ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία για πληθωρισμό και άνοδο δολαρίου

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος του δολαρίου στον πληθωρισμό και το ισοζύγιο πληρωμών

Σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και του εξωτερικού χρέους της χώρας προκαλεί στην κυβέρνηση η μεγάλη άνοδος του δολαρίου, καθώς και η προοπτική ξεσπάσματος νομισματικής κρίσης, πολύ μεγαλύτερης όμως έκτασης από αυτές του 1992 και του 1994. Χτες, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε και νέα άνοδο, τόσο απέναντι στη δραχμή όσο και σε άλλα ξένα νομίσματα. Ετσι, με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδας, το δολάριο ΗΠΑ θα πωλείται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα στην τιμή των 291,30 δραχμών έναντι 289,50 δραχμών.

Στα πλαίσια της ανοδικής πορεία του δολαρίου και των συνεπειών που έχει η άνοδός του στον πληθωρισμό, το ισοζύγιο, το εξωτερικό χρέος και άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο,ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και με το γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Η τρελή ανοδική κούρσα του δολαρίου το τελευταίο διάστημα, η οποία οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων (ομολογημένη αδυναμία πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών "πρώτης γραμμής" να επιτύχουν τα κριτήρια εισόδου τους στην ΟΝΕ, νομισματικός πόλεμος από τις ΗΠΑ, επιθέσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων), αποδεικνύει απλώς τα πήλινα πόδια στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού εργασίας.

Η μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς, από τις νομισματικές ανακατατάξεις που συντελούνται μεταξύ δολαρίου και ευρωπαϊκών νομισμάτων, εντοπίζεται αυτή τη στιγμή σε δυο κύριους παράγοντες. Πρώτον, στο πώς θα επηρεαστεί η τιμή του πετρελαίου, το οποίο αποτιμάται σε δολάρια, καθώς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, σε περίπτωση ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού. Δεύτερον, στις επιπτώσεις που θα έχει απέναντι στο εξωτερικό δημόσιο χρέος της χώρας η υποτίμηση της δραχμής απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας. Το εξωτερικό χρέος της χώρας απέναντι σ' αυτά τα δύο νομίσματα ανέρχεται σε πάνω από 70% (45% και 30% αντίστοιχα).

Από εκεί και πέρα η άνοδος του δολαρίου έχει δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, που - με βάση τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δευτερεύουσας σημασίας. Οπως π. χ. ανέφερε παράγοντας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, "όλο το υπουργείο Εξωτερικών το πληρώνουμε σε δολάρια", εκφράζοντας τη δυσφορία του για την απρόβλεπτη άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. Από την άλλη πλευρά ο μονόπλευρος προσανατολισμός των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν την ευνοεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη υποτίμηση της δραχμής ως προς το δολάριο και να ενισχύσει τις - φθηνότερες ως προς το αμερικανικό νόμισμα - εξαγωγές της.

Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της νομισματικής αναταραχής, καθώς υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η τρικυμία δεν πρόκειται να κοπάσει μέχρι να ξεκαθαριστεί τι πρόκειται να γίνει με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην περίπτωση ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, κάτι που θα πυροδοτήσει εκ νέου τον πληθωρισμό και στη χώρα μας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο συναλλαγματικό μέτωπο, στη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη, τα οικονομικά υπουργεία θυμήθηκαν την επιτροπή ανταγωνισμού, της ενεργοποίησης, καθώς και άλλες "ξεχασμένες" και απροσδιόριστες μέχρι σήμερα έννοιες, όπως το "υπερβολικό κέρδος". Στη σκιά της πρόσφατης διαμάχης βιομηχάνων τροφίμων - σούπερ μάρκετ, όπου το πανελλήνιο πληροφορήθηκε τα περί κερδοσκοπίας, τα οικονομικά υπουργεία έμμεσα ομολογούν δειλά - δειλά σήμερα ότι οι "δυνάμεις της αγοράς" είναι ανίκανες και απρόθυμες να λειτουργήσουν με όρους "ανταγωνισμού" και να μειώσουν τις τιμές και άρα χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Φυσικά, η σημερινή σύσκεψη περισσότερο έχει το χαρακτήρα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των τριών πλευρών, καθώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε και οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων θέλουν ενεργοποίηση των μηχανισμών αγορανομικού ελέγχου των τιμών, τους οποίους όλοι (κυβέρνηση - εμποροβιομήχανοι) έχουν καταγγείλει σαν "αντικίνητρα" για την ανάπτυξη του "υγιούς ανταγωνισμού".

Θ. Κ.


Ανακάλυψαν τους φοροφυγάδες στα μικρομάγαζα!

Ο... φόβος και ο... τρόμος επικρατεί στους κύκλους των μεγαλοφοροφυγάδων, μετά την τελευταία σημαντική επιτυχία του υπουργείου Οικονομικών, να εξαρθρώσει επικίνδυνους παραβάτες του φορολογικού νόμου και να κλείσει τα καταστήματά τους από από 3 έως και 30 μέρες. Μεταξύ των επικίνδυνων φορο-παραβατών, που έπεσαν στα δίχτυα του άγρυπνου νόμου, περιλαμβάνονται ένα κατάστημα εμπορίας ενδυμάτων και μία τεχνική εταιρία στην Ξάνθη, ένα κατάστημα γουναρικών στην Καστοριά, ένα μπαρ - όπερα και ένα κατάστημα εμπορίας ανθέων στην Καβάλα.

Μπορεί βέβαια τα συγκεκριμένα καταστήματα και επαγγέλματα αυτών που τους επιβλήθηκε η "δαμόκλειος σπάθη" του νόμου να μη είναι γνωστά στους αναγνώστες. Ομως, όπως μας βεβαίωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για επικίνδυνους παραβάτες του φορολογικού νόμου, η δράση των οποίων ελέγχεται.

Αρκετά όμως το παραμύθι. Γιατί όπως θα κατάλαβε ο αναγνώστης, με όσα αναφέραμε παραπάνω, επιχειρούσαμε να διακωμωδήσουμε ένα πραγματικό γεγονός. Οτι τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών βγήκαν βόλτα στο σεργιάνι και πάλι την πλήρωσαν άγνωστοι και άσημοι. Αυτοί που σε τελική ανάλυση δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά όμως αν με τους υποκριτές και Φαρισαίους του υπουργείου Οικονομικών που έχουμε μπλέξει, μπορούμε να διακωμωδούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Γιατί οι άνθρωποι διακρίνονται για απύθμενο θράσος και αχαλίνωτη υποκρισία. Τολμούν να διαπομπεύουν άγνωστους και άσημους επαγγελματίες... σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τάδε του νόμου δείνα περί διοικητικών κυρώσεων, όταν:

  • Για τρία περίπου χρόνια έχουν στα συρτάρια τους τους φακέλους με τις εκθέσεις φοροδιαφυγής των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, αλλά είτε δεν έχουν τα κότσια είτε απλά δε θέλουν να τα δημοσιοποιήσουν. Και είναι ευρέως γνωστό ότι με τους φακέλους αυτούς το ΠΑΣΟΚ έκανε "παιχνίδι" με τα κανάλια αυτά, τα οποία άρχισαν να "πρασινίζουν" επικίνδυνα...
  • Στους κύκλους των μεγάλων κατασκευαστικών - τεχνικών εταιριών γίνεται το έλα να δεις στο θέμα της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Και τι κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να τους ξεσκεπάσει; Απλώς δεν τους ξεσκεπάζει, τους καλύπτει. Βλέπετε, οι μεγαλοκατασκευαστές δημοσίων έργων είναι και ιδιοκτήτες εφημερίδων, περιοδειών, τηλεοράσεων κλπ. Και μέσω αυτών "χτυπάνε" τα έργα του δημοσίου και η ρεμούλα των εκατοντάδων δισ. δραχμών καλά κρατεί.
  • Πριν από ένα περίπου χρόνο το υπουργείο Οικονομικών διέγραψε τόκους υπερημερίας τουλάχιστον 200 δισ. δραχμών (έχουν να κάνουν με τις αποθήκες καυσίμων και έμμεσα με το λαθρεμπόριο) από τους εφοπλιστές Βαρδινογιάννη - Λάτση.

Και όμως οι άνθρωποι τολμούν να μιλάνε ακόμα για ηθική και φοροδιαφυγή. Ελεος. Φτάνει πια το δούλεμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ