ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, την Κυριακή το βράδυ

Νησί των ηρώων και των αγωνιστών, απ' όπου θα γεννηθεί ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, το οποίο είναι μονόδρομος για να μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα, χαρακτήρισε τη Λέσβο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ξεκινώντας την ομιλία της το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη πλατεία Σαπφούς, στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Εκατοντάδες νέοι και νέες και παλιοί κομμουνιστές, αλλά και πολλοί φίλοι του Κόμματος είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία, ενώ οι κόκκινες σημαίες ανέμιζαν στην πρωτεύουσα του "κόκκινου νησιού".

Αλλοι πληρώνουν και άλλοι ελέγχουν τα "κουμπιά"

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο Αιγαίο, τα προβλήματα των παραμεθόριων περιοχών, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα και τους μισθοφορικούς στρατούς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε από επιφυλάξεις έως σοβαρές αντιρρήσεις και βαθιές διαφωνίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών θεμάτων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το ερώτημα ειρήνη ή πόλεμος έτσι όπως τίθεται σήμερα συσκοτίζει τα προβλήματα. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται σήμερα μπροστά στους λαούς της περιοχής και γενικότερα είναι "αντίσταση ή υποταγή στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".Η μόνη απάντηση που διασφαλίζει τα συμφέροντα των λαών και την ειρήνη είναι η συστηματική αντίσταση και πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων. Σε αυτό το έδαφος υπάρχει ελπίδα για αντιμετώπιση των προβλημάτων ανάμεσα στις σχέσεις κρατών, είτε έχουν ιστορικό βάθος είτε αναζωπυρώνονται σκοπίμως και σχεδιασμένα.

Στο όνομα της ικανότητας της χώρας μας για να αντιμετωπίσει μια πολεμική απειλή, η κυβέρνηση προχωρά σε δυσβάστακτα για το λαό εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία τελικά θα είναι κάτω από τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όλων εκείνων που κάνουν πως δε βλέπουν, αν δε σιγοντάρουν τις επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της χώρας και των συνόρων. Τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι προσαρμοσμένα για την άμυνα, είναι συμπληρωματικά των αντίστοιχων τουρκικών και των ιταλικών, ενταγμένα στους επιθετικούς κυρίως σχεδιασμούς στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και πολύ λιγότερο έως καθόλου διαθέσιμα για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αλλοι θα πληρώνουν και άλλοι θα ελέγχουν τα "κουμπιά".

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα ποσά που θα δαπανηθούν όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ θα αφαιρεθούν και από τις παραμεθόριες περιοχές, τις οποίες η κυβέρνηση οδηγεί σε ερήμωση ή σε μετατροπή τους σε ένα χαρτοπαικτικό καζίνο, σε θέρετρο των μεγιστάνων της Ευρώπης για να κάνουν "ένα τσιγάρο διακοπές" χωρίς βεβαίως να χρειάζεται ούτε να ανοίγουν το πορτοφόλι τους.

Μονόδρομος η προσέγγιση και η φιλία των γειτονικών λαών

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει αναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια πρώτη ματιά αρκεί για να δείξει ότι οι ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις που θα συγκροτηθούν έχουν πρώτο στόχο την ελληνική ετοιμότητα συμμετοχής σε διεθνείς τρομοκρατικές αποστολές, με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σίγουρα ψήνεται στο παρασκήνιο η διαμόρφωση μισθοφορικού ή μισο-μισθοφορικού στρατού διαθέσιμου για τις πιο κραυγαλέες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των λαών.

Ο δρόμος της προσέγγισης και της φιλίας ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς είναι μονόδρομος.Το ΚΚΕ σε ανύποπτο χρόνο πήρε πρωτοβουλίες ώστε με κάθε τρόπο να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και η φιλία με τον τουρκικό λαό. Οταν ακόμα υπήρχαν αντιδράσεις κάτω από την επίδραση εθνικιστικής και σοβινιστικής προπαγάνδας. Τώρα βεβαίως, δεξιά και αριστερά, επιβραβεύεται μια τέτοια πολιτική, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών.

Κι όμως και στον τομέα αυτόν κάτω από τα ίδια συνθήματα υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η προσέγγιση των λαών, του ελληνικού και του τουρκικού στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να γίνεται με ένα γενικό, αφηρημένο και ψευτοανθρωπιστικό περιεχόμενο, ούτε βεβαίως να υπηρετεί τα σχέδια των οικονομικών παραγόντων που ενδιαφέρονται μόνο για τις επενδύσεις και τα κέρδη τους στην περιοχή. Η φιλία των λαών πρέπει και μπορεί να γεμίζει με αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό περιεχόμενο, να εμπνέει αισιοδοξία και τόλμη ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, παλεύοντας στο εσωτερικό των χωρών τους και στο διεθνές πεδίο εναντίον εκείνων που τρέφονται από τις διαφορές στη διανομή των αγορών και στην αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών".

Οι δύο κουβανοί μισθφόροι της CIA που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Τσε

32ο ΜΕΡΟΣ

Δόκτωρ Γκονσάλες ή Εδουάρδο Γκονσάλες είναι το ψευδώνυμο με το οποίο είχε δραστηριοποιηθεί ο Γουστάβο Βιγιόλντο Σαμπέρα, που είχε γεννηθεί στις 21 Γενάρη του 1936 στην Αβάνα. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, πρόεδρος της "Τζένεραλ Οτο Κόμπανι" και ιδιοκτήτης της εταιρίας "Βιγιόλντο Μότορς", πράκτορας διανομής των αυτοκινήτων "Πόντιακ" και "Κάντιλακ" στην Κούβα, που είχε την έδρα της στη λεωφόρο Πασέο ντελ Πράδο αριθ. 59 ως το 1954, οπότε και μεταφέρθηκε στη λεωφόρο Καλσάδα αριθ. 12 στο Βεδάδο.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του κατοικούσε στην οδό Ρομπάου χωρίς νούμερο, ανάμεσα στις οδούς Ινφάντα και Πανοράμα, στο προάστιο Μπουέν Ρετίρο του Μαριανάο. Αργότερα, τον έστειλαν να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1953 η οικογένεια μεταφέρθηκε στην 1η οδό αριθ. 4608, μεταξύ των οδών 46η και 60ή, στο Μιραμάρ. Στις 8 Φλεβάρη του 1955, παντρεύτηκε με την Ελια Νογές Εσπίνο. Ο γάμος έγινε με μεγάλη πολυτέλεια και δημοσιεύτηκε στην κοινωνική στήλη της εφημερίδας "Ντιάριο ντε λα Μαρίνα" και στην εφημερίδα "Ινφορμασιόν". Το 1957 αυτοκτόνησε ο πατέρας του, εξαιτίας ενός σκανδάλου που έθιξε καθοριστικά την ηθική της οικογένειας στους κόλπους της τότε υψηλής κοινωνίας της Αβάνας.

Το 1958, όταν οι αγώνες ενάντια στη ματοβαμμένη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα εξαπλώνονταν στους δρόμους της Αβάνας και δολοφονούνταν άγρια, βασανίζονταν και εξαφανίζονταν εκατοντάδες νέοι, ο Γουστάβο Βιγιόλντο απέκτησε σχέσεις με προσωπικότητες του δικτατορικού καθεστώτος. Είχε μεγάλη φιλία με ονομαστούς δολοφόνους και του είχε δοθεί ταυτότητα επίτιμου λοχαγού.

Στα τέλη του 1959, κατηγορήθηκε σαν συνεργάτης της αστυνομίας του Μπατίστα και σαν καταδότης νεαρών επαναστατών. Εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1960 τον στρατολόγησε η CIA για να δουλέψει στα τρομοκρατικά της σχέδια κατά της Κούβας. Δύο χρόνια αργότερα, σαν κύριος πράκτορας των ομάδων διείσδυσης και σαμποτάζ, πραγματοποιεί διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες. Αργότερα πήρε μέρος στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια, σε μια σειρά μαθημάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, που έκανε ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες μαζί με άλλους τρομοκράτες και πράκτορες της CIA, όπως οι Φέλιξ Ροδρίγες και ο Βορειοαμερικανός κουβανικής καταγωγής Χόρχε Μας Κανόσα.

Το 1967 ο Βιγιόλντο στάλθηκε στη Βολιβία, με την αποστολή να δουλέψει ενάντια στο αντάρτικο του Τσε, στη ζώνη της 4ης Μεραρχίας με έδρα το Καμίρι. Συμμετείχε στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια των κρατουμένων. Καυχιόταν ότι είχε κλοτσήσει και χαστουκίσει το πτώμα του Τσε κι ότι είχε εγκρίνει την απόφαση να του κόψει τα χέρια, τα οποία ήθελε να μεταφέρει στο Μαϊάμι. Με το τέλος του αντάρτικου και με οδηγίες της CIA πήγε στη Βραζιλία.

Τον Απρίλη του 1971 ταξίδεψε στο Μεξικό, για να συντονίσει τα σχέδια απόπειρας δολοφονίας Κουβανών διπλωματικών υπαλλήλων. Αργότερα στάλθηκε στο Βιετνάμ, όπου ήταν υπεύθυνος για επιχειρήσεις κατασκοπίας μέχρι την ήττα των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Στις 26 Αυγούστου του 1976 δάνεισε το όνομά του για την αγορά της "Νάσιοναλ Μπανκ οβ Σάουθ", στο Χίλι της Φλόριντα, ιδιοκτησία της CIA.

Τις βραδινές ώρες στις 14 Σεπτέμβρη του 1978, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη με τους αντιπροσώπους του FBI Χάρι Μπράντσον και Τζότζεφ Ντόουσον, που παρουσίασαν στη CIA τα επιχειρήματά τους και τα τεκμήρια εκείνα που αποδείκνυαν ότι ο Γουστάβο Βιγιόλντο Σαμπέρα ήταν σοβαρά αναμεμειγμένος στη διακίνηση ναρκωτικών, ότι ένα μικρό αεροπλάνο που είχε, εξαφανίστηκε με δύο μέλη του πληρώματος κουβανικής καταγωγής, που είχαν ανάμειξη στο εμπόριο ναρκωτικών. Η CIA προστάτεψε τον Βιγιόλντο και "απέρριψε" τις αποδείξεις των πρακτόρων του FBI.

Στις 2 Ιούλη του 1981 πήγε στον Αγιο Δομίνικο επικεφαλής ομάδας 12 πρακτόρων της CIA. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983 και άρχισε εμπόριο πώλησης ψαριών και θαλασσινών στη συμβολή των οδών Νορθ Ρίβερ Ντράιβ και 8ης Λεωφόρου, δίπλα στον ποταμό Μαϊάμι, όπου αγκυροβολούσαν ψαράδικα. Κάποια άτομα επανέλαβαν την πληροφορία ότι αυτό το μέρος ήταν προκάλυμμα, για τη συγκάλυψη της δράσης του στο εμπόριο ναρκωτικών και των σχέσεών του με τη μαφία. Παρ' όλα αυτά, η CIA τον προστατεύει. Ο Γουστάβο Βιγιόλντο βρισκόταν το 1984 στην Ονδούρα, υποστηρίζοντας τη νικαραγουανή αντεπανάσταση.

Σήμερα ζει στο Μαϊάμι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης είναι γνωστό ότι συνήθιζε να επισκέπτεται μια κοπέλα γερμανικής καταγωγής που γνώρισε στο μπαρ "Ιμπάλα".

Μεταξύ των φίλων του είναι οι πράκτορες της CIA Χεσούς Βάσκες Μπαρέρο, ιδιοκτήτης του "Μονακό Οτο Σαλ", που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 9ης ΝΔ και 18ης Λεωφόρου, στο Μαϊάμι, και ο Πέδρο Γκαρσία Μεγιάνο, κάτοικος Πουέρτο Ρίκο, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου "Λα Γκραν Βία".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 33ο ΜΕΡΟΣ

Ατέλειωτη θάλασσα τα προβλήματα

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους φορείς της Μυτιλήνης

"Τα προβλήματα του νησιού δεν είναι μόνο τοπικά αλλά πανελλαδικά, γι' αυτό πρέπει - εκτός από κάποια ειδικά του τόπου - να αντιμετωπιστούν γενικότερα".Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Λέσβου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους την Κυριακή το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης. Οι φορείς καλωσόρισαν την Αλέκα Παπαρήγα και την ευχαρίστησαν για την επίσκεψή της στο νησί. Στις τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας αρκετοί από αυτούς ότι συνδέονται με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της τόνισε στους φορείς ότι η συζήτηση μαζί τους εξοπλίζει το ΚΚΕ με επιχειρήματα, για να δώσει απαντήσεις στην κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση, επισήμανε, δεν έχει επιχειρήματα για να στηρίξει την πολιτική της. Το μόνο πράγμα που λέει και το έχει κάνει σύνθημα είναι ΕΕ- παγκοσμιοποίηση, γιατί δε θέλουμε να προχωρήσουμε όπως χτες. Ούτε εμείς θέλουμε, με τη διαφορά όμως για το συμφέρον του λαού".

Στη συνάντηση οι φορείς αναφέρθηκαν σε πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο Γ. Νανάσιος, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αύξησης της δύναμης των αστυνομικών τμημάτων και στην άθλια κατάσταση των κτιρίων και ειδικά των κρατητηρίων, λόγω της πληθώρας των κρατουμένων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Ν. Ορφανός τόνισε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, το παραεμπόριο, τα πολυκαταστήματα, η κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης, οι ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ τόνισε ότι αίτημά τους είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 50% από 30% που είναι σήμερα.

Ο Θύμιος Τσαγκαρέλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ότι η ανεργία στη Μυτιλήνη έχει φτάσει το 35%.

Στα μεγάλα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως η Λέσβος, αναφέρθηκε ο Μ. Τσαϊρης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι το κόστος ζωής είναι 25% πιο ακριβό από την Αθήνα και ότι με το νέο μισθολόγιο δε λύνεται το πρόβλημα.

Από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Μπουλμπούλης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ανθρώπινο ωράριο εργασίας, πως πρέπει να αναβαθμιστούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και ο δημοτικός φόρος του 5%.

Τον κίνδυνο εξαφάνισης του κλάδου των φορτοεκφορτωτών επισήμανε ο γραμματέας του Συλλόγου του κλάδου. Οπως είπε με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση χώρων των λιμανιών σε ιδιώτες.

Στο θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων και τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχουν, αφού θα μαραζώσουν τα χωριά, αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Λησβορίου Δ. Αλβανός,της Αγρας Κ. Παζβούρας. Και οι δύο τόνισαν ότι θα αγωνιστούν να αποτρέψουν την επιβολή από την κυβέρνηση της συνένωσης των κοινοτήτων, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συστήσει. Αντίθετα, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Μυτιλήνης Θ. Χόχλακας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νησιού, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στις συνενώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα των εργολάβων στα νομαρχιακά και δημοτικά έργα, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους εξοντωτικό ωράριο 7 με 9 το βράδυ, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Μ. Μαρούλης.

Στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ αναφέρθηκε η Β. Αντωνά, εκπρόσωπος των εργαζομένων. Τόνισε ακόμη ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει καθαριότητα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μέχρι και ποντίκια.

Τέλος αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών και κυρίως στο λάδι, το 90% του οποίου μένει απούλητο στις αποθήκες.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο νομοσχέδιο, όπου επισημοποιείται η ιδιωτική αστυνομία, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται, γιατί θέλουν μισθοφόρους, επειδή δεν εμπιστεύονται τους αστυνομικούς που είναι παιδιά του λαού. Είπε ακόμα ότι στην Ελλάδα δε χρειάζονται πλέον τα λιμάνια, αφού δεν υπάρχει παραγωγή προϊόντων από τα εργοστάσια που έκλεισαν και έτσι θα τα πουλήσουν σε ιδιώτες.

Αναφερόμενη στο θέμα του ΙΚΑ, είπε, ότι σκοπός τους είναι η κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η μεταφορά της στα νοσοκομεία, τα οποία παραδίδονται στους ιδιώτες.

Τέλος, για το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση τις θέλει γιανα μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό επιβολής φόρων και τους αιρετούς σε κρατικούς υπαλλήλους. Επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο συζήτησης του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" και γι' αυτό το ΚΚΕ το καταψήφισε στη Βουλή. Απευθυνόμενη, τέλος, στους αιρετούς είπε "ή θα αναγκαστείτε να συμβιβαστείτε ή να παρανομήσετε".

"Θέλουν να μας μαραζώσουν"

"Είμαστε ζωντανοί", τόνιζαν οι κάτοικοι της Κοινότητας Λουτρών στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τους επισκέφτηκε το Σάββατο το απόγευμα

"Καλώς ήρθατε στο χωριό μας", "είμαστε ζωντανοί όπως βλέπετε"! Δυο φράσεις που έλεγαν συνέχεια οι κάτοικοι της Κοινότητας Λουτρών στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το Σάββατο το απόγευμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της εκεί. Δυο φράσεις που η κάθε μία έχει τη δική της σημασία. Η πρώτη εξέφραζε την απλότητα και τη χαρά των κατοίκων των Λουτρών για την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα, που την υποδέχτηκαν με μια αγκαλιά λουλούδια από τις αυλές των σπιτιών τους. Η δεύτερη φράση ήταν ο λόγος της αγανάκτησης των κατοίκων της κοινότητας για τις αναγκαστικές συνενώσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Η ανησυχία των κατοίκων στα Λουτρά για το μέλλον του χωριού τους ήταν μεγάλη. Οπως έλεγαν άλλωστε οι ίδιοι συνέχεια "είμαστε ζωντανοί, αλλά θέλουν να μας μαραζώσουν και να ερημώσουν τον τόπο".

"Είναι ξεχωριστή τιμή"

Πρώτος σταθμός στα Λουτρά για την Αλέκα Παπαρήγα ήταν η κοινότητα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βασίλη Μαμόλη και τους φορείς του χωριού. Κυρίαρχο στοιχείο της συζήτησης, που έθεσαν όλοι, ήταν και εδώ το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων και οι επιπτώσεις που θα έχει ειδικά για τα Λουτρά των 1.500 μόνιμων κατοίκων, που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Οι φορείς και ο πρόεδρος έδειξαν τη μεγάλη τους αγανάκτηση για τα σχέδια της κυβέρνησης, που όπως τόνισαν οδηγεί σε αφανισμό μία από τις πιο ζωντανές κοινότητες. Οπως τόνισε ο πρόεδρος στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "η προωθούμενη κατάργηση της κοινότητας και η υπαγωγή μας σαν απόμακρης συνοικίας σε έναν τεράστιο Δήμο Μυτιλήνης σημαίνει για τους συγχωριανούς μας, υπερφορολόγηση και ταλαιπωρία, σημαίνει εγκατάλειψη για το χωριό μας".

Ο Β. Μαμόλης αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα του χωριού, όπως στην κατασκευή έργων στα δημοτικά σχολεία, στο λιμάνι, στο αγροτικό ιατρείο, στο αποχετευτικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, στο γήπεδο, στους δρόμους, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις παραλίες, στα παραδοσιακά πλακόστρωτα και στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στο τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος των Λουτρών πρόσφερε στην Αλέκα Παπαρήγα ένα αναμνηστικό δώρο λεσβιακής αγγειοπλαστικής τέχνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του.

"Το κόκκινο Κρεμλίνο"

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα περπάτησε στα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού. Συνομίλησε με τους κατοίκους, που όταν την έβλεπαν έτρεχαν να τη χαιρετίσουν, να τη φιλήσουν και να ανταλλάξουν μαζί της μια κουβέντα.

"82 χρόνια είμαι μαζί με το Κόμμα και θα 'μαι μαζί του μέχρι να πεθάνω", είπε χαρακτηριστικά η κυρα - Σταυρούλα στην Αλέκα Παπαρήγα. Τα χαμόγελα και οι απλές κουβέντες των κατοίκων στην τοπική διάλεκτο έρχονταν από παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' όλα τα καφενεία που πέρασε η Αλέκα Παπαρήγα ο κόσμος σηκωνόταν να τη χαιρετίσει με ένα μεγάλο χαμόγελο. Ειδικά δε όταν σταμάτησε σε ένα καφενείο, που οι ντόπιοι το έχουν ονομάσει "το κόκκινο Κρεμλίνο", καθώς είναι το στέκι των κομμουνιστών, οι πελάτες του βιάστηκαν να την ενημερώσουν "το παλιό Κρεμλίνο, συντρόφισσα, όχι το τωρινό".

Αντιιμπεριαλιστικό το περιεχόμενο της φιλίας των λαών

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη Μυτιλήνη

Πλουσιότεροι σε εμπειρίες και με γεμάτες τις αποσκευές της από την αμέριστη αγάπη των κατοίκων της Μυτιλήνης, αλλά και από τα όλο και οξυνόμενα προβλήματά τους, επέστρεψε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα,περιόδευσε για τρεις μέρες το "κόκκινο νησί".

Η αγωνία των κατοίκων της υπαίθρου, όπως εκφράστηκε στην Κοινότητα Λουτρών, για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η προοπτική των συνενώνεων, το ποτάμι των προβλημάτων που καταγράφηκε στη σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς στη Μυτιλήνη, το νοσοκομείο - καθρέφτης της θνήσκουσας πορείας που έχει πάρει, με ευθύνη της κυβέρνησης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δένουν, γίνονται "ένα" - θα λέγαμε - με το κύριο, που φαίνεται να απασχολεί τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, τις σχέσεις με την Τουρκία.

"Η φιλία των λαών πρέπει και μπορεί να γεμίζει με αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό περιεχόμενο, να εμπνέει αισιοδοξία και τόλμη ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας έτσι το στίγμα που πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών, που πρέπει, βέβαια, να συνεχιστούν.

Τα ομόλογα και οι μάνατζερ δεν είναι λύσεις

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Με επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης έκλεισε η τριήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Λέσβο.

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Λευτέρη Ταμτάμο, ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση του νοσοκομείου.

Σημαντικότερο πρόβλημα που ανέφερε ο πρόεδρος ήταν αυτό του κτιρίου που είναι παλιό. Οπως είπε, όμως, έχει εγκριθεί μελέτη για την κατασκευή πρόσθετου κτιρίου δίπλα στο παλιό. Αλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν στην ΓΓ ήταν η άρνηση μικροβιολόγων να δεχτούν τη θέση στο νοσοκομείο. Αρνηση που συναντάται και σε γιατρούς που τους στέλνουν στα χωριά. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Αλέκας Παπαρήγα στους χώρους του νοσοκομείου, ασθενείς κατήγγειλαν ότι στη μονάδα αιμοκάθαρσης τα μηχανήματα χαλάνε κάθε μέρα και ταλαιπωρούνται.

Η Αλέκα Παπαρήγα στις συζητήσεις, που είχε με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και με τους ασθενείς, τόνισε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για την υγεία, ανοίγει πολλούς δρόμους για τους ιδιώτες. Επισήμανε ότι με το νόμο θα καλύπτονται μόνο τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων. "Το πρόβλημα, όπως σημείωσε, δεν είναι ζήτημα διαχείρισης αν σου δίνουν λιγότερα απ' ό,τι χρειάζεσαι", είπε σχετικά με τα οικονομικά των νοσοκομείων, ενώ συμπλήρωσε ότι "με τα ομόλογα και τους μάνατζερ δε λύνονται τα προβλήματα".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ