ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι αύριο στη Γενική Συνέλευση

Στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αύριο, Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου επισημαίνεται: «Συζητάμε με ποιο τρόπο θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας». Και τονίζεται: «Δεν είσαι μόνος. Δε φταις εσύ που δεν έχεις δουλειά. Δε φταίει ούτε ο μετανάστης συνάδελφός σου που είναι και αυτός άνεργος. Οι εργολάβοι, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Αυτοί, κάθε φορά που Ελληνας οικοδόμος κυνηγά μετανάστη και μετανάστης βρίζει Ελληνα, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τρώνε, πίνουν και γλεντάνε μέσα σε απίστευτα πλούτη και χλιδή που βγήκαν από το δικό μας ιδρώτα. Ζουν σε βίλες - κάστρα με πισίνες και εκατοντάδες οικοδόμοι που έφτιαξαν όλα τα μεγάλα έργα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρώνε στα συσσίτια, άλλους μας πετάνε από τα σπίτια με εξώσεις γιατί χρωστάμε έξι και παραπάνω νοίκια».

«CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIΑ»
Μειώνει μισθούς και χτυπά δικαιώματα των εργαζομένων

Ολοι αύριο στη Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 10 π.μ. στο «Τιτάνια»

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση
Στην εφαρμογή της επαίσχυντης κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου, που υπέγραψε η πλειοψηφία («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), προχώρησε η πολυεθνική «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», η οποία προβλέπει μείωση μισθών 6,7% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

Με δεδομένες και τις νέες εξελίξεις, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να λείψει από τη γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει αύριο Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στις 10 π. μ. «Ολοι μαζί να αποφασίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τέτοιες που θα βάζουν φραγμό και τώρα και στο μέλλον στις αντεργατικές τους επιλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, καταγγέλλοντας τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», παρά την υψηλή κερδοφορία που αποδεδειγμένα είχε, πήρε μέτρα που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο τη θέση των 14.000 εργαζομένων. Συγκεκριμένα έχει γενικεύσει τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα, έχει προχωρήσει σε μειώσεις ωραρίων, σε μαζικές απολύσεις, σε εντατικοποίηση της δουλειάς. Η εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο συνολικά πέρα από τα μισθολογικά σημαίνει συνδυασμό ρυθμίσεων στα ωράρια εργασίας, δουλειά την Κυριακή με επέκταση και γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Για τους 14.000 εργαζόμενους της «Καρφούρ» θα σημάνει παραπέρα μείωση των μισθών στα 860 ευρώ σε πρώτη φάση. Δίνει το ελεύθερο για να γίνει στον κλάδο του εμπορίου συνολικά και στα σούπερ μάρκετ μακελειό, να προχωρήσουν δηλαδή σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.

Τις μειώσεις των μισθών καταγγέλλει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταδικάσουν, να παρεμποδίσουν της εφαρμογή αυτής της επαίσχυντης συλλογικής σύμβασης. Και καταλήγει:

«Απαιτούμε:

-- Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

-- Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

-- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.

-- Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

-- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Καλεί σε γενική συνέλευση για αγωνιστικό πρόγραμμα και συντονισμό

«Η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας είναι μεγάλη κατάκτηση για τον κλάδο και πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας. Η διάσπαση και ο καθένας για τον εαυτό του, το διαίρει και βασίλευε δηλαδή, συμφέρει τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους και όχι τους εργαζόμενους».

Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της αγωνιστικής παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αφορούν συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία, την οποία η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ, για τα κέρδη των μονοπωλίων, σπρώχνει σταδιακά στη διάλυση και τους εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετρούν 6 μήνες απλήρωτοι καθώς η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων έχει επιβάλει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για πάνω από ένα χρόνο πληρώνονται με έναντι, ενώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη η ανεργία έχει πιάσει το απίστευτο ποσοστό του 95%.

«Μπροστά σε αυτές τις εξοντωτικές επιλογές Εργοδοσίας - Κυβέρνησης η αντίσταση, ο συντονισμός και η κοινή δράση των εργαζομένων και του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και της υπόλοιπης Ναυπηγικής Βιομηχανίας είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και μονόδρομος», σημειώνει η ΕΕΝΣ επισημαίνοντας ότι: «Ο μεγαλύτερος πολέμιος αυτής της προσπάθειας αποδείχτηκε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός» και αναφέρει για τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά ότι επί 6 μήνες έχουν παγιδεύσει τους εργαζόμενους στη μάντρα του ναυπηγείου, σκορπίζουν αυταπάτες με τις δήθεν δεσμεύσεις της κυβέρνησης και «συνεχίζουν να σπέρνουν με τις μορφές κινητοποιήσεων που επέλεξαν, την απογοήτευση, την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, που οδηγούν στον εκφυλισμό του αγώνα. Κατάφεραν με αυτή τους τη δράση να στείλουν τους εργαζόμενους σπίτι τους».

«Πάντα ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο γνωστό τους ρόλο να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια για συντονισμό και ενιαία δράση όλων των εργαζομένων, όλων των δυνάμεων στη Ναυπηγική Βιομηχανία και στα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και σε μια Ομοσπονδία (ΠΟΕΜ) βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στη συναίνεση και στην υποταγή, στους εργοδότες και την κυβέρνηση, μόνιμο υπονομευτή κάθε αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων στον κλάδο».

Απαιτεί να γίνει τώρα γενική συνέλευση των εργαζομένων για αγωνιστικό σχεδιασμό και πρόγραμμα. Συντονισμό με τους εργαζόμενους στα άλλα ναυπηγεία για κοινή δράση. Να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί στην υπόλοιπη Ναυπηγική Βιομηχανία. Να περάσουν σε κρατικό έλεγχο τα Ναυπηγεία. Δημόσιος Ενιαίος Φορέας που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία κ.ά.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ν' ακυρωθεί η κλαδική σύμβαση που μειώνει τους μισθούς

Επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) απαιτεί με επιστολή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) ζητώντας την ακύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με την εργοδοσία και προβλέπει μειώσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Αναλυτικά, στην επιστολή της ΔΑΣ τονίζεται:

«Η εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο συνολικά πέρα από τα μισθολογικά σηματοδοτεί συνδυασμό αντεργατικών ρυθμίσεων στα ωράρια εργασίας, δουλειά την Κυριακή με επέκταση και γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.

Αποδεικνύεται ότι 2 μήνες από την εφαρμογή της σύμβασης για τους 14.000 εργαζομένους της ΚΑΡΦΟΥΡ, τους 13.000 εργαζομένους στα LIDL και τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, η συγκεκριμένη σύμβαση συνέβαλε στη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς, αυτό ως πρώτη φάση.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο πόσο ψεύτικα ήταν τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ ότι με την υπογραφή της σύμβασης θα διατηρηθούν τάχα οι θέσεις εργασίας, δεν θα κλείσουν μαγαζιά, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, θα διαφυλαχθεί ο θεσμός των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Aπαιτούμε την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΥΕ με κύρια αιτήματα:

1. Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ αύριο

Ανοιχτή συνεδρίαση για την κλιμάκωση του αγώνα πραγματοποιεί η διοίκηση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων. Η συνεδρίαση θα γίνει αύριο, στις 10 π.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org