ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνουν τους σχεδιασμούς επίθεσης

Διαδήλωση κατά της επέμβασης στη Συρία πραγματοποίησανχτες Σύροι στις ΗΠΑ
Διαδήλωση κατά της επέμβασης στη Συρία πραγματοποίησανχτες Σύροι στις ΗΠΑ
ΗNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να δώσουν νομική επικάλυψη στην εγκληματική στρατιωτική επίθεση που σχεδιάζουν σε βάρος της Συρίας, με πρόσχημα τις αναπόδεικτες καταγγελίες τους για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Νωρίς χτες βράδυ ολοκληρώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη μία κεκλεισμένων των θυρών «ανεπίσημη» συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) με βάση το βρετανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο φέρεται πως καταδικάζει τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία (δίχως να προσδιορίζει την ταυτότητα των δραστών), εγκρίνοντας τη λήψη «απαραίτητων μέτρων για την προστασία αμάχων» με επίκληση στο άρθρο 7 της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών που επισείει την επιβολή κυρώσεων και στρατιωτικής δράσης...

Το βρετανικό σχέδιο απόφασης δεν ψηφίστηκε καθώς προσέκρουσε στις αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας που δεν υιοθετούν τις αιτιάσεις δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και Αράβων συμμάχων τους κατά της κυβέρνησης Ασαντ. Ακόμη και έτσι, δεν «παγώνουν» τα σχέδια στρατιωτικής επίθεσης, αφού και στο παρελθόν έχουν εξαπολυθεί ιμπεριαλιστικές επιθέσεις δίχως απόφαση του ΟΗΕ, με τρανταχτό παράδειγμα τη βρώμικη επίθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.

Προπαγανδιστικός πόλεμος και προετοιμασία κοινής γνώμης

Υπό αυτή τη «λογική» και με προειλημμένη την απόφαση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και άλλων να εξαπολύσουν στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, ανώτατοι αξιωματούχοι αυτών των χωρών συνέχισαν τις δηλώσεις προπαγάνδας για την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Χτες τα ξημερώματα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που κατηγόρησε ευθέως τη συριακή κυβέρνηση Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων δίχως, εννοείται, να παρουσιάσει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο λέγοντας: «Ο πρόεδρος κι εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους... Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται όταν φέρνουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ' επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ».

Βέβαια, στις ΗΠΑ μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού αφού προηγουμένως εξασφαλίσει έγκριση από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων), η φθινοπωρινή συνεδρίαση των οποίων έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 3 Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση Ομπάμα από την άλλη, φαίνεται ότι δε δίνει το πράσινο φως της επέμβασης μέχρι να πάρει στα χέρια της περιβόητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τη δημοσιοποίηση στοιχείων. Μεταξύ άλλων, διαρρέουν ότι υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας της Συρίας και του «επικεφαλής της Μονάδας χημικών» που τάχα «αποδεικνύουν» τις αιτιάσεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων.

Στο παιχνίδι προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης Ασαντ συμμετείχε χτες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η συριακή κυβέρνηση «ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία», την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε τις ίδιες κατηγορίες κατά του Ασαντ λέγοντας ότι ο «κόσμος εξακολουθεί να έχει την ευθύνη να σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία ακόμη και εάν δεν υπάρξει συμφωνία πάνω στο βρετανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ».

Λίγες ώρες μετά, στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο ενέκρινε ομόφωνα (όπως αναμενόταν...) το σχέδιο δράσης έναντι της Δαμασκού, ενώ ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής στη Γαλλία ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 4/9 σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία δίχως να αποσαφηνιστεί εάν το Παρίσι μπορεί να συμμετάσχει σε στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού και χωρίς σχετική απόφαση από τη Βουλή...

Στο μεταξύ, «έκκληση» για «αποφασιστική δράση» κατά της συριακής κυβέρνησης έκανε χτες και ο «Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας» την οποία και θεώρησε άμεσα υπεύθυνη για τη χρήση χημικών όπλων...

Παράλληλα, στη Σαουδική Αραβία μετέβη χτες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που συναντήθηκε με το Σαουδάραβα ομόλογό του Σαούντ αλ Φάιζαλ για να συζητήσουν τα σχέδια ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία.

Στο Ισραήλ αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η μερική επιστράτευση εφέδρων, η ενεργοποίηση όλων των αντιπυραυλικών συστημάτων για την αποτροπή αντιποίνων από τη συριακή πλευρά, ενώ ανακοινώθηκε πως έχει προμηθευτεί αντιασφυξιογόνες μάσκες το 60% του ισραηλινού πληθυσμού.

Στην Ιορδανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμαντ Μομάνι, ανακοίνωσε ότι δε θα παραχωρηθεί ιορδανικό έδαφος για την εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης σε βάρος της Συρίας, προφανώς βασιζόμενος στα σχέδια επίθεσης που αναφέρουν την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κυρίως από θαλάσσης και αέρος. Εχει επίσης σημασία να επισημανθεί εδώ και η χτεσινή ανακοίνωση του «Μετώπου Ισλαμικής Δράσης» που θεωρείται παράρτημα της ιορδανικής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» με την οποία καταδικάζεται (περιέργως...) μία αμερικανική επέμβαση στη Συρία, με το σκεπτικό ότι αυτή θα ενίσχυε τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ισραήλ στην περιοχή ενώ η εξασθένιση, η διχοτόμηση της Συρίας και η επιβολή κυβέρνησης μαριονέτας θα προκαλούσε αρνητικές συνέπειες και για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα σχέδια Ουάσιγκτον - Παρισιού - Λονδίνου και άλλων «πρόθυμων» συμμάχων για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία δεν υιοθετούνται από όλους τους συμμάχους της Δύσης.

«Επιφυλλάξεις»

Στην Πολωνία (χώρα που είχε υποστηρίξει προηγούμενες επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν) η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Ντασκ, είπε ότι δε θα συμμετάσχει σε επίθεση κατά της Δαμασκού γιατί «αυτό δε θα σταματούσε τα εγκλήματα».

Στο Βέλγιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε πως «δεν είναι πεπεισμένος» για την νομιμότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία καλώντας τις συμμαχικές χώρες που εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ασαντ να τις παρουσιάσουν έστω και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ...

Στη Χάγη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε να δοθεί μία «ευκαιρία στην ειρήνη και στη διπλωματία», σημειώνοντας ότι μόνον μία πολιτική λύση θα εκτονώσει την κατάσταση στη Συρία. Επιπλέον, ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος (και τουλάχιστον τέσσερις μέρες) στους ειδικούς του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που βρίσκονται στη Συρία και οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν νέα επίσκεψη στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Γκούτα, παίρνοντας δείγματα ουσιών που είναι ύποπτες για τη σύνθεση χημικών όπλων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη χρήση «κάποιας ουσίας» στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δεν έχουν μοιραστεί με τα Ηνωμένα Εθνη τις «αποδείξεις» που ισχυρίζονται πως διαθέτουν σε βάρος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το ίδιο 24ωρο πάντως, ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Αλ Τζααφάρι, ζήτησε από τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν, να δώσει εντολή στην ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Δαμασκό να ερευνήσει τρεις επιθέσεις ένοπλων αντικαθεστωτικών στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, Σύροι στρατιώτες εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια σε επαρχία της Δαμασκού στις 2, 24 και 25 Αυγούστου.

Παράλληλα, μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, συγκεντρώνοντας απαραίτητα εφόδια σε τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό, μπαταρίες και αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Εκτιμήσεις για τη ρωσική στάση

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη Συρία, κι έτσι δεν θα αναλάβει καμία ανοιχτή στρατιωτική δράση, αλλά θα προσπαθήσει να οργανώσει μια ομάδα χωρών, που θα τοποθετηθεί ενάντια σ' αυτή τη «χρήση βίας» κατά της Συρίας, εκτιμούν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο πρόεδρος του «Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας» (ΜΚΟ) και εκδότης του περιοδικού «Η Ρωσία στις παγκόσμιες υποθέσεις», Φιόντορ Λουκιάνοφ, εκτιμά ότι «η Ρωσία δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές ενέργειες, κάτι άλλωστε που δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής, του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ελενα Σουπόνινα: «Η δύναμη της Ρωσίας βρίσκεται στη διπλωματική δεξιότητά της, στο πολιτικό βάρος της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επειδή αυτή η επιχείρηση (πόλεμος εναντίον της Συρίας) θα διεξαχθεί με την καταστρατήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει. Και, ίσως, αυτό να είναι κάτι το καλό, επειδή, παρά τη σοβαρότητα του συριακού προβλήματος, δεν είναι λόγος για τον οποίο η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Δύση. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένες».

Σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ, στην περίπτωση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας, η Ρωσία θα τεθεί επικεφαλής μιας ένωσης χωρών που αντιτίθενται στις ενέργειες των ΗΠΑ. «Η αντίδραση θα είναι πολιτική, έντονα αρνητική. Ισως η Ρωσία χρησιμοποιήσει την προσεχή άτυπη σύνοδο των BRICS, στο περιθώριο της συνάντησης του G-20, στις αρχές του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια στη Σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Μπισκέκ, στις 13 Σεπτέμβρη. Η Ρωσία θα επιδιώξει να οργανώσει μια εντυπωσιακή ομάδα χωρών, οι οποίες έντονα θα απορρίψουν την πρακτική αυτή (της στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας)», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.


Ι. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ