ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΝΦΙΑ
Στέλνουν το «λογαριασμό» στα λαϊκά νοικοκυριά

Στην ημερήσια διάταξη η φοροληστεία για το λαό

Icon

Στην ημερήσια διάταξη η φοροληστεία για το λαό
Στο ηλεκτρονικό σύστημα «Taxis» έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, διαμορφώνονται στα 3,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ύψος των προηγούμενων ετών, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών μέτρων που πέρασαν τόσο η σημερινή όσο και οι προκάτοχες κυβερνήσεις.

Τα χαράτσια προβλέπεται να πληρωθούν και φέτος μέχρι σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη από αυτές να λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία το Γενάρη του 2018. Παράλληλα, η μικρότερη δόση (πλην της τελευταίας) διαμορφώνεται στα 20 ευρώ, γεγονός βέβαια που περιορίζει τον αριθμό των δόσεων για τα μικρότερα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών από το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων υπολογίζει να εισπράξει ποσά ύψους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στον εισπρακτικό στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ):

-- Βεβαιώθηκε συνολικό πόσο φόρου ύψους 3,153 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,6 δισ. ευρώ είναι ο κύριος φόρος και τα 629 εκατ. ευρώ συμπληρωματικός.

-- Σε 6.297.453 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκε συνολικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος ύψους 2,704 δισ. ευρώ.

-- Σε 50.900 νομικά πρόσωπα (εταιρείες) το σύνολο του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) που βεβαιώθηκε ανέρχεται σε 448,997 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα εισπράττει το Δημόσιο σε μηνιαία βάση από την πληρωμή του φόρου από το Σεπτέμβρη έως και το Γενάρη ανέρχεται περίπου σε 630 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα και παράλληλα, «τρέχουν» και οι δόσεις από το φόρο εισοδήματος, η δεύτερη δόση του οποίου (τέλος Σεπτέμβρη) συμπίπτει με την πρώτη δόση για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

«Εργα και ημέρες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση και βρίσκονται σε εφαρμογή ήδη από το 2015, σημαντικό τμήμα των λαϊκών νοικοκυριών θα καταβάλλει διογκωμένο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

-- Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όχι μόνο διατηρείται στο ακέραιο το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά μειώθηκε από τα 5 στο 1 ευρώ το όριο του ποσού που δεν αναζητείται για είσπραξη από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και, εν προκειμένω, η στόχευση είναι προφανής και αφορά στη συγκέντρωση των χαρατσιών από μια μεγάλη μάζα λαϊκών νοικοκυριών με ιδιαίτερα χαμηλή ακίνητη περιουσία.

-- Αυξήθηκε ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων, αυξημένων έως και 25%, συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

-- Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται αυξημένοι συντελεστές.

Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των εμπορικών τιμών, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια ακατέβατα στα σημερινά τους επίπεδα, μέσω αύξησης των συντελεστών που ισχύουν σήμερα.

Την ίδια ώρα, παρά την εντατικοποίηση των κατασχέσεων και των εκβιασμών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» συνεχίζουν να διογκώνονται, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ήδη έχει ψηφιστεί, από την 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής των «οφειλών» έστω και για μια μέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» μέχρι 100 δόσεις, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Οι τραπεζικές καταθέσεις

Στα 131,65 δισ. διαμορφώθηκε στο τέλος Ιούλη η συνολική μάζα των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιούνης 2017) καταγράφεται ενίσχυση ύψους 843 εκατ. ευρώ, λόγω των εισροών που εμφανίζονται από τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μάζα των καταθέσεων από 240,8 δισ. το Γενάρη του 2010, συρρικνώθηκε στα 160,3 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό επίπεδο των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το 2010 πάνω από 45% ή κατά 109,1 δισ. ευρώ.

ΚΚΕ
Ο ΕΝΦΙΑ έχει τη σφραγίδα κυβέρνησης - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρει:

«Τα δυσβάσταχτα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα οποία νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και διατήρησε - παρά τις αντίθετες υποσχέσεις - η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της στρατηγικής ταύτισης αυτών των κομμάτων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, την οποία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από κάλπικες αντιπαραθέσεις».

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νάκο Μπελλή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Ομβριακής, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη ζωή του Ν. Μπελλή θα μιλήσει ο Χρήστος Νιάνιος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προσωπικών του αντικειμένων. Επίσης, θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, όπου θα διακινείται και το βιβλίο «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...» της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα ακουστούν ρουμελιώτικα αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής».

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Φθιώτιδα το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

  • Στις 12 το μεσημέρι συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα.
  • Στις 19.00 θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού.
  • Στις 20.00 θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

  • Στις 11.00 θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού, στην πλατεία του Περιβολίου.
  • Στις 13.30 Θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού, στο καφενείο του χωριού.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ