένα στίχο στο έπος της ζωής, της κερδισμένης και μηδέποτε χαρισμένης.

Αυτοί οι αγωνιστές , αναρωτιέμαι όχι τι σκέφτονται αλλά κυρίως τι αισθάνονται τώρα που βλέπουν τους βρικόλακες ναζί να ξερνάνε «νομιμότητες». Ταγματασφαλίτες, Τεατζήδες, οιονεί δοσίλογοι, δεσμοφύλακες μπουντρουμιών, μια γελοιοποιημένη τηλεταινία σύγχρονων ανθρωποφάγων στο πολιτικό θέατρο σκιών. Αναπαράσταση...

Θέλω να φαντάζομαι πως είναι οι μόνοι που δε φτύνουν τον κόρφο τους γιατί δεν άντεξαν εκεί τα φίδια. Ούτε τα δηλητηριώδη του φασισμού τα κρυμμένα σε σφαίρες, ούτε εκείνα τα χειρότερα τα γλυκόσυρτα τα γητευτικά του συμβιβασμού. Νοιώθω πως έχουν τη δημογεροντική εκείνη ικανότητα των μαθημένων σε αγώνες, να εξοστρακίζουν την αφόρητη ασχήμια κι αυτή καθαυτή τη βρώμα των ερπετοειδών που ιεραρχούν τη ζωή στενεύοντας το σύμπαν ολάκερο από τη γλώσσα ως την ουρά τους. Αυτοί οι βετεράνοι κομμουνιστές είναι θαρρώ οι ξεχωριστοί άνθρωποι των αγκυλωτών ελληνικών ημερών που καταφέρνουν να μην ανατριχιάζουν από αηδία.

Εγγυώνται και με μόνη την ύπαρξή τους ανάμεσα και δίπλα μας, πως δεν επιτρέπονται οι εκπλήξεις όταν οι μελανοχίτωνες ξεσαλώνουν. Οι γέροι μας αυτοί, είναι πηγή με καθαρό νερό που διώχνει τη σύγχυση και δροσίζει τους αποκαμωμένους και τους άμαθους. Ακόμα κι αν μιλάνε, ακόμα κι όταν τα πόδια τους δεν τους βαστάνε, στα μάτια τους τα μισόσβηστα καίει εκείνη η σπίθα της έμπρακτης γνώσης. Αυτοί ξέρουν πώς νικιέται το θεριό, γιατί το νίκησαν. Ξέρουν πού κρύβεται, γιατί το ξετρύπωσαν. Ξέρουν να παραδώσουν στις επόμενες γενιές ιδεολογικό οπλισμό, γιατί τον διατήρησαν. Οι γέροι μας εδώ και τώρα παραδίνουν σκυτάλη κι όσοι τη φέρουμε μαθαίνουμε όχι απλώς πώς να ζήσουμε, αλλά πώς να γεράσουμε. Με τα στερνά να τιμούν τα πρώτα!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org