ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Φέρνει παγωνιά το νέο χαράτσι
  • Κυβερνητική εγκύκλιος για την «εξίσωση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που απογειώνονται από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 330 ευρώ
  • Επιβάρυνση 40-60% για τα λαϊκά νοικοκυριά. Κυβερνητική πρόκληση με την ...επιδότηση

Motion Team

Με την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κλιμακώνει η συγκυβέρνηση την εγκληματική πολιτική. Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων που παράγει η πολιτική τους προβλέπουν την «επιστροφή» ενός ασήμαντου μέρους από την πρόσθετη κλοπή που θα ισχύσει σε κατηγορίες με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Από τις 15 του Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι ειδικοί φόροι απογειώνονται από 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο το χειμώνα που πέρασε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο το φετινό χειμώνα. Η πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, που φέρνουν για το φετινό χειμώνα, ξεκινούν τουλάχιστον από τα 40 λεπτά στο λίτρο, ή κατά 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο, σε σχέση με πέρσι.

Μαζί με τις ανατιμήσεις που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας οι τιμές στη λιανική θα κυμανθούν σε επίπεδα που θα κινούνται από τα 1.400 ευρώ μέχρι και τα 1.600 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένες από 40 μέχρι και 60% σε σύγκριση με πέρσι!!!

Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012).

Η «επιδότηση»

Η «επιστροφή» φόρου σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο βάζει τις παρακάτω συνδυαστικές προϋποθέσεις:

Εισοδηματικό κριτήριο 14.000 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ευθύς εξαρχής είναι «κομμένες» οι οικογένειες με ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ και οι άγαμοι με περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ.

Πλαφόν μπαίνει και στο ύψος της ψευτο-επιδότησης με κριτήρια τη γεωγραφική περιοχή και τις καταναλώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι ανώτατες καταναλώσεις, πάνω στις οποίες θα υπολογιστεί για να «επιστραφεί» η διαφορά των φετινών με τους περυσινούς φόρους, υπολογίζονται ως εξής:

  • Στους Νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας ισχύει ανώτατη κατανάλωση 8 λίτρα το τ.μ. Ετσι, για ολόκληρο το χειμώνα και για σπίτι 80 τ.μ., υπολογίζουν ανώτατη κατανάλωση 640 λίτρα. Η διαφορά των φετινών με τους περσινούς φόρους κατανάλωσης και το προς επιστροφή ποσό ορίζεται στα 172 ευρώ.
  • Στους Νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα 15 λίτρα ανά τ.μ.
  • Στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού μπαίνει πλαφόν στα 5 λίτρα ανά τ.μ.
  • Στους νομούς με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) ισχύει ανώτατη κατανάλωση στα 25 λίτρα το τ.μ.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκρηξη 3 δισ. τον Αύγουστο

Στα 6,9 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο το μήνα Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3 δισ., ενώ τους υπόλοιπους 7 μήνες είχαν ανέλθει στα 3,9 δισ. Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων, που σημειώθηκε τον Αύγουστο, αποδίδεται στο γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εξοντωτικές δόσεις του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος (περιλαμβάνει φόρο εισοδήματος με τη νέα κλίμακα, «εισφορά αλληλεγγύης», τέλος επιτηδεύματος), ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Με τις επιδόσεις αυτές, τα σωρρευτικά ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο στο τέλος Αυγούστου έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 48,9 δισ. ευρώ, έναντι 38,9 δισ. στο τέλος του 2010.

Μπροστά στην επιδεινούμενη αυτή κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών από τη μία εκτοξεύει απειλές ότι θα ενεργοποιήσει τους αναγκαστικούς νόμους κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και από την άλλη τους κλείνει το μάτι, υποσχόμενο νέα ρύθμιση των οφειλών σε 48 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Κόλπα για να γλιτώσουν τις πληρωμές

Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με ...κόλπα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει την καταβολή της λεγόμενης εξισωτικής αποζημίωσης που δίνεται σε κτηνοτρόφους προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε ορεινές ή άγονες περιοχές. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή στο βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος.

Οπως είπε: «η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, ότι ήταν συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, καθώς καταβλήθηκε εντός των πρώτων εκατό ημερών διακυβέρνησης» αφού «μέχρι τις 20 Αυγούστου πληρώθηκαν πάνω από εξήντα εννέα χιλιάδες δικαιούχοι». Παρόλα αυτά ανέφερε ότι για τις υπόλοιπες αιτήσεις θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας ενώ πρέπει να προσκομισθεί το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη ο οποίος σημείωσε: «οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, παρά τις διαβεβαιώσεις τις δικές σας ότι είναι λίγες χιλιάδες αυτοί που δεν πήραν την εξισωτική αποζημίωση, περίπου τρεις χιλιάδες» κάτι που «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα». Ανέφερε πως «υπάρχουν αρκετοί φτωχοί κτηνοτρόφοι, τους οποίος τους ανάγκασε η πολιτική σας - επειδή κλείνετε σχολειά, παιδικούς σταθμούς- να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτοί έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά και θα τους απορρίψετε. Εμείς θεωρούμε ότι ιδιαίτερα σε αυτούς τους φτωχούς κτηνοτρόφους δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της κατοικίας». Παράλληλα τόνισε ότι έπρεπε να έχουν γίνει ήδη οι διασταυρώσεις στοιχείων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να υπάρχουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά για τους δικαιούχους. Συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αφανισμό την κτηνοτροφία. Σε μια χώρα που έχει διατροφική εξάρτηση, σε μια χώρα που το ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από κτηνοτροφικά προϊόντα, εσείς εξακολουθείτε αυτήν την αγροκτόνα πολιτική».

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Ενισχύεται η βουτιά στα ... βαθιά

Σχεδόν κατά 1/4 μειώθηκε η λαϊκή κατανάλωση στο διάστημα Γενάρης 2010 - Ιούλης 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η μείωση αυτή της λαϊκής κατανάλωσης, η οποία προσιδιάζει σε πολεμική περίοδο, συντελείται την περίοδο εφαρμογής των δύο μνημονίων, ενώ επιταχύνθηκε το 2011 και τους πρώτους 7 μήνες του 2012.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης του όγκου των λιανικών πωλήσεων, από το 2010 μέχρι και το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη του 2012, παρουσίασε πτώση της τάξης του 23,1%. ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ολόκληρο το 2012 η πτώση του τζίρου είχε φτάσει το -10,14%.

Από τη σύγκριση Ιούλη 2012 - Ιούλη 2011, προκύπτει μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων ακόμα -9,1%. Από τη σύγκριση της περιόδου Γενάρης - Ιούλης 2012 προς Γενάρης - Ιούλης 2011, προκύπτει μείωση του όγκου της λαϊκής κατανάλωσης κατά 11,8%.

ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ
Στον αέρα η συμφωνία εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ

Στον αέρα βρέθηκε η συμφωνία ΔΕΛΤΑ (θυγατρική της VIVARTIA) - ΜΕΒΓΑΛ για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της δεύτερης από την πρώτη, προφανώς στο πλαίσιο των συνθηκών που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. Οπως ανακοίνωσε χτες MARFIN Investment Group (MIG), στην οποία ανήκει η VIVARTIA, δε θα ολοκληρωθεί «στην παρούσα φάση» η εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ ΑΕ. Επιπλέον, υπογράφτηκε συμφωνία που προβλέπει ότι η ΔΕΛΤΑ θα επιστρέψει το ποσοστό του 8% της ΜΕΒΓΑΛ που είχε εξαγοράσει, στην τιμή που το αγόρασε και θα διατηρήσει μόνο το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ. Ακόμη, τα δύο μέρη θα έχουν δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο θελήσει να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του σε τρίτο.

Τα υδατοδρόμια και ο χρυσός απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, με τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα R. Peck. Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός «διαβεβαίωσε τον Καναδό Πρέσβη ότι θα προωθηθεί ταχύτατα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια», ενώ ο Πρέσβης «επανέλαβε το ισχυρό ενδιαφέρον της καναδικής επιχείρησης, Eldorado Gold Corp για τα μεταλλεία χρυσού στην Ελλάδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ