ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σε νέο χώρο πιο κοντά στον οικιστικό ιστό η νέα χωματερή - βόμβα!

Και ανενεργά λατομεία, όπως του «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «επιστρατεύονται» ως χωματερές! Αύριο η συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ

Αύριο Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, αναμένεται να επικυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και θέμα για την «αποκατάσταση λατομικών χώρων», διαδικασία που συνδέεται με την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων ως χωματερών! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία: «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα, Κυριακού στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα (Ιντερμπετόν). Αλλωστε, οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή ως «ενδιάμεση λύση» ταφής απορριμμάτων δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει κι άλλους χώρους πέρα από την έκταση που της διατίθεται στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή. Οι χώροι αυτοί είναι τα ανενεργά λατομεία και, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει σε εφαρμογή και αυτή η επικίνδυνη πλευρά του αντιλαϊκού περιφερειακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, όπου καταγράφονται τα έξι λατομεία με τη «μεικτή χωρητικότητα λεκάνης» για το καθένα (π.χ. «Μουσαμάς»: 11.000.000 κυβ. μέτρα), αναφέρεται: «Προβλέπεται η λειτουργία τριών ΧΥΤΥ (από ένα σε Δ.Αττική, ΒΑ Αττική και Ν.Αττική) όπου θα θάβεται υγειονομικά το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων...»!

Σημειώνεται ότι με επιστολή της η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και απερχόμενη περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου προς τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο, τον Οκτώβρη του 2017, έλεγε για τα ανενεργά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και Κυριακού ότι «είναι γνωστό ότι ήδη έχουν επιλεγεί ως κατάλληλες θέσεις για ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) από υφιστάμενους νόμους», επικαλούμενη τον γνωστό ως «νόμο Βάσως Παπανδρέου» του 2003!

Πιο κοντά εργατικές κατοικίες η σχεδιαζόμενη νέα χωματερή

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία σχετικά με το πού επιδιώκεται να κατασκευαστεί η χωματερή - βόμβα στη Φυλή, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης». Οπως αποκαλύψαμε χτες, η νέα χωματερή, για την οποία προκηρύσσεται ο διαγωνισμός από τον ΕΔΣΝΑ στη Φυλή, φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία, είναι πως αυτή η νέα χωματερή θα είναι ένας νέος χώρος στη θέση Σκαλιστήρι, που βρίσκεται πιο κοντά στον οικιστικό ιστό των Ανω Λιοσίων και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2». Αυτό αποτυπώνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε στη σελίδα. Μπορεί λοιπόν να «βαφτίζουν» αυτή την απόφαση ως «επέκταση της χωματερής», ωστόσο αποκαλύπτεται πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Πιο κοντά στις εργατικές κατοικίες η σχεδιαζόμενη χωματερή
Πιο κοντά στις εργατικές κατοικίες η σχεδιαζόμενη χωματερή
Στην πραγματικότητα, από αυτό και μόνο προκύπτει πως το συγκεκριμένο έργο μόνο προσωρινό δεν είναι και βέβαια επιβεβαιώνει πως για πολλά χρόνια ακόμα η περιοχή της Δυτικής Αττικής προορίζεται για σκουπιδότοπος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες και το περιβάλλον.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής». Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα της θέσης που αναγράφεται στην προκήρυξη και σε συνδυασμό, προκύπτουν τα νέα δεδομένα. Δηλαδή, ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο χώρο, που θα δεχτεί τόνους σκουπιδιών και επιπλέον αυτός ο χώρος είναι κοντά στον οικιστικό ιστό και τις εργατικές κατοικίες «Γεννηματά 2».

Θυμίζουμε ότι όπως αναφέρεται στην προκήρυξη:

«...η αναθέτουσα αρχή επιδιώκει να εξεύρει προσωρινή (ενδιάμεση) λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής (...) Η σύμβαση είναι μεικτή και περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, την εκτέλεση του έργου, την υποστήριξη στη λειτουργία και την αποκατάσταση του χώρου».

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το τι ακριβώς θα γίνει, παραθέτουμε ορισμένα σημεία από την περιγραφή της σύμβασης.

«Α' φάση: Σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών, που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και το σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων (...)

Β' φάση: Εργασίες κατασκευής του ενδιάμεσου χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Τα κύτταρα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων.

Οι εργασίες κατασκευής των κυττάρων περιλαμβάνουν ενδεικτικά: έργα διαμόρφωσης των κυττάρων, με τις απαιτούμενες εκσκαφές, επιχώσεις, σχέδια πλήρωσης των νέων ΧΥΤΑ θα προβλέπουν την ταυτόχρονη κάλυψη των απορριμμάτων σε ημερήσια βάση και τη σταθεροποίηση των απορριμματικών πρανών, προσβάσεις, έργα στεγάνωσης των κυττάρων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων. Τα συνοδά έργα των νέων ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν: έργα οδοποιίας, πυρόσβεσης, έργα ελέγχου διαφυγών βιοαερίου, δίκτυα άρδευσης.

Γ' φάση: Η υποστηρικτική λειτουργία είναι 2ετής και περιλαμβάνει εργασίες διάστρωσης, συμπίεσης, χωματοκάλυψης των απορριμμάτων.

Δ' φάση: Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού που θα διαθέσει ο ανάδοχος με στόχο την υλοποίηση της μεταβατικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων αξιοποιήσιμων προϊόντων, που ενδεχομένως προκύψουν από τη μεταβατική διαχείριση».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της περιοχής να ξεσηκωθεί!

Ανακοίνωση με αφορμή την κατασκευή νέας χωματερής στη Φυλή

«Καλούμε το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό! Να μην επιτρέψει να του καταστρέφουν τη ζωή. Να αξιοποιήσει την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος από τον αγώνα σωματείων και φορέων της περιοχής».

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι μια νέα χωματερή - βόμβα για τους κατοίκους και το περιβάλλον έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί στη Φυλή με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Βόμβα για το λαό της Δυτικής Αττικής το σχέδιο για νέα χωματερή στη Φυλή. Τέρμα πια με αυτό το καρκίνωμα στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκήρυξη για τη δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, του 3ου στη σειρά μέσα στην ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) Φυλής, με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ποια είναι η ουσία της μελέτης, που δεν μπορεί να κρύψει ο παραπλανητικός τίτλος της; Η κατασκευή νέας χωματερής, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα και με δυνατότητα διπλασιασμού της. Η άθλια αυτή απόφαση πάρθηκε, με τον ίδιο παραπλανητικό τίτλο, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που έγινε στα μουλωχτά την 1η Αυγούστου και έστρωσε έτσι το χαλί στη νέα διοίκηση Πατούλη, που εκλέχτηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής και θα αναλάβει τη διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ.

Σαν να μην έφταναν στο λαό που ζει και εργάζεται στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα η φτώχεια και η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον καταδικάζουν να ζει για χρόνια ακόμα δίπλα στα σκουπίδια. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει πάνω από μισό αιώνα τώρα η χωματερή. Δεν τους καίγεται καρφί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αδιαφορούν για την ίδια τη ζωή τους. Αυτό που απασχολεί τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαχρονικά και τους εκλεκτούς τους σε Περιφέρεια και δήμους είναι να εξυπηρετήσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση της ασφυκτικής κατάστασης με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο από τους ίδιους τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή, προμηνύει νέα έκτακτα μέτρα εις βάρος των κατοίκων του Θριασίου και του Γραμματικού.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό! Να μην επιτρέψει να του καταστρέφουν τη ζωή. Να αξιοποιήσει την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος από τον αγώνα σωματείων και φορέων της περιοχής. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει αυτός ο αγώνας, να οργανωθεί η λαϊκή αντίδραση με αιτήματα:

- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων ή επέκταση υφιστάμενης στην ευρύτερη περιοχή, να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

- Καμία σκέψη για νέα χωματερή στο Θριάσιο.

- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

- Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, η προστασία και η αναβάθμιση της ζωής μας, κάνουν επιτακτικό η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

ΦΥΛΗ
Σε κινητοποίηση καλούν σωματεία και φορείς ενάντια στη νέα χωματερή

Αύριο, Παρασκευή, στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής

Κάλεσμα ξεσηκωμού στο λαό και τη νεολαία απευθύνουν σωματεία και φορείς του δήμου Φυλής ενάντια στην κατασκευή της νέας χωματερής. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για «νέο έγκλημα» από την «κυβέρνηση της ΝΔ, την παλιά και νέα περιφερειακή αρχή καθώς και τη δημοτική αρχή της Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», τονίζεται στην ανακοίνωση μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων, που περιλαμβάνει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, την αποκατάσταση του χώρου, την απαγόρευση κάθε νέας δραστηριότητας, να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ.

Οι φορείς καλούν σε κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην τελετή ορκωμοσίας της δημοτικής αρχής Φυλής, που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Φυλής (κεντρική πλατεία, Ανω Λιόσια).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ