ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Η εντατικοποίηση «τσακίζει κόκαλα»

Καταγγελία του κλαδικού συνδικάτου με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στη «FirstCall»

Κατέληξε προχτές, μετά από από εγκεφαλική αιμορραγία που έπαθε την ώρα της δουλειάς, 32χρονη εργαζόμενη στην εισπρακτική εταιρία FIRSTCALL, μετά από δύο μήνες σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο της εργαζόμενης, όπου αναφέρεται: «Το Σωματείο μας εκφράζει τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το θάνατο της 32χρονης συναδέλφισσας από τη FIRSTCALL, η οποία κατέληξε πριν λίγες μέρες μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, και αφού βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική επί δύο μήνες.

Το γεγονός ότι η συναδέλφισσα έχασε τις αισθήσεις της εν ώρα εργασίας (και αφού βρισκόταν στο χώρο σε κώμα επί 40 λεπτά περιμένοντας το ΕΚΑΒ!!!) μας δίνει την αφορμή να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, και ιδίως τις εισπρακτικές εταιρείες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απανωτές υπερωρίες σε εβδομαδιαία βάση, η καθημερινή πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να πιάνουν τους στόχους, η μη εφαρμογή των διαλειμμάτων σε τακτά διαστήματα (ανά 2 ώρες), έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή για κεφαλαλγίες, αυχενικά σύνδρομα και άλλα περιστατικά που βλάπτουν την υγεία μας.

Συνάδελφοι, το σωματείο μας έχει αναδείξει και στο παρελθόν την ανάγκη ύπαρξης γιατρού εργασίας σε όλες τις εισπρακτικές εταιρείες. Με συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς (π.χ. MELLON), με εξορμήσεις σε εισπρακτικές εταιρείες έχουμε απαιτήσει από την εργοδοσία τα απαραίτητα την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Ακόμη και στην περίπτωση της συναδέλφισσας, την ώρα που συνέβη το γεγονός, η εργοδοσία απέδειξε με τη στάση της ότι την ενδιαφέρει πάνω από όλα η κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη τη μέρα απαίτησε από τους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους... Μόνο όταν -για πρακτικούς λόγους- έπρεπε να εκκενωθεί ο χώρος, για να μεταφερθεί η εργαζόμενη, μόνο τότε δόθηκε η άδεια να βγουν από τις τηλεφωνικές γραμμές και να συγκεντρωθούν στο χώρο του διαλείμματος. Και αμέσως μετά βέβαια, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους, σαν να μη τρέχει τίποτα! Ενώ, ακόμη και τη μέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατός της, σταμάτησε η παραγωγή μόνο στο τμήμα της λόγω πένθους, και όλη η υπόλοιπη εταιρεία λειτούργησε κανονικά.

Συνάδελφοι, είναι ανάγκη σήμερα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ συσπειρωμένοι στο σωματείο μας να απαιτήσουμε:

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ».

ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Παρέμβαση στο ΤΥΔΚΥ για τυφλό που κινδυνεύει

Σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει ακόμα και το λιγοστό φως που του έχει απομείνει αντιμετωπίζει τυφλός ο οποίος εδώ και επτά μήνες δεν έχει λάβει σχετική απάντηση από το Ταμείο του (Ταμείο Υγείας Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων - ΤΥΔΚΥ), για το αν θα εγκριθεί κονδύλι με το οποίο θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την απαραίτητη για την εξέλιξη της υγείας του χειρουργική επέμβαση.

Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρές επιπλοκές στα μάτια του νεαρού τυφλού, τα οποία στη διάρκεια της ημέρας αιμορραγούν, αφού υπάρχει ανοιχτή πληγή που αντιμετωπίζεται μόνο με φαρμακευτική αγωγή αυτή τη στιγμή. Αυτό μεγαλώνει τον κίνδυνο να χάσει ακόμα και τα ίδια του τα μάτια (!)

Την ίδια στιγμή, ο νεαρός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει ο ίδιος τα υπέρογκα ποσά για τη χειρουργική επέμβαση το κόστος της οποίας μόνο για να μπορέσει να εισαχθεί στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ. Οπως τονίζει ο ίδιος στο «Ρ», η χειρουργική επέμβαση είναι τόσο εξειδικευμένη που πραγματοποιείται σε ιδιωτική χειρουργική μονάδα στην Αγγλία, ύστερα από εντολή που δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί στην Ελλάδα.

Χτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ΤΥΔΚΥ. Η διευθύντρια της διοίκησης εξήγησε ότι η υγειονομική επιτροπή του ΤΥΔΚΥ έχει εγκρίνει το αίτημα, ωστόσο το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το απέρριψε με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να καλύψει νοσήλια εξωτερικού για ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Η διευθύντρια επεσήμανε ότι για να δώσει το ΤΥΔΚΥ τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι διοίκηση και διεύθυνση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να λυθεί το θέμα. Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους δύο συλλόγους και τον τυφλό να παρέμβουν στον ΕΟΠΥΥ για να επανεξετάσει το θέμα. Οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να απευθυνθούν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που δε χωράει άλλη αναβολή. Από την πλευρά του, ο νεαρός σημείωσε πως είναι παράλογο να περιμένει κινδυνεύοντας εδώ και μήνες για μια απάντηση που τελικά έχει δοθεί, παρότι ο ίδιος και η οικογένειά του επανειλημμένα, όπως είπε, είχαν παρέμβει στον ΕΟΠΥΥ για το θέμα κι εκείνος απλά τους καθησύχαζε...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Στα μέτρα του δυνατού» η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με την πληρωμή μόνο της συμμετοχής τους μέχρι και 25% οι άρρωστοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους στην Αττική μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του ΦΣΑ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. «Πήραμε διαβεβαιώσεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών μας και για την προώθηση των θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, τα οποία θα δρομολογηθούν εντός των ημερών», είπε ο Κ. Λουράντος, όταν δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες απ' την ανακοίνωση της ένταξης του ΕΤΑΑ - του Ταμείου των φαρμακοποιών, των γιατρών και των μηχανικών - στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). «Η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός, θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όχι μόνο των φαρμακοποιών, αλλά και όλων των παρόχων Υγείας, στο μέτρο του δυνατού, γιατί περισσότερο από όλα μας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των πολιτών, η καλή συνεργασία και η διατήρηση της αξιοπιστίας μας στο ακέραιο».

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ηχούν παράταιρα, όταν ο ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει στο αμήν - το έλλειμμά του θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ το 2012 - και τα έσοδα που προσδοκά είναι απ' τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, χωρίς καμιά έκτακτη κρατική επιχορήγηση. Μάλιστα, όλοι οι πάροχοι ιδιωτικής Υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ανακοινώσει ότι απ' τις 8.10.2012 σταματούν να δέχονται ασθενείς με τις συμβάσεις που έχουν. Θα τους δέχονται μόνο με πληρωμή στο ακέραιο των επισκέψεων των εξετάσεων. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας για το τι θα κάνει ώστε να έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας τους οι άρρωστοι δεν απάντησε παραπέμποντας στην αρχική δήλωσή του.

Χτες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών και εργαζόμενοι σ' αυτές έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και είχαν συνάντηση με τον υπουργό.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικουρικές «σταγόνες» στον ωκεανό των ελλείψεων

Με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με προσλήψεις που μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καλύψει τις εκρηκτικές ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε χτες την πρόσληψη 777 ατόμων επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου οκτάμηνης διάρκειας. Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση πρόσληψη πέντε ατόμων, με σύμβαση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, για τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε εφαρμογή του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Οι προσλήψεις αυτές δεν φτάνουν να καλύψουν -σε ετήσια βάση- ούτε τις συνταξιοδοτήσεις των μηνών Ιουνίου - Ιουλίου 2012, που ήταν 710 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια περίοδο, έγιναν μόλις 8 προσλήψεις.

Μάλιστα οι προσλήψεις αυτές γίνονται με φόντο τα κενά μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 20.000 στις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων.

Εξώδικο στο «Ιπποκράτειο»

Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας οι γιατροί των τμημάτων Παθολογοανατομικού, Κυτταρολογικού και Ενδοσκοπικού προχώρησαν σε εξώδικο προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Κώστα Μπάνη γιατί με τις περικοπές στις εφημερίες και την αφαίρεση από αυτές ολόκληρων ειδικοτήτων, στρέφεται «κατά της υγείας των ασθενών» και υποβιβάζει το βιοτικό επίπεδο των γιατρών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις στο Ιπποκράτειο

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να πληρωθούν, χωρίς καμία περικοπή, τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από υπερωρίες, νυχτερινά, εργασία Σαββατοκύριακο και αργίες, είναι οι εργαζόμενοι του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, παρά την υπονομευτική στάση που κρατούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην αρμόδια ΥΔΕ και 4ωρη κατάληψη στο γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος τους εκβιάζει να δεχθούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα με περικοπές, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τα πάρουν μετά από χρόνια.

Το ΠΑΜΕ Ιπποκρατείου καταγγέλλει την πολιτική εκβιασμών της Διοίκησης και την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ καθώς, όπως αποδείχθηκε, στην ανοιχτή συνέλευση υποκριτικά τοποθετήθηκαν υπέρ τού να μη δεχτούν τις περικοπές, αλλά στην κινητοποίηση που έγινε στην ΥΔΕ δε συμμετείχαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ