ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δε θα μας πάρετε τη ζωή»

Με τα χαρατσόχαρτα στο χέρι έφτασαν οι συνταξιούχοι στο υπουργείο Οικονομίας
Με τα χαρατσόχαρτα στο χέρι έφτασαν οι συνταξιούχοι στο υπουργείο Οικονομίας
«Δεν έχουμε, δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να πληρώσουμε γιατί μας τα πήρατε όλα και τώρα θέλετε να μας πάρετε την ίδια μας τη ζωή». Αυτή τους την απόφαση διαδήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι στην Αθήνα, οι οποίοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, στην είσοδο του οποίου έκαψαν εκατοντάδες εντάλματα πληρωμής της έκτακτης εισφοράς. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πορεία προς την Ι' ΔΟΥ, όπου έκαψαν τα χαρατσόχαρτα, πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Στη συγκέντρωση στην Αθήνα που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι «η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και δυναμική». Σε «οργανωμένο αγώνα», κάλεσε ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο Π. Βασιλόπουλος πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΟΣΕ δήλωσε «δεν πάει άλλο αυτή η καταστροφή». Η Σ. Ακζιώτη πρόεδρος του Συλλόγου των Δημοσίων Υπαλλήλων της Αθήνας υπογράμμισε: «Λέμε όχι στην αστική νομιμότητα. Για μας νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Δ. Μαυροδόγλου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ακολούθησε δυναμική πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέλευση των συνταξιούχων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Χ. Σαλονικιός, ο οποίος κάλεσε τους συνταξιούχους να μην τρομοκρατηθούν από τις απειλές για χρεοκοπία και στάση πληρωμών. Ο Δ. Πατσιάς μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των Συνταξιούχων ΟΤΑ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των κεντρικών οδών, προς την Ι' Εφορία. Μπροστά στην είσοδο της εφορίας, έκαψαν τα χαράτσια.

Αντίσταση στη φοροληστεία

Από τη διαμαρτυρία στη Νάουσα έξω από τη ΔΟΥ
Από τη διαμαρτυρία στη Νάουσα έξω από τη ΔΟΥ
«Δεν χρωστάμε τίποτα. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Αυτή την απόφαση, που μέρα με τη μέρα γίνεται στάση ζωής, διακήρυξε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Νάουσας, μέσα από το χτεσινό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, έξω από την εφορία της πόλης.

Ξεκίνησαν από τους χώρους δουλειάς, από τα χωράφια, από τα γύρω χωριά, έκλεισαν τα καταστήματά τους και όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, πήραν θέση στον αγώνα για να μπει τέρμα στη φοροληστεία, για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνουν οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και στην 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΝ. Τετράωρη στάση εργασίας είχε προκηρύξει και η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Οι υπάλληλοι του Δήμου Νάουσας πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο και από εκεί, συγκροτημένα με πορεία κατευθύνθηκαν στην εφορία.

Στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Θ. Τσίτσης, κάλεσε το λαό να μη φοβηθεί, οργανωμένα, μαζικά, αποφασιστικά να δυναμώσει τον αγώνα.

Δυναμικές κινητοποιήσεις στις εφορίες έγιναν χτες και σε άλλες πόλεις Μακεδονίας και Θράκης. Στην Ξάνθη, μαζικά οι εργατοϋπάλληλοι και οι φτωχοί αγρότες, συμμετείχαν στην κινητοποίηση και έκαψαν τα χαράτσια της εφορίας. Στην Καβάλα πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Στη Δράμα συγκεντρώθηκαν και φωνάζοντας συνθήματα έκαψαν τα χαράτσια. Αντίστοιχα στην Πέλλα, στις Εφορίες Σκύδρας και Γιαννιτσών, και στη Βέροια. Στην Πτολεμαΐδα, από τις 7 μέχρι τις 12 το πρωί πραγματοποίησαν κατάληψη της εφορίας και περιφρούρηση της απεργίας, ενώ μπροστά στην είσοδο έβαλαν φωτιά στα εντάλματα πληρωμής.

Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωματείων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Α' ΕΛΜΕ Εβρου, Νοσοκομειακών Γιατρών, Κουρέων, Ανθοπωλών και των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου. Τα χαράτσια που συγκεντρώνουν θα τα επιστρέψουν στην εφορία το πρωί της Παρασκευής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συμβολικό κάψιμο από το Συνδικάτο των ΟΤΑ
Συμβολικό κάψιμο από το Συνδικάτο των ΟΤΑ
Με αποκλεισμούς των εφοριών σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και κάψιμο των «χαρατσόχαρτων» εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, σπουδαστές και συνταξιούχοι αντέδρασαν μαζικά και αγωνιστικά στη χαρατσοεπιδρομή της κυβέρνησης στέλνοντας το μήνυμα «Δεν πληρώνουμε».

Οι κινητοποιήσεις στις εφορίες και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή, θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο. Στη Λάρισα, οι αποκλεισμοί των εφορίων - Α' Β' και Γ' ΔΟΥ - από τις δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Αργότερα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο δρόμο, έξω από την Α' ΔΟΥ και έκαψαν τα εντάλματα πληρωμής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Α' ΔΟΥ υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκαψαν τα ειδοποιητήρια. Στη Μαγνησία έγιναν αποκλεισμοί των εφοριών σε Βόλο και Νέα Ιωνία, καθώς και στις εφορίες των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Εκαψαν χτες τα χαρατσόχαρτα μπροστά στην εφορία της Νέας Ιωνίας εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών «Γ. Σεφέρης» (Νέα Ιωνία, Ηράκλειο - Μεταμόρφωση - Λυκόβρυση) και η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ενώ συμμετείχαν και άλλοι φορείς: Οικοδόμοι Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου, συνταξιούχοι ΙΚΑ και δημοσίου Νέας Ιωνίας, ΠΑΣΕΒΕ Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης, Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας της ΟΓΕ κ.ά. Μίλησαν ο Κώστας Κατιμερτζόγλου εκ μέρους των δασκάλων και ο Αντώνης Καλόβουλος εκ μέρους της ΕΛΜΕ. Επιτροπή των φορέων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της εφορίας και κατέθεσαν τα σχετικά ψηφίσματα. Σήμερα, θα γίνει πικετοφορία της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου μαζί με αντίστοιχους φορείς της Μεταμόρφωσης, μεταξύ των οποίων και το Σωματείο της ΦΑΓΕ.

ΚΡΗΤΗ

Mε κινητοποιήσεις έξω από τη Εφορίες σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Σητεία απάντησε χτες το πρωί πλήθος εργαζομένων ενάντια στη φοροεπιδρομή και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με μεγάλη συμμετοχή. Προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν, έξω από την Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, τα εντάλματα πληρωμής. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις Εφορίες και στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι στο Ηράκλειο.

Αμέσως μετά την εφορία συγκροτημένα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας έξω από το Δημαρχείο όπου οι υπάλληλοι του δήμου πραγματοποιούσαν συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για τα νέα χαράτσια. Εκεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συγκεντρωμένους καλώντας τους ταυτόχρονα να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Χανιά στις 10 το πρωί έξω από την Εφορία καίγοντας και εκεί εντάλματα πληρωμής καθώς και στο Ρέθυμνο στο Δημαρχείο και στη Σητεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ