ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλήψεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος και άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος (παραδόθηκε) και Γ. Λαγός, είναι μεταξύ όσων συνέλαβε η αστυνομία το πρωί του Σαββάτου, μετά την τεκμηρίωση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Εντάλματα έχουν εκδοθεί και για δύο ακόμα χρυσαυγίτες βουλευτές, τον Χρ. Παππά (στο πόρισμα της εισαγγελίας αναφέρεται ως «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής) και τον Ν. Μίχο, οι οποίοι καταζητούνταν από την αστυνομία, μέχρι την ώρα που η εφημερίδα πήγαινε στο τυπογραφείο. Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα Χ. Βουρλιώτη, ο οποίος χειρίστηκε τις δικογραφίες που απέστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συλληφθέντες -συνολικά 17 άτομα μέχρι χτες το μεσημέρι- είναι συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται χρονικά από το 1987, μέχρι και το 2013, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα.

Σύμφωνα με διαρροές, το πόρισμα του αντεισαγγελέα κάνει αναλυτικές αναφορές στη διάρθρωση, στη δομή και την ιεραρχία της φασιστικής οργάνωσης. Επίσης, σε συγκεκριμένες δολοφονικές ενέργειες ή απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλα εγκλήματα, ενώ ζητάει να διερευνηθούν παραπέρα τα στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή του κόμματος σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το πόρισμα αναφέρεται ακόμα σε συνομιλίες μεταξύ βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά και εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί συνολικά πάνω από 30 εντάλματα σύλληψης βουλευτών, στελεχών και μελών της ΧΑ. Ανάμεσα σε άλλους, το Σάββατο συνελήφθη και ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, Γ. Πατέλης, ο οποίος φέρεται να είχε συνομιλήσει με το Π. Ρουπακιά, το βράδυ που δολοφόνησε τον Π. Φύσσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας ειδικός φρουρός, που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ αναζητούνταν άλλοι δύο εν ενεργεία αστυνομικοί.

Αλλες πληροφορίες έλεγαν χτες ότι, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου, βρέθηκαν και τρία όπλα, τα οποία φέρεται ότι κατείχε παράνομα. Ολοι οι συλληφθέντες κρατούνταν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονταν να οδηγηθούν σε εισαγγελέα και ανακριτή.

Συσκέψεις στο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή για τις επικείμενες συλλήψεις και γι' αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για «την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις».

Βγαίνοντας χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη της τρόικας με τον Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και ότι «δεν υπάρχει κανένα κλίμα ανησυχίας». Είπε ακόμα ότι «θέμα εκλογών δεν τέθηκε» στη συνάντηση, ότι «οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά» και ότι θα συνεχίζονταν στο υπουργείο Οικονομικών χτες και σήμερα. Χτες το μεσημέρι, οι Ν. Δένδιας και Χ. Αθανασίου ενημέρωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντ. Σαμαρά για τις εξελίξεις.

Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Στις 6, 7 και 8 Οκτώβρη πραγματοποιούνται εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ σε διακήρυξή της χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εχουμε καθήκον να χτίσουμε τη δική μας ταξική ενότητα, να οργανωθούμε, ώστε να ανατραπεί ο συσχετισμός δύναμης με ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς και να ηττηθεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Η μαζικοποίηση του σωματείου μέσα από την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μέσα από την ενίσχυση της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, είναι όρος για την αλλαγή πορείας του, για την αντεπίθεση των εργαζομένων του κλάδου σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Αθήνα στο Αμφ. του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) τις ακόλουθες μέρες και ώρες: Κυριακή 6 Οκτώβρη 11.00 π.μ. - 9.00 μ.μ., Δευτέρα 7 Οκτώβρη 3.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ., Τρίτη 8 Οκτώβρη , 3.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

Στην περιφέρεια θα ανοίξει η κάλπη μόνο την Κυριακή 6 Οκτώβρη, στις ακόλουθες πόλεις: Λάρισα (Εργατικό Κέντρο, Πρωτομαγιάς 6, 10.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.), Πάτρα (γραφεία ΤΕΕ, Τριών Ναυάρχων 40, 11.00 π.μ. - 6.30 μ.μ.), Χανιά (Εργατικό Κέντρο, Μάρκου Μπότσαρη 68, 12.00 μ. - 6.30 μ.μ.), Ηράκλειο (γραφεία συλλόγων μηχανικών, 25ης Αυγούστου 21, 12.00 μ. - 6.30 μ.μ.)

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 6977.806.266, 6946.799.833.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΝΤΟΥΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΝΤΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ για τα συμφέροντα των ΕΒΕ αλλά και τα συμφέροντα όλων των λαϊκών στρωμάτων προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Νίκος Χαρίσης

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο Περιστέρι στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1) με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Κανέλλα Γεωργοπούλου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια στο Α' ΚΑΠΗ (Φυλής 165), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Διοΐλης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Χαϊδάρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (πρώην ΝΕΛΕ), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Μαριάννα Οργέττα, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Εμπορίου στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β) με θέμα: «Τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στους Αγ. Αναργύρους στο Β' ΚΑΠΗ (Πλαπούτα 2, Μυροφόρες) με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ηλίας Πατίδης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Αγ. Βαρβάρα στην αίθουσα πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Θεοδώρα Δριμάλα, στέλεχος του Κόμματος.

Σε αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 9 π.μ., στην Ανθούσα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πάσουλας, στέλεχος του Κόμματος.

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 9 π.μ., στο Ρέντη θα περιοδεύσει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Τα αντιλαϊκά μέτρα στην Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ για την ενιαία λαϊκή Παιδεία» διοργανώνει η ΚΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 2/10, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης «Χ. Τσακίρης». Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελλής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Προσφορά

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας προσφέρει στην Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ ν. Αργολίδας το ποσό των 200 ευρώ στη μνήμη των συναγωνιστών μελών της, ΓΑΛΑΝΗ ΠΕΤΡΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

ΚΚΕ
Να μην εφησυχάζει ο λαός

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα, μέλους της ΚΕ

Σε δήλωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Υπάρχουν εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου και πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές. Από κει και πέρα, ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζει. Να έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά. Τα συμφέροντα, που γέννησαν, στήριξαν και προσανατόλισαν τη δράση της ΧΑ, παραμένουν. Είναι αυτά τα συμφέροντα που εχθρεύονται και πολεμούν με όλα τα μέσα το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οπως επανειλημμένα έχουμε πει, ο λαός, μέσα από τους μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρέπει να ξεριζώσει το φασισμό - ναζισμό, τη ναζιστική δράση και δηλητήριο. Ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις».




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org