ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος οι προτεραιότητες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά το καλοκαίρι, με βασικές προτεραιότητες στην κυβερνητική ατζέντα τη διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Κατά πληροφορίες, από τα πρώτα θέματα του συμβουλίου ήταν οι αλλαγές στο Λύκειο και οι ετοιμαζόμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, οι πυρκαγιές, η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν πρόσφατα, η κήρυξή τους ως αναδασωτέων και η μη αλλαγή χρήσης τους.

Πέραν των παραπάνω, στον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου κυριαρχεί η έλευση στην Ελλάδα του Γάλλου Προέδρου, Ε. Μακρόν, συνοδευόμενου από επιχειρηματίες, που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στο λαό ως «ψήφο εμπιστοσύνης» της Γαλλίας και της ΕΕ στην αντιλαϊκή της πολιτική.

Εξίσου ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και η ΔΕΘ, στα εγκαίνια της οποίας ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο εστιάζοντας στις κινήσεις της για την «έξοδο» της χώρας στις αγορές, όπου φιλοδοξεί να πετύχει όρους φτηνού δανεισμού για την αναχρηματοδότηση των αναγκών της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Εστιάζει, επίσης, στην προσέλκυση νέων «επενδύσεων» με την ταυτόχρονη υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - «μεταρρυθμίσεων», ακριβώς προς διασφάλιση ακόμα ευνοϊκότερων όρων για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, άλλη μια δικομματική κοκορομαχία ξέσπασε, χτες, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον ΕΝΦΙΑ, φόρο που οι μεν επέβαλαν και οι δε διατηρούν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, στάθηκε στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ενώ ο πρωθυπουργός υποσχόταν παλαιότερα, πρώτα ότι θα τον καταργούσε και μετά ότι θα τον μείωνε. Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τη ΝΔ για φτηνή αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «στο μέτρο του δυνατού (...) προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Κοινωνικός» μανδύας στο άθικτο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ να παρουσιάσει κάποιες «παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο», την ίδια ώρα που ετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», εντάσσεται και το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, μετά από ένα αποπροσανατολιστικό μπαράζ με άρθρα, συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών και «διαρροές» στον αστικό Τύπο, καθώς και μετά τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου με τους περιβόητους «εθνικούς κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πίσω από τις χαρακτηριστικές αναφορές της υπουργού σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το εν λόγω πολυνομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τις «παραβατικές πρακτικές» εργοδοτών σε ό,τι αφορά την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία και «θα ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας» (μεταξύ άλλων με ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών, τη δημιουργία ηλεκτρονικού ποινολογίου για επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία κ.ά.), βρίσκεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί άθικτο, αλλά και ενισχύει συνεχώς όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εργοδοσία να εντείνει «νόμιμα» την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με γενίκευση της «ευελιξίας», τσάκισμα μισθών και συντάξεων, χτύπημα της κυριακάτικης αργίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, «δουλεμπόριο» εργαζομένων και τόσα άλλα «νόμιμα» αντεργατικά μέτρα.

Μέσα στο συνολικό πλαίσιο των νόμων - λαιμητόμων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, πρέπει να ιδωθούν και οι «ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», για τις οποίες κάνει λόγο η κυβέρνηση, όπως ρυθμίσεις για τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες, τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων κ.ά.

Αντίστοιχα, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από ανέργους μηχανικούς και δικηγόρους, δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημά τους, δηλαδή το γεγονός ότι ο χρόνος ανεργίας τους - όπως και στους ανέργους των άλλων κλάδων - δεν μετρά ως συντάξιμος χρόνος.

Ακόμα, γίνεται λόγος για «επέκταση της προστασίας που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η προστασία αυτή έχει καταντήσει κενό γράμμα, αφού ακόμα και οι σχετικές στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται.

Τα περί «κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία» συγκαλύπτουν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια 75.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα ή σύνταξη, χάρη στα «σφαγεία» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), πολλές χιλιάδες είδαν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται και τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται ανάλογα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο τσεκούρωμα των επιδομάτων αναπηρίας τους επόμενους μήνες.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεβάζουν ταχύτητες οι διεργασίες αναδιάταξης

Στα «γεμάτα» μπαίνουν οι διεργασίες ανάδειξης επικεφαλής του ενιαίου φορέα έκφρασης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, στην πρεμούρα τους να αποκτήσει το κεφάλαιο έναν τρίτο, αξιόπιστο και υπολογίσιμο πόλο διαχείρισης της εξουσίας του.

Σε αυτό το μοτίβο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ανακοίνωσε χτες και επίσημα την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι ο «νέος» φορέας να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας και όχι να αποτελέσει ένα «δευτερεύον συμπλήρωμα»... Αργότερα, συναντήθηκε με την επίσης υποψήφια για την ηγεσία του χώρου Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου ετοιμάζουν επετειακή εκδήλωση για την επόμενη Κυριακή, 3 Σεπτέμβρη, για τα 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Θυμίζουμε ότι υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ο Γ. Ραγκούσης, ενώ στην κούρσα μπαίνει και ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε στο «Βήμα» σταθερός στην άποψή του για διάλυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύσταση νέου φορέα. Επίσης, αναμένεται να φανεί τι θα πράξουν και αν θα είναι υποψήφιοι και οι Γ. Μανιάτης, Ν. Ανδρουλάκης και Θ. Θεοχαρόπουλος.

Τέλος, να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στα «Νέα», που στάθηκε για άλλη μια φορά με «κριτική διάθεση» απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη ΔΗΣΥ. Οπως είπε, η δική του αγωνία αφορά τις «εθνικές προτεραιότητες», συμπληρώνοντας ότι «ο κομματικός πατριωτισμός είτε συμπίπτει με τον εθνικό πατριωτισμό είτε καθίσταται κυνικός και επικίνδυνος ή απλώς μίζερος και μικροπρεπής».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ιερή η στράτευσή μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία

Παρέμβαση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στα «Νέα» για την αντικομμουνιστική υστερία

Παρέμβαση για την αντικομμουνιστική υστερία που ξεδιπλώνεται με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα της Εσθονικής προεδρίας της ΕΕ στο Ταλίν, έκανε με επιστολή του προς την εφημερίδα «Τα Νέα» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ομως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ, δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά. Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς. (...)

Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του... Το μόνο που δεν άκουσα γι' αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον, τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε; Αν έλλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ! Ομως, εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Ελληνες κομμουνιστές. Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες. (...)

Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει το Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ