ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Εχουμε αγώνα τώρα!

Η φωτογραφία από τη χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η φωτογραφία από τη χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αγωνία κι αυτή για το πολιτικό σύστημα. Λες και θα χάσει η Βενετιά βελόνι, αν διασπαστεί το άλφα ή το βήτα αστικό κόμμα. Λες και δεν έχει εφεδρείες το σύστημα.

Και εφεδρείες έχουν και εναλλακτικές λύσεις. Απλά, γνωρίζουν πως η ζημιά που έχει ήδη γίνει στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τμήμα των λαϊκών μαζών είναι τέτοια, που αν προστεθεί και μια διάσπαση θα βαθύνει κι άλλο και θα τους δυσκολέψει στην επιδίωξη να μη χάσουν κι άλλα τμήματά τους. Γνωρίζουν πως υπάρχουν στιγμές στην ιστορία, που αρκεί μια σπίθα και τότε μαζικά άνθρωποι της δουλιάς που ως τότε είναι εγκλωβισμένοι - ως ψηφοφόροι - στη σκιά ενός αστικού κόμματος, κάνουν το αποφασιστικό βήμα, που και πολιτικά τούς φέρνει αντιμέτωπους με την αστική τάξη.

Το αύριο της ταξικής αναμέτρησης μελετούν οι αστοί και προσπαθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το πολιτικό σύστημα από αναταράξεις, που δε θα είναι άμεσα ελεγχόμενες. Ειδικά, όταν γνωρίζουν καλά πως οι εργάτες έχουν ένα μόνον απάγκιο, το ΚΚΕ. Κι ακόμα χειρότερα για τους αστούς, όταν γνωρίζουν πως αυτό το κόμμα οργανώνει λαϊκή αντεπίθεση.

Στο κύριο άρθρο του χτες το «ΒΗΜΑ», που υποτίθεται στηρίζει ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει περίπου ως προοδευτική την πολιτική της ΝΔ και εντοπίζει όλο το πρόβλημα στο αν θα τηρηθεί! Αξιοπρόσεκτη ανησυχία, γιατί αποκαλύπτει ποιος είναι κάθε φορά ο εκλεκτός. Αυτός που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που περιγράφει το άρθρο. Δηλαδή, προχωράει αποφασιστικά σε «μεταρρυθμίσεις» (για τον εργάτη μεταφράζεται σε ανατροπές σε βάρος του) και η πολιτική του συμβάλλει στην «οικονομική πρόοδο» (δηλαδή στην αύξηση των καπιταλιστικών κερδών).

Συνεπής και η «Ελευθεροτυπία»: Σπέρνει αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει κόμμα που να εκφράζει αιτήματα και αγωνίες (το κρίσιμο είναι η λέξη «πολιτών» αντί για τον ταξικό προσδιορισμό εργάτες). Εκεί και το κρίσιμο για όλα τα κόμματα. Ποια τάξη εκφράζουν και το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο με τα λαϊκά στρώματα. Οτι ψηφίζεται ακόμα από σημαντική μερίδα λαϊκών στρωμάτων είναι άλλης κατηγορίας πρόβλημα, όχι όμως ταξικής εκπροσώπησης.

Εκεί, λοιπόν, και το δικό μας καθήκον. Από κοντά με έναν προς έναν όσους καθημερινά πληρώνουμε μαζί τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν τα αστικά κόμματα, να οργανώσουμε τον αγώνα που μέσα σ' αυτόν αλλάζουν και οι συνειδήσεις, ώστε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αρχίζουν να δρουν με όρους τάξη ενάντια σε τάξη.

Ασχετο: Ο,τι εξήγγειλε χτες ο Κ. Καραμανλής συνιστά μανιφέστο ακόμα πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αυτό το ταξικό κείμενο ως μια «σχολική έκθεση» συμβάλλει στο να παραμένουν παροπλισμένοι οι εργάτες. Δεν περιμέναμε τη χτεσινή του ανακοίνωση για να το μάθουμε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ

ΑΛΙΜΟΝΟ Σ' ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΝΣΗΜΟ: «Είναι ικανοί εμπειρογνώμονες που ειλικρινά πασχίζουν να βρουν μια λύση, που ούτε τους εργαζόμενους θα αδικήσει ενώ από την άλλη πλευρά θα σώσει τα Ταμεία, δηλαδή θα τα καταστήσει αυτάρκη ώστε να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις (...) η κυβέρνηση θα προχωρήσει βήμα βήμα αποφεύγοντας τις μεγάλες ανατροπές (...) η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο, που δε θα μεταφέρει το σύνολο των βαρών του συστήματος στον φορολογούμενο μέσω του προϋπολογισμού. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές. Ναι στις αλλαγές αλλά με μέτρο και πάντως όχι σε βάρος των ήδη εργαζομένων» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ...ΝΔ: «Κατά την προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και οικονομική πρόοδο, ορκίστηκε ξανά πίστη στη διαφάνεια και ακόμη μετέδωσε ανεκτικότητα και ανοχή σε διαφορετικές από τις συνήθεις του συντηρητικού χώρου προσεγγίσεις. Θα θελήσει άραγε να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις; Και αν ναι θα μπορέσει; Θα αντέξει την πίεση του συντηρητικού περίγυρου;» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Θέλει το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρες θέσεις από τους υποψηφίους για τη νέα ηγεσία. Θέλει θέσεις που να απαντούν στα αιτήματα και στις αγωνίες των πολιτών. Θέλει στρατηγική αγώνα, για να ξαναγίνει το Κίνημα πλειοψηφικό ρεύμα σε σχέση με τη ΝΔ και εκφραστής μιας δίκαιης κοινωνικής και προοδευτικής πολιτικής χωρίς ψευδεπίγραφη αριστερή τοποθέτηση για τον "επαναπατρισμό" των ψήφων που έφυγαν» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΝ ΜΠΛΕΡ: «Πώς ένα κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές; (...) η απάντηση έρχεται από τη Βρετανία (...) παρά τα όσα γράφονται και λέγονται ο Τ. Μπλερ προώθησε την πλέον επιτυχή αναδιάρθρωση αριστερού κόμματος στην Ευρώπη, αφού παρέλαβε ένα "μη εκλέξιμο" κόμμα το 1994 και όχι απλώς το έφερε στην εξουσία έπειτα από πολύχρονη κυριαρχία των Συντηρητικών, αλλά το κατέστησε και το "φυσικό κόμμα εξουσίας" (παρά το ιστορικό λάθος του πολέμου στο Ιράκ» (ο Π. Κ. Ιωακειμίδης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με νέα ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ηπια αλλαγή ασφαλιστικού εξαγγέλλει ο Καραμανλής

ΤΑ ΝΕΑ: Ολοι στα 65 με σύνταξη ΙΚΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα οικονομικά μέτρα, οι φόροι, οι απαλλαγές, οι αυξήσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα τιμωρήσει κάθε παραφωνία

ΕΘΝΟΣ: ΖΥΜΩΣΕΙΣ για επίσπευση εκλογής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πέταξε γάντι ο Βενιζέλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΚΑΛΙΕΣ και ...γροθιές

Η ΑΥΓΗ: Κομματιάζουν την Ολυμπιακή για να την πουλήσουν μισοτιμής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΕ 158 ΨΗΦΟΥΣ εξέλεξαν πρόεδρο τον Δ. Σιούφα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρεις φόροι στα ακίνητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το νου σας στο πολιτικό σύστημα

«Ολα αυτά δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει να δώσει τη "μάχη του" σ' ένα "πεδίο ρήξεων", που, όπως δηλώνει, θα το πάει "μέχρι τέλους". Εξάλλου στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι "η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός". Αν μπορεί αυτά να έχουν ως κατάληξη ακόμα και τη "διάσπαση" του ΠΑΣΟΚ, κανένας δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει. Ο κίνδυνος όμως είναι σαφής και ορατός. Μια τέτοια, όμως, εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το πολιτικό μας σύστημα» (ο Π. Παπαναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Με προτεραιότητα στην πολιτική

«Ο Δημήτρης Σιούφας καλείται να ικανοποιήσει το πρώτο αίτημα (...) πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην πρώτη σειρά των εδράνων (...) για να φανεί πόσο αποφασισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος ενημέρωσε τον Δ. Σιούφα ότι μέχρι να ληφθεί η δίκαιη απόφαση οι βουλευτές του κόμματος δε θα κάθονται στις τυπικά ορισμένες θέσεις τους» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ εξηγεί πως η πολιτική είναι υπεράνω της καρέκλας).

Εντός του ναού

«Είναι και αυτοί μέλη της πολιτικής τάξης της Ελλάδας (...) πρεζόνια της εξουσίας, είναι έτοιμοι για όλα προκειμένου να πάρουν τη δόση τους. Τραγικές φιγούρες που κινούνται, δρουν, ζουν σε ένα θέατρο που οι θεατές έχουν εγκαταλείψει (...) το μόνο που μετράει γι' αυτούς είναι πώς θα παραμείνουν στο τραπέζι όπου παίζεται το παιχνίδι της εξουσίας. Με οποιοδήποτε τίμημα» (ο Β. Μουλόπουλος στο ΒΗΜΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org