ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μετά τον πανικό "σφαγή"!

Αφού επί δύο ώρες ο δείκτης έχανε 7,9%, οι "θεσμικοί επενδυτές" έκαναν αντεπίθεση και μάζεψαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μεγάλα πακέτα από τα "καλά χαρτιά"

Στα όρια της υστερίας έφτασε χτες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου στη συνέχεια όμως σημειώθηκαν απροσδόκητες εξελίξεις, τις οποίες ορισμένοι τις χαρακτηρίζουν και ως "σφαγή". Για δύο ολόκληρες ώρες ο δείκτης κινούνταν στα όρια της επιτρεπόμενης πτώσης του 8% (για την ακρίβεια 7,98%), με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να είναι κλειδωμένες σ' αυτά τα επίπεδα και να υπάρχουν ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις αρκετών εκατομμυρίων μετοχών. Οι συναλλαγές που γίνονταν ήταν σποραδικές και αφορούσαν ελάχιστες μετοχές και ο συνολικός όγκος των μετοχών που άλλαξαν χέρι κινούνταν αρχικά σε χαμηλά επίπεδα.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η κατάσταση φάνηκε να διαφοροποιείται, εξαιτίας, όπως λένε εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο παράγοντες, της καλύτερης εικόνας που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν τα ξένα χρηματιστήρια. Εκείνη τη στιγμή οι περισσότερες εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων κυρίως της Ελλάδας, άρχισαν να απορροφούν με ραγδαίους ρυθμούς την προσφορά που υπήρχε σε μετοχές, με αποτέλεσμα δεκάδες μετοχές να ξεφύγουν από το όριο του -8% και να κλείσουν με μικρότερες ζημιές. Ενδεικτικό της καταστάσης που διαμορφώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια μετοχές και μεγάλα "πακέτα" "καλών χαρτιών" αγοράστηκαν στις χαμηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί από τους... "θεσμικούς επενδυτές" της Σοφοκλέους, οι οποίοι αποκόμισαν, σε βάρος βεβαίως των ανυποψίαστων "μικρών επενδυτών" που έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους, κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών. Τελικά ο τζίρος που μέχρι τις 13.00 κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα, εκτινάχτηκε στα 76 δισ. δρχ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες της τάξης του 4,89%, ενώ υπήρξαν και 36 μετοχές που βελτίωσαν τελικά την τιμή τους σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση. Κατά τ' άλλα, 213 μετοχές έκλεισαν έτσι κι αλλιώς με απώλειες, ενώ για 147 μετοχικούς τίτλους υπήρχαν στο τέλος εντολές για πωλήσεις οι οποίες δεν εκτελέστηκαν. Εκτός βέβαια κάθε συζήτησης η πορεία των μετοχών της Εμπορικής και της Ιονικής που και πάλι βρέθηκαν στο -8% με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις περίπου 520 χιλιάδων μετοχών και για τις δύο τράπεζες. Σημειώνεται ότι μόνο από τη συνεδρίαση της Τρίτης και μετά οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν χάσει από 32%, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πού θα σταματήσει η κατρακύλα που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος και οι συναλλαγές της με τους Λατσοκωστοπουλαίους.

Εκτιμήσεις για την από εδώ και πέρα πορεία του Χρηματιστηρίου είναι βέβαιο πως θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διατυπώσει κανείς. Το βέβαιο ότι παρά τα λεγόμενα από τους κυβερνώντες, που προσπαθούν να σπρώξουν στον τζόγο της οδού Σοφοκλέους διάφορους ανυποψίαστους, οι τελευταίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να μην ξεχνούν το αξίωμα ότι στο Χρηματιστήριο όσοι κερδίζουν και όσοι χάνουν είναι πάντα οι ίδιοι!

Σε ό,τι αφορά την αγορά των κρατικών τίτλων οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι χτες δεν υπήρξαν ουσιαστικές πιέσεις μετά την εξαγορά εκμέρους της Τραπεζας Ελλάδας τίτλων αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων και τη διαδικασία μετατροπής συναλλάγματος σε δραχμές ύψους 800 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Αμετανόητοι προστάτες των τζογαδόρων

Το χρηματιστηριακό τζόγο διαφήμιζε και στήριζε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρηματιστήριο σε σύνολο 41 χωρών είχε τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στο 1998

Μαθήματα κερδοσκοπίας παρέδωσε η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.Ο τελευταίος ενδεδυμένος την ηθική του τζόγου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και χτες, έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο, μεταξύ 41 χωρών σε όλο τον κόσμο, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αποδόσεις - και με σημαντική διαφορά από το δεύτερο - από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 22 Αυγούστου 1998. Και η παρέμβαση Παπαντωνίου υπέρ των τζογαδόρων του χρηματιστηρίου γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία όλη η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας των τραγικών συνεπειών της οικονομίας του καζίνο, της οικονομίας των χρηματιστηρίων, όπου εκατομμύρια ανά τον κόσμο μικροεπενδυτές, που έπεσαν θύματα της λογικής του εύκολου κέρδους, βλέπουν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται με απίστευτη ταχύτητα.

Στη διάρκεια και της χτεσινής συνέντευξης, ήταν εμφανής η αγωνία του Γ. Παπαντωνίου να πείσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της "ευρωπαϊκής οικογένειας". "Ακολουθούμε την πορεία της υπόλοιπης Ευρώπης", ανέφερε συγκεκριμένα. Για να συνεχίσει ισχυριζόμενος ότι "οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία στο χρηματιστήριο και στο συνάλλαγμα, είναι ακριβώς ανάλογες με τις πιέσεις που δέχονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες... ". Είναι βέβαια εμφανής η προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει το μαύρο άσπρο. Γιατί η Ελλάδα, πριν από την κρίση ήταν το καταφύγιο των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι καθοδηγούσαν την κούρσα της Σοφοκλέους, απομυζώντας τεράστια κέρδη. Ενώ τις ημέρες της κρίσης τα κερδοσκοπικά κεφάλαια την εγκαταλείπουν σωρηδόν, ακριβώς για το λόγο ότι ο ελληνικός τζόγος για τους διεθνείς κερδοσκόπους δεν είναι παρά καρυδότσουφλο εν μέσω της τρικυμίας που έχει ξεσπάσει στις μεγάλες κεφαλαιαγορές.

Οσο για τις γενικότερες εξελίξεις ανέφερε ότι "η διεθνής κρίση συνεχίζεται αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο".

Ληστείας τίτλων συνέχεια

Με ληστρικό επιτόκιο 13,2% δάνεισαν οι τραπεζίτες το ελληνικό δημόσιο στη χτεσινή "στημένη" δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στους τραπεζίτες - κερδοσκόπους, που συμμετείχαν χτες στη "δημοπρασία" εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας του υπουργείου Οικονομικών και, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τη διεθνή αναταραχή, αγόρασαν τίτλους 216,9 δισ. δραχμών με 13,2%, ενώ στην προηγούμενη "δημοπρασία" το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 11,5%. Οχι μόνο σήμερα, αλλά και στο πριν την κρίση διάστημα, οι τραπεζίτες αποσπούσαν από το ελληνικό δημόσιο, υψηλότατες αποδόσεις μέσα σε ένα δύσοσμο θεσμικό περιβάλλον που διαμόρφωσαν από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον λεγόμενο θεσμό των "Πρωτογενών Διαπραγματευτών" (όπου πρωτογενείς διαπραγματευτές 10 συνολικά τράπεζες που συμμετέχουν σε στημένες δημοπρασίες) ο οποίος έχει μετατραπεί σε ανοιχτή πληγή για τα δημόσια έσοδα. Οι τραπεζίτες δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με ληστρικούς κυριολεκτικά όρους, δεδομένου ότι τέτοιο ύψος επιτοκίων, που αποσπούν από τους κρατικούς τίτλους, δεν προσφέρεται πουθενά στην Ευρώπη. Δε θα ήταν υπερβολή αν ειπωθεί ότι το ανηλεές φοροκυνηγητό που υφίστανται τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά στρώματα, πρωταρχικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών, τα οποία (τόκοι και χρεολυσία μαζί) το 1998 ανέρχονται σε 7 τρισ. δραχμές.

Το μέγεθος της ληστείας συμπληρώνεται με τις παρεμβάσεις που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία "μαζεύει" αδιάθετα κεφάλαια με επιτόκιο 13%. Τους ακριβοπληρώνουν, δηλαδή, για να δανείσουν τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο, αλλά τους ακριβοπληρώνουν ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους κάπου (χρηματαγορά, κεφαλαιαγορά), για να μη φύγουν από τη χώρα και διαταραχτεί η ισοτιμία της δραχμής. Φαύλος κύκλος δηλαδή, που τον πληρώνουν τελικά οι εργαζόμενοι.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ
Αυθαίρετη παραβίαση της σύμβασης

Οι υπεύθυνοι της - υπό δημόσιο έλεγχο - εταιρίας καταπατούν τη συλλογική σύμβαση των οικοδόμων, παρά τις συστάσεις αρμόδιων υπηρεσιών

Με προκλητικό τρόπο, οι υπεύθυνοι της - υπό δημόσιο έλεγχο - εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ καταπατούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων,που απασχολούνται σε αρχαιολογικές ανασκαφές, στα πλαίσια της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού, γράφοντας "στα παλαιότερα των υποδημάτων τους" ακόμα και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Τη στάση των υπεύθυνων της εταιρίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,με επιστολή της προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ και ζητά την παρέμβασή τους.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία σημειώνει πως οι εταιρίες, που έχουν αναλάβει τη διάνοιξη της οδού, ανέλαβαν απολογιστικά από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι εταιρίες - συνεχίζει - προσέλαβαν οικοδόμους για τις συγκεκριμένες ανασκαφές, όπως γίνεται σε όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές, και τους πλήρωναν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων.

Επισημαίνει ακόμα, ότι ξαφνικά η διεύθυνση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ αρνήθηκε να καταβάλει στις εταιρίες τα ημερομίσθια με βάση τη σύμβαση των οικοδόμων και την ασφάλισή τους και οι τελευταίες προχώρησαν σε εφαρμογή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως τους υποδείχτηκε.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως σε διμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης, που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης, ο επόπτης Εργασίας συνέστησε στην εταιρία να εφαρμόσει τη σύμβαση των οικοδόμων. Επίσης, σε ερώτηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ προς το Τμήμα Εργασίας και Αμοιβής του υπουργείου Εργασίας, το τελευταίο απάντησε πως πρέπει να εφαρμοστεί η σύμβαση των οικοδόμων, ενώ ανάλογο έγγραφο έστειλε και το ΙΚΑ στο υποκατάστημά του στην Κοζάνη.

"Παρ' όλα αυτά - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - η αρμόδια υπηρεσία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, που εκπροσωπούνταν από την υπεύθυνη αρχαιολογικών ανασκαφών, κ. Βαλιάντζα,σε συνάντηση που είχε με Ομοσπονδία, Σωματείο και εκπροσώπους των εργαζομένων, αρνήθηκε και πάλι, θεωρώντας τα έγγραφα του υπουργείου και τη γνώμη της Επιθεώρησης Εργασίας προσωπικές γνώμες κάποιων υπαλλήλων"!

Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για "την εφαρμογή της σύμβασης των οικοδόμων και τον περιορισμό της ασυδοσίας και του ετσιθελισμού της κ. Βαλιάντζα". Προειδοποιεί ότι "σε περίπτωση άρνησης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ να εφαρμόσει τη σύμβαση των οικοδόμων θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη δικαίωσή μας".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ