ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εκπτώσεις μέχρι και 100% στα πρόσθετα τέλη

Λίγες μέρες μετά την απαλλαγή των εργοδοτών από εισφορές για ΟΕΚ και ΟΕΕ έρχεται νέα χαριστική ρύθμιση προς όφελός τους

Νέες χαριστικές ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές δίνει η κυβέρνηση επικαλούμενη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα τροφοδοτεί την πάγια τακτική των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ, να μην καταβάλλουν τις εισφορές που μάλιστα δεν τους ανήκουν, αλλά έχουν παρακρατήσει από το μισθό των εργαζομένων!

Σύμφωνα με σχετική τροπολογία, όσοι οφειλέτες σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει σχετικού δικαιώματος από παλιότερες ρυθμίσεις μπορούν να κάνουν προσωρινό διακανονισμό, έχοντας έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσεων για οφειλές μέχρι 31 Ιούλη 2012.

Τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να καταβάλλουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 10 δόσεις λαμβάνοντας έκπτωση 75% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση που η οφειλή προς το Ταμείο εξοφληθεί σε 6 δόσεις τότε χαρίζονται (έκπτωση 100%) όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη. Μάλιστα, σε όσες επιχειρήσεις κάνουν μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους μέχρι το τέλος του 2013.

Το νέο μποναμά προς τους επιχειρηματίες η κυβέρνηση προσπαθεί να τον δικαιολογήσει ως μέτρο που θα αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων και προς τούτο ισχυρίζεται ότι εξαιτίας ανάλογων ρυθμίσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2012 τα έσοδα του ΙΚΑ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα και εξαιτίας των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων που εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι επιχειρήσεις, τα έσοδα του ΙΚΑ κατέρρευσαν, οι πληρωμές εισφορών μειώθηκαν περίπου κατά 20% με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι διευκολύνσεις αυτές δίνονται τη στιγμή μάλιστα που με άλλη τροπολογία επισημοποιείται η απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους προς την Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία, η οποία τους εξασφαλίζει ακόμα 247 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν παροχές όπως ο κοινωνικός τουρισμός, επιδοτήσεις ενοικίου, εργατική κατοικία κ.τ.λ.

Μάλιστα, η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή των εργοδοτών να ανέλθει σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή το συνολικό κέρδος για τους εργοδότες θα ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η διαρκής μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» αποτελεί συνέπεια της υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας» που για όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ αποτελεί «Ευαγγέλιο». Οι καταγγελίες που... «μοιράζουν» δεξιά κι αριστερά δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (σε χτεσινή του δήλωση ο Δημ. Στρατούλης κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα») είναι προκλητικές. Η πραγματική υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και κατακτήσεων απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, καμία πολιτική διαχείρισης της κρίσης (τέτοιες είναι και οι «εναλλακτικές» που αναζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορεί να βάλει φρένο στην άγρια αντιλαϊκή επέλαση αφού αυτή είναι απαραίτητη για τη διάσωση του κεφαλαίου και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) ΣΤΗ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Περισσεύουν οι αγωνιστικοί λεονταρισμοί

Απέρριψαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» να γίνουν συνελεύσεις ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για την πορεία των αγώνων τους

Να κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ομως ακόμα και από τη σχετική ανακοίνωση της πλειοψηφίας γίνεται καθαρό ότι οι δυνάμεις αυτές χρησιμοποιούν την απεργία όχι για να σταματήσουν τα μέτρα, αλλά για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους μέσα από αγωνιστικούς λεονταρισμούς. Οπως επισήμαναν στο ΔΣ, δεν πρέπει να δείξουν ότι «πέσαμε αμαχητί»!

Δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να κάνουν πρωταγωνιστές του αγώνα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι το εξής: Στην απόφασή τους προβλέπουν ότι αν η κυβέρνηση πάει να περάσει άμεσα τα μέτρα, οι απεργίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη. Αν όμως τα περάσει αργότερα θα αξιοποιήσουν το χρόνο όχι για να γίνει η απεργία υπόθεση των εργαζομένων, αλλά για να συνδιαλλαγούν σε επίπεδο κορυφής με τη ΓΣΕΕ.

Αυτές είναι οι πλειοψηφίες που τάχα θέλουν να σταματήσουν τα μέτρα και μιλούν δήθεν για συντονισμό όταν επί χρόνια καλλιεργούν το συντεχνιασμό. Προβάλλουν ως μοναδικό αίτημα να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της. Η υποκρισία τους αποκαλύπτεται από το γεγονός της έμπρακτης στήριξής τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Το ρόλο τους, άλλωστε, αποκάλυψαν οι προτάσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στο ΔΣ. Με δεδομένα τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη, πρότειναν να γίνουν γενικές συνελεύσεις όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν και θα κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και κλιμάκωση των απεργιών. Χρόνος πραγματοποίησης των συνελεύσεων να είναι η Δευτέρα και η Τρίτη. Ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Επίσης, μπορούν να προχωρήσουν τις μέρες αυτές σε καταλήψεις ορυχείων και εργοστασίων.

Ακόμα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισήμανε ότι δεν αρκεί να προβάλλεται το αίτημα να μην περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκρουστούν και να έρθουν σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, τις κυβερνήσεις και τα όργανα του κεφαλαίου. Να παλέψουν για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Η πρόταση αυτή δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνιά για την ανακούφιση των επιχειρήσεων

Την ...αγωνία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας επιχείρησε να προβάλλει ως πρόσχημα ο υπουργός Εργασίας, Ν. Βρούτσης, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, χες στη Βουλή. Τοποθετούμενος σε συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά θέματα ζήτησε να «μη δαιμονοποιούμε πολιτικές οι οποίες ενδυναμώνουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στη χώρα μας» και υποστήριξε ότι «πρέπει να απαλλάξουμε από διοικητικά και οικονομικά βάρη τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας».

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, που τοποθετούμενος στη συνεδρίαση αναρωτήθηκε ρητορικά: «Μήπως αγωνιάτε για τους άνεργους και πώς αυτοί επιβιώνουν; Πιστεύουμε πως όχι. Εξάλλου, απορρίψατε το σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία τους. Τώρα, εσείς κόβετε ακόμα και το επίδομα ανεργίας. Μήπως αγωνιάτε για τους νέους ή τις νέες που δεν έχουν δουλειά; Πιστεύουμε πως όχι. Γι' αυτό τους στέλνετε βορά στους εργοδότες σαν μαθητευόμενους, χωρίς ασφάλιση. Μήπως αγωνιάτε για τους ηλικιωμένους άνεργους που είναι στην ανεργία καιρό και είναι μακροχρόνια άνεργοι; Νομίζουμε πως όχι. Γι' αυτό αυξάνετε τα όρια ηλικίας στα εξήντα επτά και τις κατώτερες προϋποθέσεις των ενσήμων από τεσσεράμισι σε έξι χιλιάδες, για να είναι στα αζήτητα ακόμα περισσότερα χρόνια, διότι σ' αυτές τις ηλικίες είναι στα αζήτητα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Απλώς, δεν θέλετε να δίνετε συντάξεις». Συνέχισε, λέγοντας πως στην πραγματικότητα «αγωνιάτε για το πώς θα ξεπεράσει την κρίση το σύστημα. Αγωνιάτε για το πώς θα προσαρμόσετε όντως όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, τις κατακτήσεις που είχαμε εδώ, στις επιλογές και στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Αγωνιάτε γιατί το κίνημα μπαίνει εμπόδιο και σας δυσκολεύει. Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας, έτσι ώστε το κίνημα να μπει εμπόδιο σ' αυτή τη βαρβαρότητα που φέρνετε».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπαιγμός και εκβιασμοί στις πλάτες 600 εργαζομένων

Το παιχνίδι που παίζουν κυβέρνηση και Πρυτανεία ΑΠΘ, σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων του πανεπιστημίου, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χτες, όταν η Πρυτανεία του ΑΠΘ αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου με πρόσχημα τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, δήλωνε στη συνέλευση των εργολαβικών ότι «σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί»(!) και ότι θα έθετε το θέμα τους στη συνεδρίαση της συγκλήτου. Οι εργολαβικοί που από τη Δευτέρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ δεσμεύθηκαν ότι κατ' εξαίρεση θα επιτρέψουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου και θα παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση. Χθες όμως οι πρυτανικές αρχές ανέβαλαν τη συνεδρίαση με πρόσχημα την κατάληψη!

Η αναβολή της συνεδρίασης της συγκλήτου λειτουργεί εκβιαστικά και υπονομεύει τον αγώνα τους, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη της συγκλήτου από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ), τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) και την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Καλούν τη σύγκλητο να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει για το θέμα των εργολαβικών με βάση τους εξής άξονες:

  • Δυναμική διεκδίκηση άμεσης χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους.
  • Επιβεβαίωση της θέσης ότι η μόνη ρεαλιστική και οριστική λύση είναι η μονιμοποίησή των εργολαβικών ως υπαλλήλων του πανεπιστημίου.
  • Αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος ώστε (1) να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και πόρους και (2) ως έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες εργαζομένων, φοιτητών, καθηγητών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ