ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ
Οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια

Με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ετοιμάζουν τα συλλαλητήρια για την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργάτες και την κλιμάκωση των αγώνων, με προοπτική την Γενική Απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προς το τέλος του Οκτώβρη. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να φουντώσει η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Το συλλαλητήριο για την Αττική έχει οριστεί για τις 5 Οκτώβρη και θα γίνει στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχα, συλλαλητήρια έχουν οριστεί σε ορισμένες πόλεις στις 3 και 4 Οκτώβρη.

Στα πλαίσια αυτά, αύριο Δευτέρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να αποτιμήσει τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και να συζητήσει την πρότασή της προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα για την προκήρυξη απεργίας και την οργάνωσή της.

Ηδη με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να πλημμυρίσουν την Ομόνοια και τους γύρω δρόμους για να πάρουν μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση βιομήχανοι, τραπεζίτες, μονοπωλιακοί όμιλοι, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, που μας έχουν κάνει τη ζωή μαρτύριο και φέρνουν κόλαση.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μόνο με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια, μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας. Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν! Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σωματεία και συνδικαλιστές μπαίνουν μπροστά και με συγκεκριμένο σχέδιο, ανά κλάδο, περιοχή και επιχείρηση, με συνελεύσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς, φέρνουν το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, για να γίνουν οι αγώνες υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, του κάθε σωματείου, του κάθε εργαζόμενου. Γιατί η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, στις αποφάσεις, στην προετοιμασία, στις ίδιες τις κινητοποιήσεις, δεν είναι απλά ένα τεχνικό και «οργανωτικό» ζήτημα των συνδικάτων, είναι ζήτημα ουσίας, αφορά στην ίδια την ύπαρξη και λειτουργία τους, στην αποστολή που έχουν τα συνδικάτα ως μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, ως όπλο ενάντια στην κυριαρχία και τη δύναμη της τάξης των καπιταλιστών.

Συνδικάτα - όπλα στα χέρια των εργατών

Για να γίνουν όμως τα συνδικάτα πραγματικά όπλα στα χέρια των εργαζομένων, δε φτάνει μόνο ριζική αναμόρφωση στον τρόπο λειτουργία τους, δε χρειάζεται μόνο η «αλλαγή στην περπατησιά τους», απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή πορείας, αλλαγή κατεύθυνσης στη στρατηγική τους, στο ίδιο το περιεχόμενο των αγώνων. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ πριν τρεις βδομάδες από τη Θεσσαλονίκη απηύθυνε το κάλεσμα για την «ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», ως βασική προϋπόθεση στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέσσερα χρόνια καπιταλιστικής κρίσης είναι αρκετά για να βγούνε πολύτιμα συμπεράσματα. Είναι ώρα, η εργατική τάξη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Να παραμερίσει αυταπάτες και αναμονές, να ξεκαθαρίσει τις βαθύτερες αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και να χαράξει τη δική της στρατηγική που θα υπηρετεί τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Γι' αυτό και η πάλη ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι τοποτηρητές της πολιτικής του κεφαλαίου, έχουν αναδειχθεί σε εντολοδόχους των αξιών των μονοπωλίων, σε υπηρέτες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», είναι βασική προϋπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος. Μόνο σπάζοντας τα δεσμά στα οποία με τις πλάτες της αστικής τάξης, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός αλυσόδεσε τα συνδικάτα, μπορεί η εργατική τάξη να ελπίζει. Αλλά αυτό, δε θα γίνει ως διδασκαλία σε κάποιο κλειστό κύκλο, ούτε θα έρθει ως επιφοίτηση από τον ουρανό. Η ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο μέσα στη μάχη για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των εργαζομένων, μέσα στους αγώνες που θα στοχεύουν τα μονοπώλια, θα αμφισβητούν την κυριαρχία τους, θα υποσκάπτουν και θα ανοίγουν ρωγμές στην οικονομική τους δύναμη.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Τις τελευταίες ημέρες μπροστά στην απήχηση που βρίσκουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ και κυρίως οι προσπάθειές του μέσα στους χώρους δουλειάς για την ανασύνταξη του κινήματος, ορισμένοι όψιμα ανακάλυψαν ότι πρέπει να υπάρξει προσανατολισμός στη βάση του κινήματος, στη λειτουργία των σωματείων, στους ίδιους τους εργαζόμενους. Την ίδια όμως στιγμή αποκόπτουν αυτή τη δράση από την πάλη ενάντια στην εργοδοσία και τα μονοπώλια και επιδιώκουν να την υποτάξουν στην κυβερνητική εναλλαγή, στο «όλοι μαζί για να φύγει η κυβέρνηση»! Κουβέντα όμως για την εξουσία των μονοπωλίων, για αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ενώ ως μόνιμη επωδός ακολουθεί η επίθεση στις ταξικές δυνάμεις.

Στους όψιμους αυτούς «κινηματικούς», σαν να το είχε προβλέψει, στις θέσεις του για την ανασύνταξη, το ΠΑΜΕ σημείωνε:

«Το πραγματικό δίλημμα είναι:

Κίνημα οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο ή για ένα κίνημα της βόλτας στην πλατεία; Κίνημα έξω από τα Συνδικάτα με τους εργαζόμενους ανοργάνωτους στους τόπους δουλειάς, ξεμοναχιασμένους απέναντι στον εργοδότη τους ή κίνημα με τον εργάτη οργανωμένο στο Συνδικάτο του, στον τόπο δουλειάς του και με το Συνδικάτο του στους δρόμους και στις πλατείες; Κίνημα χειραφετημένο και εχθρικό απέναντι σε ποιους; Στο ΠΑΜΕ που είναι στυλοβάτης και η προοπτική τους κινήματος ή κίνημα χειραφετημένο από τους καπιταλιστές, τα κόμματά τους, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς;

Κίνημα πολιτικοποιημένο με στόχο να αλλάξει μια δεξιά κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη δήθεν αριστερή, για αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης πάντα με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων ή κίνημα πολιτικοποιημένο και τοποθετημένο ενάντια στο σχεδιασμό της οικονομίας από τους καπιταλιστές και το κράτος τους, τοποθετημένο συνολικά ενάντια στα αστικά κόμματα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις στο σύνολό τους;».

Να γιατί, «κινητοποίηση των εργαζομένων» και «πολιτικοποίηση», που δε θα χτυπά τις ίδιες τις ρίζες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των αντεργατικών μέτρων, που αφήνει στο απυρόβλητο την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις στρατηγικές που απορρέουν απ' αυτή, που βλέπει τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, όχι στο χτύπημα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αλλά στην ενίσχυσή της μέσα από την «ανάπτυξη» της «υγιούς επιχειρηματικότητας», όχι μόνο δεν στηρίζει την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά προετοιμάζει τις νέες ήττες της εργατικής τάξης, νέες απώλειες και απογοητεύσεις, αυτή τη φορά με «άλλο μείγμα» οικονομικής πολιτικής και με κάποια... άλλη κυβέρνηση.

Ο μονόδρομος της εργατικής τάξης

Μπροστά στο μονόδρομο του μνημονίου που σπρώχνει το λαό η συγκυβέρνηση υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και στα επικίνδυνα μονοπάτια για δήθεν «λύσεις» χωρίς ταξική σύγκρουση, που θα ξεπηδήσουν μέσα από την κάλπη, όπως η Αθηνά από το κεφάλι του Δία, που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν το δικό τους δρόμο, όπως επισημαίνει και το ΠΑΜΕ:

«Να προχωρήσουν με αφοβία σε συστηματική οργάνωση και οργανωμένη απειθαρχία που θα αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη μήτρα που δημιουργεί τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού. Την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική και απαιτεί το λαό πρωταγωνιστή στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής για να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και της ζωής του».

Τα συλλαλητήρια

Τα εργατικά συλλαλητήρια την ερχόμενη βδομάδα έχουν οριστεί στις παρακάτω πόλεις:

Το Σάββατο 5 Οκτώβρη

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία

Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Ιστιαία, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., Θεοφάνειο

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Αργοστόλι, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Την Πέμπτη 3 Οκτώβρη

Ξάνθη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πύργος, 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος, 7.30 μ.μ., Περιβολάκι

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 8 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Σπάρτη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Ζάκυνθος, 8 μ.μ., πρώην Νομαρχία
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org