ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Δεν πάει άλλο με τις εγκληματικές ελλείψεις στην Υγεία!

Σωματεία και φορείς απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του λαού

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου και όλων των δομών Υγείας απαίτησαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και δεκάδες ακόμα σωματεία και φορείς, με το μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης, ενάντια στην εγκληματική πολιτική για την Υγεία.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τον χώρο του Δημοτικού Σταδίου, όπου πριν από λίγες μέρες ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου έγινε αφορμή να αναδειχτούν ξανά οι μεγάλες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και στις δομές Υγείας. Ακολούθησε πορεία μέσω του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, που κατέληξε έξω από το Πανεπιστήμιο. Με κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου, οι επαγγελματίες της πόλης έκλεισαν τα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία», φώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Εξω από το Πανεπιστήμιο έγιναν ομιλίες από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτη Φιλιππή.

Το λόγο πήραν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Υφαντής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, Τριαντάφυλλος Καββάδας, και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, Στράτος Καπώλης.

Υπόθεση των σωματείων ο αγώνας για την Υγεία

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν άλλοι άνθρωποι. Δεν θα επιτρέψουμε όποιος δεν έχει λεφτά να πεθαίνει ή να μην μπορεί να απολαύσει διαγνωστικές εξετάσεις, περίθαλψη και νοσηλεία. Το χρωστάμε τους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στα παιδιά που θα γεννηθούν, σε αυτούς που χάθηκαν», τόνισε στην ομιλία της η Βάσω Βρυνιώτη και κατήγγειλε την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος για το κράτος και κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Σήμερα είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο ολόκληρο το νησί με χιλιάδες κόσμου, να έχει μόνο ένα ασθενοφόρο στη βάρδια», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν ανεχόμαστε το 2019, τον 21ο αιώνα, που εμείς οι εργαζόμενοι με τη δουλειά μας, τα χέρια μας και το μυαλό μας έχουμε αναπτύξει την τεχνολογία και την επιστήμη σε τόσο υψηλά επίπεδα, να μην μπορούμε να απολαύσουμε τον κόπο μας και τα αγαθά που παράγουμε, δηλαδή υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας».

Οπως εξήγησε, η υποστελέχωση «είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και των περικοπών που γίνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Είναι αποτέλεσμα της προώθησης της "επιχειρηματικότητας" στην Υγεία, η οποία αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, που ακολουθούν όλοι αυτοί που μας κοροϊδεύουν χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που βιώνουμε στο νησί και για τους ανθρώπους που έχουμε χάσει λόγω των ελλείψεων».

Κάλεσε τέλος τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να μπουν στη μάχη, να ανοίξουν μέτωπο σ' αυτήν την πολιτική, να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την Υγεία του λαού.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε τα ημίμετρα που παίρνει η κυβέρνηση με μετακινήσεις γιατρών, «"βουλώνοντας" προσωρινά τρύπες και "ανοίγοντας" αλλού πληγές», όπως είπε. «Θέλουμε λύσεις άμεσες και μόνιμες. Προσλήψεις τώρα ώστε να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ και όλες οι μονάδες Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, που θα εργάζεται με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και με μόνιμη σχέση εργασίας. Θέλουμε νοσοκομεία και δημόσιες δομές Υγείας στελεχωμένες με βάση τις ανάγκες μας», κατέληξε.

Εγκληματικές ελλείψεις

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Φιλιππής χαρακτήρισε τραγική και επικίνδυνη την κατάσταση, με τα μεγάλα κενά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το ΕΚΑΒ, σε ένα νησί «με 35.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, με άλλα μικρότερα νησιά, με 4.000 - 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με πολλούς φοιτητές, αλλά και με χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κυρίως τη θερινή περίοδο».

«Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό από αυτό που υπηρετεί σήμερα, το ίδιο και τα πληρώματα ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας, ώστε να μπορούν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα στην κάθε βάρδια», σημείωσε.

Οσον αφορά το νοσοκομείο, αναφέρθηκε στις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, στην αναμονή που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού για να εξεταστούν και σε ορισμένες ειδικότητες φτάνει τους 8 μήνες, ακόμα και τον έναν χρόνο, στο ζήτημα της Παιδιατρικής Κλινικής που εδώ και 9 μήνες λειτουργεί με μία μόνο γιατρό, κι αυτή αποσπασμένη από άλλη υπηρεσία.

«Εδώ και 9 μήνες οι κυβερνήσεις και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν δώσει λύση, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ζωές νεογνών και μικρών παιδιών, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός», υπογράμμισε. Αντίστοιχα, υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες που απουσιάζουν εντελώς από το νοσοκομείο, όπως αυτή του ΩΡΛ.

Οσο για το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείο, ιατρικό - νοσηλευτικό - παραϊατρικό και βοηθητικό, «αυτό είναι κατάκοπο και αγωνίζεται μέρα και νύχτα, ώστε να κρατηθούν ανοιχτά τα τμήματα και οι μονάδες του Νοσοκομείου, χωρίς να μπορεί να πάρει ρεπό και κανονική άδεια», σημείωσε και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή «υπάρχουν στο νησί μας εκατοντάδες νέοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει επαγγέλματα Υγείας και είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε άλλους κλάδους». «Δεν σταματάμε εδώ», τόνισε και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων.


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παραπέρα «μάζεμα των δαπανών» αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας

Ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. «Ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών», αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «τα οικονομικά είναι πεπερασμένα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο υπουργός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει την προγραμματισμένη διαδικασία για την πρόσληψη 940 γιατρών και 1.116 εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να πει το παραμικρό «για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Αναφερόμενος ειδικά στην υγειονομική κάλυψη των «άγονων» περιοχών και τα «κίνητρα» προς το προσωπικό, έριξε το «μπαλάκι» στις «τοπικές κοινωνίες». «Δηλαδή, το αν θα έχει ένα νοσοκομείο σε μία άγονη περιοχή γιατρό θα εξαρτάται από το "κομπόδεμα" της τοπικής κοινωνίας, την οικονομική "ευρωστία" της Τοπικής Διοίκησης, τη φορομπηχτική πολιτική μέσω δημοτικών τελών, από δωρεές, φιλανθρωπίες», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ.

«Χρειαζόμαστε και θέλουμε τους επικουρικούς», είπε ο υπουργός όταν τέθηκε το ζήτημα, αλλά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων που αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά την απειλή της ανεργίας. Αντίθετα, και με αυτήν την κυβέρνηση θα διαιωνίζεται το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Στην ίδια συνάντηση ο υπουργός ομολόγησε το αυταπόδεικτο, ότι «τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να βγάλουν το έτος». Ωστόσο, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότης για την Υγεία, αλλά προανήγγειλε μεγαλύτερο «μάζεμα της δαπάνης», δηλαδή «οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων», όπως σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ.

«Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στην ΠΦΥ, την υπολειτουργία των πολυϊατρείων, τα οξυμένα προβλήματα των 15 Κέντρων Υγείας γύρω από το λεκανοπέδιο», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ. Την ίδια τύχη είχε το αίτημα για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, ενώ όσον αφορά την ιατρική εκπαίδευση απέρριψε το αίτημα της ΔΗΠΑΚ να μην εφαρμοστούν οι Υπουργικές Αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξειδικεύουν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του ΚΕΣΥ.

«Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική μία επιλογή έχουμε. Δυνάμωμα του αγώνα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ.

Οι φορείς που συμμετείχαν

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις τους το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων Καρλοβάσου, Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου, το παράρτημα της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας. Ακόμα, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, οι Ομάδες Γυναικών Καρλοβάσου και Μαραθόκαμπου, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η Ομόνοια». Τέλος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μαραθόκαμπου και Ορμου Μαραθόκαμπου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού και Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. Ανακοινώσεις στήριξης της κινητοποίησης εξέδωσαν το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Γενικού Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ικαρίας και στο Δήμο Φούρνων.

Σύσκεψη σωματείων στην Κρήτη

Σε σύσκεψη την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου καλεί τα ΔΣ των σωματείων δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ΕΚΑΒ της Κρήτης το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με θέμα τα σοβαρά προβλήματα σε Υγεία - Πρόνοια και το συντονισμό της δράσης τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ