ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Μετάλλια του Πόνου

Θα ασχοληθώ και σήμερα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί, αν και δεν τους παρακολουθώ, ή, για να είμαι ειλικρινής, τους παρακολουθώ ελάχιστα, όταν δεν έχω κάτι να κάνω, πιστεύω πως είναι ένα πολύ σοβαρό «μάθημα». Είναι, για να το πω και αλλιώς, η αφορμή για να σκεφτείς και να πεις πολλά. Να σχολιάσεις, να καταγγείλεις, να προβληματιστείς. Και, πρώτ' απ' όλα, να σας θυμίσω πως από τότε που πήρε η χώρα μας την «παραγγελία» να οργανώσει αυτούς τους Αγώνες, άρχισε η μεγάλη συζήτηση. Ο πολιτικός κόσμος κόπηκε στα δυο. Εμείς από τη μια μεριά και οι άλλοι από την άλλη. Εμείς λέγαμε πως δεν έπρεπε, οι άλλοι έλεγαν πως έπρεπε. Εμείς υπογραμμίζαμε τα προβλήματα που περιμένουν τη λύση τους, τις φτώχειες μας, την ανεργία μας, τις λογής αδυναμίες μας, σε μια εποχή, που η οικονομία μας στηρίζεται σε ξύλινα πόδια, έτοιμα να θρυμματιστούν από τη μια μέρα στην άλλη και να βρεθούμε όλοι μαζί μέχρι το λαιμό μέσα στη μαύρη τρύπα για τα καλά. Οι άλλοι έλεγαν πως θα προβληθεί η χώρα μας. Θα αυξηθεί ο τουρισμός μας. Θα αναβιώσει το «μεγαλείο» των Αγώνων που γεννήθηκαν εδώ. Θα αναδειχτεί η αυθεντικότητα του Πολιτισμού μας και, τελικά, θα αποδείξουμε πως είμαστε ικανοί, εμείς οι μικροί, να κάνουμε τα μεγάλα. Ιστορίες, με άλλα λόγια, για άγριους, και μάλιστα για πολύ άγριους. Σαν αυτές που λέγονται στους πανηγυρικούς, όταν τα σχολεία μας γιορτάζουν και διηγούνται περασμένα μεγαλεία.

Κι όμως, η διοργάνωση προχωρούσε. Οι μεγαλοεργολάβοι έτριβαν τα χέρια τους. Το ένα έργο ακολουθούσε το άλλο. Οι λογαριασμοί όλο κι ανέβαιναν, ξεπερνώντας τους πρώτους προϋπολογισμούς. Η Βουλή ενημερωνόταν τυπικά και ο λαός, που ήξερε και δεν ήξερε πως όλα αυτά θα ξεσπούσαν στη δική του την πλάτη, ούτε ενημερωνόταν, ούτε πίεζε για να ενημερωθεί. Ως γνήσιος ελληνικός λαός περίμενε το θέαμα, ξεχνούσε, όμως, τον «άρτον». Ωσπου ήρθε η μεγάλη μέρα. Αναψαν τα μεγάλα φώτα. Οι γρηγορούντες φύλακες έβαλαν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πήρανε και πάλι την πρώτη θέση, καλογυαλισμένοι και μεγαλοπρεπείς, λες και η ζωή τους ήταν μόνο τέχνη, έρωτας και οργιαστικές τυμπανοκρουσίες, χωρίς αίμα, πόνους και βάσανα. Οι επίσημοι πολεμοκάπηλοι και οι «ντεμέκ» ειρηνόφιλοι πήραν τη θέση τους. Τα σχετικά «φάρμακα» κατέβηκαν από τα ράφια. Και όλα αυτά ως σχόλια. Ως περιγραφές μιας γιορτής, που το πικρό της ποτήρι θα το πιούμε στο τέλος, όταν τελειώσει. Οταν σταματήσουν τα χειροκροτήματα και σβήσουν τα φώτα, και τα επίσημα ρούχα κρεμαστούν και πάλι στις κρεμάστρες.

Ενα ερώτημα, όμως, θα παραμείνει αναπάντητο κι ας κάνουμε όλοι πως δε μας απασχολεί. Ας υποκρινόμαστε πως μέσα μας το έχουμε ξεκαθαρίσει. Για τα Μετάλλια θέλω να πω. Ολα αυτά τα χρυσά, τα αργυρά και τα χάλκινα «βραβεύματα», που κρέμονται απαστράπτοντα από τους περήφανους λαιμούς των καλοχτενισμένων κοριτσιών και των συγκινημένων αγοριών, που σιγοψιθυρίζουν τον εθνικό τους ύμνο, όταν αυτός ακούγεται από τα μεγάφωνα, σε ποιες αξίες αντιστοιχούν; Ποιο είναι το ακριβές νόημά τους;

Παρακολούθησα προχτές το μικρό κοριτσόπουλο από την Πρέβεζα, αν θυμούμαι καλά, που προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αντίπαλές της στο αγώνισμα των 20 χιλιομέτρων βάδην. Και αναρωτιόμουνα: Αραγε, να καταλαβαίνει «γιατί»; Κι όταν στη γνωστή, χωρίς περιεχόμενο ερώτηση του δημοσιογράφου, πού αφιερώνει το χρυσό της μετάλλιο, απάντησε «πρώτ' απ' όλα στην Ελλάδα», ήξερε τι ακριβώς σήμαινε αυτό; Γιατί, άραγε, όλα αυτά εμένα να μου θυμίζουν το «αδειανό πουκάμισο» του ποιητή;


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Πολιτιστικό καλοκαίρι στη Νίκαια

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Με στόχο πάντα την πολιτιστική αποκέντρωση και τη γνήσια ψυχαγωγία ξεκινούν και φέτος οι εκδηλώσεις του Δήμου Νίκαιας «Πολιτιστικό Καλοκαίρι». Παρά τον περιορισμένο χρόνο που μπορούν φέτος να διαθέσουν - όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος - «για τις εκδηλώσεις μας, στο Κατράκειο και τον καθαγιασμένο χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε έργα αξιόλογων καλλιτεχνών που σφραγίζουν με τη δημιουργία τους τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Θέλουμε η Νίκαια να είναι κέντρο πολιτιστικής παρέμβασης, με το δικό της ιδιαίτερο στίγμα και να στηρίζει την ποιότητα στην τέχνη και την ερασιτεχνική δημιουργία».

Ωρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων στις 9 το βράδυ.

Κατράκειο

Αύριο, λοιπόν, ανοίγει η αυλαία στο Κατράκειο με τη συναυλία της «Εστουδιαντίνας» Ν.Ιωνίας Βόλου. Συμμετέχουν: Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Τσιαμούλης, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Λάλεζας και Γιώτα Νέγκα. Είσοδος: 15 ευρώ.

Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη παρουσιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος, στις 2 Σεπτεμβρίου. Την ουτοπία του αιφνίδιου και ανεξάντλητου Πλούτου πραγματεύεται ο Αριστοφάνης, μια ουτοπία πανάρχαια, σύγχρονη και αιώνια μιας κοινωνίας που συμβιώνει και διαπλάθεται από την Πενία. Ο «Πλούτος» παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Το ρόλο του Χρεμύλου ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος. Παίζουν επίσης: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νατάσα Κατσαβού κ.ά. Είσοδος: 22 ευρώ - φοιτητικό 18 ευρώ.

Γιώργος Νταλάρας
Γιώργος Νταλάρας
Τις «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου, παρουσιάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, η Αννα Συνοδινού. Εκτός από τον κύριο ρόλο, η ηθοποιός ανέλαβε και την επιμέλεια της σκηνοθεσίας σε μια παράσταση που υπογράφουν η Λαλούλα Χρυσικοπούλου τα σκηνικά - κοστούμια, ο Νίκος Ξανθούλης τη μουσική, ο Χάρης Μανταφούνης τη χορογραφία και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τη μετάφραση. Παίζουν: Αννα Συνοδινού, Πέπη Μεταλλείδου, Κώστας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Ζωή Φυτούση κ.ά. Είσοδος: 15 ευρώ - φοιτητικό 10 ευρώ.

Πιστός πάντα στο ραντεβού του με τους φίλους του στη Νίκαια, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται στο Κατράκειο, στις 9 Σεπτέμβρη, με μια μεγάλη παρέα που αποτελείται από την Ευρυδίκη, τον Νίκο Ζιώγαλα και τους Γ. Αλουπογιάννη, A. Κοργιαλά. Είσοδος: 15 ευρώ.

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία. Είσοδος: 20 ευρώ.

Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου παρουσιάζει το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στις 16 Σεπτεμβρίου. Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη, η μετάφραση χορικών του Κωστή Κολώτα, τα σκηνικά του Pawel Dobrzyncki, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι χορογραφίες της Ελένης Χατζηγεωργίου, οι φωτισμοί της Μαρίας Δερμιτζάκη. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ζιόβας, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νατάσα Τριανταφύλλη, Αγάπη Βατιάνου, Χρυσάνθη Γεωργιάδου, Μαρία Δημητράτου, Σύλβια Λιούλιου, κ.ά. Είσοδος: 20 ευρώ - φοιτητικό 15 ευρώ.

Η αυλαία στο Κατράκειο πέφτει στις 18 Σεπτέμβρη με μια μεγάλη συναυλία της Μαρινέλλας. Είσοδος: 20 ευρώ.

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στο περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί Εκθεση Γλυπτικής του Νικαιώτη γλύπτη, Μάνου Γρηγοριάδη.
Μάνδρα του Μπλόκου

«Πλούτος» με το Λάκη Λαζόπουλο
«Πλούτος» με το Λάκη Λαζόπουλο
Πρεμιέρα για το χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου την 1η Σεπτέμβρη, με τη συναυλία «ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ ». Σολίστ: Ειρήνη Κώνστα - Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φακλάρης, Γιάννης Ζαχαρέλης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος.

Ακολουθούν: Στις 8/9 Συναυλία «ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ». Συμμετέχουν: Αρτας Τερζιάν (Βιολί), Ζοζεφίνα Ορφανίδου (Πιάνο).

Στις 15/9: Συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου, με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Τη συνοδεύουν: Ευγενία Καρλαύτη (Πιάνο), Τάσος Μιουρλής (Βιολοντσέλο), Διονύσης Βερβιστιώτης (Βιολί), Μαρίνος Γαλατσινός (Κλαρινέτο). Ενορχήστρωση: Δήμητρα Τρυπάνη, Ευγενία Καρλαύτη.

Τέλος στις 22/9, συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Συμμετέχει η Λιζέτα Καλημέρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ