ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πετιούνται «στο δρόμο» παιδιά με ειδικές ανάγκες

Δομές έκλεισαν ή λειτουργούν «στα χαρτιά» μετά την απόλυση δεκάδων εργαζόμενων από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας
Τραγικές αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα οι συνέπειες των περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια για τους ψυχικά ασθενείς, για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Εργαζόμενοι απολύονται, δομές κλείνουν ή λειτουργούν μόνο «στα χαρτιά» και όσοι έχουν ανάγκη μένουν «ξεκρέμαστοι», χωρίς φροντίδα, γυρίζουν σπίτι τους ή και στα ψυχιατρεία. Κι ενώ οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας και στα προνοιακά ιδρύματα αγγίζουν μέχρι και το 50%, το ελάχιστο προσωπικό αυτών των δομών συρρικνώνεται επιπλέον από το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας».

Πριν από περίπου 15 μέρες το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (σ.σ. ΝΠΙΔ, επιχορηγούμενο και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας) απέλυσε 63 εργαζόμενους, ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.ά. οι οποίοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, μπλοκάκια κλπ. «Η απόφαση αυτή πλήττει τους εργαζόμενους στις δομές αυτές, όπου εξυπηρετούσαν επί πολλά έτη τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ασθενών σε αυτές, χωρίς να τους αναγνωρίζεται επισήμως το εργασιακό τους καθεστώς. Πλήττονται όμως κυρίως οι λήπτες αυτών των υπηρεσιών, τωρινοί και μελλοντικοί, που στερούνται τις υπηρεσίες», σημειώνει η Δέσποινα Εμπέογλου, ψυχολόγος, που εργαζόταν σε δομή του ΕΚΕΨΥΕ.

«Στο δρόμο» ασθενείς που έχουν ανάγκη

Ειδικότερα, απολύθηκαν εργαζόμενοι που δούλευαν σε στεγαστικές δομές ψυχικά πασχόντων, στο ειδικό σχολείο «Στουπάθειο», στη Θεραπευτική Μονάδα για αυτιστικά παιδιά, σε Κέντρα Ημέρας για ψυχικά πάσχοντες, στη Μονάδα Εφήβων Πάτρας, σε Ιατροπαιδαγωγικά τμήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε Συμβουλευτικά Ενηλίκων. Η κατάσταση για τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που εξυπηρετούσαν οι δομές του ΕΚΕΨΥΕ, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

  • Από το Ειδικό Σχολείο «Στουπάθειο» στο Χαλάνδρι έδιωξαν 14 από τα 28 παιδιά, μετά την απόλυση 4 εργαζόμενων, ανάμεσά τους έναν ψυχολόγο και μια ειδική παιδαγωγό, ενώ άλλοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης κάτω από το φόβο της εργασιακής εφεδρείας. Η Θεραπευτική Μονάδα για αυτιστικά παιδιά στην Αγία Παρασκευή (σ.σ. είχε συγχωνευθεί με το Στουπάθειο) έκλεισε αφήνοντας ξεκρέμαστους παιδιά και γονείς.
  • Οι 13 ένοικοι του ξενώνα για ψυχικά ασθενείς Αθήνας - Αιγάλεω επέστρεψαν στο Δαφνί, στον ξενώνα βραχείας παραμονής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σε οικοτροφείο κάποιας ΜΚΟ, μετά το κλείσιμό του.
  • Στη Λιβαδειά λειτουργούν πλέον 2 από τους 3 ξενώνες για ανθρώπους με βαριά νοητική στέρηση και βαριά κινητικά προβλήματα, ενώ μετά και τις απολύσεις τις βάρδιες βγάζουν πλέον εργαζόμενες γενικών καθηκόντων, δηλαδή καθαρίστριες! Επιπλέον,στον ξενώνα για ψυχωσικούς ασθενείς ΜΟΛ της Λιβαδειάς έχουν πάρει αποκλειστικές νοσοκόμες με μπλοκάκι. Τη στιγμή που οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα, οι ξενώνες μετατρέπονται σε «αποθήκες» ανθρώπων και η φροντίδα αντικαθίσταται από τη φύλαξη.
  • Το Κέντρο Ημέρας Πειραιά - Αιγάλεω έκλεισε αφότου απολύθηκαν η μία ψυχολόγος και η μία κοινωνική λειτουργός και ζήτησαν να συνταξιοδοτηθούν οι υπόλοιποι λόγω εργασιακής εφεδρείας. Ηταν ένα Κέντρο πολύ σημαντικό για 60 ψυχωσικούς ασθενείς, οι οποίοι πήγαιναν εκεί το πρωί, απασχολούνταν, δέχονταν φροντίδα κι έπειτα επέστρεφαν σπίτι τους.
  • Αντίστοιχα, το Κέντρο Ημέρας Αθήνας - για 20 ψυχωσικούς ασθενείς - λειτουργεί πλέον μόνο στα χαρτιά, αφού απολύθηκαν ο εργοθεραπευτής, οι δύο ψυχολόγοι και η μία κοινωνική λειτουργός. Τώρα «λειτουργεί» με μία ψυχίατρο που εργάζεται εκεί part time, με μία εκπαιδεύτρια και έναν διοικητικό υπάλληλο.
  • Το Τμήμα Εφήβων Πάτρας, το οποίο εξυπηρετούσε εφήβους με κάποιες ψυχολογικές δυσλειτουργίες και τους γονείς τους και διοργάνωνε στα σχολεία επιστημονικές ενημερώσεις, έκλεισε. Στα όρια του «λουκέτου» είναι και το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα Βόλου, αφού απολύθηκαν ο παιδοψυχίατρος και ο ψυχολόγος, ενώ ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί ο λογοθεραπευτής.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενα είναι το πραγματικό δίλημμα

Με λεκτικούς ακροβατισμούς ο Γ. Τόλιος του ΣΥΝ προσπαθεί από τη χτεσινή «Αυγή» να δώσει τα έξι πραγματικά διλήμματα που - σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου του - αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το πρώτο δίλημμα που διαπιστώνει, είναι «δραστική περικοπή μισθών - συντάξεων ή δραστική περικοπή τοκοχρεολυσίων;». Ο ΣΥΝ σκόπιμα κάνει λόγο για «περικοπή» και όχι «διαγραφή» τοκοχρεολυσίων. Αρα, παραδέχεται ότι ένα μέρος του χρέους πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθεί από το λαό. Λίγο παρακάτω μάλιστα, το προσδιορίζει στο 20%, λέγοντας ότι το 80% είναι «επαχθές». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ένα αστικό κράτος μπορεί να επιλέξει την περικοπή τοκοχρεολυσίων έναντι της περικοπής σε μισθούς και συντάξεις. Κρύβει ότι το «κούρεμα» που σήμερα μεθοδεύεται στο ελληνικό χρέος, με παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της στην ΕΕ, ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση του χρέους, άρα και «περικοπή τοκοχρεολυσίων». Μόνο που για να γίνει αυτό στον καπιταλισμό, προϋπόθεση είναι η δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, συνολικά το τσάκισμα του λαού.

***

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθεί να παρακάμψει ο ΣΥΝ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει «διαπραγμάτευση» του χρέους με φιλολαϊκούς όρους, με το κεφάλαιο στην εξουσία και την Ελλάδα στην ΕΕ. Από αυτή τη σκοπιά, το δεύτερο δίλημμα, «χρεοκοπία του λαού ή χρεοκοπία των πιστωτών;» έχει μόνο φιλολογική αξία, όταν το διατυπώνει ο ΣΥΝ, αφού και η δική του διαχειριστική πρόταση (παραμονή στην ΕΕ, διαπραγμάτευση για νέα δάνεια, επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τα υπάρχοντα δάνεια, διαγραφή μέρους του χρέους κ.ά.) οδηγεί αναπόφευκτα στη χρεοκοπία του λαού. Μόνο μια λαϊκή εξουσία, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, μπορεί να διαγράψει το χρέος προς όφελος του λαού. «Κυριαρχικά δικαιώματα του λαού ή πάση θυσία παραμονή στο ευρώ;», είναι το επόμενο δίλημμα που βάζει ο Γ. Τόλης για λογαριασμό του ΣΥΝ. Κακίζει μάλιστα την κυβέρνηση και τους πρώην ομόσταβλους της ΔΗΜΑΡ, ότι με παραλλαγές υπερασπίζονται το τερατούργημα της Ευρωζώνης και της ΟΝΕ, μιλώντας για «κηδεμονία της τρόικας» και για «γκαουλάιτερ της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν στα ελληνικά υπουργεία».

***

Ο ΣΥΝ κόπτεται δήθεν για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού, κρύβει όμως ότι ο ίδιος ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη θεμελιώδη συνθήκη της ΕΕ, που αντικειμενικά προβλέπει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη διακρατική καπιταλιστική Ενωση. Κρύβει ακόμα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της ΟΝΕ, την οποία και τώρα θεωρεί θέσφατο, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να μη διαρραγεί υπό το βάρος της κρίσης. Ο ΣΥΝ βλέπει «κηδεμονίες» και «γκαουλάιτερ», για να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες της κυβέρνησης, επιλογή της οποίας είναι η στρατηγική διαχείρισης της κρίσης με ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ΕΕ, για να σωθεί το ντόπιο κεφάλαιο. Αλλωστε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στο ευρώ. Αλλά έτσι είναι ο οπορτουνισμός, μέσα σ' όλα και με το ευρώ και ενάντια στο ευρώ κατά πώς τον βολεύει η περίσταση. «Παθητική αποδοχή τετελεσμένων ή ανατροπή τους και ο λαός στην εξουσία;», αναρωτιέται ο Τόλιος και λίγο πιο κάτω εξηγεί το πώς ο ΣΥΝ αντιλαμβάνεται το λαό στην εξουσία: «Κυβέρνηση δικομματισμού και προθύμων ή ριζοσπαστική-αριστερή κυβέρνηση;» ρωτάει.

***

Με άλλα λόγια, για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο λαός στην εξουσία μπορεί να έλθει με κυβερνητική αλλαγή, χωρίς να αλλάξουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η «ριζοσπαστική - αριστερή κυβέρνηση» που προπαγανδίζει, δεν αποτελεί φόβητρο για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του στην ΕΕ, αφού δεν απειλεί ούτε στα λόγια την εξουσία του. Αντίθετα, επιδιώκει μια καλύτερη δήθεν διευθέτηση του χρέους και των επόμενων δανείων για την πλουτοκρατία, που παραμένει κυρίαρχη στην παραγωγή και συνεχίζει να κρατάει τα κλειδιά της οικονομίας. Μετά απ' όλα αυτά, ο ΣΥΝ βάζει το δίλημμα «κοινή δράση της αριστεράς ή χρεωκοπία της αριστεράς;», θέλοντας να καταστήσει το ΚΚΕ συνένοχο στη διαχείριση που οραματίζεται σε βάρος του λαού. Οσα ψευτοδιλήμματα κι αν επινοήσει ο ΣΥΝ για να συγκαλύψει την ενσωμάτωσή του στην αστική διαχείριση, το πραγματικό δίλημμα για κάθε πολιτική δύναμη, ήταν διαχρονικά και παραμένει ένα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Σ' αυτό το δίλημμα, ο ΣΥΝ έχει απαντήσει με τη στρατηγική του. Θέλει ακλόνητα τα μονοπώλια και πουλάει αυταπάτες στο λαό ότι τα συμφέροντά του μπορούν να συνυπάρξουν με το καπιταλιστικό κέρδος. Να γιατί είναι αφερέγγυος, κάνει ζημιά στο κίνημα, γι' αυτό και πρέπει ο λαός να τον προσπεράσει.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ