ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο ως κίνηση αντιπερισπασμού, που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση του Β. Μαγγίνα να συγκροτήσει «ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων», με αντικείμενο τη διαμόρφωση «υποστηρικτικής γραμμής» για την αντιμετώπιση της παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή κεντρική θέση στις προωθούμενες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, επιδιώκει την «εξομοίωση» του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο στα 65 έτη. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, θα «συμμορφωθεί» με μια τέτοια απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Αλλωστε, ποτέ μέχρι τώρα δεν είπε ό,τι το αντίθετο. Οτι δηλαδή δε θα υπακούσει... Το κυριότερο όμως είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν απέκρουσε την ουσία της παραπομπής στο ευρωδικαστήριο, αντίθετα την ενθάρρυνε. Και αυτό γιατί ποτέ δεν ξεκαθάρισε ότι η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοινωνική ασφάλιση και όχι επαγγελματική όπως θέλουν να τη χαρακτηρίσουν...

Οι μύχιοι φόβοι των μονομάχων

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα περί μη ανάμειξης στα εσωτερικά του, είναι η έκφραση της ευχής να ξεπεράσει την κρίση χάρη αφενός της σταθερότητας του (δικομματικού) συστήματος εξουσίας και αφετέρου γιατί μια «ισχυρή αντιπολίτευση» βοηθάει την κυβέρνηση «να γίνει καλύτερη». Με το τελευταίο, τα κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι εννοούν μια «καλή» αντιπολίτευση που βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά γιατί δε βαδίζει πιο γρήγορα...

Πέρα από τα παραπάνω όμως πλανάται και μια ανησυχία για την έκβαση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ. Την εξέφρασε ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Μανώλης, ο οποίος μιλώντας χτες (στον «Φλας») δεν έκρυψε ότι «όταν υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις (σ.σ. στο ΠΑΣΟΚ) είναι πολύ πιθανό να παρασύρουν και άλλα κόμματα». Και έσπευσε να διευκρινίσει: «Στα μεγάλα κόμματα εφόσον υπάρξουν ρήξεις, υπάρχουν διασπάσεις - δε μιλάμε τώρα για διασπάσεις του είδους που είχαμε και στο παρελθόν να φεύγει ένα μικρό κομμάτι, μιλάμε για διασπάσεις μεγάλες, αν αρχίσουν τα κόμματα και λειτουργούν έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις και μετά μπορεί να έχουμε και άλλες εξελίξεις». Μάλλον αβάσιμες οι φοβίες του, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Συνήγορος αντιλαϊκής πολιτικής

Και ενώ μέχρι σήμερα δεν είχε να πει λέξη για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε, στη «διαβούλευση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση της «χάρτας των δικαιωμάτων των καταναλωτών ενέργειας». Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», δηλαδή, θεωρεί ένα το κρατούμενο την «απελευθέρωση» και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια. Σ' αυτό το πλαίσιο, παίζει πρόθυμα το ρόλο του συνηγόρου της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής δίνοντας άλλοθι για την εφαρμογή της. Να πόσο ανεξάρτητες είναι τέτοιου τύπου αρχές.

Οι βόμβες διασποράς

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας πληροφόρησαν στα μέσα της βδομάδας πως το ΝΑΤΟ ενημέρωσε τις αρχές της Σερβίας για το πού έριξε τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί ακόμα. Πρόκειται για εκείνες τις βόμβες που θεωρητικά απαγορεύονται από το λεγόμενο πλέον διεθνές δίκαιο, που οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αρνούνταν τότε ότι τις χρησιμοποίησαν, που επίσης κάθε φορά που έσκαγαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία διέσπειραν το θάνατο και τον τρόμο στους αμάχους αποκεφαλίζοντας ή ακρωτηριάζοντας ανθρώπους στην αγορά μαζί και μικρά παιδιά. Τώρα ξαφνικά παραδέχονται το έγκλημα και επίσης παραδέχονται πως έχουν ρίξει τέτοιες βόμβες που ακόμα δεν έχουν εκραγεί και ο κίνδυνος παραμένει. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Πως αυτό το έγκλημα μαζί με τόσα άλλα έγινε και με τη συνενοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις διευκολύνσεις που παρείχε στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα; Οτι στη συνέχεια με απόφαση της ίδιας κυβέρνησης συμμετέχουμε στις δυνάμεις κατοχής του Κοσσόβου; Οτι η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική; 'Η μήπως πρέπει να θυμηθούμε ότι το άλλοθι για το άλλο έγκλημα στο Ιράκ ήταν τάχα τα όπλα μαζικής καταστροφής; Δηλαδή, όπλα που έτσι και αλλιώς είχε χρησιμοποιήσει ο ιμπεριαλισμός στο έγκλημα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Μοντέλο φτώχειας

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και του επικεφαλής της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» Ν. Αναλυτή, δείχνουν καθαρά ποιο θα είναι το περιεχόμενο της λεγόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυβέρνηση και «Σοφοί» ουσιαστικά ομολογούν ότι αυτό που επιδιώκουν είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα, όπου όλους θα τους ρίξουμε στον «πάτο του βαρελιού». Τι μας είπε ο Γ. Αλογοσκούφης; Οτι «το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς»..! Δηλαδή ο θεματοφύλακας και πρωτεργάτης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης λέει στους εργαζόμενους ότι «μοντέλο» είναι εκείνη η πραγματικότητα, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΙΚΑ για το 2006, το 58,5% των συνταξιούχων του, μισό και πλέον δηλαδή εκατομμύριο συνταξιούχοι, είχαν σύνταξη μέχρι 480 ευρώ.

Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, αυτή την εξαθλίωση και τη μιζέρια ετοιμάζουν πλέον για το σύνολο των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη έτοιμες τις κατάλληλες μελέτες. Την Εκθεση Σπράου του 1997, τη μελέτη των Αγγλων αναλογιστών στην οποία στηρίχτηκε το «πακέτο Γιαννίτση», τις οποίες απλώς θα «επικαιροποιήσουν», όπως είπε και ο Ν. Αναλυτής, με τη νέα μελέτη που έχουν παραγγείλει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως έχουν ήδη έτοιμη και μια μεγάλη υποδομή, που δημιουργήθηκε με τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν από το 1990 μέχρι το 2005 και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Τι έκαναν αυτοί οι νόμοι; Σταδιακά και τμηματικά πετσόκοβαν ασφαλιστικά δικαιώματα. Με αλλεπάλληλα χτυπήματα μείωσαν τις συντάξεις όλων των ταμείων, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις παροχές, επέβαλαν αμοιβές που βάρυναν τους ασφαλισμένους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ταυτόχρονα στον αντίποδα, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, εξασφάλισαν την εισφοροδιαφυγή και τις εισφοροαπαλλαγές, μείωσαν τις εισφορές τους, ενώ το κράτος και αυτό μείωσε τις εισφορές του στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και δεν πλήρωνε αυτά που τυπικά είχε αναλάβει να πληρώνει.

Στη νέα φάση, η επίθεση της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που θα τη φέρουν πιο κοντά στο στρατηγικό της στόχο, που είναι και στόχος της πλουτοκρατίας. Στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου Ρέππα, δηλαδή ενοποιήσεις ταμείων, υπαγωγή στο ΙΚΑ και συγχώνευση επικουρικών. Παραπέρα μείωση των συντάξεων μέσω του υπολογισμού τους σε ένα μεγαλύτερο διάστημα από την πενταετία, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον μισό εργάσιμο βίο. Περιορισμός των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ώστε όσο γίνεται πιο πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους και παραπέρα μέχρι το 67ο, όπως νομοθετήθηκε και με τον νόμο Ρέππα. Η αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ, και η χειροτέρευση των όρων απονομής των αναπηρικών συντάξεων εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς στόχο. Την αύξηση του πραγματικού εργάσιμου χρόνου συνταξιοδότησης. Τα λεγόμενα νέα «κίνητρα» και τα «αντικίνητρα» θα εξυπηρετούν και αυτά τον ίδιο σκοπό.

Απέναντι σ' αυτή τη νέα επίθεση οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούν ενωμένοι και με αποφασιστικότητα. Καθοριστικός παράγοντας σ' αυτή την οργανωμένη αντίσταση και πάλη θα είναι η εκ των προτέρων και άνευ όρων απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου», που επιζητεί η κυβέρνηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org