ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα

Ακόμα βαρύτερος κι απ' όσα αρχικά διαρρέονταν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «λογαριασμός» που στέλνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα να πληρώσουν τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.

Ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τη «λυπητερή» για το λαό, όπως και των επίσημων σχετικών ανακοινώσεων που αναμένονται αύριο, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, το σχέδιο που διέρρευσε χτες (μέσω του ΑΠΕ που επικαλείται πηγές του ΥΠΕΝ) σοκάρει, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% (!), ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν από 1η Σεπτέμβρη ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ακολούθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί κατά 150%! Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και οι νέες αυξήσεις.

-- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.

-- Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θυμίζουμε ότι η «φάμπρικα» χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών, που έχει στηθεί από την ΕΕ πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση της τιμής τους κατά σχεδόν 300% τα τελευταία τρία χρόνια (από τα 7 περίπου ευρώ το 2017, σήμερα βρίσκονται σταθερά στα 20 ευρώ).

Από τα παραπάνω εφιαλτικά για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση και η επιχείρηση αναμένουν ότι θα συγκεντρώσουν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Ολα αυτά μάλιστα αποτελούν μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ακόμη παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε περίπου 890.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Υποτίθεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους 65.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ, δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτούς, αλλά θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds) ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης, όπως επίσης και εκατοντάδες απολύσεις, περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και βέβαια πώληση «φιλέτων» της επιχείρησης.

Τσεκούρι και στις εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε «τσεκούρι» στην έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, θα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των σχετικών εκπτώσεων που αφορούν τις λεγόμενες «μη ανταγωνιστικές χρεώσεις» στα τιμολόγια (ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις δήμου κ.λπ.), ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος των τιμολογίων που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα («ανταγωνιστικό σκέλος»), η έκπτωση θα περιοριστεί στο 30%, από περίπου 75% που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σήμερα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο. Μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας προκαλεί, αφού παρουσιάζει την απόφαση αυτή ως «άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», καλώντας τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για «να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης» της εταιρείας!

Εκβιασμοί και προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «χρυσώσει» το πικρό χάπι των νέων μεγάλων αυξήσεων για τα λαϊκά στρώματα, παρουσιάζοντας ότι αυτές τάχα θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ για την Ενέργεια στο 6% από 13% που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ) που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή.

Οι διακηρύξεις αυτές βέβαια επί της ουσίας επιβεβαιώνουν πως οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» - εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ - εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση απλά επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες του κλάδου θα συνεχίσουν κανονικά να χρηματοδοτούνται από το «ξεζούμισμα» του λαού.

Και όμως η κυβέρνηση δεν διστάζει να παρουσιάσει τις αποφάσεις αυτές ως τάχα «ισορροπημένες», λέγοντας πως «στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές», και τα λαϊκά σπίτια που θα πληρώσουν το μάρμαρο και θα συνεχίσουν να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια.

Παράλληλα, στα βήματα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απογειώνοντας την κοροϊδία διαρρέει, σε απόδειξη υποτίθεται της «κοινωνικής ευαισθησίας» της, ότι θα ανακοινώσει έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), την ίδια ώρα που θα διατηρήσει στο ακέραιο το «τσεκούρι» στους δικαιούχους του ΚΟΤ που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πετώντας εκτός 120.000.

Από την κυβερνητική προπαγάνδα βέβαια, προκειμένου να περάσουν τα σχέδια αυτά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εκβιασμοί, με τις κυβερνητικές διαρροές να κάνουν λόγο ότι αν δεν παίρνονταν τα μέτρα αυτά, η έκθεση για την κατάσταση της επιχείρησης στα τέλη Σεπτέμβρη «θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κ.λπ.), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας».

Να δοθεί αγωνιστική απάντηση

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.

Να εντείνουν την πάλη τους:

Ενάντια στις αυξήσεις, για μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.

Οχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.


Κινητοποιήσεις απέναντι στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΔΕΗ

Από την κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα
Από την κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα
Κινητοποίηση στα ταμεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποίησαν την Τρίτη 27 Αυγούστου τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), καταγγέλλοντας ότι η νέα διαδικασία ρύθμισης οφειλών - χρεών προς τη ΔΕΗ αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους καθώς βάζει νέες δυσκολίες σε χαμηλο-οφειλέτες που είναι κυρίως άνεργοι και εργαζόμενοι χαμηλών εισοδημάτων.

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ έγινε και στη Λάρισα, χτες Τετάρτη, από αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ρεύματος σε μικρό έμπορο που αδυνατούσε να πληρώσει τις οφειλές του. Στο πλαίσιο μάλιστα της προβλεπόμενης διαδικασίας, που απογειώνει τους εκβιασμούς στη «μαρίδα» των οφειλετών, η ΔΕΗ «πέταξε έξω» από το σύστημά της τον επαγγελματία, απειλώντας τον μάλιστα ότι θα του πάρει και το «ρολόι», ενώ του έδινε προθεσμία να υπογράψει σύμβαση με άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να παραμένουν.

Μετά την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της ΠΑΣΕΒΕ, ο επαγγελματίας εξασφάλισε την επανασύνδεση του ρεύματος και τη δέσμευση από την πλευρά της ΔΕΗ για διακανονισμό του χρέους.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η ΔΕΗ αποστέλλει χιλιάδες εξώδικα, τη στιγμή που ο διακανονισμός χρεών είναι αδύνατος για πολλούς από τους οφειλέτες, καθώς προβλέπει την αποπληρωμή του 40% για να μπει κάποιος σε ρύθμιση.

Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, αξιοποιώντας τη λάσπη περί «μπαταχτσήδων», ετοιμάζει νέες αυξήσεις, την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις μένουν στο απυρόβλητο, ενώ χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ. Απαιτεί να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, καμία αύξηση στα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, να απαγορευτεί η διακοπή του ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ