ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σφίγγουν τη θηλιά στη ΛΑΡΚΟ

Με απόφαση της διοίκησής της αναστέλλονται από 1 Σεπτέμβρη οι εξορύξεις, η προμήθεια υλικών και σημαντικό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Ενα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο φέρνει τη ΛΑΡΚΟ η απόφαση, της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησής της, για την ουσιαστική αναστολή της παραγωγικής της δραστηριότητας, σύμφωνα με προχτεσινή εγκύκλιο, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει ότι από 1η Σεπτέμβρη σταματούν οι εξορύξεις και περιορίζεται δραστικά η παραγωγική διαδικασία.Η απόφαση εκτιμάται ότι κινείται στα πλαίσια της επιτάχυνσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης,ενώ κάνει ορατό τον κίνδυνο ακόμα και του οριστικού κλεισίματός της. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποιούν έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, 1 Σεπτέμβρη,για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, μια και οι δυσμενείς επιπτώσεις για αυτούς θεωρούνται δεδομένες.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο της διοίκησης της επιχείρησης αναφέρεται ότι από 1/9: Αναστέλλονται όλες οι εξορύξεις από τα μεταλλεία της επιχείρησης και θα καταναλώνεται μόνο το στοκ. Αναστέλλονται οι προμήθειες κάθε είδους υλικών και ανταλλακτικών. Αναστέλλεται η μεταφορά μεταλλεύματος από την Καστοριά, καθώς και η απασχόληση πάσης φύσεως εργολάβων. Επίσης, θα δοθούν όλα τα υπόλοιπα των κανονικών αδειών του προσωπικού μέσα στον Σεπτέμβρη και μηδενίζονται οι κάθε είδους υπερωρίες, υπερεργασίες.Τέλος, δίνεται η εντολή σε όλα τα εργοτάξια μέχρι τις 31/8 να στείλουν νέο ταμειακό πρόγραμμα.

Συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, εκτιμούν ότι η απόφαση της διοίκησης έχει τριπλό στόχο: Πρώτο, την εντατικοποίηση των ενεργειών για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ή και ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις.Δεύτερο, την προετοιμασία του εδάφους για διαθεσιμότητες εργαζομένων και γ) την έκδοση μιας θετικής για τη ΛΑΡΚΟ απόφασης της διαιτησίας, όπου βρίσκεται η συλλογική σύμβαση εργασίας.Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση έχει προτείνει η νέα σύμβαση εργασίας να είναι διετής, να προβλέπει εργασιακή ειρήνη, σημαντική μείωση του πριμ παραγωγής κ. α., με πρόσχημα την πτώση της τιμής του νικελίου. Οι ίδιοι συνδικαλιστές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο των διαθεσιμοτήτων, κάτι που παραπέμπουν όμως μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους. Ηδη, έχουν γίνει 50 "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, και στόχος είναι να φτάσουν τις200.

Την ίδια στιγμή που τα διάφορα - αρνητικά για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους - σενάρια παίρνουν το δρόμο της εφαρμογής, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία της επιχείρησης αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη στάση, αρκούνται σε γενικόλογα και διαπιστώσεις για τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατούν ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις των ΔΣ ή και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για κινητοποιήσεις.

Γ. Π.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
"Γροθιά" στην ασυδοσία

Συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία οι ναυτεργάτες, εξανάγκασαν το ΥΕΝ να παρέμβει για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και είναι έτοιμοι να επανέλθουν αγωνιστικά

Ισχυρό πλήγμα στην εφοπλιστική ασυδοσία κατάφεραν χτες, με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία τους, οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας,αναγκάζοντας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να δεσμευτεί εγγράφως ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα παρέμβει στους πλοιοκτήτες, για να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το 8ωρο.

Μετά από αυτό, οι ναυτεργάτες ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι, εάν εντός τεσσάρων ημερών δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω, θα ξαναβγούν στη στεριά. Το υπουργείο δεσμεύτηκε επίσης για την εφαρμογή της σύμβασης της ακτοπλοϊας στο πλοίο "Θεολόγος",το οποίο εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ωστόσο οι ναυτεργάτες πληρώνονται με βάση τη σύμβαση των πορθμείων.

Με τον αποφασιστικό τους αγώνα, οι ναυτεργάτες έστειλαν μήνυμα προς κυβέρνηση και εφοπλιστές, ότι δεν παραχωρούν κανένα κεκτημένο δικαίωμά τους. Ταυτόχρονα, ήρθαν σε σύγκρουση και με την πολιτική κατάργησης του 8ωρου που επιδιώκει η κυβέρνηση, με το αντεργατικό έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Με την έναρξη της απεργίας, χτες τα χαράματα, "δεν κουνήθηκε φύλλο", καθώς τα κλιμάκια των ναυτεργατών μαζί με τα πληρώματα "όργωναν" τα δυο λιμάνια περιφρουρώντας την απεργία, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσουν κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό, που προσπάθησαν να στήσουν οι πλοιοκτήτες.

Γύρω στις 9.30 το πρωί, με εντολή του ΥΕΝ στάλθηκαν στο πλοίο "Παντοκράτωρ" ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και λιμενικοί, με σκοπό να σπάσουν την απεργία τρομοκρατώντας το πλήρωμα. Ομως, οι ειδικές αυτές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, μπροστά στην έντονη αντίδραση των ναυτεργατών!Ωστόσο, δεν έλειψε και η - άδοξη - προσπάθεια από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες της Κέρκυρας, της αντιπολίτευσης, καθώς και του Λιμεναρχείου, να στραφεί ο κόσμος του νησιού αλλά και το επιβατικό κοινό ενάντια στους απεργούς!

Στο πλευρό των ναυτεργατών στάθηκε και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας,δήλωσε στο "Ρ": "Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεπερνάει τα όρια των ναυτεργατών που υπηρετούν στα πλοία Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, καθώς λίγες μέρες μετά την ψήφιση του "τερατουργήματος", που οδηγεί τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, αποδεικνύεται ότι το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα. Δείχνει το δρόμο, που αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο για τους εργαζόμενους, του συντονισμού και της κοινής δράσης για την ανάπτυξη των αγώνων. Η απαίτηση των ναυτεργατών είναι, το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να συντονίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε πανελλαδική κλίμακα, για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Τον αγώνα των ναυτεργατών και την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, χαιρετίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",οι οποίες καταγγέλλουν τον υπουργό ΕΝ, που για άλλη μια φορά "χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του ΛΣ για να ασκήσει βία και ψυχολογική τρομοκρατία στους απεργούς ναυτεργάτες, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών". Οι δυο Ενώσεις καλούν τους ναυτεργάτες να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο του αγώνα.

Τον αγώνα των ναυτεργατών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ"."Το παράδειγμα - σημειώνεται στην ανακοίνωση - των συναδέλφων μας στην Κέρκυρα, να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, θα ακολουθήσουμε και οι ναυτεργάτες της Θάσου, προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και του ΥΕΝ και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες της χώρας να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας για να συντονίσουμε τη δράση μας και για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όλους τους ναυτεργάτες".

ΣΑΜΟΣ
Διώκεται συνδικαλιστής

Το σωματείο εργαζομένων επισιτισμού - τουρισμού, καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησής του, με μήνυση του προέδρου του από ξενοδόχο

Στα δικαστήρια σέρνουν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχείου "Αρίωνας" στη Σάμο,τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό Σάμου, Μ. Δάνο,εναντίον του οποίου υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση! Αφορμή για την υποβολή της μήνυσης στάθηκαν οι καταγγελίες που έκανε ο συνδικαλιστής στο "Ριζοσπάστη" - καταγγελίες που είχαν γίνει από εργαζόμενους του ξενοδοχείου στη Γενική Συνέλευση του σωματείου - ότι καταπατούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους.

Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση ήδη διενεργείται έλεγχος από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας,προκειμένου να διαπιστωθούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το σωματείο εκτιμά ότι οι έλεγχοι αυτοί θα επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, καταγγέλλει επίσης την "ενέργεια τρομοκράτησης του σωματείου και κατ' επέκταση των εργαζομένων" και χαρακτηρίζει "πρωτάκουστο το γεγονός για τα συνδικαλιστικά χρονικά του νομού". Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: "Σήμερα που στον κλάδο τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται, θα έπρεπε να διώκονται αυτοί που τα καταπατούν και όχι το σωματείο που αγωνίζεται για την προστασία τους".

Τέλος, επισημαίνεται ότι το σωματείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε μέσο για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τους οποίους καλεί να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και να καταγγείλουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του.

Τα απαίτησαν και τα πήραν

Η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών ανάγκασε ακόμη έναν εφοπλιστή να δεσμευτεί για την καταβολή των εξπρές (έκτακτων) δρομολογίων. Ετσι, ο εφοπλιστής Κ. Αγαπητός, μπροστά στην απόφαση του πληρώματος του πλοίου "Ολύμπια Εξπρές" να μην αποπλεύσει το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, αν δεν τους δοθούν τα χρήματα, δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή τους. Ο αγώνας για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ωραρίων, της προστασίας της ζωής των ναυτεργατών αλλά και των επιβατών, θα επεκταθεί από την ερχόμενη Δευτέρα στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου θα μεταβούν κλιμάκια συνδικαλιστών και ναυτεργατών.

Τους εγκατέλειψαν!

Εγκατάλειψη πλοίου και πληρώματος, καταγγέλλει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Παρατημένο από τον πλοιοκτήτρια εταιρία, μαζί με τα 24 μέλη του πληρώματός του, βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας το φορτηγό πλοίο "ARROW" με σημαία Μάλτας, της εταιρίας "Olumpic Arrow Maritime".

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ,καταγγέλλει την εγκατάλειψη του πληρώματος και του πλοίου, το οποίο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχει κατασχεθεί. Εκτός από τον καπετάνιο του πλοίου που είναι Ελληνοκύπριος, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι Ουκρανοί και μάλιστα ανασφάλιστοι, όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει. Οι ναυτεργάτες παραμένουν στο πλοίο καθώς δεν έχουν χρήματα και περιμένουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου και των τραπεζών. Μέχρι σήμερα συντηρούνται με βοήθεια που τους προσφέρουν οι κάτοικοι της Καλαμάτας και διάφοροι φορείς.

"Καταδικάζουμε - τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΚΚΕ - την αδιαφορία των εκπροσώπων της κυβέρνησης και καλούμε το λαό της Καλαμάτας, ιδιαίτερα τους εργατοϋπαλλήλους, να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους εγκαταλειμμένους ναυτεργάτες και να απαιτήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προς όφελος των ναυτεργατών".
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org