ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε μέτρα για το καρτέλ στα δομικά υλικά

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Μέτρα για την αντιμετώπιση του καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης και απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Η οικονομική κρίση εκδηλώνεται με πολύ μεγαλύτερη οξύτητα στον κλάδο των κατασκευών. Το 2011 η παραγωγή συνολικά στον κλάδο των κατασκευών βρισκόταν στο 53% της παραγωγής του 2005, ενώ η παραγωγή κτιρίων βρισκόταν στο 25% της παραγωγής του 2005. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 το επίπεδο παραγωγής στις κατασκευές βρισκόταν στο 36% του επιπέδου του 2005 και στον κλάδο παραγωγής κτιρίων το επίπεδο παραγωγής βρισκόταν στο 17,8%, δηλαδή στο 1/6 περίπου της παραγωγής του 2005, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δραστική μείωση της παραγωγής στον κλάδο των κατασκευών δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά ξεκινά από το 2009, ενώ στον κλάδο παραγωγής κτιρίων, η μείωση της παραγωγής ξεκινά από το 2003. Η δραστική μείωση της παραγωγής στις κατασκευές οδηγεί σε αναλογική μείωση του όγκου παραγωγής στον κλάδο δομικών υλικών.

Την ίδια περίοδο, όπως επισημαίνει και το ΤΕΕ, οι τιμές των δομικών υλικών καταγράφουν συνεχή ανοδική πορεία. Το 2011, οι τιμές των δομικών υλικών ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2005, ενώ το 2010 και το 2011, χρονιές που η συρρίκνωση της παραγωγής κατασκευών ήταν 29% και 28% αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών έφθασαν το 3% και 2,5% αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διάρθρωση των τιμών των δομικών υλικών έχουν τα μεταλλικά υλικά, στα οποία οι τιμές βρίσκονται, τον Αύγουστο του 2012, αυξημένες κατά 39% σε σχέση με τις τιμές του 2005, καταγράφοντας αυξήσεις 3,6% το 2010 και 1,5% το 2011 ενώ στη δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία υλικών, στα τσιμέντα, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2005 και παραμένουν πρακτικά σταθερές κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά τη δραστική μείωση της παραγωγής τσιμέντου. Ανάλογη είναι και η πορεία των περισσότερων υπόλοιπων υποκατηγοριών δομικών υλικών.

Παρά την επιφανειακή αντίφαση, ανάμεσα στην κίνηση του όγκου παραγωγής και στις τιμές, οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι αναμενόμενες και ταυτόχρονα άκρως αποκαλυπτικές. Οφείλονται στην αναπόφευκτη συγκέντρωση της παραγωγής, στους κλάδους αυτούς, σε 3-4 ομίλους επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο που ελέγχουν καθοριστικό τμήμα της παραγωγής και έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές διάθεσης των εμπορευμάτων, να διανέμουν αγορές και μεγάλα έργα. Ολοφάνερη είναι η επίπτωση στα λαϊκά στρώματα που εξαναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα τις κατοικίες και τα δημόσια έργα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες, που κυριολεκτικά στραγγαλίζονται από την τιμολογιακή πολιτική των μονοπωλίων.

Η μονοπώληση της παραγωγής από μια χούφτα ομίλους είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως αποδεικνύεται όχι μόνο από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά από τα παραδείγματα σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις χώρες όπου κριτήριο της παραγωγής είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας.

Η κίνηση αυτή των τιμών αποδομεί το μόνιμο επιχείρημα της πολιτικής άρχουσας τάξης-ΕΕ που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση που λέει ότι οι μειώσεις στους μισθούς θα οδηγήσουν τελικά σε φθηνότερα εμπορεύματα για τους εργαζόμενους, είτε με εσωτερική είτε με εξωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα όσο κριτήριο της παραγωγής είναι η κερδοφορία, οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταστρέφονται, η παραγωγή θα συγκεντρώνεται σε μια χούφτα ομίλους, γιατί έτσι είναι περισσότερο κερδοφόρα, οι τιμές θα αυξάνονται, οι εργαζόμενοι θα εξαθλιώνονται.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών;

2) Ποιες ενέργειες έχει κάνει από το 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του θέματος και πώς αξιολογούνται απ' την κυβέρνηση;».

ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Απαιτείται άμεση στήριξη και χρηματοδότηση

Συνάντηση της Δ. Μανωλάκου, υπεύθυνης του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, με το προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει οι αμπελοοινικοί συνεταιρισμοί λόγω της άρνησης παροχής χρηματοδότησης από τις τράπεζες μετά και τη διάλυση της ΑΤΕ. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς και κατ' επέκταση τους αμπελουργούς, έθεσε χτες στη Δ. Μανωλάκου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) Χρ. Μάρκου, σε συνάντηση που έγινε στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ τόνισε, πως απαιτείται άμεσα η χρηματοδότηση των αμπελοοινικών συνεταιρισμών γιατί διαφορετικά ο κλάδος απειλείται με κατάρρευση. Ανέφερε επίσης πως οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να αποπληρώσουν τις δόσεις του άτοκου δανείου του 2009/10. Εμφαση έδωσε ακόμα στις μεγάλες ζημιές που έγιναν το 2011 από τον περονόσπορο και στην αναγκαιότητα καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που καταστράφηκαν. Αναφέρθηκε επίσης στις καταστροφικές διατάξεις του νόμου 4015/2011 που οδηγούν στη διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις και στην περίπτωση της ΚΕΟΣΟΕ περιέγραψε το αλαλούμ που δημιουργείται. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για τις αρνητικές προτάσεις της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως πρέπει να δοθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα άτοκα δάνεια για να χρηματοδοτηθούν συνεταιρισμοί και αγρότες, χωρίς επαχθείς όρους και σε επαρκείς χρηματικές ποσότητες. Είπε επίσης ότι τα άτοκα δάνεια που δόθηκαν την περίοδο 2009/2010 στους αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς, όπως και όλα τα άτοκα δάνεια που δόθηκαν π.χ. στους κτηνοτρόφους, πρέπει να παγώσουν όσο διαρκεί η κρίση. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αμπελουργών για τον περονόσπορο. Για το νόμο 4015/2011 είπε πως οδηγεί στη διάλυση τους συνεταιρισμούς, στο πλαίσιο της πολιτικής «Ευρώπη 2020», για να κυριαρχήσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές επιχειρηματίες και πρόσθεσε πως στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Επισήμανε πως το ΚΚΕ παλεύει για ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής και έξοδο από την ΕΕ, καθώς και για κεντρικό σχεδιασμό και για συνεταιριστικοποίηση στον τομέα της γεωργίας σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και για την παραγωγή φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων για τα λαϊκά στρώματα και ακόμα για την αυτάρκεια της χώρας σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Επιπρόσθετα η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως το ΚΚΕ θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των χρεών. Ανέφερε επίσης πως θα γίνει παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις από την ΕΕ για τον περονόσπορο. Πρόσθεσε τέλος, πως για το ΚΚΕ η λύση των προβλημάτων δεν θα γίνει μέσα στο κοινοβούλιο, πρέπει να υπάρχουν μάζες απ' έξω, να απαιτούν και να αγωνίζονται.

ΕΣΕΕ
Διαμαρτύρεται για τη φορολογία

Σε κυρίαρχη αιτία που οδηγεί σε μαζικό αφανισμό τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ επιχειρεί να ανάγει τη φορολογία η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Εχοντας επιλέξει όλο το τελευταίο διάστημα να επικεντρώσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μικροί ΕΒΕ με την κλιμάκωση των φιλομονοπωλιακών πολιτικών και το τσάκισμα των λαϊκών εισοδημάτων από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των μαγαζιών, στο θέμα της φορολογίας, έστειλε μια μακροσκελή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία διαμαρτύρεται για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που προβλέπουν κατάργηση του αφορολόγητου και επιβολή ενιαίου φόρου.

Υποστηρίζει ότι «με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε να κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή, θα σκοτώσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αφανίσετε τη μεσαία τάξη που έτσι κι αλλιώς είναι είδος υπό εξαφάνιση στις μέρες μας». Κάνει λόγο για «τυφλά χτυπήματα» και για «φορολογικές επιθέσεις "αυτοκτονίας"» που οδηγούν σε «οριστική παύση πληρωμών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ