ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην πεπατημένη των ύμνων στις «δεξιότητες» και στην «αυτονομία»
  • Το μαύρο άσπρο από την υπουργό Παιδείας για να εμφανιστεί το σχολείο της έντασης των μορφωτικών ανισοτήτων και της δεξιότητας ως «αναβάθμιση»
  • Αντεγκλήσεις από τα άλλα κόμματα για να κρύψουν τις στρατηγικές συγκλίσεις

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, στο κλείσιμο χτες της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχείρησε να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα πίσω από την οποία προσπαθεί να καλύψει πόσο αντιδραστικές - σκοταδιστικές είναι οι ρυθμίσεις του αντιεκπαιδευτικού της τερατουργήματος.

Ετσι, χαρακτήρισε «αναβάθμιση» την παραπέρα υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του σχολείου που προωθείται και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, «επιτέλους ελευθερία των εκπαιδευτικών που χρειάζονται για να δημιουργήσουν» την «αυτονομία» και την αναζήτηση χορηγών και δωρητών από καθηγητές και δασκάλους ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία, το δε «πολλαπλό βιβλίο», που βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ταξική κατηγοριοποίηση του σχολείου, «αναζήτηση συνδυασμού των πηγών από τον μαθητή, με κριτική σκέψη» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Εκεί που «το απογείωσε» όμως ήταν όταν, υπερασπιζόμενη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε «τα παιδιά μας να μην εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια»!

Από κει και πέρα επιδόθηκε σε ύμνους για τις δεξιότητες, για τα «θετικά αποτελέσματα» των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα «κριτήρια» που θέτουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των αντιεκπαιδευτικών της μέτρων στην προώθηση των στόχων του κεφαλαίου. Ετσι, ο εισηγητής του Ν. Φίλης την κατηγόρησε ότι «με το νομοσχέδιό σας και την πολιτική σας γενικότερα επιτυγχάνετε να απομακρυνθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», γιατί κατά τον Ν. Φίλη η ΕΕ έχει «στόχο την αύξηση των πτυχιούχων». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τα εύσημα της ΕΕ το 2017 με την εκπαιδευτική του πολιτική. Υπεραμύνθηκε ξανά της «αυτονομίας» και της «αποκέντρωσης», αλλά να γίνουν ...«με δημοκρατικό τρόπο», και κατέθεσε τις δήθεν «εκ διαμέτρου αντίθετες» με την κυβερνητική πολιτική προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, π.χ. «την κατάργηση μόνο για έναν χρόνο της τράπεζας θεμάτων», που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε και η ΝΔ εφαρμόζει. Επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, με την υπουργό Παιδείας να καταθέτει πλήθος αποφάσεων για εκατοντάδες προσλήψεις σε όλους τους τομείς στο Δημόσιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του τα συγχαρητήριά της και προτρέποντάς τον «να έχετε το θάρρος της γνώμης σας».

Από το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ η όλη κριτική επικεντρώθηκε στο θέμα της «αξιολόγησης», την οποία χαρακτήρισε «περιγραφική», ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε για το «νέο σχολείο» μικρή διαφορά είχαν με αυτές της κυβέρνησης. Τις δικές της αντιδραστικές προτάσεις κατέθεσε και η Ελ. Λύση, με γνώμονα τη «συνέχιση της ορθοδοξίας στα σχολεία».

Οσο για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, μίλησε για διάφορα μοντέλα «αξιολόγησης» που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και πρότεινε στην κυβέρνηση να βάλει ελάχιστη βάση στα κολέγια - που βέβαια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει κάτι μαζί τους».

Αντί για μέτρα, φορτώνεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς

Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Από κινητοποίηση το Γενάρη για μέτρα προστασίας στα σχολεία

FOTIS KARABETSOS

Από κινητοποίηση το Γενάρη για μέτρα προστασίας στα σχολεία
Πολύ λίγα πράγματα ακούστηκαν για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Το γεγονός αυτό σχολίασε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Γιάννης Δελής, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, εδώ και καιρό, ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, με αραιωμένα τμήματα, άρα περισσότερες αίθουσες, με όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς, με όλο το προσωπικό για τη συχνή και τακτική καθαριότητα, με δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ, περιοδικά και τακτικά. «Σας το ζητάμε και εμείς εδώ και μέρες», τόνισε.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση έφερε χτες μια τροπολογία και μάλιστα σε νομοσχέδιο παντελώς άσχετο, για το κτηματολόγιο - λες και δεν συζητείται εκπαιδευτικό νομοσχέδιο αυτές τις μέρες! - «με την οποία πάτε να φορτώσετε όλη την υγειονομική ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στους εκπαιδευτικούς. Για να κρύψετε τις δικές σας, τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, αποθεώνετε την ατομική ευθύνη. Μάλιστα, έχετε τόσο πολύ μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που φέρνετε στα σχολεία τρίμηνους αναπληρωτές. Τέτοια μακροπρόθεσμη πολιτική», σχολίασε ο Γ. Δελής.

«Από την τσέπη τους θα τα χρεώνονται οι εκπαιδευτικοί τα μοριακά τεστ; Θα είναι επαναλαμβανόμενα;», ρώτησε την υπουργό Παιδείας ο Γ. Δελής. Σημείωσε δε ότι «κορονοϊό κολλάνε και οι εμβολιασμένοι» και τόνισε: «Αφήστε τις αγριάδες, σοβαρευτείτε, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Πάψτε να φοβερίζετε τους εκπαιδευτικούς, γιατί αυτοί είναι που σήκωσαν όλο το βάρος της παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές μήνες τώρα της καραντίνας, όταν εσείς τους μοιράζατε παγουρίνο και μάσκες - αερόστατα».

«Αναλάβετε τις ευθύνες σας, αραιώστε τις σχολικές τάξεις και επιτέλους οργανώστε τακτικά, περιοδικά τεστ από τον ΕΟΔΥ, δωρεάν στα σχολεία. Αφήστε την κωμωδία των σελφ τεστ. Από τον ΕΟΔΥ, δωρεάν και τακτικά, κάθε βδομάδα αν χρειαστεί. Αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ. Και, βεβαίως, ενισχύστε το δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί αυτό το 4ο κύμα δεν αστειεύεται καθόλου», τόνισε.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας έφερε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στα σχολεία εκπαιδευτικών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR). Επιπλέον προβλέπονται για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αναστολή καθηκόντων, με τον χρόνο που διαρκεί να μη λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, και μη καταβολή αποδοχών, και για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους να μην αναλαμβάνουν υπηρεσία αν δεν προσκομίσουν τα παραπάνω. Παράλληλα, «με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης». Σημειώνεται πως πουθενά δεν προβλέπεται η δωρεάν υποβολή σε τεστ των εκπαιδευτικών με ευθύνη των αρμόδιων φορέων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία επαναλαμβάνεται η εφαρμογή και τη σχολική χρονιά 2021 - 2022 του απαράδεκτου καθεστώτος των τρίμηνων συμβάσεων αναπληρωτών, μία ακόμα «ελαστική» σχέση εργασίας που προστέθηκε στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

ΑντιΚΚΕ αθλιότητα

Μη μπορώντας η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική της και στην Παιδεία, και κυρίως να αντιμετωπίσει το σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ, που ανέδειξαν με συγκεκριμένο και αποκαλυπτικό τρόπο όλα όσα προωθούνται με το αντιεκπαιδευτικό της νομοσχέδιο, προσέφυγε στο γνωστό της καταφύγιο: Τον ωμό αντικομμουνισμό. Την αποστολή ανέλαβε και αυτήν τη φορά - είχε «ξαναχτυπήσει» και στη συζήτηση για το αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα - η βουλευτής της ΝΔ Κ. Παπακώστα. Για να υποστηρίξει την ιδιωτική Εκπαίδευση, ανέσυρε από τα σκουπίδια όλες τις σαχλαμάρες που ξερνούσαν διάφορα φασιστοειδή κάθε φορά που έπαιρναν τον λόγο στη Βουλή, μιλώντας για το «πού σπούδασε η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα» και άλλες παρόμοιες αθλιότητες.

Πήρε βέβαια πληρωμένη απάντηση από τον εισηγητή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή: «Είναι τέτοια η ένδεια του πολιτικού λόγου της ΝΔ, που οδηγεί βουλευτές όπως η κα Παπακώστα από τα Τρίκαλα, αντί να απαντάει στην τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, να καταφεύγει για άλλη μια φορά δυστυχώς γι' αυτήν - το είχε κάνει και για το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη - στη χρεοκοπημένη και από το παρελθόν αντιΚΚΕ αθλιότητα. Διεκδικεί μήπως η κα Παπακώστα τον ρόλο μιας νέας "κουκουεδολόγου"; Δεν το γνωρίζουμε. Καλό θα είναι όμως γι' αυτήν να διδαχτεί από το παρελθόν και να δει ποια ήταν η κατάληξη που είχαν αυτά τα πρότυπά της, αν έχει τέτοια...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ