ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προσαρμόζονται στις συνθήκες της πανδημίας οι εκδηλώσεις
  • Στην Αθήνα θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Θα κορυφωθούν στις 19 Σεπτέμβρη, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
  • Στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ θα είναι μονοήμερο, στις 13/9, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλος

Με αίσθημα ευθύνης το ΚΣ της ΚΝΕ ανακοίνωσε την προσαρμογή του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων με όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

Στην Αθήνα οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν τις γνωστές ημερομηνίες, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη, σε χώρους που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στην κορύφωση των εκδηλώσεων, το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Για την εκδήλωση αυτή, η ΚΝΕ είχε εξασφαλίσει και τυπικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με μια αιφνιδιαστική απόφαση όμως, που γεννά πολλά ερωτήματα για παρασκηνιακές παρεμβάσεις, η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ακύρωσε το απόγευμα της Παρασκευής τη συμφωνία. Ο νέος χώρος της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν στις μεγάλες πόλεις μονοήμερα Φεστιβάλ, με τις αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής τους και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:

  • Η πρόσβαση στους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνεται ελεγχόμενα από περισσότερες εισόδους, με τις «πύλες» του Φεστιβάλ να ανοίγουν 2 ώρες νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης του προγράμματος, για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής. Αντίστοιχα και η αναχώρηση θα γίνεται τμηματικά, με τον ίδιο τρόπο.
  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ οι επισκέπτες του θα το παρακολουθούν αποκλειστικά καθιστοί, με τις απαραίτητες αποστάσεις.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
  • Κατά την είσοδο των επισκεπτών στο Φεστιβάλ θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις.
  • Μέλη της ΚΝΕ θα φροντίζουν για τη ροή του κόσμου, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του οποιουδήποτε συνωστισμού.
  • Αυξημένη θα είναι η διάθεση τουαλετών και νιπτήρων στους χώρους όπου θα διεξαχθεί το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα εξυπηρετούν το σύνολο του κόσμου, καθώς και η εξασφάλιση τακτικής καθαριότητας.
  • Στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής.
Στις 13/9 στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μία μόνο μέρα, με τα ίδια μέτρα προστασίας, την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη, και όχι σε τρεις, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Θα φιλοξενηθούν και πάλι στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά.
  • Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμη! Στην κοινή πάλη των λαών είναι η ελπίδα!», από το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Κάνουμε "βάρδια" στα λαϊκά», με τους Νίκο Ταλέα, Βασίλη Πρατσινάκη και Μαρία Φραγκούλη.
Στις 12/9 στην Πάτρα

Αντίστοιχα στην Πάτρα, με τα ίδια μέτρα προστασίας, το Φεστιβάλ θα είναι μονοήμερο και θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, με ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, με τους Κώστα Θωμαΐδη και Γιώργο Μεράντζα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διοργανώνει αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης να πάρουν μαζικά μέρος

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για προσφορά αίματος, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες, η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» καλώντας τα μέλη και τους φίλους της να συμμετάσχουν μαζικά.

Σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια, το κλείσιμο των αντίστοιχων μονάδων, η έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν, καθώς και η έλλειψη σχετικής διαπαιδαγώγησης του λαού και της νεολαίας, με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα σε αίμα στη χώρα μας. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και σε έκτακτες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις αιμοδοσίες, στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών για αίμα, θα είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που αντί να καλέσει τη νεολαία να δώσει μαζικά αίμα, να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ κορονοϊού για όλους τους νέους, επιλέγει να της "κουνά το δάχτυλο" και να τη στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, καλεί τους νέους και τις νέες να πρωτοστατήσουν στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία. Η διοργάνωση αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσει άλλη μια μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους νέους και τις νέες όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά».

Εκδηλώσεις το Σάββατο 29 Αυγούστου

Το Σάββατο 29 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:

-- Στη Ρόδο, στο πάρκο «Θέρμαι», στις 19.15. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι και οικονομική κρίση». Συναυλία από τους «7000watt». Ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή. Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση αφιερωμένη στους εργαζόμενους στον Τουρισμό και παιδότοπος.

-- Στην Κόρινθο, στην πλατεία Φλοίσβου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, από την πολιτιστική ομάδα της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Ομιλία από τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση για την καταστολή και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στην Κάλυμνο, στις 20.00, στην πλατεία Χριστού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από νεανικό συγκρότημα. Θεματικές εκθέσεις. Δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Χώρο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» - Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου.

-- Στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το δημαρχείο, στις 20.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Βιντεοπροβολή με βάση τις εξελίξεις. Ομιλία από την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μουσικό πρόγραμμα με τους Δημήτρη Μαυράκη, Θοδωρή Νιαουνάκη, Ελσα Παπαδοπούλου. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στην Τσαριτσάνη, στις 21.00, στην κεντρική πλατεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα από τους Βασίλη Μπαλή και Νίκο Αλεξόπουλο.

-- Στην Κατερίνη, στο Πάρκο απέναντι από την «Εκάβη», στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Κοντραμπατζήδες». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Δεκάδες φεστιβαλικά ραντεβού την ερχόμενη βδομάδα
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη

Τρίπολη, στην πλατεία Αρεως, θα μιλήσει ο Ν. Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη

Πτολεμαΐδα, στο πέτρινο σχολείο, θα μιλήσει η Θ. Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα γίνει συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και από τους Fiasco.

Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη

Ηράκλειο, στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει αφιέρωμα με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη από τον Ψαρογιώργη.

Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει η Θ. Καπέτη. Θα γίνει αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι από τους «Γερόλυκους».

Νάουσα, στο δημοτικό πάρκο, θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Καλαμάτα, στο πάρκο Περιφέρειας, θα μιλήσει ο Δ. Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία από τα νεανικά συγκροτήματα «accent» και «redgoves».

Πύργος, στο πάρκο Ξυστρή, θα μιλήσει η Κ. Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνει συναυλία με τους Νίκο και Γιώργο Νικολόπουλο, τους «banda morena» και αφιέρωμα στο λαϊκό - ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιώργο και Μαρίνα.

Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από μαθητικά συγκροτήματα.

Κοζάνη, στο Parking του ΟΣΕ, θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα με τους Γ. Μιχαήλ και Δ. Βαβλιάρα.

Λαμία, στο πάρκο Τσαλτάκη, θα μιλήσει ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Θα γίνει συναυλία από νεανικό συγκρότημα.

Μυτιλήνη, στα κεντρικά Λύκεια, θα μιλήσει ο Π. Μεντρέκας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Θα γίνει αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ