ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Αφιερωμένα στα 60 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Γληνού

Τα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας, κυκλοφόρησαν διπλό τεύχος με ενδιαφέρον περιεχόμενο, αφιερωμένο στο Δημήτρη Γληνό, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από το θάνατό του. Ετσι, σε ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ, αναδημοσιεύονται τα Παιδαγωγικά και μεγάλο μέρος των Πολιτικοκοινωνικών άρθρων του Δημήτρη Γληνού της περιόδου 1931-1936, κυρίως από το περιοδικό «Πρωτοπόροι» - «Νέοι Πρωτοπόροι» και το «Ριζοσπάστη». Είναι η σημαντική περίοδος, όπου ο Γληνός έχει σταματήσει «να κυλά την πέτρα του Σισύφου», να ελπίζει μάταια ότι από αστικές κυβερνήσεις μπορεί να επιβληθεί μια λαϊκή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και, μετά από μια «βραδύτατη εξέλιξη με αγώνα μέσα στα πράματα», όπως χαρακτήριζε ο ίδιος την πορεία του, περνά οριστικά κι αμετάκλητα στο στρατόπεδο των κομμουνιστών. Τα άρθρα αυτά - πολύτιμο αρχειακό υλικό, χαρακτηριστικό της όλης σκέψης και της πορείας του Γληνού, αναδημοσιευμένο από το αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ - συνοδεύονται από μαρτυρίες συντρόφων του, αποκαλυπτικές για τη συνέπεια της ζωής του, και βιογραφικά - αυτοβιογραφικά σημειώματα. Το προλογικό κείμενο στη μνήμη του, μέσα από γενική αναφορά στην προηγούμενη και ιδιαίτερα στη μεταγενέστερη περίοδο, παρουσιάζει τις αφετηρίες και τις «κεντρικές πράξεις της ζωής» του Γληνού, που καθόρισαν την προσωπικότητά του.Τονίζει, δε, την επικαιρότητα του παραδείγματός του, σε μια εποχή, που τα σκοτάδια της μοιρολατρίας μιας «νέας τάξης πραγμάτων» έχουν πέσει ξανά να κυριεύσουν τις συνειδήσεις του κόσμου και οι πνευματικοί εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού κόσμου διεκδικούν, ο καθένας για λογαριασμό του, τη βενιζελική κληρονομιά και το «μεσαίο χώρο» του συμβιβασμού με τη συντήρηση.

Η ενότητα αυτή στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ συνταιριάζεται με δύο επίκαιρες αναφορές του περιοδικού: Η πρώτη, μια αναφορά στον μαθητή και συναγωνιστή του, ποιητή του Λαού, Κώστα Βάρναλη στα 30 χρόνια από το θάνατό του (ΜΕ ΤΗ ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ) και η δεύτερη, για το φοιτητικό κίνημα του μεσοπολέμου (ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ), όπου, ανάμεσα στα άλλα, περιγράφεται και ο χαιρετισμός του Γληνού από μέρους του Παλλαϊκού Μετώπου στο πρώτο Παμφοιτητικό Συνέδριο.

Η επικοινωνία με αγωνιστές εκπαιδευτικούς κι ερευνητές απ' όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με γονείς, μαθητές και φοιτητές, όλους εκείνους που παλεύουν να κάνουν το αίτημα της Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας συλλογική υπόθεση της εργατικής τάξης, συνεχίζεται και σ' αυτό το τεύχος. Ξεκινάμε, διαβάζοντας μια σύντομη κριτική των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων για την Παιδεία (Σημείωμα της Σύνταξης) και στη συνέχεια περνάμε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ Νέα από το μέτωπο, όπου διαβάζουμε τι σημαίνει η τακτική της «συναίνεσης» και η στρατηγική «της ανταγωνιστικότητας», του ευρωπαϊκού δόγματος όλων των αστικών κομμάτων, όπως παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΣΕΒ. Θα δούμε πώς ο ατομικός ανταγωνισμός γίνεται ιδέα, πώς οι «αστρολόγοι» των «βάσεων», μέσα από τις σελίδες του αστικού Τύπου, εκμεταλλεύονται την αγωνία των υποψηφίων. Ακόμη, θα μάθουμε κάποια πράγματα για την περιβόητη Εκπαίδευση Ενηλίκων, την ανύπαρκτη Φυσική Αγωγή, την ευρωτρομοκρατία που απλώνεται παντού, την ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως εκφράστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και στη Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ θα βρούμε, τέλος, την τεκμηριωμένη πρόταση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ για την Εκπαίδευση και το διορισμό των εκπαιδευτικών, καθώς και την απόφαση της ΑΣΓΜΕ για τους εκπαιδευτικούς περιπάτους, ζητήματα που απασχόλησαν κι απασχολούν.

Στην ενότητα ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, θα παρακολουθήσουμε, μέσα από το κείμενο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών», τις τάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και, γενικότερα, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας (με όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία). Επίσης, κείμενο του Σοβιετικού ψυχολόγου Νταβίντοβ - στη σειρά ερευνών για την Παιδαγωγική και την Ψυχολογία των ηλικιακών ομάδων που έχουν επιλεγεί για δημοσίευση στο περιοδικό - παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της πρώτης σχολικής ηλικίας (έχει προηγηθεί η εξέταση της βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας, ενώ στο επόμενο τεύχος προσεγγίζεται η εφηβική ηλικία). Η ενότητα κλείνει με προβληματισμούς - συνέχεια προηγούμενης δημοσίευσης για τις εκδόσεις και το ρόλο του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Οπως πάντα, στο τεύχος θα βρούμε αναλυτική ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ (αυτή τη φορά για τα βιβλία των Θρησκευτικών του Λυκείου) και ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ νέων κυκλοφοριών, καθώς και πρόταση βιβλίου για παιδιά.

Το τεύχος 15-16 «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» σας περιμένει σε βιβλιοπωλεία και στις εκδηλώσεις του 30ού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ σε όλη την Ελλάδα, στα κεντρικά περίπτερα Αθήνας - Πειραιά, καθώς και της Κύπρου.


Μ. Π. Ν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ