ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Μουσικο-εικαστικό σεργιάνι

Η εικαστική τέχνη συναντά τη μουσική στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Ο γνωστός δημιουργός Νικόλας Κληρονόμου, μέσα από τη δουλιά του με τίτλο «Τα παιδικά του χρόνια... ένα ταξίδι», προσεγγίζει τα πρώτα 18 χρόνια του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και «δημιουργεί ένα εικαστικό ημερολόγιο με έργα μεγάλων διαστάσεων, με κείμενα και εικόνες, με πλούσια εικαστικά μέσα...», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Βίκυ Χρυσοβιτσάνου.

«Με συγκινεί το γεγονός», λέει ο Μ. Θεοδωράκης, «ότι ένας άξιος καλλιτέχνης έσκυψε με αγάπη επάνω από τη ζωή μου προσπαθώντας με απλό, πηγαίο και ονειρικό, θα 'λεγα, τρόπο να αναδείξει εικαστικά όλα τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου και μιας εποχής, όπου ο καθένας θα μπορέσει να ανακαλύψει μια πτυχή της δικής του ζωής. Είναι η απεικόνιση της συλλογικότητας με το βλέμμα της αθωότητας που με αφοπλίζει μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη σύνθεση, γιατί με κάνει να νιώθω σαν ένας μέσα στο πλήθος, σα χρωματιστή κουκκίδα στο μωσαϊκό μιας πολυκύμαντης ζωής σημαδεμένης από τη σκληρή ιστορία αυτού του τόπου».

Τη μουσική διαδρομή του Μ. Θεοδωράκη ανέδειξαν στην έκθεση οι συνεργασίες του Νικόλα Κληρονόμου με τους: Γιώργο Μονεμβασίτη, Κώστα Θωμαΐδη, Δημήτρη Τυπάλδο και τη χορωδία του, που παρουσίασε παιδικά τραγούδια που έγραψε ο κορυφαίος συνθέτης από τα 12 μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην έκθεση ακούγονται μουσικές που συντρόφεψαν τον Μίκη Θεοδωράκη στα παιδικά του χρόνια. Οι Γ. Μονεμβασίτης και Κ. Θωμαΐδης επέλεξαν τις μουσικές. Στις 2/10 (8μ.μ.) στην γκαλερί θα πραγματοποιηθεί μικρή συναυλία των Κ. Θωμαΐδη και Δ. Παπαγγελίδη, με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.

Μουσικοθεατρικές συναντήσεις
«Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» στην «Πόρτα»
«Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» στην «Πόρτα»
  • Η Καναδέζα τραγουδοποιός Krista Muir, καλεσμένη του «Κορμοράνου», εμφανίζεται αύριο (10μ.μ.), στο «Tiki Athens» (Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη), με ελεύθερη είσοδο. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσει μια σειρά νέων τραγουδιών εμπνευσμένα από το γιουκαλίλι.
  • Αύριο, στη Σκιά των Βράχων, το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα παρουσιάζει το έργο «Ποιος σκότωσε τον ...William», σε κείμενο - σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη Δευτέρα, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, με συναυλία - αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, «Οναρ», Μελίνα Ασλανίδου.
  • Αφιερωμένες στα 85 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι οι παραστάσεις του έργου «Αγγέλα Παπάζογλου», στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1 - 3, Πλάκα), από 1 - 3/10. Βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα και στη συνέχεια την καταστροφή της και από κει στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και να καταλήξει στην Ελλάδα του '50. Ακούγονται, παράλληλα, χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Στο ρόλο της Αγγέλας, η Αννα Βαγενά. Κρατήσεις εισιτηρίων, στα τηλέφωνα: 210-3250.198, 210-5234.382.
  • Με το αντιπολεμικό έργο των Νίνο ντ' Ιντρόνα - Τζάκομο Ραβίκιο «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» ξεκίνησαν οι παραστάσεις της «Μικρής Πόρτας». Στην «Πόρτα» θα παρουσιάζεται (έως 4/11) η εξαιρετική παράσταση για θεατές από 6 ετών και πάνω. Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, η σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ, τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, η μουσική του Στέφανου Κωνσταντινίδη, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, η κίνηση της Ολιας Λυδάκη. Παίζουν: Πέτρος Σπυρόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946 - 1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β΄ Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ζωή δίχως συμβιβασμούς»- Κωστής Σωτηρόπουλος
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την πολυσυζητημένη παράστασή του, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν θα παρουσιάσει (3/10, 9μ.μ.) στο θέατρο «Πέτρα» στην Πετρούπολη, το Εθνικό Θέατρο, συμβάλλοντας στη στήριξη των πυροπλήκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα έσοδα της παράστασης αυτής θα διατεθούν γι' αυτούς. Εισιτήριο: 20 ευρώ, φοιτητικό 12 ευρώ. Προπώληση: στο ταμείο του Εθνικού Θεάτρου: Πανεπιστημίου 48 (Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 8π.μ. - 3μ.μ.) και στο δισκοπωλείο «Must» (25ηςΜαρτίου και Εθνικής Αντιστάσεως 67 Πετρούπολη). Σκηνικά - κοστούμια Διονύσης Φωτόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Αποστόλης Τότσικας.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στους πυρόπληκτους της Ηλείας είναι αφιερωμένες οι δύο συναυλίες που δίνει η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή πλήθους γνωστών ερμηνευτών και συνδιοργανωτή τον Λάκη Λαζόπουλο. Συμμετέχουν - σήμερα: Π. Γαϊτάνος, Φ. Δάρρα, Δ. Δημοσθένους, Μ. Ζώη, Χρ. Θηβαίος, Κ. Θωμαΐδης, Αντ. Καλογιάννης, Ξ. Καραθανάση, Ε. Κοταμανίδου, Μ. Κωχ, Υ. Λάγιου, Λ. Λαζόπουλος, Σ. Λεονάρδου, Μ. Λίντα, Ν. Μανίσαλη, Λ. Μαχαιρίτσας, Λ. Ορφανού, Π. Πανδής, Π. Τόνιος, Μ. Ριάλδη, «Τρίφωνο», Δ. Τσακνής, Μ. Φάμελλος, Μ. Φαραντούρη, Π. Φιλιππίδης. Αύριο: Θ. Αδαμαντίδης, Αλέξια, Γ. Ανδρεάτος, Σ. Βόσσου, Π. Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δούκισσα, Ηρώ, Χρ. Θηβαίος, Αλ. Καγιαλόγλου, Π. Καραδημήτρης, Ηλ. Κλωναρίδης, Λ. Λαζόπουλος, Β. Λέκκας, Κ. Μακεδόνας, Τζ. Μασίνο, Γ. Μπέζος, Π. Πανδής, Μ. Πασχαλίδης, Αντ. Ρέμος, Π. Τερζής, Αν. Φόνσου, Μ. Φραγκούλης, Αλ. Χατζής. Και τις δύο βραδιές τραγουδά ο Τούρκος τραγουδοποιός Ζουλφί Λιβανελί.

Σε οθόνη θα προβληθούν έργα 40 εικαστικών, ενώ θα προσφέρουν ακόμα ένα έργο τους σε δημοπρασία. Εισιτήρια (50, 35, 25 ευρώ) προπωλούνται από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (τηλ. 210.3272.000, Πανεπιστημίου 39).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο θίασος «Θεατρικό σανίδι» και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει, σήμερα, στις 8.30μ.μ., στο αίθριο του δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης), το σατιρικό έργο των Παναγιώτη Μέντη και Γιώργου Γαλίτη «Πατρίς... εξαμαρτείν». Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Θάνος Καληώρας, κ.ά. Μια καθηγήτρια ιστορίας είναι ο κρίκος για τις συνδέσεις των επιμέρους επιθεωρησιακών σκετς, οι ήρωες της ελληνικής πραγματικότητας των νεότερων χρόνων, τα πρόσωπα που στοιχειώνουν την προσωπική μας ζωή.

«Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής, που παρουσιάζεται στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφ. Δούκα 5), σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου. Εως 6/10 εκτίθενται δημιουργίες των: Γιώργη Βαρλάμου, Αννας Γρηγόρα, Χριστόδουλου Γκαλτέμη, Χρύσας Βέργη και Θόδωρου Παπαγιάννη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ