ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Ποιος έχει ανάγκη τ' αφεντικά;

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Ολο εκσυγχρονίζονται κι όλο στα ίδια μένουν.

Τότε, επί Α. Παπανδρέου, είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι μεταξύ των εργατών, είχε καθιερωθεί, μάλιστα, και ο γνωστός όρος «ρετιρέ».

Τώρα, διαπιστώνουν ότι αυξάνει η ανισότητα!

Μην πάει ο νους σας στην κλασική ανισότητα κεφαλαιοκρατών - εργαζομένων, αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα.

Η νέα ανισότητα, για την οποία πρέπει και να νιώθει ένοχος κάθε ένας που έχει ακόμα ένα μεροκάματο, είναι ανάμεσα σ' αυτόν και τον άνεργο.

Και φταίει όποιος έχει ένα μεροκάματο, γιατί καλά που απορρίπτει τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά ο αθεόφοβος δεν προτείνει και καμιά εναλλακτική λύση. Με αποτέλεσμα να αυξάνει η ανισότητα μεταξύ εργαζομένων και ανέργων.

Διά ταύτα; Χειροκροτήστε την ηγεσία της IG Metal στη Γερμανία, που κάθε δύο χρόνια υπογράφει και μια νέα σύμβαση μείωσης μισθών. «Κατάφερε», λέει το ρεπορτάζ, να αφήσει άθικτη την κεντρική σύμβαση. Και είναι πράγματι κατόρθωμα να επιβάλλεις στους εργάτες της Γερμανίας να δουλεύουν με μισθό Πορτογαλίας. Ας τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας της ΓΣΕΕ, που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να ζητήσουν εφαρμογή μισθών Βουλγαρίας στην Ελλάδα, αφού έτσι θα μειωθεί η ανισότητα ανάμεσα στην απολυμένη του Λαναρά στη Νάουσα και την εργαζόμενη του Λαναρά στη Βουλγαρία.

Δυστυχώς, δε γίνεται τίποτα με βρεγμένες σανίδες. Κάποτε ίσως ήταν μια κάποια λύση. Τώρα, όμως, απ' όπου κι αν το πιάσεις, το πράγμα βρωμάει. Οχι μόνο γιατί κάποιος πάει στην τουαλέτα στο Λαγό της Βούλας και πλημμυρίζει ο Ασπρόπυργος ...«λάσπη». Ούτε γιατί ένα «σύγχρονο» μήλο περιέχει 36 χημικές ενώσεις, που σε στέλνουν αδιάβαστο. Ούτε καν γιατί το 60% της διαφήμισης βομβαρδίζει το μυαλό του σπλάχνου σου με χρωματιστό θάνατο. Ολα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ελεύθερη αγορά έχουμε, αυτήν θέλουμε να διατηρήσουμε, έχει και συνέπειες.

Το πρόβλημα είναι ότι άρχισαν οι καπιταλιστές να μας δουλεύουν και ψιλό γαζί. Αίφνης, το αφεντικό της πολυεθνικής «Apple» ανακάλυψε ότι η πολυεθνική «Sony» είναι «άπληστη», γιατί δεν της φτάνει ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργάτες, ζητάει να κόψει κι απ' τα κέρδη της «Apple»! Να συμμαχήσουμε πάραυτα με τον δοκιμαζόμενο καπιταλιστή, γιατί αλλιώς θα το έχουμε βάρος στη συνείδησή μας, καθώς θα αυξάνεται η ανισότητα μεταξύ αυτών που θα αγοράζουν πειρατικά CD με 5 ευρώ με αυτούς που θα αγοράζουν από το iTune με 10 ευρώ το δίσκο.

Καταλαβαίνετε γιατί δε φτάνει πια η βρεγμένη σανίδα;


ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ ΒΡΩΜΑΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ! «Το 60% των διαφημίσεων στην τηλεόραση αφορούν τρόφιμα και τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα απ' ό,τι βλέπουν στη μικρή οθόνη, προσθέτοντας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο τροφές με τεχνητά χρώματα, αρώματα και κακής ποιότητας λίπη φυτικής προέλευσης (...) Το 4% των γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας περιέχουν φυτοφάρμακα που μπορούν μετά από μακροχρόνια κατανάλωση να προσβάλουν (...) Μόνο το μήλο που καλλιεργείται στις ΗΠΑ διαθέτει 36 διαφορετικές ουσίες φυτοφαρμάκων και κατατάσσεται μαζί με τις πιπεριές, το σέλινο, τα κεράσια, τη φράουλα, το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τις πατάτες, τα σταφύλια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια στα πλέον επικίνδυνα γεωργικά προϊόντα στην Αμερική» (από την έρευνα για τη διατροφή στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΛΥΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ: «Αν ξέραμε τι τρώμε (...) Μοναδική δικλίδα ασφαλείας οι κανονισμοί και οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ! «Την ακτοπλοΐα την έχουμε για να εξυπηρετούμε τους εφοπλιστές, ή για να εξυπηρετούμε τους πολίτες; Αυτοί δεν είναι εφοπλιστές, είναι εφ' όπλου ληστές» (η δήλωση του Μ. Εβερτ / «ΕΘΝΟΣ»).

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ... «Ναι, σε "υπαρκτό καπιταλισμό" ζούμε και ελεύθερη αγορά πρέπει να έχουμε και τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού να τηρούμε. Ομως πρέπει να αποφασίσουμε. Θα βάλουμε λουκέτο στη χώρα και θα μαζευτούμε όλοι στην Αθήνα για να 'μαστε παρέα; `Η κάποιος επιτέλους θα σκεφτεί και θα παλέψει μία λύση...» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΘΡΙΑΣΙΟΣ ΒΟΘΡΟΣ: «Δύο ανενεργά νταμάρια στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες να χρησιμοποιήσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ως εναλλακτική λύση για την εναπόθεση της λυματολάσπης που "παράγεται" στην Ψυττάλεια, για τα επόμενα τρία χρόνια» (η Χ. Τζαναβάρα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΕΡΩΝΑ: «Ολο και πιο άπληστες γίνονται οι δισκογραφικές εταιρίες κατά τον Στιβ Τζομπς (...) Δε φτάνει που οι εταιρίες αποκομίζουν περισσότερα κέρδη μέσω του iTunes απ' ό,τι μέσω των πωλήσεων CD, δε φτάνει που κόβοντας θέσεις εργασίας οι μισθοί πέταξαν από τις τσέπες των εργαζομένων, πλέον ανέργων, στον κορβανά των επιχειρήσεων, θέλουν τώρα αύξηση τιμών» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ για τα παιδιά του λαού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τροφές «βόμβες» στα πιάτα μικρών και μεγάλων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μισθούς και συντάξεις θα κατάσχει η Εφορία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ μισθών και συντάξεων, εφάπαξ και καταθέσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ σε μισθούς - συντάξεις για χρέη στην εφορία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλειστά επαγγέλματα, τέλος!

ΤΑ ΝΕΑ: Γρηγορόσημο με... τιμοκατάλογο

ΕΘΝΟΣ: Η ΤΑΡΙΦΑ στα γρηγορόσημα χωρίς... εκπτώσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.449 χωρίς διαγωνισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Πήρε μίζα υπουργός του ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μίζες 9 εκατομμυρίων ευρώ σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ του ΠΑΣΟΚ «λαδώθηκε»;

Η ΝΙΚΗ: «Φθαρμένο προϊόν»

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΛΟΥΚΕΤΟ» στη χωματερή

Η ΑΥΓΗ: Τέλος στη χωματερή

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ 40% η μέση αύξηση το 2006

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΥΛΑ, ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λείπουν οι «εναλλακτικές προτάσεις»

«Πολιτικές αλλαγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στον τομέα της απασχόλησης αποκρούονται (...) αλλά καθώς στο όνομα αυτής της απόρριψης δεν αναζητούνται νέοι τρόποι οργάνωσης της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής προστασίας γίνονται σιωπηρά ανεκτές οι τεράστιες ανισότητες μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, μεταξύ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων γίνεται ανεκτή η πελώρια σπατάλη ζωντανών παραγωγικών πόρων την οποία συνιστά η μακροχρόνια υψηλή ανεργία» (η Ελιζα Παπαδάκη στα ΝΕΑ).

Ενώ εκεί «τα συνδικάτα κατάφεραν...»!

«Η εταιρία υποχρέωσε τα συνδικάτα να αποδεχτούν τον περιορισμό του εργατικού κόστους για το νέο μοντέλο "Μαρακές" (...) στην Πορτογαλία η κατασκευή του κάθε οχήματος είναι κατά 1.000 ευρώ φθηνότερη (...) το συνδικάτο δέχτηκε συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της εταιρίας βάσει της οποίας το κόστος κατασκευής του "Μαρακές" (στο εργοστάσιο του Βόλσφμπουργκ στην Κάτω Σαξωνία) θα μειωθεί κατά 850 ευρώ ανά όχημα (...) το "Μαρακές" θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του λεγόμενου "μοντέλου 5000" (...) ο μισθός των εργαζομένων στο ειδικό αυτό πρόγραμμα της VolksWagen είναι κατά 20% χαμηλότερος σε σχέση με το βασικό μισθολόγιο της εταιρίας, ενώ ο χρόνος εργασίας φτάνει μέχρι και τις 42 ώρες την εβδομάδα, την ώρα που ο μέσος όρος στη VolksWagen δεν ξεπερνά τις 35 ώρες (...) τα συνδικάτα κατάφεραν, δηλαδή, να μη θιγεί η εταιρική συλλογική σύμβαση της μητρικής VW, ωστόσο άνοιξε η πόρτα για να εξαιρούνται όλο και περισσότεροι κλάδοι παραγωγής από αυτή» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ