ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αμπαλάρει το σχέδιο διάσωσης της πλουτοκρατίας

Χρονοδιάγραμμα και περιτύλιγμα προσαρμοσμένα στην προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις του λαού για τα μέτρα

Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή του λαού, αν αποφασίσει να αξιοποιήσει οργανωμένα τη δύναμή του, για να εμποδίσει τα μέτρα και να ανατρέψει τη στρατηγική που τα επιβάλλει

Motion Team

Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή του λαού, αν αποφασίσει να αξιοποιήσει οργανωμένα τη δύναμή του, για να εμποδίσει τα μέτρα και να ανατρέψει τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Η πάση θυσία υλοποίηση των μέτρων που καταστρέφουν τη ζωή του λαού και τον καταδικάζουν σε μόνιμη και βαθιά εξαθλίωση, για χάρη της πλουτοκρατίας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία ταυτόχρονα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να γονατίσει το λαό.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για τη διαδικασία και το χρόνο ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, αλλά και για την έγκρισή τους από τα όργανα της ΕΕ, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους και δανειστές, με γνώμονα την κατά το δυνατόν ενσωμάτωση και ανώδυνη διαχείριση των λαϊκών αντιδράσεων.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το επικοινωνιακό περιτύλιγμα, που συνοδεύεται από ορυμαγδό ψεμάτων, όπως ότι τάχα η δόση των 32 δισ. είναι σωτηρία για τη χώρα, όπως και από πλήθος παραμυθιών, όπως αυτό της «επιμήκυνσης» και της «ρήτρας αντικατάστασης», που τάχα θα κάνουν πιο «ήπια» την εφαρμογή των μέτρων.

Πίσω όμως από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει ομόφωνα να πάρουν όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσουν το σύνολο σχεδόν του πακέτου των 13,5 δισ. μέσα στο 2013, ενώ θα δεσμευτούν για νέα μέτρα για τα δύο χρόνια της «επιμήκυνσης» (2015-2016), αν τελικά υπάρξει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσουν το 2013 περικοπές δαπανών 7,5 - 8 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις (σε σύνολο περικοπών 4,6 δισ.), το 1 δισ. μισθούς (σε σύνολο 1,3 δισ.) και τα 800 εκατ. προνοιακά επιδόματα (σε σύνολο 930 εκατ.).

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση εμπαίζει ξετσίπωτα το λαό, γιατί ενώ έχει προαποφασίσει από κοινού με την τρόικα ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι «εμπροσθοβαρής», την ίδια στιγμή πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ότι δηλαδή θα κάνει «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους εταίρους και δανειστές για να πετύχει την επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των πακέτων των μέτρων θα εφαρμοστεί εντός της διετίας 2013-14, ενώ στα παζάρια με την τρόικα έχει τεθεί το ζήτημα να δεσμευτούν από τώρα για νέα μέτρα τη διετία 2015-2016, κάτω από την ταμπέλα «μη προσδιορισμένα», που θα παρουσιαστούν ως δήθεν «επιμήκυνση».

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013 στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις «επικεφαλίδες» των βασικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Στις 8 Οκτώβρη ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ τα μέτρα και θα επιδιώξει να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, ο Α. Σαμαράς θα πάει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτώβρη, αφού προηγουμένως θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή. Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο, να ψηφιστούν δηλαδή τα μέτρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να περάσουν πιο εύκολα στη συνέχεια, αφού θα έχει διασφαλιστεί η δόση των 31 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό διακινείται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δε φαίνεται να είναι κυρίαρχο, καθώς φέρεται να το απορρίπτει και η τρόικα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2012
Στις 1 και 2 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες

Συμμετέχουν 36 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Οι εργασίες θα ανοίξουν με εισήγηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, στο έδαφος ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, για έναν ακόμη χρόνο παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση του 2012, στις 1 και 2 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Το θέμα της φετινής συνάντησης θα είναι «Η στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση: Ενσωμάτωση ή ρήξη; Η αυταπάτη της φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού και η πάλη των κομμουνιστών για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, το σοσιαλισμό». Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, 36 Κόμματα από όλη την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Αυτά είναι:

Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κομμουνιστές - Γαλλία, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ΑΚΕΛ, Κύπρος, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Ρωσία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Ενωση Κομμουνιστών της Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απορρίψει ο λαός τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ανατριχιαστικά και επώδυνα είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η σφαγή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, αλλά και το νέο κύμα φοροεξόντωσης των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών. Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά το πακέτο κυβέρνησης - ΕΕ μαζί με τους λόγους για τους οποίους το επιβάλλουν. Οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, λαϊκή συμμαχία, για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τον "ευρωμονόδρομο"».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΠΑΜΕ
Καλεί τα συνδικάτα σε οργάνωση νέας απεργίας

Ανακοίνωση για τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ

Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν συγκυβέρνηση - ΕΕ, εξέδωσε χτες το γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ, με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε συνέχιση των αγώνων με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Αναλυτικά, σημειώνει: «Τα μέτρα στήριξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, η ΕΕ, όπως η κατάργηση του κατώτερου μισθού και μεροκάματου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η μείωση των κοινωνικών δαπανών ματώνουν το σώμα της Εργατικής τάξης. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην τα αποδεχτούν. Να συνεχίσουν ακόμα πιο συλλογικά, ακόμη πιο μαζικά. Να σπάσουν το φόβο, τη μοιρολατρία. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτών και των αιτιών που τα γεννούν. Να οργανώσουν την πάλη τους. Να αποφασίσουν νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα από συζητήσεις, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς. Καμιά αναμονή, τώρα συνεχίζουμε χωρίς ώρα χαμένη»!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org