ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι μαθητές απαιτούν τα αυτονόητα!

Κατά τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις συνέπειες της πανδημίας στα σχολεία και τις κινητοποιήσεις των μαθητών, υπογραμμίζοντας:

«Ναι, δείξατε μεγάλη "ετοιμότητα" στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στα σχολεία 25 και πάνω μαθητές, στοιβαγμένοι σε αίθουσες - κλουβιά. Καθαρίστριες λείπουν, εκπαιδευτικοί επίσης. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Δική σας είναι η ευθύνη! Πάρτε την ευθύνη σας και ανοίξτε τώρα τα πανεπιστήμια!

Εκατό χιλιάδες παιδιά πέρασαν φέτος, τους δώσατε συγχαρητήρια και είναι ακόμα "επί ξύλου κρεμάμενοι". Πολλές οικογένειες ήδη πληρώνουν ενοίκια για να μείνουν τα παιδιά τους, τα οποία όμως σπίτια ακόμα είναι ακατοίκητα, αφού είναι κλειστές οι σχολές! Ντροπή σας!

Ούτε μια μάσκα της προκοπής δεν μπορέσατε να δώσετε στα σχολεία. Βέβαια απ' ό,τι φαίνεται το μέγεθος της μάσκας δεν ήταν λάθος, αυτό το μέγεθος παραγγείλατε, γιατί αυτό που θέλατε ήταν οι μαθητές να έχουν καλυμμένα όχι μόνο το στόμα αλλά και τα μάτια, για να μη βλέπουν τη δική σας ανευθυνότητα.

Σας αποστόμωσαν, και εσάς και τα διάφορα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια σας, οι χιλιάδες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις, που φορώντας όλοι μάσκες απαίτησαν τα αυτονόητα:

- Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

- Εκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα.

- Μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας.

Και όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες σας λένε για τις ευθύνες σας, σας λένε αγωνιστικά - μαζί με τους δασκάλους τους και τους γονείς τους - τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους για το τι πρέπει να γίνει στα σχολεία τους, ακόμα και από πού μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα του προϋπολογισμού, τους θεωρείτε υποκινούμενους.

Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μιας και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Σούδα, και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους.

Και μη μας πείτε πάλι ότι έρχεται για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό και να βάλει στη θέση της την επιθετική Τουρκία, γιατί ξέρετε πολύ καλά αυτό που ξέρει και ο ελληνικός λαός, ότι αυτά τα γεράκια είναι που υποδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις.

Είναι όλοι αυτοί κι εσείς μαζί που θα στείλετε τα παιδιά μας σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους χρόνια με τη μείωση του ορίου ηλικίας που προωθείτε για την υποχρεωτική κατάταξη στο στρατό! Μόλις τελειώνουν δηλαδή το Λύκειο!

Είστε όλοι εσείς που θέλετε τους μαθητές των 17 και 18 χρόνων να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, αλλά δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να έχουν πολιτική άποψη, να έχουν γνώμη για όσα βιώνουν, να αποφασίζουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες για τις μορφές πάλης και να διεκδικούν τα αυτονόητα.

Αντίθετα, τους στέλνετε τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την άδικη τιμωρία μέσα στο σχολείο. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, οι όρκοι πίστης στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ