ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα ποσοστά ρεκόρ αύξησης των κερδών

Σε περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 5,5% και οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων κυμαίνονται από 3% μέχρι και 10%, οι τράπεζες ανακοινώνουν ποσοστά αύξησης των κερδών 162.5% (όπως η ΕΤΕΒΑ)

Τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή βουλιάζει, η ανεργία "χτυπάει την πόρτα" ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα και η αγοραστική αξία των εισοδημάτων των εργαζομένων περιορίζεται συνεχώς, οι τράπεζες συνεχίζουν να παράγουν προκλητικά υπερκέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων, ευνοούμενες από το καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς", το οποίο, κατά τους υποστηρικτές του, υποτίθεται ότι δημιουργεί... ανταγωνισμό. Το παραλήρημα κερδών συνεχίστηκε και χτες, με τρεις ακόμα τράπεζες να ανακοινώνουν τεράστια κέρδη - ρεκόρ. Κέρδη, τα οποία κατά τα φαινόμενα (καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα οι επίσημοι ισολογισμοί) κάθε άλλο παρά με παραγωγικές δραστηριότητες και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σχετίζονται.

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας, το "παιχνίδι" στις τράπεζες έχει μεταφερθεί από το κυνήγι του "παραδοσιακού" κέρδους - που προκύπτει μέσω της διαφοράς των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων - σε "αεριτζίδικα" (κυριολεκτικά) "προϊόντα", τα γνωστά "παράγωγα" (derivatives), καθώς και στις προμήθειες από παντός είδους τραπεζικές εργασίες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες χάνουν από την παραπάνω διαφορά επιτοκίων, οριζόμενη ως "spread" ή "ecart", την οποία και διευρύνουν σε κάθε ευκαιρία.

Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως ανακοινώθηκε χτες:

  • Η Τράπεζα Εργασίας, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, "ανέβασε" τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 37,5% στα 25,6 δισ. δρχ. έναντι 18,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Οσο για την κρατική ΕΤΕΒΑ, ακολουθεί τα χνάρια της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, αφού αύξησε τα κέρδη της κατά... 163,7%. Στο πρώτο εξάμηνο του 1997, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,25 δισ. δρχ. (ολόκληρο το 1996 ήταν 6,9 δισ. δρχ.), έναντι 2,37 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1995.
  • Η Xiosbank, τέλος, κατάφερε αυτό που πλησίασε η ΕΤΕΒΑ, αφού "έπιασε" στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς, δηλαδή 2,1 δισ. δρχ., έναντι κερδών 1 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1996 (αύξηση 110%).
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αναδιανέμονται (προς όφελος ποιων;) κονδύλια 500 δισ. δραχμών

"Κόβουν" τα προβληματικά προγράμματα, αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη του γενικότερου προβλήματος υλοποίησης των επενδύσεων

Τα προβλήματα υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα με την προώθηση σχεδίου ανακατανομών των κονδυλίων ύψους 500 δισ. δραχμών, από τομείς που παρουσιάζουν χαμηλή πορεία απορρόφησης σε εκείνους οι οποίοι έχουν επιδείξει υψηλότερους ρυθμούς απορρόφησης. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,πραγματοποιεί τις μέρες αυτές συναντήσεις με τα κρίσιμα υπουργεία.

Χτες πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη,σήμερα συναντάται με τους υπουργούς Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,ενώ για τις επόμενες μέρες υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο και με την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει, βέβαια, ότι οι περικοπές κονδυλίων θα γίνουν από έργα χαμηλής απορρόφησης προς άλλα, με υψηλότερους ρυθμούς υλοποίησης.Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά της αλήθειας, η οποία υποδηλώνει το γενικότερο πρόβλημα του ΚΠΣ μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις ιδιωτικοποίησής του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι οι επενδύσεις του ΚΠΣ χρησιμεύουν και ως μοχλοί από τα διάφορα κυβερνητικά κέντρα, στις σχέσεις τους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στα πλαίσια αυτά, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διάθεσης επιπλέον επενδύσεων προς το έργο του φυσικού αερίου. Ενα έργο, το οποίο, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, έχει παραδοθεί στα χέρια του Κοπελούζου,με τις ευλογίες, τόσο του πρωθυπουργού της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη,όσο και του νυν πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.Παρά τις επιθυμίες της "εκσυγχρονίστριας" υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,που έχει την πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, παράγοντες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι το έργο δεν "τρέχει" και δεν αποκλείουν περικοπές από το ύψος των υφιστάμενων σήμερα επενδύσεων.

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η βουλγαρική κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να απαιτήσει την αποχώρηση των ιδιωτικών βουλγαρικών εταιριών, που συμμετέχουν στη μεικτή βουλγαρορωσική εταιρία "Topenergy", η οποία μετέχει στα έργα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η είδηση αυτή, που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το βουλγαρικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Σόφια, η κυβερνητική απόφαση προβλέπει την παράδοση του μεριδίου των υπό αποχώρηση εταιριών στην κρατική βουλγαρική εταιρία "Bulgargaz" και αφορά τον όμιλο εταιριών "Multigroup", την "Overgaz", που συνιστά μεικτή εταιρία της "Multigroup" και της "Gazprom", όπως και τη χρεοκοπημένη "Πρώτη ιδιωτική τράπεζα".

Η εταιρία "Topenergy", που συστήθηκε το 1994, έχει ως αντικείμενο την προμήθεια της Βουλγαρίας σε ρωσικό φυσικό αέριο, όπως και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς άλλες βαλκανικές χώρες μέσω της Βουλγαρίας. Το 50% της μεικτής εταιρίας κατέχει η "Gazprom", ενώ το υπόλοιπο 50% βουλγαρικές εταιρίες.

Στην περίπτωση που δε γίνει δεκτή η παραπάνω απόφαση - αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ από τη Σόφια - τότε η κυβέρνηση Κοστόφ θα προτείνει στη Μόσχα τη συγκρότηση άλλης "Topenergy", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εβγκένι Μπακαρτζίεφ. "Στόχος μας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες στην προμήθεια αερίου, διότι αυξάνουν επιπλέον την τιμή του", δήλωσε ο κ. Μπακαρτζίεφ στην εφημερίδα "Στάνταρτ".

Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν παρατίθενται κάποια στοιχεία σχετικά με το ποιους η βουλγάρικη κυβέρνηση ποιους εννοεί "μεσάζοντες". Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η εταιρία "Topenergy" συστάθηκε το 1994, ενώ το 1997 - μετά από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές - στη Βουλγαρία προέκυψε κυβέρνηση και πρόεδρος που στηρίζονται σε συντηρητικά κόμματα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (1): Την αντίθεσή του προς την πολιτική δημιουργίας Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) καταθέτει με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Α. Διβάνης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή, το ΞΕΕ έχει διαμορφώσει εδώ και χρόνια πάγια θέση προς την κατάργηση των αναπτυξιακών κινήτρων για την κατασκευή νέων κλινών, αφού παρατηρείται μεταξύ άλλων πτώση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, χαμηλή μέση πληρότητα ξενοδοχείων και ανεπαρκής διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Αλλωστε, από την αξιολόγηση των δύο επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο ΔΣ του ΕΟΤ, προκύπτει αβίαστα ότι και οι δυο προτάσεις δεν είναι συμφέρουσες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για μια σειρά από λόγους, αλλά και - κυρίως - από το γεγονός ότι η ιδιωτική συμμετοχή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού τα ίδια κεφάλαια των ιδιωτών ανέρχονται σε 15% του κόστους της επένδυσης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο επίσημο εργολαβικό κέρδος. Κατά συνέπεια, το ΞΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να απορριφθούν οι προτάσεις αφού επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τεράστια κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα έργα υποδομής.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2): Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στα Χανιά η "Λιμνούπολη", το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο (Waterpark) στην Ελλάδα, από τον γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλά. Πρόκειται για μια φιλόδοξη επένδυση, με ισχυρή προοπτική, που αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη των Χανίων. Η "Λιμνούπολη" είναι μια υδάτινη πολιτεία 100 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κεντρική πισίνα 1.500 τ.μ., ποτάμι, πολλά υδάτινα παιχνίδια, εστιατόριο, μπαρ, εμπορικό κέντρο, ιατρείο και πάρκινγκ 500 θέσεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά ο νέος οδηγός μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει τα στοιχεία και τις δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΠΕ που τώρα αυξήθηκαν σε 200 και αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% του συνολικού κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς πληροφορικής. Από την ίδρυσή του (Μάρτης 1995) μέχρι σήμερα, ο ΣΕΠΕ έχει τριπλασιάσει τα μέλη του συσπειρώνοντας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

ΦΕΚ: Πλήρης ανάλυση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για τη νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ περιέχεται στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με τον αριθμό 511, της 20ής Ιούνη 1997. Την απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών, Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης αντίστοιχα.

Στις 291,3 δρχ. το δολάριο

Νέο ρεκόρ σημείωσε χτες το αμερικανικό δολάριο, απέναντι στη δραχμή. Με βάση τις ισοτιμίες που καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδας, το αμερικανικό δολάριο θα πουλιέται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα προς 291,30 δραχμές. Η ισοτιμία του πράσινου νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές ενισχύεται συνεχώς κυρίως εξαιτίας των φόβων για ενδεχόμενη αποτυχία του ΕΥΡΩ και της υλοποίησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αβεβαιότητα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, ενώ οικονομικοί αναλυτές αναμένουν την αντίδραση της Γερμανίας για να εκτονωθεί η ξέφρενη πορεία του αμερικανικού νομίσματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ