ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για την αμυντική βιομηχανία

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και της τρόικας, για τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των «Εθνικών Αμυντικών Συστημάτων» - ΕΑΣ και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων» - ΕΛΒΟ. Οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους του κλάδου, γενικότερα για την εργατική τάξη και την αμυντική ικανότητα της χώρας. Η διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας και η παράδοσή της στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους δε συνιστούν απλά «μνημονιακή» υποχρέωση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή «εμμονή» της τρόικας.

Η αλήθεια είναι ότι εντάσσεται στα σχέδια ενίσχυσης του στρατιωτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας της ΕΕ, για να γίνει πιο αποτελεσματική, στις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών, από κοινού με το ΝΑΤΟ. Αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική υπηρετεί η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Μετάβαση προς έναν ανταγωνιστικότερο και αποδοτικότερο τομέα άμυνας και ασφάλειας»1 στην οποία τίθενται βασικές γραμμές των ευρωενωσιακών σχεδιασμών για τη συγκέντρωση και μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο, που προϋποθέτει τη διάλυση και εξαγορά μικρότερων δημόσιων επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετούν: α) Η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ/EDA) από υποστηρικτικό όργανο, σε στρατηγικό οργανισμό, για τον καθορισμό των στρατιωτικών προδιαγραφών, των οπλικών συστημάτων και την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων ασφάλειας και άμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ και β) Η καθιέρωση κοινών οπλικών συστημάτων για κοινή χρήση σε επιχειρήσεις της ΕΕ («συνένωση και κοινή χρήση» - «pooling and sharing»).

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μείωση του πολιτικού προσωπικού, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και των προμηθειών στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με πρόσχημα τη μείωση του κόστους των οπλικών συστημάτων. Αυτούς τους στρατηγικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική - Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, που θα ενισχυθεί παραπέρα με την αναθεώρηση που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2013.

Παρά τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, το μερίδιο της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας είναι πολύ μικρό. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατιωτικών εξοπλισμών στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αποτελούσαν πάντοτε σημαντική πηγή κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποιεί σήμερα την τελική φάση αυτού του σχεδίου, με άμεσο κλείσιμο, «εκκαθάριση εν λειτουργία», ή με παράδοση παραγωγικών τμημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Χαρακτηριστική απόδειξη για τους στόχους της συγκυβέρνησης και της ΕΕ είναι η ανακοίνωση στις 26-8-2013 για τη συνεργασία του επιχειρηματικού ομίλου της ΜΕΤΚΑ (συμφερόντων Μυτιληναίου) με το γερμανικό μονοπώλιο ΚΡΑΟΥΣ ΜΑΦΑΪ ΒΕΓΚΜΑΝ (Krauss Maffei Wegmann), για εξαγωγές όπλων στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή που συγκυβέρνηση, ΕΕ διαλύουν την ελληνική πολεμική βιομηχανία, η ΜΕΤΚΑ ΑΕ συνάπτει συμφωνία βιομηχανικής συμπαραγωγής με την Krauss Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW), μεγάλο κατασκευαστή προστατευμένων τροχοφόρων στρατιωτικών οχημάτων, για να την προμηθεύει μεταλλικά τμήματα του κελύφους και του πυργίσκου για 62 τανκ LEOPARD 2, που προορίζονται για την αγορά της Μέσης Ανατολής, με την αξία της συμφωνίας να ανέρχεται σε 56,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ και η KMW ήταν συνεργάτες στην παράγωγη των τανκ LEOPARD 2HEL για τον ελληνικό στρατό από το 2003.

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ, υμνεί την «υγιή επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα».

Η αντίθεσή του στη διάλυση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας είναι δημαγωγική. Με την «αντιμνημονιακή» ρητορική του ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την ελληνική αστική τάξη και την ΕΕ, κρύβει στους εργαζόμενους ότι η διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί σχεδιασμό της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αναδεικνύοντας ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού αλλά και παραγωγή μέσων για ειρηνικές χρήσεις, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας και οικονομίας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η φιλολαϊκή αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας προϋποθέτει συμπόρευση των εργαζομένων με το ΚΚΕ, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την ενδυνάμωση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με Εργατική Λαϊκή Εξουσία.

1. COM(2013)542


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Σε ΗΠΑ - Ισραήλ για διευθετήσεις εφ' όλης της ύλης

Ομπάμα και Σαμαράς συζήτησαν τον Αύγουστο και το Κυπριακό. Τα διχοτομικά σχέδια ξεδιπλώνονται βήμα - βήμα

Eurokinissi

Ομπάμα και Σαμαράς συζήτησαν τον Αύγουστο και το Κυπριακό. Τα διχοτομικά σχέδια ξεδιπλώνονται βήμα - βήμα
Στις ΗΠΑ θα βρεθεί από σήμερα Κυριακή μέχρι και τις 4 Οκτώβρη ο Αντ. Σαμαράς. Το δεύτερο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού μέσα σε 45 μέρες στην Αμερική, γίνεται με φόντο τους προσωρινούς ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς για τη Συρία, εν μέσω εξελίξεων στο μέτωπο της Ενέργειας για τις χώρες της Β. Αφρικής και της Αν. Μεσογείου και ενώ μεθοδεύεται νέα διχοτομική διευθέτηση στο Κυπριακό. Αναθέρμανση επιχειρείται επίσης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ και στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και Ελλάδας - Αιγύπτου, με στόχο τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΔΝΤ, από τη μια, και Ευρωζώνη - Γερμανία, από την άλλη, για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρώπη, με αιχμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ολα τα παραπάνω ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Στις επαφές του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να απευθύνει εκ νέου προσκλητήριο σε αμερικανικές πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παράδοση του ενεργειακού πλούτου σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού και αυτό που θα ακολουθήσει στο Ισραήλ εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση του «γεωστρατηγικού ρόλου» της χώρας. Γίνονται για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τους συσχετισμούς που διαμορφώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί στην περιοχή, για να αναβαθμίσει το ρόλο της απέναντι σε ανταγωνιστικές δυνάμεις της περιφέρειας, όπως η Τουρκία.

Από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων και όχι του λαού, ανοίγει η κυβέρνηση μια σειρά από θέματα, όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ με όμορες χώρες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, αρχικά σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Και βέβαια το Κυπριακό, στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, έχουν δρομολογηθεί σοβαρές αρνητικές εξελίξεις, με ευθύνη και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σήμα κινδύνου για Κυπριακό

Αυτό σηματοδοτεί η εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, στη λογική των «εγγυητριών δυνάμεων», όπως αποφάσισαν Βενιζέλος και Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε «μετατροπή της διαδικασίας σε τετραμερή», όπως επεδίωκε εξ αρχής η Τουρκία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει πιο κοντά και το σενάριο για «λύση πακέτο» (Κυπριακό/καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας - Τουρκίας) που συζητιέται εδώ και καιρό στα φόρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Καθόλου τυχαία, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα, είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή».

Διαβεβαίωσε ακόμα τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κύπρου, επίσης στη Νέα Υόρκη, με θέμα τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, «δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία», παρά το γεγονός ότι η διευθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου προσκρούει στην αμφισβήτηση από την Τουρκία της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Το θέμα του Κυπριακού είχε συζητηθεί στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μιλήσει τότε για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τη διένεξη και την ένταση στην Κύπρο, να έχουμε λύση και νομίζω ότι είμαστε και οι δύο ενθαρρυμένοι από τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική και την τουρκική κοινότητα της Κύπρου».

Στη Νέα Υόρκη, ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση της οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία» για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και σε εκπροσώπους της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής», μέλη της οποίας είναι στελέχη πολυεθνικών ομίλων, με συμφέροντα σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός των ΑΟΖ των τριών χωρών, στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες.

Στη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, αναμένεται να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με την Κρ. Λαγκάρντ, με αντικείμενο τα παζάρια ΔΝΤ - Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.

Μετά τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 7 - 8 Οκτώβρη, όπου και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το «Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας» των δύο χωρών. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν Ελληνες επιχειρηματίες. Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, στο κοινό κείμενο που θα δημοσιοποιήσουν οι δύο κυβερνήσεις, θα καταγράφεται η πρόθεση Ελλάδας - Ισραήλ να προχωρήσουν σε συνεργασίες για εκμετάλλευση των πηγών του φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο συνυπέγραψαν «μνημόνιο συνεργασίας» στη Λευκωσία οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.


Π. Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ