ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Σχέδιο δράσης για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το αγωνιστικό κάλεσμα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, για να αποτελέσει το συλλαλητήριο σταθμό στην ενίσχυση της πάλης

Από τις αφίσες που κυκλοφορεί το ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο
Από τις αφίσες που κυκλοφορεί το ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο
Εντείνεται καθημερινά η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, με την κεντρική προκήρυξη του ΠΑΜΕ αλλά και τις ανακοινώσεις των σωματείων, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τη μίζερη ζωή, να μην δείξουν άλλη αναμονή και ανοχή στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους για τα κέρδη των λίγων, στην καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών που συνοδεύει αυτήν την πολιτική. Τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, να μπουν αποφασιστικά στη μάχη για την οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα μεταφέρθηκε χτες στους εργαζόμενους στις Διοικητικές Υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, στα ΚΕΠ και την Πολεοδομία, αλλά και στις αλυσίδες επισιτιστικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Δημητρίου) και στις πιάτσες στην Τούμπα.

Η πανεξόρμηση των σωματείων συνεχίζεται ως εξής:

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες, σήμερα Τετάρτη, στις Διοικητικές Υπηρεσίες του δήμου Θέρμης, σε Παιδικούς Σταθμούς και σε ΔΤΥ. Αύριο Πέμπτη στην καθαριότητα του δήμου Θερμαϊκού και την Παρασκευή στο δήμο Λαγκαδά.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΤΕΠΕ) σήμερα οργανώνει εξόρμηση σε επισιτιστικές αλυσίδες και πιάτσες στην Καλαμαριά και αύριο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σε μάγειρες και τραπεζοκόμους.

-- Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης σήμερα εξορμεί στην επιχείρηση ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αύριο θα περιοδεύσει στις ελεγκτικές εταιρείες KPMG - «Grand Thorton» - ΣΟΛ και την Παρασκευή σε PwC - «Delloite».

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σήμερα προγραμματίζει εξόρμηση σε καταστήματα του κέντρου και στα σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», αύριο στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» (ανατολικά) και την Παρασκευή σε «Notos», «Attica» και «Σκλαβενίτη» (δυτικά).

Συνέντευξη Τύπου Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Παράλληλα, τις προετοιμασίες τους ενόψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ εντείνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αύριο Πέμπτη θα παραχωρήσουν Συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, τη συνέντευξη διοργανώνουν: Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Αγ. Μοδέστος», ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, εκπρόσωποι από τις Αγροτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Εχουμε πείρα, η αύξηση των κερδών βασίζεται στο χτύπημα των εργαζομένων

Στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουμε πλέον πείρα. Γνωρίζουμε πια ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών του κλάδου και η ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού βασίζονται σε μισθούς πείνας, σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε απολύσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στις συναντήσεις που είχε η Ομοσπονδία με τον ΣΕΒ το προηγούμενο διάστημα, για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι βιομήχανοι χωρίς κανένα πρόσχημα πρότειναν Σύμβαση με μισθό 586 ευρώ, δηλαδή με τα ψίχουλα του πετσοκομμένου κατώτατου μισθού.

«Σε κάθε εργασιακό χώρο απαιτείται να δώσουμε τη μάχη για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, βελτίωση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, για να μην υπάρχει απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, να παρθούν πίσω απολύσεις. Απέναντι στην περιχαράκωση κάθε χώρου την οποία καλλιεργεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που υπογράφει μειώσεις, στο όνομα των "κοινών συμφερόντων" εργοδοσίας - εργαζομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάνει προτάσεις ανάπτυξης της επιχείρησης, όπως η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ. Στόχος τους είναι η παραπέρα μείωση του μέσου όρου των κλαδικών μισθών με τους οποίους αμείβεται ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου, ακόμα και η παραπέρα μείωση αυτής της αισχρής ΕΓΣΣΕ, το οριστικό τέλος των ΣΣΕ, η επικράτηση του εργασιακού μεσαίωνα μέσω ατομικών συμβάσεων», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα και τα συνδικάτα και να δυναμώσουν τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς. «Ετοιμαζόμαστε για νέους, πιο μαζικούς αγώνες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας», καταλήγει.

Συσκέψεις σε Αττική και Πάτρα

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές της Αττικής καθώς και μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, συνταξιούχων, φοιτητών - σπουδαστών σε πλατιά σύσκεψη, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως).

Η σύσκεψη έχει θέμα την οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη απευθύνει προς τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και των ενώσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στην Ανατολική Αττική

Σύσκεψη οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με σωματεία και φορείς την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία του.

Στην Πάτρα

Σε πλατιά σύσκεψη - συζήτηση καλεί επίσης τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20). «Περνάμε στην αντεπίθεση! Δεν μας ξεγελούν διαγγέλματα και φιέστες όπως αυτή που πάει να στήσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Οργανώνουμε την πάλη για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας», αναφέρει στο κάλεσμά του.

Αύριο το γλέντι αλληλεγγύης στα Γιάννενα

Λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης οργανώνει αύριο Πέμπτη το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ένα έμπρακτο βήμα ταξικής αλληλεγγύης.

«Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων της Αττικής και συνολικά της δράσης των σωματείων», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην 4σέλιδη ανακοίνωσή του, με την οποία προχωρά σε εξορμήσεις.

«Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζει το ΠΑΜΕ. Στις σελίδες της ανακοίνωσης παρουσιάζει στοιχεία για τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ηπείρου, παρουσιάζοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη δουλειά χωρίς ρεπό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. «Κανένας μόνος, κανένας ανοργάνωτος», είναι το κάλεσμα που απευθύνει και εξηγεί ότι αλληλεγγύη είναι και «να μάχεσαι για σωματεία μαζικά, αποκούμπι κάθε εργάτη, κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας».

  • Γλέντι αλληλεγγύης οργανώνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην Ηγουμενίτσα, την Παρασκευή 31/8, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Αιμοδοσία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία με σκοπό να δημιουργήσει τράπεζα αίματος που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Η 1η εθελοντική αιμοδοσία του Εργατικού Κέντρου θα γίνει την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη (6 μ.μ. - 9 μ.μ.), στον 1ο όροφο των γραφείων του (Κολοκοτρώνη 20).

«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και εξηγεί: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται καθημερινά από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων και βιώνουν τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ απευθυνόμενο ιδιαίτερα στα σωματεία τα καλεί «να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους για την αναγκαιότητα προσφοράς αίματος και να εξασφαλίσουν τη μαζική συμμετοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ