ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ - ΚΔΑΠ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο για τον αποκλεισμό αλλά και τις ελλείψεις

Με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε αδιέξοδο και ανασφάλεια, με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας, ανοίγουν την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και όλες οι αντίστοιχες δομές για παιδιά με αναπηρία.

Ο μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων που θα μείνουν εκτός, σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία παιδιών και δασκάλων που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Οι εγγραφές των παιδιών στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ξεκίνησαν μέσω του ΕΣΠΑ, με τις αιτήσεις φέτος πανελλαδικά να είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έγινε χωρίς την ανάλογη πρόβλεψη από την κυβέρνηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός αυτών των δομών, αφού το αντίστοιχο κονδύλι που διατίθεται δεν αυξήθηκε ανάλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ελλείψει ανάλογων θέσεων, να μείνουν εκτός δομών και παιδιά που οι γονείς τους έχουν λάβει voucher (κάρτα εγγραφής). Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο αυξάνονται τα κονδύλια του προγράμματος που διοχετεύονται σε ιδιωτικές δομές.

Και μπορεί το υπουργείο Εργασίας να πανηγυρίζει ότι θα καλύψει «περισσότερες θέσεις από κάθε άλλη χρονιά», ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί χιλιάδες οικογένειες, προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων» των προγραμμάτων και να πάρουν το voucher που καλύπτει το κόστος των τροφείων, πρέπει αφενός να μην «κοπούν» από τους όρους και τις προϋποθέσεις, αφετέρου να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους.

Εκτός 65.000 παιδιά από τα ΚΔΑΠ

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό περίπου 65.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ βρίσκονται χιλιάδες γονείς. Τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε μια σειρά από δήμους προσφέρουν δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και λειτουργούν τις απογευματινές ώρες. Φέτος, οι αιτήσεις μητέρων για μια θέση στα ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, από 73.937 την περσινή χρονιά οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 127.476. Ετσι, μητέρες που όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά συγκέντρωσαν υψηλή μοριοδότηση λόγω χαμηλού εισοδήματος, επειδή είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, δεν έλαβαν ένα από τα περιορισμένα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους στις δομές. Οπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό γονείς που «δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται». Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 31/8, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο μάσκα...

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το μόνο που επισημάνθηκε από την κυβέρνηση είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, φαίνεται πως αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση, όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Το πρόβλημα της μη κάλυψης όλων των αναγκών των βρεφών, νηπίων και παιδιών όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται χρόνο με το χρόνο, γιατί οι κυβερνήσεις θεωρούν κόστος τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού, τη γενναία κρατική χρηματοδότηση και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Τα παιδιά και οι ζωτικές τους ανάγκες αντιμετωπίζονται ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία των γονιών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το «άνοιγμα» των παιδικών σταθμών, την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη. Σε αυτήν επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας, την 1η Σεπτέμβρη, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων γονέων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους, που περιορίζεται στο εξής ένα: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και την προαιρετική από τα παιδιά.

Στην κυριολεξία ροκάνισε όλο το χρόνο που κερδίσαμε από την υπεύθυνη στάση του λαού, μοιράζοντας πακτωλό εκατομμυρίων και κάνοντας κουρελόχαρτα τα ιατρικά πρωτόκολλα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, φτάνοντας στην έναρξη της χρονιάς χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων. Πετάει, πάλι, το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς, προσωπικό και στους δήμους για να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει από την πανδημία.

Η τελευταία εξέλιξη προστίθεται στην, έτσι κι αλλιώς, χρόνια υποβάθμιση των παιδικών σταθμών που αποτυπώνεται στην έλλειψη δομών, μόνιμου προσωπικού, με συνέπεια τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από αυτούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεών της να μην αντιμετωπίζουν τη φοίτηση ως δικαίωμα του παιδιού και να προωθούν το ευκαιριακό, ετήσιο, τζογάρισμα παιδιών και προσωπικού, για ένα κουπόνι voucher, που κατευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην ενίσχυση ιδιωτικών δομών, συρρικνώνοντας ακόμα παραπέρα τις δημόσιες. Από την άλλη, δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, ελλείψει χρηματοδότησης, κρίνονται ακατάλληλοι και κλείνουν, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι στην Αθήνα, κατάσταση που θα γενικευτεί στο μέλλον σε όλους τους δήμους.

Συνέχεια αυτής της πολιτικής, με δυσμενέστερους όρους για τις ανάγκες των παιδιών, είναι το δήθεν καινοτόμο, πιλοτικό σε πρώτη φάση, πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, "νταντάδες της γειτονιάς" ως άτυπη φροντίδα, που θα υποβαθμίσει ακόμα παραπέρα την παρεχόμενη αγωγή. Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να "απαλλάσσεται" από τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, από την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού προσωπικού και τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή αναβαθμισμένης επιστημονικής αγωγής και φροντίδας στα παιδιά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που η ανασφάλεια εντείνεται για χιλιάδες οικογένειες, που οι όροι αγωγής των παιδιών χειροτερεύουν, η πανδημία είναι σε εξέλιξη, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι γυναικών και γονέων να μη συμβιβαστούν αλλά να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στους παιδικούς σταθμούς, παραπέρα για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες των μικρών παιδιών.

Απαιτείται:

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία συζήτηση για απόλυση εργαζομένων και να ανακληθούν όλες όσες έχουν γίνει.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί Εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
  • Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν».
ΑΤΤΙΚΗ
Περιοδείες σε παιδικούς σταθμούς την πρώτη μέρα λειτουργίας τους

Περιοδείες σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε όλη την Αττική θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Τρίτης 1η Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα λειτουργίας τους, κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής περιφερειακούς, δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Θα συζητήσουν με τους γονείς και το προσωπικό για τις ελλείψεις και για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στις Δυτικές Συνοικίες:

Στους Αγ. Αναργύρους, στις 8 π.μ. στον 3ο Παιδικό Σταθμό θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο.

Περιοδείες θα γίνουν επίσης στον 1ο και 3ο Καματερού και στον 5ο Αγίων Αναργύρων.

Στην Πετρούπολη, στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσει ο Βαγγέλης Σίμος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στον 1ο, 3ο, και 5ο.

Στο Ιλιον (3ος, 8ος, 10ος και 1ος) ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και δημοτικός σύμβουλος.

-- Στις Ανατολικές Συνοικίες:

Στην Ηλιούπολη, η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θα περιοδεύσει στους Α', Δ' και Ζ' Παιδικούς Σταθμούς.

Στην Καισαριανή, ο Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θα περιοδεύσει στον 1ο, στον 4ο και στον Βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό.

Στου Ζωγράφου, περιοδείες θα γίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς ΙΒΣΑ, Καρτερού και Γουδή. Στον Βύρωνα, σε 1ο, 4ο και 5ο.

Στη Δάφνη - Υμηττό σε όλους τους παιδικούς σταθμούς.

-- Στο δήμο της Αθήνας, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στους παιδικούς σταθμούς στις οδούς: Νικοσθένους και Ελλανίκου, Εργοτίμου 22, Αναξάρχου, Κυκλώπων 9, Περσέως 2 και Συμμαχιών, Νεϊγύ 62, Μαλακάση 7, Κυκλάδων 30, Θαύμαντος 10. Επίσης στον 3ο Παιδικό Σταθμό, στον 14ο, στην Κουτσικάρη, στον Α' Παιδικό Σταθμό Σεπολίων, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας.

-- Στην περιοχή των Μεσογείων: Στους παιδικούς σταθμούς στο Κορωπί θα περιοδεύσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και δημοτικός σύμβουλος. Περιοδείες θα γίνουν επίσης στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Μαραθώνα, του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας, στον 2ο Βρεφονηπιακό της Παλλήνης.

-- Στην Ελευσίνα, στον 2ο Παιδικό Σταθμό, και στα Ανω Λιόσια, στον Παιδικό Σταθμό Αγ. Ιωάννη.

-- Στις Νότιες Συνοικίες: Στη Νέα Σμύρνη (2ος, 3ος, 4ος και 5ος), στον Αγιο Δημήτριο (3ος, 4ος και 7ος Παιδικός Σταθμός, 1ος και 4ος Βρεφονηπιακός), στον Αλιμο (Θουκυδίδου) και στη Γλυφάδα (1ος Παιδικός, 1ος και 3ος Βρεφονηπιακός).

-- Σε συνοικίες του Πειραιά: Στη Νίκαια (1ος Βρεφικός και 1ος, 9ος Παιδιός). Στον Πειραιά (5ος, 9ος και 10ος Βρεφικός, 1ος Παιδικός). Επίσης, στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Περάματος στα Ικαριώτικα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ