ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ο έλεγχος και η αποκατάσταση των σχολείων

Ερώτηση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του Ιούλη και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Από τον πρόσφατο σεισμό

Eurokinissi

Από τον πρόσφατο σεισμό
Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε σε σχολικά κτίρια ο σεισμός της 19ης Ιούλη και ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων της Αττικής ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών.

Οπως αναφέρεται, «ο σεισμός της 19ης Ιούλη 2019 στην Αττική, με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, προκάλεσε υλικές ζημιές και φθορές σε αρκετές σχολικές μονάδες διαφόρων δήμων, όπως Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Φυλής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ.ά.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση για τη στέγαση των μαθητών σε σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα, όπως στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, αλλά παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, υπάρχει έντονη ανησυχία γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα, που μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της ΚΤΥΠ ("Κτιριακές Υποδομές ΑΕ"). Επιπλέον, πολλές σχολικές μονάδες στην Αττική στεγάζονται σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν χτιστεί με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές», αναφέρεται στην Ερώτηση και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Είναι πολλά τα παραδείγματα σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός μαθητή και εκπαιδευτικού. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις πτώσεις σοβάδων και άλλων αντικειμένων σε σχολεία των δήμων Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Αχαρνών, Φυλής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού κ.α., περιστατικά που το ΚΚΕ έχει αναδείξει, και με Ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος αποτελούν το 4ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του δήμου Βύρωνα, τα οποία σφραγίστηκαν το Μάρτη του 2018 μετά από εντολή της Πολεοδομίας Αθηνών, λόγω σοβαρότατων στατικών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί εδώ και χρόνια από αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών του πρώην ΟΣΚ.

Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και η αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχουν σε αυτά είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι "κόστους - οφέλους" της ΕΕ ή να θυσιάζεται στο βωμό της κάλυψης των "δημοσιονομικών στόχων" και στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής». Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα, οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλες οι φθορές που προκλήθηκαν σε σχολικά κτίρια της Αττικής από το σεισμό της 19ης Ιούλη.

-- Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά κτίρια της Αττικής.

-- Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της Αττικής σε μόνιμη και σταθερή βάση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Βάζει καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» σε σχολεία!

«Λόγω έλλειψης προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, παρακαλούμε τους εφημερεύοντες καθηγητές όπως κάνουν ενδελεχή αυτοψία στο σχολικό κτίριο και να ενημερώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εάν υπάρχουν πιθανές ζημιές».

Η παραπάνω απίστευτη οδηγία στάλθηκε την περασμένη βδομάδα από τη δημοτική αρχή Νίκαιας - Ρέντη στα Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου!

Σε μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει αστείο, όμως είναι αλήθεια: Ενα μήνα μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, οι καθηγητές καλούνται να λειτουργήσουν σαν ...μηχανικοί και μάλιστα να κάνουν «αυτοψία» στα πιο ευαίσθητα δημόσια κτίρια, που στεγάζουν εκατοντάδες μαθητές. Λες και η αυτοψία είναι κάτι που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, λες και η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικού προσωπικού μπορεί να ανατεθεί στο τι «θα δει» ή «δεν θα δει» ο καθηγητής.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το φλέγον θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, το γεγονός ότι είναι πάρα πολλά τα σχολικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό της Αθήνας και ακόμα δεν έχουν παρθεί μέτρα αποκατάστασης. Οπως επίσης και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτή η τραγική κατάσταση, οι σοβαρές ελλείψεις με ευθύνη της κυβέρνησης, που πλέον γίνονται επικίνδυνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο στην περίπτωση της Νίκαιας, όπου καλούνται οι καθηγητές να μπαλώσουν τα κενά στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Βεβαίως, μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής: Αντί να μπει μπροστά στην ενημέρωση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αντί να διεκδικήσει με κάθε μορφή πάλης τον έλεγχο και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων με ευθύνη του κράτους, αντί να παλέψει για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού, αφήνει την κυβέρνηση στο απυρόβλητο και αναλαμβάνει «ευθύνη» να χρεώσει τους καθηγητές με καθήκοντα που δεν τους αναλογούν. Το ότι πρόκειται για «ευθύνη» που αφορά εκατοντάδες ζωές παιδιών και στην ουσία φορτώνεται στην τύχη και την καλή «ματιά» του εκάστοτε καθηγητή καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων των σχολείων που είχε ξεκινήσει το 2004 διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που προβλεπόταν από το μνημόνιο, ενώ την ίδια χρονιά κόπηκε και το 60% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του ΟΣΚ, με αποτέλεσμα να μην εκταμιευτούν τα 2,5 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση των ελέγχων. Ετσι, η φάση αυτή, που αφορά παλιά σχολικά κτίρια, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, δεν ξεκίνησε ποτέ... Επίσης, σε περιπτώσεις που έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκαν προβλήματα, παρά τις επισημάνσεις, δεν έγιναν όσα έπρεπε. Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που έγιναν πριν από το 2011 ήταν σε 6.583 στατικά ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 5.114 σχολικές μονάδες. Εντοπίστηκαν 539 μονάδες οι οποίες κρίθηκε πως χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις.

Το παράδειγμα της Νίκαιας δείχνει στην πράξη πού οδηγούν οι μεγάλες ελλείψεις, η αποψίλωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως είναι οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, της υποταγής δημοτικών και περιφερειακών αρχών στη «δημοσιονομική κανονικότητα» που τις επιβάλλει, οι λαϊκές οικογένειες έφτασαν να εύχονται να μην είναι γεμάτα τα σχολεία στον επόμενο σεισμό, σε μια χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Με βασικό αίτημα να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ διαδήλωσαν μαζικά, χτες, εργαζόμενοι από τη Μαγνησία, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που συζήτησε σχετική Επερώτηση την οποία κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» προς την περιφερειακή αρχή.

Με τη μαχητική αυτή κινητοποίηση αναδείχτηκαν οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απαιτήθηκε να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να απαγορευτεί η καύση σκουπιδιών, να σταματήσει κάθε σχέδιο δημιουργίας εργοστασίων παραγωγής SRF στην περιοχή.

Στην παρέμβασή του ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρουσίασε την Επερώτηση, αναδεικνύοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/RDF από τη βιομηχανία της «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ». Αφού ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους κόβοντάς τους στα μέτρα των αναγκών της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή, η οποία ουδέποτε αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση Ενέργειας. Τόνισε μάλιστα πως η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» αυτή, αλλά αντίθετα την επέκτεινε, δίνοντας από μεριάς της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει, τις απαραίτητες εγκρίσεις, συμβάλλοντας έτσι στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος. Ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε ακόμη ότι η στάση της Περιφέρειας είναι υποκριτική αφού με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται να παράγεται SRF/RDF χιλιάδων τόνων στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ.

Από τους συγκεντρωμένους παρέμβαση έκανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», που στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «μπαλάκι» ευθυνών που παίζει η Περιφέρεια, στηλίτευσε την επίκληση της «νομιμότητας» που είναι πλευρά της κοινής στάσης όλων τους, την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού του Βόλου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη για το μονοπώλιο της «LaFarge-Holcim». Κατέληξε λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εκλεγμένος με τη ΝΔ περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και να παρουσιάσει ως μονόδρομο τις αποφάσεις νομιμοποίησης του εγκλήματος, λέγοντας ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων πρέπει να εναρμονίζεται με τον εθνικό και τις Οδηγίες της ΕΕ. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την εταιρεία, αφού επικαλέστηκαν και πάλι τους ελέγχους του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, που όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρκινογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται «σύννομα» τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ