ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σχέδια προώθησης «κοινής οικονομικής ζώνης»

Από τη συνάντηση στο Δυρράχιο της Αλβανίας
Από τη συνάντηση στο Δυρράχιο της Αλβανίας
ΤΙΡΑΝΑ - ΔΥΡΡΑΧΙΟ.--

Στην επίσπευση των διαδικασιών με στόχο τη δημιουργία δυτικοβαλκανικής «κοινής οικονομικής ζώνης» πριν από τη μακροπρόθεσμη ένταξη και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, συμφώνησαν τη Δευτέρα στη διάρκεια άτυπης Συνόδου Κορυφής ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων χωρών της περιοχής στο Δυρράχιο της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία μεταξύ άλλων του επιτρόπου της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, Σούμα Τσακραμπάρτι και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σαφέστατα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο του σημαιοφόρου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που είναι στο τραπέζι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, διαπίστωσε στη συγκεκριμένη σύνοδο ένα «διαφορετικό επίπεδο πολιτικής βούλησης και συνεργασίας» μεταξύ των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), παρατηρώντας ωστόσο ότι αυτή «δεν συνοδεύεται με το ίδιο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας».

Ο επίτροπος της ΕΕ Γ. Χαν διέκρινε επενδυτικές ευκαιρίες στην προώθηση της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, αγροτικής παραγωγής, περαιτέρω «βελτίωσης του τομέα Ενέργειας όπου υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες». Επισήμανε ακόμη ότι το εμπόριο μεταξύ των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων αυξήθηκε πέρσι κατά 13%.

Ο 59χρονος Βρετανο-ινδός Σούμα Τσακραμπάρτι με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για «αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή».

Στη σύνοδο Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ δεν εκπροσωπήθηκαν από τους πρωθυπουργούς αλλά από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο τέλος της άτυπης συνόδου ανακοινώθηκε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το Μάη του 2019.

Επίσης στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Αγκελα Μέρκελ, όπου συζητήθηκε και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε για το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου: «Υποστηρίζουμε όλες τις συνομιλίες που οδηγούν σε αποτελέσματα, όμως ταυτόχρονα λέμε ότι η εδαφική ακεραιότητα, όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Το κατέστησα σαφές και κατά την επίσκεψη των πρωθυπουργών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο (σ.σ. στο Βερολίνο)». Βεβαίως η δήθεν προσήλωση της Γερμανίας στα υπάρχοντα σύνορα είναι απολύτως υποκριτική, όπως έχει δείξει και η συμβολή της στην επέμβαση για τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Σε μια παράλληλα εξέλιξη, η αλβανική αεροπορική εταιρεία «Air Albania», που δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2017 με απόφαση της κυβέρνησης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» (που έχει το 49% των μετοχών της «Αir Albania»), ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει τις επόμενες βδομάδες δρομολόγια που θα συνδέσουν την πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, με την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Τα Τίρανα θα συνδεθούν αεροπορικά και με τις πρωτεύουσες των Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Κροατίας. H «Air Albania» διαθέτει προς το παρόν ένα αεροσκάφος τύπου Α319 και προγραμματίζει την απόκτηση άλλων δύο, τύπου Α320, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι από την επόμενη χρονιά θα ανοίξουν τα σύνορα ανάμεσα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Επαφές Μακρόν σε Δανία και Φινλανδία

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Επαφές σε ευρωπαϊκές χώρες για να προωθήσει τις ιδέες του για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που άρχισε από την Κοπεγχάγη και μέχρι αύριο αναμένεται να φτάσει και στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Δανία και Φινλανδία επιλέχθηκαν εξαιτίας της σχετικής απόστασης που διατηρούν σήμερα οι δύο πλευρές στη συμμετοχή τους σε ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας, ασφάλειας κ.λπ. Για παράδειγμα, η Δανία δεν είναι στην Ευρωζώνη.

Ο Μακρόν έγινε δεκτός πρώτα στο παλάτι Αμαλίενμποργκ από τη βασίλισσα Μαργκρέτ, και μετά αναμενόταν να συναντηθεί με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν. Σύμφωνα με το δίκτυο «Ερόπ 1», οι δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος σε μια «διαβούλευση με πολίτες», με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία θα πάρουν μέρος επιχειρηματίες και συνδικαλιστές. Οπως τόνιζαν πηγές της γαλλικής Προεδρίας στα ΜΜΕ, το Παρίσι εκτιμά ιδιαίτερα το «δανέζικο μοντέλο» των μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά τομείς, όπως τα Εργασιακά, καθώς έχει προχωρήσει η «απελευθέρωση» απολύσεων, ωραρίου κ.λπ. Η επίσκεψη Μακρόν στη Δανία είναι η πρώτη Γάλλου Προέδρου μετά από 36 χρόνια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», πάντως, ο Ράσμουσεν είχε τονίσει ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί μία ελαφριά πίεση σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να παράξουν αποτελέσματα. Νομίζω ότι καθιερώνοντας μια κοινή δημοσιονομική πολιτική, όπως προτείνει ο κ. Μακρόν, θα χάσουμε ορισμένα από τα κίνητρα που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο».

Με τις επαφές του στο Ελσίνκι, ο Μακρόν θα έχει κάνει συναντήσεις με περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους ηγέτες, τις οποίες σίγουρα θα επιδιώξει να διευρύνει, εν αναμονή και των προτάσεων που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας

Ενώ ο Μακρόν βρισκόταν στην Κοπεγχάγη, στο Παρίσι ο υπουργός Οικολογίας της κυβέρνησής του, Νικολά Ιλό, μιλώντας ζωντανά στο ραδιόφωνο (στον σταθμό «Φρανς Ιντερ») ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι αισθανόταν «ολομόναχος στο χειρισμό» των «περιβαλλοντικών προκλήσεων» και ότι δεν υπήρχε επαρκής πρόοδος σχετικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την «κλιματική αλλαγή». Ο 63χρονος πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής και οικολόγος ακτιβιστής είχε θεωρηθεί από τα «γερά χαρτιά» του Μακρόν και η ένταξή του στην κυβέρνηση είχε ερμηνευτεί ως σοβαρή ένδειξη της αποφασιστικότητας για «αναμέτρηση με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την «ελευθερία» του Ιλό και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βασιστεί στη συνεργασία του «υπό άλλη μορφή, από εκεί όπου θα βρίσκεται».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιθέσεις και επεισόδια από νεοναζιστικές ομάδες μετά το θάνατο 35χρονου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Βίαια επεισόδια και επιθέσεις κατά αλλοδαπών από ακροδεξιές - νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν ξεσπάσει από την Κυριακή στην πόλη Κέμνιτς στην ανατολική Γερμανία, με αφορμή το θάνατο ενός 35χρονου Γερμανού (κουβανικής καταγωγής). Ο 35χρονος, Ντανιέλ Χ., πέθανε στο νοσοκομείο την Κυριακή αφού είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ακόμη δύο άνδρες, επίσης με μεταναστευτικό υπόβαθρο, τραυματίστηκαν το Σάββατο. Δύο νεαροί από τη Συρία και το Ιράκ κρατούνται από προχτές ως ύποπτοι για το θάνατο του 35χρονου, οι ακριβείς συνθήκες του οποίου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Εκμεταλλευόμενες το περιστατικό, εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις υποκινούμενες από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και την ακροδεξιά - αντιισλαμιστική «Pegida», βγαίνουν «αγανακτισμένοι» καθημερινά στους δρόμους της πόλης πραγματοποιώντας επιθέσεις σε αλλοδαπούς, εκτοξεύοντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και «χύνοντας» ρατσιστικό «δηλητήριο» με συνθήματα όπως: «Εξω οι ξένοι», «Κλείστε τα σύνορα» κ.λπ. Αρκετοί «διαδηλωτές» εμφανίστηκαν σε φωτογραφίες να κάνουν ναζιστικό χαιρετισμό και ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους, καθώς αυτή η χειρονομία απαγορεύεται διά νόμου στη Γερμανία. Σε άλλα βίντεο οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν «Εμείς είμαστε ο λαός» - ένα σλόγκαν που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς.

Στο μεταξύ, το ρεπορτάζ της «Deutsche Welle» αναφέρει πως ο 35χρονος που μαχαιρώθηκε παρακολουθούσε μια αντιναζιστική ιστοσελίδα, σύμφωνα με μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσε.

Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί την «αυτόκλητη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, και καταδίκασε τις «παράνομες οχλοκρατικές συναθροίσεις και τέτοιες συλλογικές διώξεις εναντίον ανθρώπων διαφορετικής εμφάνισης ή προέλευσης» που επιδιώκουν «να σπείρουν το μίσος στους δρόμους».

ΥΕΜΕΝΗ
«Πιθανά» εγκλήματα «βλέπει» ο ΟΗΕ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εκθεση του ΟΗΕ για τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη που δημοσιοποιήθηκε χτες, επιρρίπτει ευθύνες «σε όλες» τις εμπόλεμες πλευρές για το θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων αμάχων και για τις μαζικές καταστροφές στην χώρα, αφότου κατέλαβαν το Σεπτέμβρη του 2014 την εξουσία στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, οι σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι, και άρχισε το Μάρτη του 2015 η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τον Τυνήσιο Κάμελ Τζεντούμπι, παίζοντας το ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» (παρά τα οφθαλμοφανή εγκλήματα και τις σφαγές αμάχων από τα βομβαρδιστικά του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας), αποφεύγουν να καταδικάσουν ευθέως τις ξένες δυνάμεις επέμβασης. Πιθανολογούν ωστόσο ότι... «μπορεί» Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έκαναν εγκλήματα σε βάρος του λαού της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου και εκτιμούν ότι... «θα μπορούσε» να συνιστά έγκλημα πολέμου ο οικονομικός, θαλάσσιος και αεροπορικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει ο συνασπισμός της Σ. Αραβίας στα λιμάνια της Υεμένης, όπως το στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα, καθώς και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά.

Τέλος, χαρακτηρίζουν «ξεχασμένη σύγκρουση» τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη, που γίνεται με φόντο την γεωπολιτική κόντρα Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, τονίζοντας ότι τα παιδιά πληρώνουν βαρύ τίμημα διότι στρατολογούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ