ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλλοι δυο νεκροί εργάτες

Ενας 34χρονος στη Θεσσαλονίκη και ένας 22χρονος στην Πάτρα σκοτώθηκαν στο μεροκάματο

Στα 21 του χρόνια, πέθανε την περασμένη Δευτέρα ο Σαχμπάς Σαφάν, επειδή η ζωή του «κόστιζε» πολύ για την εργοδοσία...
Στα 21 του χρόνια, πέθανε την περασμένη Δευτέρα ο Σαχμπάς Σαφάν, επειδή η ζωή του «κόστιζε» πολύ για την εργοδοσία...
Ατελείωτα είναι τα εγκλήματα της εργοδοτικής ασυδοσίας: Προχτές το πρωί, 34χρονος χειριστής τόρνου τραυματίστηκε θανάσιμα όταν πιάστηκαν τα ρούχα του στα γρανάζια. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί, χτύπησε στο κεφάλι. Λίγη ώρα μετά, ο εργάτης, που δούλευε στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, πέθανε από εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, την Τετάρτη, ο 22χρονος οικοδόμος Παναγιώτης Νεζερίτης, που δούλευε στα έργα της περιμετρικής οδού, στην Πάτρα, προστέθηκε στη λίστα με τους νεκρούς εργάτες, που, μόνο για φέτος, φτάνουν πλέον τους 86.

«Η εργατική τάξη, με πρώτη τη νεολαία, είναι αυτή που βιώνει καθημερινά την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλιάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, επισημαίνοντας: «Αυτή η πολιτική σκότωσε προχτές στην πόλη μας το συνάδελφο Νεζερίτη, που λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς έπεσε νεκρός σε δημόσιο έργο, όπου διάφοροι κυβερνητικοί και όχι μόνο παράγοντες περιοδεύουν και κόβουν κορδέλες σα σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι. Δημόσια έργα που τα πληρώνει η εργατική τάξη με τον ιδρώτα και το αίμα της».

Μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες, τέσσερις εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε τόπους δουλιάς. Την περασμένη Δευτέρα, ο 21χρονος Σαχμπάς Σαφάν βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε από τον 5ο όροφο οικοδομής όπου δούλευε χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ούτε καν κουπαστές. Στις 13 Σεπτέμβρη, ο 50χρονος Ξενοφών Καλαφάτης πέθανε, αφού πέρασε από πάνω του φορτηγό, σε εργοτάξιο της «Γιούροκατ», στο Μαντούδι της Λιβαδειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στάση εργασίας για τις απολύσεις

Στην απόλυση δύο εργαζομένων από τη Δημοτική Επιχείρηση προχώρησε χτες η δημοτική αρχή του Δήμου Πετρούπολης -στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Γ. Παπαναή, ανακοινώθηκε στους απολυμένους ότι ακολουθούν και άλλες απολύσεις. Την ίδια ώρα, ο δήμος προσλαμβάνει εργαζόμενους μέσω των γνωστών προγραμμάτων «Stage», που του εξασφαλίζει ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια, όπως άλλωστε παραδέχεται και η δημοτική αρχή.

Μια βδομάδα πριν, κάτω από την πίεση του Σωματείου ο δήμαρχος Στ. Βλάχος, είχε δεσμευτεί ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση. Ομως χτες, προχώρησε αιφνιδιαστικά στην απόλυση δύο εργαζόμενων συμβασιούχων από τη Δημοτική Επιχείρηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση και το δήμο, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος απέφυγε να τους συναντήσει.

Σε μια πρώτη αντίδραση το Σωματείο κήρυξε στάση εργασίας των εργαζομένων στο δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση για την ερχόμενη Δευτέρα και συγκέντρωση στην είσοδο του δημαρχείου. Το Σωματείο απαιτεί επίσης την άμεση επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι - γυμναστές στο Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ανανεωθεί ακόμα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ»: Ακυρες είναι οι ομαδικές απολύσεις των 417 εργαζομένων της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» που έγιναν το 2002. Αυτό υποστήριξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι οι απολύσεις είναι ομαδικές και δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία του νόμου 1387/1983 για τον έλεγχο των ομαδικών απολύσεων. Ειδικότερα, ο Γ. Σανιδάς πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», η οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου που δικαίωνε τους απολυμένους. Υπενθυμίζεται ότι προδικαστικό ερώτημα γι' αυτό το θέμα είχε σταλεί το Φλεβάρη του 2005 και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο τάχθηκε υπέρ των απολυμένων. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΚΩΣ: Τον αγώνα τους για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση του εισοδήματος και της ασφάλισής τους, δίνουν οι 250 περίπου εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «CLUB MEDITERANNE» («ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ»), γαλλικών συμφερόντων, στην Κω, οι οποίοι από χτες πραγματοποιούν απεργία διαρκείας, μετά από την άρνηση ουσιαστικά της επιχείρησης να δεσμευτεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της εταιρείας το ξενοδοχείο κλείνει για αυτή τη σεζόν 15 μέρες νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Πανελλαδική σύσκεψη οργανώνουν τα Σωματεία Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά, νομού Μαγνησίας και νομού Αργολίδας αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

ΒΟΛΟΣ: Χωρίς δουλιά κινδυνεύουν να μείνουν οι 13 εργαζόμενοι του εργοστασίου παρμπρίζ «ΙΡΝΤΑ», στο Βόλο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για επικείμενο λουκέτο. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούλη και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, χωρίς, όμως, να τους καταβληθούν. Για το θέμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας.

ΣΕΑΑΝ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και φέτος στα ειδικά σχολεία και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την ερχόμενη Τρίτη 2 του Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Στην κινητοποίηση καλεί και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τους συσχετισμούς στο ΔΣ το Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας άλλαξε στα μέσα καλοκαιριού η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, προκειμένου να προχωρήσει στην απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων 3371/2005 της ΝΔ και του 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, πριν από την υπουργική απόφαση την πλειοψηφία στο ΔΣ του Ταμείου την είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων (δύο των εργαζομένων, ένας των συνταξιούχων, ένας της τράπεζας και ένας της κυβέρνησης). Με την απόφαση προστίθεται ένας ακόμα εκπρόσωπος της τράπεζας και ένας της κυβέρνησης, δίνοντας πλειοψηφία στην πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Μισή δουλιά μισή ζωή

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η περιφέρεια της Ηπείρου κατατάσσεται στη δεύτερη πανελλαδική θέση της επίσημα καταγραμμένης ανεργίας. Το β΄ τρίμηνο του 2007 η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 10,1%, όταν το αντίστοιχο διάστημα για το 2006 ήταν στο 9,2%. Στο φόντο αυτής της κατάστασης που διαχρονικά διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, η νομαρχιακή αρχή της ΝΔ στα Γιάννενα προχωρά σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να προσλάβει προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 18 μηνών, με εβδομαδιαία απασχόληση 20 ωρών για 60 άτομα στις ειδικότητες χειριστών μηχανημάτων, οδηγών και ανειδίκευτων εργατών. Τα σχέδιά της αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πλήρη σύμπλευση της νομαρχιακής πλειοψηφίας με την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται και σε επίπεδο ΤΑ και η οποία πετσοκόβει μεταξύ των άλλων το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στην ίδια γραμμή και η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ζίτσας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αναμενόταν χτες βράδυ να φέρει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο θέσεις μερικής απασχόλησης στον τομέα της καθαριότητας, διάρκειας επίσης 18 μηνών. Οι εργαζόμενοι καλούνται ουσιαστικά μέσα και από αυτήν την προσφερόμενη απασχόληση με ημερομηνία λήξης να διαχειριστούν τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου τους έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική των θιασωτών της «ελεύθερης αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας». Πολιτική της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης με επιπτώσεις στον προγραμματισμό και σχεδιασμό της ζωής των εργαζομένων, συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Για να μη μιλήσει κανείς για την εργασιακή και πολιτική ομηρία που δημιουργεί η διαιώνιση των συμβασιούχων, άσχετα με τις παραλλαγές που μπορεί να παίρνει κάθε φορά η μορφή της σύμβασης που υπογράφουν.

Απέναντι στην καταστρατήγηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα προβάλλει για άλλη μια φορά η αδήριτη ανάγκη αντίστασης και πάλης των εργαζομένων. Καταστρατήγηση που με τον πιο αποφασιστικό τρόπο αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν και να νομιμοποιήσουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ στην ΤΑ. Ολοι αυτοί, που για το σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που «γεννά» την ανεργία, και προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» πλασάροντας ληξιπρόθεσμη και φτηνή απασχόληση, πρέπει να πάρουν απάντηση. Μέσα από το δυνάμωμα των εργατικών ταξικών αγώνων, για αποκλειστικά μόνιμη εργασία με μισθούς και δικαιώματα που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μέσα από την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα μέτωπα. Αυτός είναι ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους και όχι η μερική δουλιά - μερική ζωή που προσπαθούν να τους επιβάλουν.


Σ. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ