ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Θα συνεχιστεί με λεφτά των συνταξιούχων και με ιδιώτες

Tο ισχύον πρόγραμμα παρατάθηκε και λήγει στις 31 Μαρτίου του 2013

Eurokinissi

Με τα λεφτά των συνταξιούχων, με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών, και με λιγότερους δικαιούχους θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά τον Μάρτη του 2013.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκο Παναγιωτόπουλο, το πρόγραμμα παρατείνεται και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει μέχρι τις 31/3/2013 καθώς εξασφαλίστηκαν πόροι 30 εκατ. ευρώ, από τα δύο υπουργεία (15 εκατ. από κάθε υπουργείο). Η διάδοχη κατάσταση του εν λόγω προγράμματος, που θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Απρίλη 2013, θα ονομάζεται «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» και θα έχει εντελώς νέα μορφή, καθώς οι νόμιμα δικαιούχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι που θα πληρούν ορισμένα κριτήρια, ενώ δε θα έχουν νόμιμο δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οι ανασφάλιστοι. Υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους οι Δήμοι (όπως και σήμερα), ιδιωτικοί φορείς καθώς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις τις οποίες θα συστήνουν ιδιώτες. Η χρηματοδότηση της νέας μορφής του προγράμματος - όπως ορίζει ο νόμος 4052/2012 - θα προέρχεται από τα λεφτά των ίδιων των συνταξιούχων, δηλαδή από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχει θεσπιστεί και ισχύει από την 1/8/2010. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και κοινοτικοί πόροι.

Το εξάμηνο που μεσολαβεί έως την 1η Απριλίου του επόμενου έτους θα λειτουργήσει ως στάδιο προετοιμασίας για τη μετάβαση στη νέα μορφή του Προγράμματος, ενώ αρμόδιος φορέας διαχείρισής του θα είναι το ΙΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, την 1η Οκτωβρίου, το ΙΚΑ θα εκδώσει πρόσκληση αιτήσεων ωφελούμενων, ούτως ώστε όσοι θέλουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα να δηλώσουν συμμετοχή. Στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα συναρμόδια υπουργεία που θα ορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα των παρόχων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτής της υπουργικής απόφασης, το ΙΚΑ θα εκδώσει προκήρυξη με την οποία οι πάροχοι που επιθυμούν θα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη νέα μορφή του προγράμματος.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή της α' δόσης των οφειλομένων στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ύψους 10 εκ. ευρώ. Ο Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα εξοφληθούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Καταγγέλλει την άγρια αστυνομική επέμβαση

Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την αστυνομική επέμβαση και τις συλλήψεις μαθητών τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στην πλατεία του Ζωγράφου, αλλά και την υποκρισία των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) που εκφράστηκε στο ψήφισμα που ενέκριναν στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο που συζήτησε το θέμα εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει συγκεκριμένα:

«Στις 28.9.2012 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την διοίκηση Καλλίρη να εισάγει προ ημερησίας διάταξης σε συζήτηση, ψήφισμα, σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας, στις 26.9.2012 ημέρα πανεργατικής γενικής απεργίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε από την ενημέρωση του δημάρχου, ο κεντρικός σχεδιασμός καταστολής και ο χαρακτήρας αυτής, αφού ανάλογες «επιχειρήσεις» της αστυνομίας διενεργήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας ταυτόχρονα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν την εισήγηση της διοίκησης, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων.

Ο διαχωρισμός, ανάμεσα σε τοπικές και κεντρικές δυνάμεις καταστολής, αποπροσανατολίζει τις λαϊκές οικογένειες από τον ενιαίο χαρακτήρα των δυνάμεων καταστολής, που για μια ακόμα φορά, εκτελώντας εντολές της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) στην προσπάθεια να επιβάλλει στον εργαζόμενο λαό, στη νεολαία, την αντιλαϊκή της πολιτική και να περάσει τα νέα βάρβαρα μέτρα, υλοποίησε σχεδιασμό καταστολής, τρομοκρατίας, καλλιεργώντας κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας στο λαό της περιοχής. Οι απαιτήσεις των άλλων παρατάξεων «Ζωγράφου αύριο» - «ΔΑΔΑ» - «Μαζί για την πόλη» (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) μέσω του ψηφίσματος που ενέκριναν κατά πλειοψηφία, προς «τις κεντρικές δυνάμεις καταστολής να σεβαστούν την ηρεμία, την «κοινωνική ειρήνη» κ.λπ...» αποτελούν εμπαιγμό, κοροϊδία και απόκρυψη του ρόλου τους, ως οργάνων στα χέρια της άρχουσας τάξης εναντίον του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. (σ.σ. αυτό ακριβώς που ζητάνε οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ έκανε η αστυνομία εκείνη τη μέρα στου Ζωγράφου και προχώρησε στις συλλήψεις).

Καταγγέλλουμε την απαγόρευση ανάγνωσης και κατάθεσης προς ψήφιση του σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με το θέμα. Κατατέθηκε απλά στα πρακτικά της συνεδρίασης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η παράταξης καταθέτει το ψήφισμα που αρνήθηκαν ακόμα και να το θέσουν σε ψηφοφορία και σημείωνε συγκεκριμένα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει τη χτεσινή αστυνομική επέμβαση πρωτοφανούς αγριότητας και τις προσαγωγές μαθητών κατά τη διάρκεια πορείας από σχολεία του Ζωγράφου, που κατευθύνονταν στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Καταγγέλλουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας, βίας και καταστολής, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει στον εργαζόμενο λαό, στη νεολαία, για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική, για να περάσει τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Καλούμε το λαό του Ζωγράφου να καταδικάσει τα χθεσινά γεγονότα».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι

Στα όρια των αντοχών τους είναι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Κατ' εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, της συγκυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, για απολύσεις προσωπικού, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών και εμπορευματοποίησή τους.

Το καλοκαίρι απολύθηκαν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) 272 συμβασιούχοι του. Η διοίκηση του δήμου και αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, πατώντας στο «νόμο», εμποδίζουν την επαναπρόσληψή τους. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν 299 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για άμεση πρόσληψη στο Βρεφοκομείο, η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει. Επίσης ενώ η διοίκηση Καμίνη υποσχέθηκε πρόσφατα την πρόσληψη 200 άλλων συμβασιούχων για τους σταθμούς (στη γνωστή ευρωενωσιακή λογική ανακύκλωσης της ανεργίας), πλέον ο αριθμός τους περιορίζεται στους 170, χωρίς και αυτοί να έχουν πάει ακόμα για δουλειά κι ενώ μπαίνουμε Οκτώβρη.

Ετσι το προσωπικό που απέμεινε να δουλεύει στους σταθμούς εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς. Καταμαρτυρώνται περιπτώσεις όπως μία μόνο καθαρίστρια να καθαρίζει τρεις ορόφους, καθαρίστριες να τελούν χρέη και τραπεζοκόμου, να έχει απομείνει μία μόνο παιδαγωγός ανά τμήμα, τμήματα να ενοποιούνται, παιδάκια να στέλνονται νωρίτερα σπίτι (αντί για το ωράριο 7 π.μ.-4 μ.μ.) μήπως και ξελασκάρει κάπως το καταπονημένο προσωπικό.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης άφηνε, αρχές της σχολικής χρονιάς, νύξεις ότι πρέπει η «πολιτεία» να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αυξηθεί το όριο φιλοξενούμενων νηπίων ανά τάξη από 25 σε 30 ώστε αυτόματα να λιγοστέψουν τα τμήματα και να χρειάζονται λιγότεροι παιδαγωγοί. Οπως επίσης ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε δημόσια πρόθεσή του να στηθούν «συνεταιρισμοί» με μετόχους άνεργους πρώην συμβασιούχους του ΔΒΑ, για να λειτουργήσουν παιδικούς σταθμούς του δήμου με «έσοδα» δυσβάσταχτα τροφεία καταβαλλόμενα από γονείς.

Θυμίζουμε εδώ ότι οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδικούν: Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμών. Καμία απόλυση συμβασιούχου, ανανέωση των συμβάσεών τους, δρομολόγηση μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη δικαιώματα. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι, δωρεάν σταθμοί για όλα τα παιδιά. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς διεύρυνση του δικτύου των σταθμών, ώστε να ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες ανάγκες. Ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ